Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ładowarki samochodów elektrycznych na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yarko2000
Cromaniak
Re: Ładowarki samochodów elektrycznych na trasach do Chorwac

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 21.10.2025 10:30

I jeszcze dane z ministerstwa za 2024r ale artykuł opublikowany w wakacje
https://www.money.pl/gospodarka/czy-jaz ... 3088a.html
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.10.2025 20:44

yarko2000 napisał(a):Dzisiaj przeczytałem ciekawy artykuł.
Nie lubię tej gazety ze względu na naciąganie różnych faktów i testów. Nawet do tej pory opisywali że samochody elektryczne to perpetuum mobile, a tutaj taka relacja i wyliczenia... czy ktoś to może potwierdzić?
Jazda elektrykiem jest dużo droższa od diesla i benzyny?
https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-n ... en/1j84nlr

Wszystko zależy od okoliczności.
Ładujesz AC w domu - wyjdzie w okolicach 1zł/kWh w zależności od sprzedawcy oraz taryfy, może być 0,80 jak też 1,2
Masz fotowoltaikę i nadmiar energii - wyjdzie jeszcze taniej.
Więc jeżeli ktoś używa samochodu do jazdy powiedzmy 200km dziennie maksymalnie i ma możliwość ładowania w garażu - jest to dobra opcja.
Szybkie ładowanie DC to już zdecydowanie wyższe koszty.
Tutaj zależy tego, czy tankujemy gdzie popadnie, bez abonamentu - wtedy jest generalnie w okolicach 3zł/1kWh, czy mamy abonament do jakiejś konkretnej sieci ładowarek np. w ramach umowy z producentem auta. Wtedy sporo taniej. Ale i tak drożej niż jazda np. hybrydą HEV.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 23.10.2025 08:22

Jeżeli mieszkam w mieszkaniu, w bloku, to mogę sobie przedłużacz wyrzucić za okno :) o ile mam gdzie stanąć.
Nawet jak zacznę ładować z normalnego gniazdka, to ładowanie trwa kilkanaście godzin.
Ale wracając do meritum, jadę do Gdańska/Szczecina/Chorwacji i tyle zapłacę za ładowanie? Takie są ceny? Nie zachęca to do zmiany auta.
dreampc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dreampc » 21.11.2025 09:44

Dżejan napisał(a):
Zrobiłem Teslą 3205 km w drodze do i po Chorwacji i z powrotem.
14 ładowań i na 13 nie było kolejki.
Jedyny raz to kolejka na Tesla Supercharger w Sop Zagrzeb w drodze do Chorwacji.
Ale nie czekałem tylko przejechałem na pusty IONITY w Sop tuż obok.

Super się jeździ elektrykiem a w szczególności Teslą Y :)

Jak macie pytania to chętnie odpowiem bo nabyłem sporo doświadczeń w temacie jazdy elektrykiem i ładowarek.

hej
tez się przymierzam do zakupu auta. jedyne co mnie blokuje do zakupu Tesli to właśnie drogi na dalekie dystanse.
możesz napisać jak to wygląda w Chorwacji - ok miałeś 14 ładowań - ale czy to było na Twojej trasie, czy dużo musiałeś odjeżdżać z autostrady. Jakie widzisz minusy podróży elektrykiem - czy te częste ładowania są bardzo uciążliwe? i tak co 200-250 km się zatrzymuje więc może to i do przyjęcia. ładujesz do 80% czy mniej - od ładowarki do ładowarki? o ile wydłużył ci się czas dojazdu w porównaniu do spalinowego?

dzięki!
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 21.11.2025 20:53

W Chorwacji żaden SUC nie jest na autostradzie (zreszta w DE też nie). Więc to nie jest tak jak większość fanboyów EV pisze, że 10-80% zajmuje 20minutek. Do ładowarki też trzeba dojechać a w takim Splicie SUC jest w centrum miasta oblegany przez taksiarzy w starych Teslach S z darmowym ładowaniem. Ja byłem w Dubrowniku we wrześniu 2024 i dramat. Żeby zjechać na SUC trzeba swoje odstać na bramkach, zapłacić, dojechać na SUC tylko po to żeby się przekonać, że jest 150kw...ale dzielone na 4 ładujące się samochody. No i nawrotka na autostradę, kolejka, bilet, znowu zjazd i dojazd do Ionity - 2h w 'plecy' na jedno ładowanie. 'Ichnie' stacje Elen są na MOP'ach (marne max 50kw) ale wiele z nich nie działało lub miało uszkodzone/ucięte kable więc nie można na nie liczyć. Jeśli planujesz wyjazd elektrykiem latem w środku sezonu i traktujesz to jako nowe doświadczenie i przygodę...hmm na pewno się nie zawiedziesz :)
Ostatnio edytowano 22.11.2025 03:11 przez marcel232, łącznie edytowano 1 raz
dreampc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dreampc » 21.11.2025 23:03

no właśnie - tego się obawiam.
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 16.12.2025 18:07

marcel232 napisał(a):W Chorwacji żaden SUC nie jest na autostradzie (zreszta w DE też nie). Więc to nie jest tak jak większość fanboyów EV pisze, że 10-80% zajmuje 20minutek. Do ładowarki też trzeba dojechać a w takim Splicie SUC jest w centrum miasta oblegany przez taksiarzy w starych Teslach S z darmowym ładowaniem. Ja byłem w Dubrowniku we wrześniu 2024 i dramat. Żeby zjechać na SUC trzeba swoje odstać na bramkach, zapłacić, dojechać na SUC tylko po to żeby się przekonać, że jest 150kw...ale dzielone na 4 ładujące się samochody. No i nawrotka na autostradę, kolejka, bilet, znowu zjazd i dojazd do Ionity - 2h w 'plecy' na jedno ładowanie. 'Ichnie' stacje Elen są na MOP'ach (marne max 50kw) ale wiele z nich nie działało lub miało uszkodzone/ucięte kable więc nie można na nie liczyć. Jeśli planujesz wyjazd elektrykiem latem w środku sezonu i traktujesz to jako nowe doświadczenie i przygodę...hmm na pewno się nie zawiedziesz :)

no z tymi 2h żeby naładować się na Ionity to lekko przesadziłeś... współczuje doświadczeń jednak powiem tylko tyle że moje są całkowicie odmienne... w Niemczech które przytaczasz ładowarki Ionity faktycznie zdarza się czasami że nie są na autostradzie ale wystarczy zjechać z niej i przejechać zazwyczaj coś około 1km (słownie jednego kilometra) i wjeżdżasz na ładowarkę... tak więc te 2h żeby naładować się na Ionity można między ev legendy włożyć... nie mówię też że ładowanie trwa 20 minut ale na pewno nie 2h... w moim przypadku najczęściej około 30-40 minut... w tym czasie toaleta... krótkie rozprostowanie kości... jakaś kanapka, kawa etc. i ogarnięcie następnego punktu do zatrzymania... ale żeby było sprawiedliwie to faktycznie przyznam rację że upierdliwe jest w Chorwacji to że żeby zjechać i się naładować to trzeba przejechać przez bramki i czasami na nich odstać swoje (chociaż z mojego doświadczenia nie trwało to nigdy dłużej niż kilka minut)... kilka razy tu pisałem że dla nas wakacje zaczynają się wraz z zamknięciem drzwi w domu i dlatego może nie spieszymy się jakoś strasznie... jest tyle miejsc które można zrobić w drodze do i z Chorwacji... a teraz dodatkowo podczas zwiedzania auto tankuje się samo na parkingu bo praktycznie na każdym przy większej atrakcji jest jakiś punkt ładowania... kiedyś nawet dla siebie to przeliczyłem i koszt przy spalinowym oplu wychodził około 44 zł na 100km... przy elektryku ładując się na Ionity płacę w granicach 33 zł... przy trasie w dwie strony 3000km robi się już różnica szczególnie wtedy kiedy przed wyjazdem ładuję się do 100% z fotowoltaiki i pierwsze 350 km robię praktycznie za darmo... ale można też do tej kwestii podejść inaczej... co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu... :verryhappy:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 17.12.2025 09:43

Tak z ciekawości zapytam, ile kosztuje 1KWh na Ionity. Cena jest uzależniona od tego czy ma si abonament?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.12.2025 10:55

nimm2 napisał(a): co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu... :verryhappy:

Twoje spostrzeżenia elektryk...diesel...
1. Myślę, że aż tak dużo osób nie będzie zjeżdżało specjalnie z autostrady, aby taniej zatankować, zwłaszcza jak musieli by się bawić wjeżdżanie do miasteczek i płacenie za każdy zjazd. I jeszcze mieć dzieci na pokładzie... Osobiście na 15 wyjazdów do HR i 6 do GR ze 2 razy zjechaliśmy w AT z autostrady, aby taniej zatankować... i to tylko z ciekawości...
2.Bardzo duże spalanie w tym dieslu zakładasz, nasz Peugeot 308 SW na trasie spala 5,2-5,4, więc 100 km kosztuje ok. 30-33 zł...czyli tyle co Twój elektryk...
3. Diesel na trasie tankujesz raz, góra dwa razy, więc aż tak wielkiej oszczędności tu nie widzę.... W ww. dieslu pełen bak to zasięg 1000 km, tankujemy się co ok. 800.
4. Czas - tankowanie max. 15 min. i jedziesz, więc nie widzę tu plusa dla elektryka...
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 17.12.2025 17:01

I tak dobrze, że niektórzy mówią prawdę o elektrykach.
Ten temat powoli jest odkłamywany.
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 17.12.2025 17:53

nimm2 napisał(a):
marcel232 napisał(a):W Chorwacji żaden SUC nie jest na autostradzie (zreszta w DE też nie). Więc to nie jest tak jak większość fanboyów EV pisze, że 10-80% zajmuje 20minutek. Do ładowarki też trzeba dojechać a w takim Splicie SUC jest w centrum miasta oblegany przez taksiarzy w starych Teslach S z darmowym ładowaniem. Ja byłem w Dubrowniku we wrześniu 2024 i dramat. Żeby zjechać na SUC trzeba swoje odstać na bramkach, zapłacić, dojechać na SUC tylko po to żeby się przekonać, że jest 150kw...ale dzielone na 4 ładujące się samochody. No i nawrotka na autostradę, kolejka, bilet, znowu zjazd i dojazd do Ionity - 2h w 'plecy' na jedno ładowanie. 'Ichnie' stacje Elen są na MOP'ach (marne max 50kw) ale wiele z nich nie działało lub miało uszkodzone/ucięte kable więc nie można na nie liczyć. Jeśli planujesz wyjazd elektrykiem latem w środku sezonu i traktujesz to jako nowe doświadczenie i przygodę...hmm na pewno się nie zawiedziesz :)

no z tymi 2h żeby naładować się na Ionity to lekko przesadziłeś... współczuje doświadczeń jednak powiem tylko tyle że moje są całkowicie odmienne... w Niemczech które przytaczasz ładowarki Ionity faktycznie zdarza się czasami że nie są na autostradzie ale wystarczy zjechać z niej i przejechać zazwyczaj coś około 1km (słownie jednego kilometra) i wjeżdżasz na ładowarkę... tak więc te 2h żeby naładować się na Ionity można między ev legendy włożyć... nie mówię też że ładowanie trwa 20 minut ale na pewno nie 2h... w moim przypadku najczęściej około 30-40 minut... w tym czasie toaleta... krótkie rozprostowanie kości... jakaś kanapka, kawa etc. i ogarnięcie następnego punktu do zatrzymania... ale żeby było sprawiedliwie to faktycznie przyznam rację że upierdliwe jest w Chorwacji to że żeby zjechać i się naładować to trzeba przejechać przez bramki i czasami na nich odstać swoje (chociaż z mojego doświadczenia nie trwało to nigdy dłużej niż kilka minut)... kilka razy tu pisałem że dla nas wakacje zaczynają się wraz z zamknięciem drzwi w domu i dlatego może nie spieszymy się jakoś strasznie... jest tyle miejsc które można zrobić w drodze do i z Chorwacji... a teraz dodatkowo podczas zwiedzania auto tankuje się samo na parkingu bo praktycznie na każdym przy większej atrakcji jest jakiś punkt ładowania... kiedyś nawet dla siebie to przeliczyłem i koszt przy spalinowym oplu wychodził około 44 zł na 100km... przy elektryku ładując się na Ionity płacę w granicach 33 zł... przy trasie w dwie strony 3000km robi się już różnica szczególnie wtedy kiedy przed wyjazdem ładuję się do 100% z fotowoltaiki i pierwsze 350 km robię praktycznie za darmo... ale można też do tej kwestii podejść inaczej... co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu... :verryhappy:

'SUC' Otocac 18:55 odłączenie od SUC (w 8 minut załadowało 5,5kw - dramat) dojazd do tego SUC też zajął czas (bramki i 2 auta w kolejce). Szacowane ładowanie...2h. 150kw dzielone na...wszystkie stanowiska
4f38459b-2a49-4486-979b-25147b7e6528.jpeg

powrót na autostradę, przejazd na pobliską Ionity (znowu bramki dojazd i powrót na A)
podłączenie do Ionity 19:45 (Ionity podaje na fakturze czas podłączenia / Tesla odłaczenia od SUC).
IMG_3991.jpeg

Myślę, że całe ładowanie zamknęło się w 2h (niestety nie mam biletów z bramek :).
Na dodatek był to dzień (dokładnie ten sam) w którym w zeszłym roku przez Europę przechodziły ulewy które zalały południe Polski - wcześniej nie zwracałem uwagi na to, że ładowarki w przeciwieństwie do dystrybutorów nie są zadaszone więc każde ładowanie w deszczu i człowiek zmuszony siedzieć w aucie i gapić się na wolno rosnące cyferki.

'co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu'
Nigdy nie zjeżdżam z A szukając paliwa tańszego o pare eurocentów,. Trasę Istria - Gdańsk robię 'o widnym' (jadąc zgodnie z przepisami). 4 'ładowania' (zadaszone :) ) i jestem w domu.
IMG_3989.jpeg
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 19.12.2025 17:29

marcel232 napisał(a):
nimm2 napisał(a):

'SUC' Otocac 18:55 odłączenie od SUC (w 8 minut załadowało 5,5kw - dramat) dojazd do tego SUC też zajął czas (bramki i 2 auta w kolejce). Szacowane ładowanie...2h. 150kw dzielone na...wszystkie stanowiska
4f38459b-2a49-4486-979b-25147b7e6528.jpeg

powrót na autostradę, przejazd na pobliską Ionity (znowu bramki dojazd i powrót na A)
podłączenie do Ionity 19:45 (Ionity podaje na fakturze czas podłączenia / Tesla odłaczenia od SUC).
IMG_3991.jpeg

Myślę, że całe ładowanie zamknęło się w 2h (niestety nie mam biletów z bramek :).
Na dodatek był to dzień (dokładnie ten sam) w którym w zeszłym roku przez Europę przechodziły ulewy które zalały południe Polski - wcześniej nie zwracałem uwagi na to, że ładowarki w przeciwieństwie do dystrybutorów nie są zadaszone więc każde ładowanie w deszczu i człowiek zmuszony siedzieć w aucie i gapić się na wolno rosnące cyferki.

no widzisz ale podajesz jakiś jeden ekstremalny przypadek... przecież nie jest tak że za każdym razem ładowanie elektryka trwa 2 godziny... jeżdżę dużo elektrykiem w różne części europy i nie wygląda to tak tragicznie jak opisujesz... albo po prostu mam więcej szczęścia :rotfl: I dla przykładu podam że przy przejeździe na Krk z Poznania przy benzynowym Oplu czas przejazdu to 14,5h a przy elektryku 16h... tylko a dla niektórych na pewno aż 1,5 h różnicy... na trasie 1220km to chyba nie taka tragedia co?
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 19.12.2025 17:41

piekara114 napisał(a):
nimm2 napisał(a): co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu... :verryhappy:

Twoje spostrzeżenia elektryk...diesel...
1. Myślę, że aż tak dużo osób nie będzie zjeżdżało specjalnie z autostrady, aby taniej zatankować, zwłaszcza jak musieli by się bawić wjeżdżanie do miasteczek i płacenie za każdy zjazd. I jeszcze mieć dzieci na pokładzie... Osobiście na 15 wyjazdów do HR i 6 do GR ze 2 razy zjechaliśmy w AT z autostrady, aby taniej zatankować... i to tylko z ciekawości...
2.Bardzo duże spalanie w tym dieslu zakładasz, nasz Peugeot 308 SW na trasie spala 5,2-5,4, więc 100 km kosztuje ok. 30-33 zł...czyli tyle co Twój elektryk...
3. Diesel na trasie tankujesz raz, góra dwa razy, więc aż tak wielkiej oszczędności tu nie widzę.... W ww. dieslu pełen bak to zasięg 1000 km, tankujemy się co ok. 800.
4. Czas - tankowanie max. 15 min. i jedziesz, więc nie widzę tu plusa dla elektryka...

a gdzie ja założyłem jakiekolwiek spalanie w dieslu? napisałem spalinowy opel a to nie znaczy ze z silnikiem diesla... a dokładnie chodziło o Opla Astre 1,4 i w niej na autostradzie przy 100-120km/h spalanie kształtuje sie właśnie w okolicy 6,5 do 7 litrów / 100km... a więc nadal jest to kwota na plus dla elektryka... i nawet jakby wziąść pod uwagę diesla i kwota byłaby podobna to jednak komfort jaki daje elektryk jest bez porównania lepszy... radzę się kiedyś przejechać i porównać... trudno to opisać ale jest duża różnica...

tankujesz się co 800km ale czy co tyle też się zatrzymujesz? tzn. czy to jedyne przystanki jakie robisz? nie uwierze... szczególnie jak masz dzieci na pokładzie :jezykprosto:
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 19.12.2025 18:43

ACandrzej napisał(a):Tak z ciekawości zapytam, ile kosztuje 1KWh na Ionity. Cena jest uzależniona od tego czy ma si abonament?

2,05zł ale przy abonamencie 51zł miesięcznie... mi się akurat opłaca bo dużo jeżdżę szczególnie Niemcy
2,45zł przy abo 28zł
i 3,50zł bez abonamentu ale to to się całkiem nie opłaca...

bardzo lubie ładować na Ionity bo nie dzieli mocy, stawia ładowarki jak nie na autostradzie to zaraz przy zjazdach, rzadko jest sytuacja że nie działa...
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 19.12.2025 21:11

Dzięki za informację. Pytałem, bo jeżdżę hybrydą Plug In i zawsze ładuję się w domu. Na dalszych wyjazdach jeżdżę na paliwie i widzę, że ładowanie na Ionity nie bardzo by się opłacało. Z kolei wykupywanie abonamentu na kilka wyjazdów w roku też nie.
Pozdrawiam
Andrzej
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ładowarki samochodów elektrycznych na trasach do Chorwacji - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone