Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ładowarki samochodów elektrycznych na trasach do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 30.04.2025 20:08

Jako, że stałem się posiadaczem Tesli Y zakładam nowy temat.
Bardzo by mi się przydały porady gdzie ładować bez kolejek i zjazdów z autostrad. Cena nie jest taka ważna. Ważniejsza wygoda i szybkość ładowania.

Akurat Superchargery Tesli są poza autostradami i trzeba z nich zjeżdżać do centrum miast.
Pewnie w szczycie wakacyjnym w Chorwacji mogą być korki na bramkach i na ładowarkach.

Jak ktoś ma doświadczenie jazdy elektrykiem na trasie do i po Chorwacji to proszę o podzielenie się informacjami o lokalizacjach fajnych stacjach ładowania samochodów elektrycznych.

Może warto jakąś sieć wybrać, wykupić abonament, kartę...
Dżejan
Cromaniak
Re: Ładowarki samochodów elektrycznych na trasach do Chorwac

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 02.05.2025 13:31

Sprawdzam, którędy najlepiej dla mnie jechać z Krakowa na Peljesac.
Przez Austrię i Słowenię wykluczam bo nie lubię tłoku i korków a jeżdżę tylko w dzień.
Brałem pod uwagę trasę przez Brno, Bratysławę i 86 przez Węgry ale niestety słabo z ładowarkami na tej trasie.
Po załadowaniu na SUC (skrót Tesla Supercharger) w Ołomuńcu lub Brnie to w Bratysławie jest w centrum i tylko 6 stanowisk i potem dopiero w Zagrzebiu. Po drodze 86 nie ma nic szybkiego i pewnego.

Dlatego najpewniej wybiorę trasę Kraków-Zvolen-Sahy-Budapeszt-Letenye a później wiadomo.

Jadąc z Krakowa praktycznie powinienem dojechać do Budapesztu na tym co naładuję w domu.
W razie czego mogę się naładować w Zvoleniu gdzie przy Mcdonaldsie jest Ionity lub wcześniej przy hotelu Kaskady Tesla Supercharger.
I tak w tym Mcdonaldsie zawsze się zatrzymujemy.

Potem mamy 4 SUC w Budapeszcie. Jestem w szoku jak to zobaczyłem 3x12 stanowisk i 1x20 stanowisk w samym Budapeszcie.
U nas w Krakowie jest jeden w Bonarce niedawno rozbudowany do 16 stanowisk.

I jeszcze 2 po drodze w Szekesfehervar i w Sormas tuż przed granicą z Chorwacją.

Problemy się zaczną w Chorwacji...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.05.2025 14:17

Problemy się zaczną w Chorwacji...

Tesla vozači, osim što mogu koristiti sve druge punjače, mogu koristiti i svoju daleko najbolje raspoređenu mrežu super punjača i ‘destination’ punjača.

Super punjači su postavljeni strateški tako da pokrivaju rutu od Zagreba prema Dubrovniku te od Italije prema Dubrovniku. Na putu od Zagreba prema Beogradu nalazi se čak 8 punjača u Slavonskom Brodu.

Tesla super punjači u Hrvatskoj su snage 120 do 150 kW, iako je po svijetu krenula nadogradnja punjača na čak 250 kW. To znači da ćete svoje Tesle nadopuniti za 20-60 minuta ovisno o kapacitetu i prethodne napunjenosti vaše baterije.

Osim super punjača postoji i mreža Teslinih ‘destination’ punjača u Hrvatskoj, u Zagrebu i okolici, a najviše po Dalmaciji i otocima. Dobro je znati da Tesline destination punjače mogu koristiti i druga vozila ukoliko su postavljena 3 uređaja jer je tada jedan od uređaja otključan za sva vozila.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 02.05.2025 15:56

Ostatnio sprawdzałem opinie w google maps o ładowarkach w Chorwacji i są zmasakrowane.
Bez infrastruktury, kolejki (w sezonie) i jak wszystkie ładują naraz to dają 30kW zamiast tych 150kW

Przede wszystkim jest ich mało. Na trasie do Dalmacji jest Zagrzeb - 6 stanowisk, Karlovac - 6 stanowisk, Otocac - 6 stanowisk, Zemunik Gornji - 6 stanowisk, Split - 6 stanowisk. To mniej niż w samym Budapeszcie.
Do wszystkich tych ładowarek trzeba zjeżdżać z autostrady za bramki kilka, kilkanaście kilometrów.

Nie lepiej z IONITY, to tylko 4 lokalizacje (Varażdin, Zagrzeb, Gospic, Zadar) po 4 do 6 stanowisk i też poza autostradą.

A jak już się dojedzie do Orebicia na oparach po ładowaniu w Splicie to na Peljesacu są tylko 2 ładowarki 50kW
Pijavcino 1 stanowisko 50kW (status nieznany w ABRP)
Orebic 1 stanowisko 50kW (status nieznany w ABRP)
i jedna na zielono gdzieś kolo Makłowicza 22kW

To wstyd dla Chorwacji!

To wszystko oczywiście wyczytane z map Google i ABRP.
Dotychczas jeździłem spaliniakiem i nie zwracałem uwagi na ładowarki.

Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to niech pisze.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 02.05.2025 17:10

Przy autostradach widziałem takie ładowarki - https://elen.hep.hr/en
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 02.05.2025 20:36

W większości to są małe ładowarki do 50kW i pojedyncze stanowiska. Ale dobre i to. Trzeba ściągnąć aplikację na wszelki wypadek i w wakacje potestować :)
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 03.05.2025 08:00

Pojawiły się dobre wiadomości w tym temacie:

Ostatniego lata doświadczyliśmy korków w Chorwacji, szczególnie na korytarzu Zagrzeb-Zadar. Pilnie zwiększamy przepustowość w tym roku (+64 stoiska) i w przyszłym roku (+72 stoiska).

Plan na rok 2025
- Otočac (+4 stanowiska): dodanie 4 stanowisk, modernizacja V2 do V4
- Zadar (+2 stanowiska): modernizacja V2 do V4 i dodanie 2 stanowisk, oczekiwanie na zwiększenie mocy użytkowej
- Zagreb King Cross (+8 stanowisk), Varazdin (+8 stanowisk), Jasenice South (+4 stanowiska): wszystkie w budowie, oczekiwanie na podniesienie mocy użytkowej
- Vrata Jadrana North (+4 stanowiska) / South (+4 stanowiska), Janjče East (+4 stanowiska) / West (+4 stanowiska): gotowe do budowy, oczekiwanie na zatwierdzenie przez Dyrekcję Transportu Drogowego
- Krapina (+8 stanowisk): rozpoczęcie budowy, oczekiwanie na podniesienie mocy użytkowej
- Bačva East (+4 stanowiska) / West (+4 stanowiska): rozpoczęcie budowy, oczekiwanie na ostateczny projekt użytkowy
- Vrgorac (+2 stanowiska): dodanie 2 stanowisk i modernizacja 6 V2 do V4, oczekiwanie na zwiększenie mocy użytkowej
- Slavonski Brod (+2 stanowiska): dodanie 2 stanowisk, w oczekiwaniu na zwiększenie mocy użytkowej

2026 Plan
- Zagreb (+8 stalls)
- Gospić (+12 stalls)
- Rijeka (+12 stalls)
- Šibenik (+8 stalls)
- Poreč (+8 stalls)
- Korenica (+8 stalls)
- Pula (+8 stalls)
- Dubrovnik (+8 stalls)

https://x.com/TeslaCharging/status/1916894968523927556

Ponadto wszystkie chorwackie stacje Supercharger zostaną otwarte dla pojazdów innych niż Tesla, jak tylko ministerstwo wyrazi zgodę, zezwolenia i przeprowadzi modernizację infrastruktury dla nowych stacji Supercharger.
Ostatnio edytowano 03.05.2025 08:07 przez Dżejan, łącznie edytowano 2 razy
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 03.05.2025 08:00

Jestem ciekaw tych testów. Podoba mi się ten samochód i chyba jest jedynym który bym chciał (ew. "S") z elektryków. To jest jednak dla bardzo cierpliwych i lubiących testować, kombinować. Po przygodach życiowych z LPG i koniecznością tankowania co 300-400 km chyba nie chciał bym wracać do tych frustracji i to jeszcze ładować się potem pół godziny lub więcej. Życzę udanych testów, dziel się wszystkim.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 03.05.2025 08:10

Ciekawe czy uda się przed wakacjami uruchomić to co jest w planie na 2025 w poprzednim moim wpisie.
To są super wieści. W tym roku dodatkowe 64 stanowiska na trasach.
Mam nadzieję, że biurokracja w Chorwacji nie jest taka wielka jak u nas i szybko się z tym uwiną.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.05.2025 08:52

Co ma wspólnego biegunka i samochód elektryczny.
Strach, że nie dojedziesz do domu.

To tyle w kwestii aut elektrycznych.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.05.2025 10:16

wikol napisał(a):Co ma wspólnego biegunka i samochód elektryczny.

Głębokie.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 03.05.2025 10:43

Dobre :rotfl: :D

ale tak serio to ja lubię adrenalinę i dlatego kupiłem elektryka, będą emocje w drodze :mg: ,
bo co to za sztuka zatankować raz w drodze do Chorwacji...
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.05.2025 18:21

Dżejan napisał(a):Dobre :rotfl: :D

ale tak serio to ja lubię adrenalinę i dlatego kupiłem elektryka, będą emocje w drodze :mg: ,
bo co to za sztuka zatankować raz w drodze do Chorwacji...

Nie wiem czy oglądałeś? https://www.youtube.com/@napradpoPolsce
- ale kilka razy już do Chorwacji elektrykiem dojechał.
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 03.05.2025 18:29

Nowy SUC w Jastrebarsko blisko z autostrady między Zagrzebiem a Karlovacem.
12 stanowisk po 250kW wersja V4. Jest nadzieja... oby tak dalej.

https://maps.app.goo.gl/gYB3cUK3SWBBDqsz7
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 03.05.2025 19:08

Marlowe1994 napisał(a):
wikol napisał(a):Co ma wspólnego biegunka i samochód elektryczny.

Głębokie.

Ale prawdziwe.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone