I jeszcze dane z ministerstwa za 2024r ale artykuł opublikowany w wakacje
https://www.money.pl/gospodarka/czy-jaz ... 3088a.html
.png)
.png)
yarko2000 napisał(a):Dzisiaj przeczytałem ciekawy artykuł.
Nie lubię tej gazety ze względu na naciąganie różnych faktów i testów. Nawet do tej pory opisywali że samochody elektryczne to perpetuum mobile, a tutaj taka relacja i wyliczenia... czy ktoś to może potwierdzić?
Jazda elektrykiem jest dużo droższa od diesla i benzyny?
https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-n ... en/1j84nlr
.png)
.png)
Dżejan napisał(a):
Zrobiłem Teslą 3205 km w drodze do i po Chorwacji i z powrotem.
14 ładowań i na 13 nie było kolejki.
Jedyny raz to kolejka na Tesla Supercharger w Sop Zagrzeb w drodze do Chorwacji.
Ale nie czekałem tylko przejechałem na pusty IONITY w Sop tuż obok.
Super się jeździ elektrykiem a w szczególności Teslą Y
Jak macie pytania to chętnie odpowiem bo nabyłem sporo doświadczeń w temacie jazdy elektrykiem i ładowarek.
.png)
.png)
marcel232 napisał(a):W Chorwacji żaden SUC nie jest na autostradzie (zreszta w DE też nie). Więc to nie jest tak jak większość fanboyów EV pisze, że 10-80% zajmuje 20minutek. Do ładowarki też trzeba dojechać a w takim Splicie SUC jest w centrum miasta oblegany przez taksiarzy w starych Teslach S z darmowym ładowaniem. Ja byłem w Dubrowniku we wrześniu 2024 i dramat. Żeby zjechać na SUC trzeba swoje odstać na bramkach, zapłacić, dojechać na SUC tylko po to żeby się przekonać, że jest 150kw...ale dzielone na 4 ładujące się samochody. No i nawrotka na autostradę, kolejka, bilet, znowu zjazd i dojazd do Ionity - 2h w 'plecy' na jedno ładowanie. 'Ichnie' stacje Elen są na MOP'ach (marne max 50kw) ale wiele z nich nie działało lub miało uszkodzone/ucięte kable więc nie można na nie liczyć. Jeśli planujesz wyjazd elektrykiem latem w środku sezonu i traktujesz to jako nowe doświadczenie i przygodę...hmm na pewno się nie zawiedziesz

.png)
nimm2 napisał(a): co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu...
.png)
nimm2 napisał(a):marcel232 napisał(a):W Chorwacji żaden SUC nie jest na autostradzie (zreszta w DE też nie). Więc to nie jest tak jak większość fanboyów EV pisze, że 10-80% zajmuje 20minutek. Do ładowarki też trzeba dojechać a w takim Splicie SUC jest w centrum miasta oblegany przez taksiarzy w starych Teslach S z darmowym ładowaniem. Ja byłem w Dubrowniku we wrześniu 2024 i dramat. Żeby zjechać na SUC trzeba swoje odstać na bramkach, zapłacić, dojechać na SUC tylko po to żeby się przekonać, że jest 150kw...ale dzielone na 4 ładujące się samochody. No i nawrotka na autostradę, kolejka, bilet, znowu zjazd i dojazd do Ionity - 2h w 'plecy' na jedno ładowanie. 'Ichnie' stacje Elen są na MOP'ach (marne max 50kw) ale wiele z nich nie działało lub miało uszkodzone/ucięte kable więc nie można na nie liczyć. Jeśli planujesz wyjazd elektrykiem latem w środku sezonu i traktujesz to jako nowe doświadczenie i przygodę...hmm na pewno się nie zawiedziesz
no z tymi 2h żeby naładować się na Ionity to lekko przesadziłeś... współczuje doświadczeń jednak powiem tylko tyle że moje są całkowicie odmienne... w Niemczech które przytaczasz ładowarki Ionity faktycznie zdarza się czasami że nie są na autostradzie ale wystarczy zjechać z niej i przejechać zazwyczaj coś około 1km (słownie jednego kilometra) i wjeżdżasz na ładowarkę... tak więc te 2h żeby naładować się na Ionity można między ev legendy włożyć... nie mówię też że ładowanie trwa 20 minut ale na pewno nie 2h... w moim przypadku najczęściej około 30-40 minut... w tym czasie toaleta... krótkie rozprostowanie kości... jakaś kanapka, kawa etc. i ogarnięcie następnego punktu do zatrzymania... ale żeby było sprawiedliwie to faktycznie przyznam rację że upierdliwe jest w Chorwacji to że żeby zjechać i się naładować to trzeba przejechać przez bramki i czasami na nich odstać swoje (chociaż z mojego doświadczenia nie trwało to nigdy dłużej niż kilka minut)... kilka razy tu pisałem że dla nas wakacje zaczynają się wraz z zamknięciem drzwi w domu i dlatego może nie spieszymy się jakoś strasznie... jest tyle miejsc które można zrobić w drodze do i z Chorwacji... a teraz dodatkowo podczas zwiedzania auto tankuje się samo na parkingu bo praktycznie na każdym przy większej atrakcji jest jakiś punkt ładowania... kiedyś nawet dla siebie to przeliczyłem i koszt przy spalinowym oplu wychodził około 44 zł na 100km... przy elektryku ładując się na Ionity płacę w granicach 33 zł... przy trasie w dwie strony 3000km robi się już różnica szczególnie wtedy kiedy przed wyjazdem ładuję się do 100% z fotowoltaiki i pierwsze 350 km robię praktycznie za darmo... ale można też do tej kwestii podejść inaczej... co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu...
.png)
marcel232 napisał(a):nimm2 napisał(a):marcel232 napisał(a):W Chorwacji żaden SUC nie jest na autostradzie (zreszta w DE też nie). Więc to nie jest tak jak większość fanboyów EV pisze, że 10-80% zajmuje 20minutek. Do ładowarki też trzeba dojechać a w takim Splicie SUC jest w centrum miasta oblegany przez taksiarzy w starych Teslach S z darmowym ładowaniem. Ja byłem w Dubrowniku we wrześniu 2024 i dramat. Żeby zjechać na SUC trzeba swoje odstać na bramkach, zapłacić, dojechać na SUC tylko po to żeby się przekonać, że jest 150kw...ale dzielone na 4 ładujące się samochody. No i nawrotka na autostradę, kolejka, bilet, znowu zjazd i dojazd do Ionity - 2h w 'plecy' na jedno ładowanie. 'Ichnie' stacje Elen są na MOP'ach (marne max 50kw) ale wiele z nich nie działało lub miało uszkodzone/ucięte kable więc nie można na nie liczyć. Jeśli planujesz wyjazd elektrykiem latem w środku sezonu i traktujesz to jako nowe doświadczenie i przygodę...hmm na pewno się nie zawiedziesz
no z tymi 2h żeby naładować się na Ionity to lekko przesadziłeś... współczuje doświadczeń jednak powiem tylko tyle że moje są całkowicie odmienne... w Niemczech które przytaczasz ładowarki Ionity faktycznie zdarza się czasami że nie są na autostradzie ale wystarczy zjechać z niej i przejechać zazwyczaj coś około 1km (słownie jednego kilometra) i wjeżdżasz na ładowarkę... tak więc te 2h żeby naładować się na Ionity można między ev legendy włożyć... nie mówię też że ładowanie trwa 20 minut ale na pewno nie 2h... w moim przypadku najczęściej około 30-40 minut... w tym czasie toaleta... krótkie rozprostowanie kości... jakaś kanapka, kawa etc. i ogarnięcie następnego punktu do zatrzymania... ale żeby było sprawiedliwie to faktycznie przyznam rację że upierdliwe jest w Chorwacji to że żeby zjechać i się naładować to trzeba przejechać przez bramki i czasami na nich odstać swoje (chociaż z mojego doświadczenia nie trwało to nigdy dłużej niż kilka minut)... kilka razy tu pisałem że dla nas wakacje zaczynają się wraz z zamknięciem drzwi w domu i dlatego może nie spieszymy się jakoś strasznie... jest tyle miejsc które można zrobić w drodze do i z Chorwacji... a teraz dodatkowo podczas zwiedzania auto tankuje się samo na parkingu bo praktycznie na każdym przy większej atrakcji jest jakiś punkt ładowania... kiedyś nawet dla siebie to przeliczyłem i koszt przy spalinowym oplu wychodził około 44 zł na 100km... przy elektryku ładując się na Ionity płacę w granicach 33 zł... przy trasie w dwie strony 3000km robi się już różnica szczególnie wtedy kiedy przed wyjazdem ładuję się do 100% z fotowoltaiki i pierwsze 350 km robię praktycznie za darmo... ale można też do tej kwestii podejść inaczej... co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu...
'SUC' Otocac 18:55 odłączenie od SUC (w 8 minut załadowało 5,5kw - dramat) dojazd do tego SUC też zajął czas (bramki i 2 auta w kolejce). Szacowane ładowanie...2h. 150kw dzielone na...wszystkie stanowiska
powrót na autostradę, przejazd na pobliską Ionity (znowu bramki dojazd i powrót na A)
podłączenie do Ionity 19:45 (Ionity podaje na fakturze czas podłączenia / Tesla odłaczenia od SUC).
Myślę, że całe ładowanie zamknęło się w 2h (niestety nie mam biletów z bramek.
Na dodatek był to dzień (dokładnie ten sam) w którym w zeszłym roku przez Europę przechodziły ulewy które zalały południe Polski - wcześniej nie zwracałem uwagi na to, że ładowarki w przeciwieństwie do dystrybutorów nie są zadaszone więc każde ładowanie w deszczu i człowiek zmuszony siedzieć w aucie i gapić się na wolno rosnące cyferki.
I dla przykładu podam że przy przejeździe na Krk z Poznania przy benzynowym Oplu czas przejazdu to 14,5h a przy elektryku 16h... tylko a dla niektórych na pewno aż 1,5 h różnicy... na trasie 1220km to chyba nie taka tragedia co?.png)
piekara114 napisał(a):nimm2 napisał(a): co byś powiedział jakbyś mógł zatankować diesla o 22% taniej w zamian za zatankowanie na stacjach które nie są na autostradzie? i do których trzeba odstać chwilę na bramkach? Jestem przekonany że takich chętnych byłoby wielu...
Twoje spostrzeżenia elektryk...diesel...
1. Myślę, że aż tak dużo osób nie będzie zjeżdżało specjalnie z autostrady, aby taniej zatankować, zwłaszcza jak musieli by się bawić wjeżdżanie do miasteczek i płacenie za każdy zjazd. I jeszcze mieć dzieci na pokładzie... Osobiście na 15 wyjazdów do HR i 6 do GR ze 2 razy zjechaliśmy w AT z autostrady, aby taniej zatankować... i to tylko z ciekawości...
2.Bardzo duże spalanie w tym dieslu zakładasz, nasz Peugeot 308 SW na trasie spala 5,2-5,4, więc 100 km kosztuje ok. 30-33 zł...czyli tyle co Twój elektryk...
3. Diesel na trasie tankujesz raz, góra dwa razy, więc aż tak wielkiej oszczędności tu nie widzę.... W ww. dieslu pełen bak to zasięg 1000 km, tankujemy się co ok. 800.
4. Czas - tankowanie max. 15 min. i jedziesz, więc nie widzę tu plusa dla elektryka...

.png)
ACandrzej napisał(a):Tak z ciekawości zapytam, ile kosztuje 1KWh na Ionity. Cena jest uzależniona od tego czy ma si abonament?
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi