Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czyżby początek końca ery samochodów spalinowych?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 26.11.2010 19:27

Już 5 tyś samochodzików MiEV opuściło taśmę produkcyjną.
Są też już dostępne na naszym rynku w niebagatelnej cenie 160 tyś zł.
Rozwija to to 130 km/h i na jednym ładowaniu można przejechać ok. 160 km. Niezłe wyniki!

Hm... ?
Czy to już początek końca ery samochodów spalinowych...
Zbyt pięknie to brzmi... ale zaczyna to być zupełnie realne...

To byłaby niesamowita rewolucja, która mogłaby zupełnie odmienić realia współczesnego świata i panujących w nim dyktatów!

MiEV 1

MiEV 2

:hut:
mab
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mab » 26.11.2010 19:44

No naprawdę niezłe...zwłaszcza gdy do Chorwacji mam jakieś 1400km....Więc cofamy sie w przeszłość gdzie do karety trzeba było często zmieniać konie...(akumulatory)... 8O :lol:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 26.11.2010 19:51

A ile pojedziesz na gazie z dużym silnikiem?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2010 20:10

janniko napisał(a):Czy to już początek końca ery samochodów spalinowych....

Janek, jak lobby paliwowe by na to pozwoliło to mi kaktus na dłoni wyrośnie :lol:
Póki jest ropa i mega kasa z niej płynąca to zapomnij 8)
Leon
Cromaniak

Postnapisał(a) Leon » 26.11.2010 20:20

Muj brat pracuje w chorwackej firmie ktora tez opracowala elektro samochodzik na 3. Samochodzik dostl nagrodi, jerzeli pojdzie na masowke ma kosztowac 10-12 tys euro. Sa wstepne plany produkcijne. Produkcja ma rauszic w Šibeniku. Opruć tego firma produkuje sprzent rniczy i maszini do rozminowania pol minowich.
http://autoklub.jutarnji.hr/xd-postaje- ... st/677159/
Prawda jest ze loby paliwowe nie pozwoli sobie mieszac, ale wszistko sie zmienia....
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 26.11.2010 22:51

Piotrek_B napisał(a):Janek, jak lobby paliwowe by na to pozwoliło to mi kaktus na dłoni wyrośnie :lol:
Póki jest ropa i mega kasa z niej płynąca to zapomnij 8)

Piotrze.
Ot tutaj się nie zgadzam z tobą.. :)
Twoje stwierdzenie brzmi okropnie fatalistycznie... :?

Mab
moim zdaniem to jest przyszłość i postęp, a nie cofanie się..
jeszcze nie dawno takie autka nie przekraczały 50 km/h i wystarczały na 50 km..
więc wydaje mi się, że niedługo już wynajdą akumulatory wielokrotnie przekraczające ładownością obecne...
myślę, że już są, tylko lobby ropne w swej agonii jeszcze to wszystko blokuje..
ale chyba już nie długo..
poza tym może powstać sieć wymiany akumulatorów i będzie to tylko kwestia szybkiej kilku minutowej wymiany i będzie można sobie cały świat zwiedzać, i Bałkany i Turcję i może wreszcie kraje Arabskie...
moim zdaniem wypuszczenie tych MiEV jest początkiem czegoś nowego..
:P
Idzie ku dobremu..
jacky z DG
Cromaniak

Postnapisał(a) jacky z DG » 26.11.2010 23:01

janniko napisał(a):i będzie można sobie cały świat zwiedzać, i Bałkany i Turcję i może wreszcie kraje Arabskie...

araby Cię wpuszczą na elektrycznym koniku ?
chyba, że takim do bujania...

:wink: :wink: :lol: :lol: :P :P
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2010 09:52

janniko napisał(a):Ot tutaj się nie zgadzam z tobą.. :)
Twoje stwierdzenie brzmi okropnie fatalistycznie... :? ..

Janek to nie fatalizm, to samo życie. Niestety :lol:
mab
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mab » 27.11.2010 11:14

janniko napisał(a): Mab
moim zdaniem to jest przyszłość i postęp, a nie cofanie się..
jeszcze nie dawno takie autka nie przekraczały 50 km/h i wystarczały na 50 km..
więc wydaje mi się, że niedługo już wynajdą akumulatory wielokrotnie przekraczające ładownością obecne...
myślę, że już są, tylko lobby ropne w swej agonii jeszcze to wszystko blokuje..
ale chyba już nie długo..
poza tym może powstać sieć wymiany akumulatorów i będzie to tylko kwestia szybkiej kilku minutowej wymiany i będzie można sobie cały świat zwiedzać, i Bałkany i Turcję i może wreszcie kraje Arabskie...
moim zdaniem wypuszczenie tych MiEV jest początkiem czegoś nowego..
:P
Idzie ku dobremu..

Pisze o cofaniu w aspekcie historii motoryzacji...jednym z pierwszych samochodow był właśnie samochód elektryczny i przez ostatnie 100lat ta technologia raczkuje. W dodatku nie jest tak ekologiczna jak się wydaje ...produkacja akumulatorów , prądu itp tez nie jest bez znaczenia dla środowiska. Znormalizowanie typów akumulatorów aby można było je wymieniac to coś co przypomina mi znormalizowanie kart pamieci do aparatów fotograficznych ...ile firm tyle typów.
U-la
Cromaniak

Postnapisał(a) U-la » 30.11.2010 23:12

mab napisał(a):No naprawdę niezłe...zwłaszcza gdy do Chorwacji mam jakieś 1400km....Więc cofamy sie w przeszłość gdzie do karety trzeba było często zmieniać konie...(akumulatory)... 8O :lol:

A 500 km po 20-minutowym ładowaniu? :) Taki Koenigsegg Quant na przykład :D
Abstrahujemy od ceny auta, ale małymi kroczkami do przodu - i tak cywilizacja idzie do przodu :)
O wciąż niewykorzystywanej energii słonecznej też można by porozmawiać. Niewiele świata jeszcze widziałam, ale przekonałam się, że więcej od nas na jej temat wiedzą mieszkańcy pustkowi w Azji czy Ameryce Południowej :)

Jeśli chcecie sobie inne auta elektryczne czy hybrydowe pooglądać i poczytać o nich, to taki fajniusi link: ZAJRZYJCIE SOBIE TUTAJ
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 01.12.2010 06:23

Koleżanka Ula to widzę taka zmotoryzowana jest, tak Motorwoman. Zna się na nowinkach technicznych, dziwne. Myślałem, że kobiety bardziej na smażeniu kotletów się znają niżli na nowoczesnej hybrydowej technice. Dziwne, bardzo dziwne............??? 8O 8O 8O Pozdrawiam koleżankę Ulę serdecznie.
makek
Globtroter

Postnapisał(a) makek » 01.12.2010 06:44

Czyli nie będzie już "muzyki" spod maski?
Jak dla mnie - smutne.
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 01.12.2010 07:38

makek napisał(a):Czyli nie będzie już "muzyki" spod maski?
Jak dla mnie - smutne.

Zawczasu trzeba nagrać mp3 z ulubionym gangiem silnika. Płytkę w odtwarzacz i gotowe. :lol:
Prawdą jest, że to już nie będzie z pod maski! :(
U-la
Cromaniak

Postnapisał(a) U-la » 01.12.2010 08:26

darek1 napisał(a):Koleżanka Ula to widzę taka zmotoryzowana jest, tak Motorwoman. Zna się na nowinkach technicznych, dziwne. Myślałem, że kobiety bardziej na smażeniu kotletów się znają niżli na nowoczesnej hybrydowej technice. Dziwne, bardzo dziwne............??? 8O 8O 8O Pozdrawiam koleżankę Ulę serdecznie.

A kolega Darek to tak lubi koleżanki zaszufladkować, a potem zdziwiony :D:D:D Kobiety też ciekawią różne sprawy tego świata kolego Darku :)
Nie znam się na samochodach za bardzo. Do tych akurat mnie zaprowadziło zainteresowanie ogniwami fotowoltaicznymi i w ogóle odnawialnymi źródłami energii :)
A kotlety też bardzo lubię smażyć. I kuchnia też nie jest dla mnie obcym miejscem :)
Pozdrawiam kolegę Darka również serdecznie.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 01.12.2010 09:09

W Pruszkowie pod Warszawą ruszyła pilotażowa produkcja takiego wynalazku

Obrazek

Autko ma dwa koła z przodu i jedno z tyłu. Pojazd przeznaczony jest do jazdy po mieście dla dwóch osób. Fotele ustawione są jak w szybowcu; jeden za drugim. SAM niestety nie posiada bagażnika.

Do napędu służy mu polski silnik z firmy Komel z Katowic o mocy 20 KM. Autko może osiągnąć szybkość do 90 km/h. Do ładowania baterii wystarczy podłączyć się do zwykłego gniazdka elektrycznego. Po naładowaniu akumulatorów zasięg wynosi 100 km. Koszt ładowania ma wynieść ok. 3 złotych.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone