napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.04.2009 22:51
Bodzioch Marek napisał(a):no nie wiem do konca czy tak w porządku..?? Też zaliczyłem ślizga na motorze w Biogradzie i to na 2 dni przed wyjazdem. Wina moja bo nie zauważyłem plamy oleju, jadąc za jakimś autem.Na szczęście prędkość 40/h ale w kąpielówkach waracjąc z plaży, małe otarcia ale gdyby były większe obrażenia, typu szycie i musiałbym zaliczyć klinikę to dodatkowo musiałbym swoje "odsiedzieć" a w poniedziałek musiałem byc w pracy.Ktoś przekracza prędkość i zatrzymuje mu sie dokument...??
Nie przeczytałeś dokładnie. Jeśli zapłacisz mandat (czy poddajesz się każdej innej karze za popełnione wykroczenie), funkcjonariusz nie ma potrzeby zatrzymania dokumentu.Zatrzymanie dokumentu następuje, kiedy odmawiasz przyjęcia mandatu, podpisania oświadczenia czyli poddania się karze za wykroczenie itp. Wtedy funkcjonariusz zatrzymuje dokument, a sprawa trafia do sędziego ds. wykroczeń (w ciągu 24 h) i on roztrzyga problem (jeśli zasądzi mandat, płacisz i na podstawie potwierdzenia zapłaty otrzymujesz dokument z powrotem; zasądzi, że nie zasłużyłeś na mandat, odbierasz dokument i po sprawie).
Dokładnie, jak napisane w zacytowanym przeze mnie artykule ustawy: zatrzymanie dokumentu to środek, by turysta poniósł konsekwencje wykroczenia, które popełnił czyli na przykład by nie opuścił terytorium RH zanim stawi się przed sędzią ds. wykroczeń itp. Co w tym dziwnego?
A dyskusja na temat, czy sensowny jest przepis, że za "wywrotkę" na skuterze karze się mandatem, to inna sprawa (hr ustawa opisuje to jako stworzenie zagrożenia na drodze, zwłaszcza jeśli na skuterze był pasażer i odniósł obrażenia - dodatkowe wykroczenie); ale takie są przepisy ruchu drogowego w Hr i jeśli jest się uczestnikiem tutejszego ruchu drogowego trzeba się temu podporządkować. Koniec i kropka. A funkcjonariusz policji nie jest od tego, by przepisy interpretować, ale by ich przestrzeganie egzekwować. Zatem jeśli nie zgadzasz się z jego decyzją, kiedy karze Cię mandatem, on przekazuje sprawę "wyższej instancji".