Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Chorwacji przez Grecję.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bukmacher3
Croentuzjasta
Do Chorwacji przez Grecję.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.09.2008 09:24

Chciałbym w przyszłym roku odwiedzić Chorwację i Grecję. W obu krajach przebywać po 10 dni. Czy ktoś jechał już taką trasą (kolejność nie ma znaczenia). Pod uwagę biorę tylko drogi lądowe. Za wszystkie trasy(porady), co można po nich zobaczyć z góry dziękuję i pozdrawiam.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.09.2008 09:50

bukmacher3 napisał(a):Chciałbym w przyszłym roku odwiedzić Chorwację i Grecję. W obu krajach przebywać po 10 dni. Czy ktoś jechał już taką trasą (kolejność nie ma znaczenia). Pod uwagę biorę tylko drogi lądowe. Za wszystkie trasy(porady), co można po nich zobaczyć z góry dziękuję i pozdrawiam.

Odbiję trochę w bok od głównego tematu. Kilka lat temu dobrą metodą na zwiedzenie obu krajów w sposób komfortowy, były promy pływające na trasie Dubrovnik - Igoumenitsa. Niestety połączenie owo obecnie nie istnieje. Nie pamiętam przez kogo było realizowane, prawdopodobnie przez Jadroliniję.

A co do meritum. Pozostaje skoczyć przez Czarnogórę i Albanię. Przez Serbię byłoby wygodnie, ale pod warunkiem pobytu we wschodniej Chorwacji, co zapewne nie jest w Twoich planach.
Czarnogóra się ucywilizowała, więc problemu nie powinno być. Co do Albanii zdanie i odczucia mam mieszane, bo chociaż sam nie byłem, to z relacji osób odwiedzających ten kraj wynika, że infrastruktura mocno kuleje, a i z bezpieczeństwem sensu largo tez nie jest najlepiej.

Pozdrawiam
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.09.2008 10:37

asikx napisał(a):. Co do Albanii zdanie i odczucia mam mieszane, bo chociaż sam nie byłem, to z relacji osób odwiedzających ten kraj wynika, że infrastruktura mocno kuleje, a i z bezpieczeństwem sensu largo tez nie jest najlepiej.

Pozdrawiam
Rafał

A relację PAP- a czytałeś Rafale :?: Był w Albanii z małymi dziećmi i wrócił szczęśliwie.

Bukmacherowi3 też polecam - może przydadzą się zawarte tam informacje.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.09.2008 10:44

Janusz Bajcer napisał(a):
asikx napisał(a):
A relację PAP- a czytałeś Rafale :?:

Czytałem. Jedna z najlepszych relacji na tym forum, jednakże do Albanii mnie nie przekonała. Znam relacje osób, które bywały w tym kraju, czasem dłużej, niż na wycieczce (wdrażali pewne rozwiązania w ich instytucjach) i to co się tam momentami działo, to śmiech przez łzy. Korupcja przez ogromne K to najmniejszy problem.

Pozdrawiam
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.09.2008 11:10

Bukmacher będzie przejeżdżał turystycznie , ja PAP-a podziwiam, nawet bez dzieci nie wybrałbym się w taką podróż.

Ale następne pokolenia będą mieć łatwiej - Albania powoli wyzwala się z zaszłości - a jak wiadomo - nie od razu Kraków zbudowano. :wink: :lol:
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.09.2008 11:49

Witam i dziękuję za zainteresowanie tematem. Relację "PAP" przeczytałem jest super, ale napewno nie odważę się jechać przez Albanię, raczej wolę wrócić do Serbii i dalej do Chorwacji.

Z promami to nie wiem ale na takiej samej mapie jak swoją trasę narysował "PAP" jest zaznaczone połączenie promowe do Dubrovnika ale może z Patry. Natomiast ja wolę drogę lądową, chyba że droga morska nie byłaby tak finansowo ciężka.
Pozdrawiam i oczekuję na więcej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.09.2008 12:14

bukmacher3 napisał(a):Pozdrawiam i oczekuję na więcej.

Proszę bardzo

1

2

Wydaje się , że trasa Grecja - Chorwacja przez Albanię to najlepsza opcja
:lol:
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.09.2008 13:01

Janusz dziękuję, jak na to wszystko patrzę i czytam, to może opcja albańska przeważy, ale jak pisałem Albania kojarzy mi się z dużą korupcją i "zacofaniem".
Przeczytałem również jakiś namiar na forum, na obywatela Węgier, który jest fachowcem od Albanii, ale jeszcze nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Na dzień dzisiejszy jestem skłonny pojechać w okolice Belgradu i stamtąd do Chorwacji ewentualnie przez Bośnię.
Może ktoś jednak będzie wiedział więcej na temat przepraw promem tj. ceny, czas płynięcia.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.09.2008 13:22

Prom z Grecji do Chorwacji kiedyś był
Nie wiem czy promy z Grecji do Włoch wpływają do portów w Dubrovniku lub w Splicie :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.09.2008 13:38

Zawsze można z Włoch :D (do poczytania i kalkulacji)
1
2
3
4
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.09.2008 13:42

Janusz Bajcer napisał(a):Prom z Grecji do Chorwacji kiedyś był

Janusz, odnoszę wrażenie, ze napisałem to samo w drugim poście tego wątku :twisted:.
Chcesz jako pierwszy dobić do 20000?? :wink:

Janusz Bajcer napisał(a):Nie wiem czy promy z Grecji do Włoch wpływają do portów w Dubrovniku lub w Splicie :?:

Nie wpływają. Tną bezpośrednio z A do B.

Pozdrawiam
Rafał
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.09.2008 13:46

JacYamaha napisał(a):Zawsze można z Włoch :D (do poczytania i kalkulacji)
1
2
3
4

Napewno ale to trasa na inne lata, a może właśnie promy z Włoch zabierają po drodze z Dubrovnika lub innego portu w Chorwacji do Grecji.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.09.2008 13:47

asikx napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Prom z Grecji do Chorwacji kiedyś był
Nie wiem czy promy z Grecji do Włoch wpływają do portów w Dubrovniku lub w Splicie :?:

Janusz, odnoszę wrażenie, ze napisałem to samo w drugim poście tego wątku :twisted:.
Chcesz jako pierwszy dobić do 20000?? :wink:

Pozdrawiam
Rafał

Oczywiście że napisałeś o tym promie pierwszy - linka podałem, bo zawiera inne opcje trasy Gecja = Chorwacja.

Do liczby 20000 jeszcze daleko :wink:
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 19.09.2008 13:50

Może ktoś ma namiary na strony przewoźników morskich. Ten prom wcale nie musi być z Dubrovnika a również z innego portu Chorwacji.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone