Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ładowarki samochodów elektrycznych na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yarko2000
Cromaniak
Re: Ładowarki samochodów elektrycznych na trasach do Chorwac

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 21.10.2025 10:30

I jeszcze dane z ministerstwa za 2024r ale artykuł opublikowany w wakacje
https://www.money.pl/gospodarka/czy-jaz ... 3088a.html
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.10.2025 20:44

yarko2000 napisał(a):Dzisiaj przeczytałem ciekawy artykuł.
Nie lubię tej gazety ze względu na naciąganie różnych faktów i testów. Nawet do tej pory opisywali że samochody elektryczne to perpetuum mobile, a tutaj taka relacja i wyliczenia... czy ktoś to może potwierdzić?
Jazda elektrykiem jest dużo droższa od diesla i benzyny?
https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-n ... en/1j84nlr

Wszystko zależy od okoliczności.
Ładujesz AC w domu - wyjdzie w okolicach 1zł/kWh w zależności od sprzedawcy oraz taryfy, może być 0,80 jak też 1,2
Masz fotowoltaikę i nadmiar energii - wyjdzie jeszcze taniej.
Więc jeżeli ktoś używa samochodu do jazdy powiedzmy 200km dziennie maksymalnie i ma możliwość ładowania w garażu - jest to dobra opcja.
Szybkie ładowanie DC to już zdecydowanie wyższe koszty.
Tutaj zależy tego, czy tankujemy gdzie popadnie, bez abonamentu - wtedy jest generalnie w okolicach 3zł/1kWh, czy mamy abonament do jakiejś konkretnej sieci ładowarek np. w ramach umowy z producentem auta. Wtedy sporo taniej. Ale i tak drożej niż jazda np. hybrydą HEV.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 23.10.2025 08:22

Jeżeli mieszkam w mieszkaniu, w bloku, to mogę sobie przedłużacz wyrzucić za okno :) o ile mam gdzie stanąć.
Nawet jak zacznę ładować z normalnego gniazdka, to ładowanie trwa kilkanaście godzin.
Ale wracając do meritum, jadę do Gdańska/Szczecina/Chorwacji i tyle zapłacę za ładowanie? Takie są ceny? Nie zachęca to do zmiany auta.
dreampc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dreampc » 21.11.2025 09:44

Dżejan napisał(a):
Zrobiłem Teslą 3205 km w drodze do i po Chorwacji i z powrotem.
14 ładowań i na 13 nie było kolejki.
Jedyny raz to kolejka na Tesla Supercharger w Sop Zagrzeb w drodze do Chorwacji.
Ale nie czekałem tylko przejechałem na pusty IONITY w Sop tuż obok.

Super się jeździ elektrykiem a w szczególności Teslą Y :)

Jak macie pytania to chętnie odpowiem bo nabyłem sporo doświadczeń w temacie jazdy elektrykiem i ładowarek.

hej
tez się przymierzam do zakupu auta. jedyne co mnie blokuje do zakupu Tesli to właśnie drogi na dalekie dystanse.
możesz napisać jak to wygląda w Chorwacji - ok miałeś 14 ładowań - ale czy to było na Twojej trasie, czy dużo musiałeś odjeżdżać z autostrady. Jakie widzisz minusy podróży elektrykiem - czy te częste ładowania są bardzo uciążliwe? i tak co 200-250 km się zatrzymuje więc może to i do przyjęcia. ładujesz do 80% czy mniej - od ładowarki do ładowarki? o ile wydłużył ci się czas dojazdu w porównaniu do spalinowego?

dzięki!
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 21.11.2025 20:53

W Chorwacji żaden SUC nie jest na autostradzie (zreszta w DE też nie). Więc to nie jest tak jak większość fanboyów EV pisze, że 10-80% zajmuje 20minutek. Do ładowarki też trzeba dojechać a w takim Splicie SUC jest w centrum miasta oblegany przez taksiarzy w starych Teslach S z darmowym ładowaniem. Ja byłem w Dubrowniku we wrześniu 2024 i dramat. Żeby zjechać na SUC trzeba swoje odstać na bramkach, zapłacić, dojechać na SUC tylko po to żeby się przekonać, że jest 150kw...ale dzielone na 4 ładujące się samochody. No i nawrotka na autostradę, kolejka, bilet, znowu zjazd i dojazd do Ionity - 2h w 'plecy' na jedno ładowanie. 'Ichnie' stacje Elen są na MOP'ach (marne max 50kw) ale wiele z nich nie działało lub miało uszkodzone/ucięte kable więc nie można na nie liczyć. Jeśli planujesz wyjazd elektrykiem latem w środku sezonu i traktujesz to jako nowe doświadczenie i przygodę...hmm na pewno się nie zawiedziesz :)
Ostatnio edytowano 22.11.2025 03:11 przez marcel232, łącznie edytowano 1 raz
dreampc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dreampc » 21.11.2025 23:03

no właśnie - tego się obawiam.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ładowarki samochodów elektrycznych na trasach do Chorwacji - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone