Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

do cro przez CZ - SK - HU z Poznania..

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 25.03.2008 22:42

Piotrze.B :) tu szczególnie do ciebie mam prosbe ;) czy mógłbyś mi ;) pomóc w wybraniu trasy bo specjalistą :) jesteś ;) od spraw Węgier i Słowacji :) :) .. ( oczywście zmiana planów przez Słowenię ) z góry dziękuje Adam :D Hvala Lijepa
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.03.2008 08:14

forum/viewtopic.php?t=17803 :roll: chyba że nie wiesz jak przez Polskę przejechać :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2008 10:37

Ale fajnie, że mnie Rysiek wyręczył ;-)
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 26.03.2008 11:21

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum:)

Pod koniec sierpnia również wybieram sie do chorwacji i już planuje droge:)
Po lekturze forum dowiedziałem się o bardzo wysokiej opłacie za przejazd 18km autostrady w Słowenii, wielu z was poleca zatem droge przez H, określając ją jako równie dobrą. Podany link jest bardzo pomocy, ale mam tylko 1 małe pytanko, gdyż w opisie podróży przez zachodnie Węgry jest wzmianka o tym, że delikatnie zahaczamy o Słowenie, jeżeli tak to też trzeba będzie zapłacić te 35Euro?

Pozdrawiam
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 26.03.2008 11:50

witam
Mam zamiar jechać do Cro przez Słowację i Węgry, jadę tą trasą 1 raz. Mam następujące pytania:
1 Czy jadąc autostradą od Bratysławy w kierunku Węgier wjeżdżamy na kawałek autostrady węgierskiej M1 ,a później zjazd na drogę nr 86, czy na ten kawałek tej autostrady należy mieć winietkę?

2 Czy przejeżdżając przez kilku kilometrowy odcinek Słowenii, należy mieć winietkę i czy na tym odcinku znajduje się stacja benzynowa?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 26.03.2008 15:02

jakos ta droga to zbytnio mi nie pasuje .. nie lepiej rysiek zebym kierował sie na brno z brna na bratrysławe i pozniej latenye i omijam ten kawałek Słoweni ? jakby co to nie mialem ;P nigdy do czynienia ze Słowacją ;) i Węgrami więc prosze ;) się nie Irytować :) haha :D
Ostatnio edytowano 26.03.2008 15:03 przez Adam.B, łącznie edytowano 1 raz
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 26.03.2008 15:03

dl napisał(a):Mam zamiar jechać do Cro przez Słowację i Węgry, jadę tą trasą 1 raz. Mam następujące pytania:
1 Czy jadąc autostradą od Bratysławy w kierunku Węgier wjeżdżamy na kawałek autostrady węgierskiej M1 ,a później zjazd na drogę nr 86, czy na ten kawałek tej autostrady należy mieć winietkę?

Nie musisz mieć węgierskiej winiety - odcinek od granicy słowackiej do Mosonmagyarovar jest bezpłatny - zobacz tu:
http://www.motorway.hu/resource.aspx?Re ... ORO2008PLN

dl napisał(a):2 Czy przejeżdżając przez kilku kilometrowy odcinek Słowenii, należy mieć winietkę i czy na tym odcinku znajduje się stacja benzynowa?

Winietki w Słowenii to dopiero będą wprowadzone od lipca (albo i nie).
Mają obowiązywać na autostradach i drogach szybkiego ruchu, a na tym krótkim odcinku miedzy Węgrami a Chorwacją raczej na taką droge nie trafisz.
Z tego co pisano - stacja benzynowa tam jest.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 26.03.2008 15:04

jdubowski napisał(a):
dl napisał(a):Mam zamiar jechać do Cro przez Słowację i Węgry, jadę tą trasą 1 raz. Mam następujące pytania:

Nie musisz mieć węgierskiej winiety - odcinek od granicy słowackiej do Mosonmagyarovar jest bezpłatny - zobacz tu:

dl napisał(a):2 Czy przejeżdżając przez kilku kilometrowy odcinek Słowenii, należy mieć winietkę i czy na tym odcinku znajduje się stacja benzynowa?

Mają obowiązywać na autostradach i drogach szybkiego ruchu, a na tym krótkim odcinku miedzy Węgrami a Chorwacją raczej na taką droge nie trafisz.

to kiedy się dowiemy w 100 % co z tymi winietami w Słoweni .. ??
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 26.03.2008 15:26

adam11 napisał(a):to kiedy się dowiemy w 100 % co z tymi winietami w Słoweni .. ??

Mnie nie pytaj - w Polsce też miały być winiety za ministra Pola. A potem tak się pozmieniało że ani winiet ani ministra...
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 26.03.2008 15:39

heh :)
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 26.03.2008 15:41

adam11 napisał(a):nie lepiej rysiek zebym kierował sie na brno z brna na bratrysławe i pozniej latenye i omijam ten kawałek Słoweni ? jakby co to nie mialem ;P nigdy do czynienia ze Słowacją ;) i Węgrami

Ten opisany przez ciebie wariant wymaga winiety zarowno czeskiej jak i słowackiej.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 26.03.2008 15:53

wiem wiem .. ;)
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 26.03.2008 17:07

ale to nikt nie jechał tą trasą? przecież chodzi o to czy ten kawałek drogi na Słowenii to jest autostrada czy nie, bo jeżeli autostrada to można przyjąć że bedzie trzeba zapłacic te 35euro a jak zwykła droga pozamiejska to wiadomo ze nie. To jak jechal juz ktos tamtędy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2008 17:26

Lelon napisał(a):ale to nikt nie jechał tą trasą? przecież chodzi o to czy ten kawałek drogi na Słowenii to jest autostrada czy nie, bo jeżeli autostrada to można przyjąć że bedzie trzeba zapłacic te 35euro a jak zwykła droga pozamiejska to wiadomo ze nie. To jak jechal juz ktos tamtędy?

Niech sie Rysiek wypowie jak z tą opłatą w końcu jest. Na wykazie dróg płatnych nie ma tam nic zaznaczonego. Ja ostatni raz jak tamtędy jechałem to trwały dopiero roboty budowlane i to dopiero byli w krzakach.

Jeżeli jednak by ten odcinek objęli opłatą to nie ma co dramatyzować.
Zamiast do granicy H/SLO w Redics/Lendawa kierujemy się kilkanaście kilometrów na południe do przejścia granicznego H/HR w Letenye/Gorican i wjażdzamy bez łachy prosto do HR
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 26.03.2008 22:21

jdubowski napisał(a):

Witam
I o takie wiadomości mi chodziło, b. Ci dziękuje.
Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone