Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Coś jak Tucepi... ale bliżej. Plaże z lasem piniowym

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 07.01.2012 17:38

Witam!

W ubiegłym roku byłem w Tucepi

W tym roku chciałbym wybrać się na wakacje na północ - myślałem o wyspie KRK, miejscowości Baska - ale ze zdjęć widzę, że ta plaża (pomimo, że ładna i o taką właściwie mi chodzi) nie ma nigdzie zacienienia w postaci drzew. W Tucepi było cudownie ale to jest jednak odległość 1400 km (prawie 500km więcej nić na KRK) i tamtejsze warunki były po prostu idealne. Nie wiem czy na północy jest coś podobnego a konkretnie na KRK.
Proszę o pomoc jeśli ktoś z was zna takie miejsce na KRK to proszę o informacje.

Piszę moje "wymagania":
* plaża z drobnymi kamieniami (otaczaki),
* drzewa piniowe bezpośrednio przy plaży,
* roślinność (palmy, kaktusy, drzewa piniowe, oliwkowe) aby ten teren nie był tak surowy jak np na Pagu,
* najlepiej przy plaży promenada aby można było spacerować z dziećmi po niej,
* zejście do wody żeby miało drobne kamyki a nie duże głazy

może to trochę dużo zachcianek ale tak właśnie było w Tucepi i nie chciałbym mieć gorzej w te wakacje, a chciałbym zwiedzić kraj na północy. Może macie jakieś inne sugestie co do miejsc poza KRK. Wiem, że wyspy odleglejsze wgłąb morza są atrakcyjne ale wiąże się to z kolei z pieniążkami a tych jak zawsze mało więc rozsądnie trzeba zarządzać, ale nie mówię nie :) .
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 08.01.2012 19:57

Widzę po ilości odwiedzających temat, że zainteresowanie jest, lecz pomysłów brak na dorady... Ciężko, ale jednak podtrzymuję temacik i czekam cierpliwie na odpowiedź :)
Blady82
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blady82 » 08.01.2012 20:35

Witam .Ja również poszukuje jakiejś fajnej miejscowości gdzie móglbym odpoczać wraz z zona i naszymi 2 letnimi bliźniaczkami;)

Dwa lata temu byliśmy w Makarskiej naprawdę nam się bardzo podobało jednak wtedy były inne kryteria ,nie mieliśmy dzieci i chcieliśmy się wyszaleć.Teraz poszukujemy czegoś spokojniejszego ,bez tlumów , z fajna plażą gdzie można rozłozyć dziecią jakiś mały basenik i przede wszystkim żeby było bliżej ok 1000km .Nie chcemy ciągnac dzieci 16h w aucie wiec szukamy czegoś wyżej .Jesli ktoś ma jakieś sprawdzone fajne miejscowści to proszę doradzić.Szkoda zakładać kolejnego tematu dlatego piszę tutaj.Może akurat ktoś będzie miał odrazu jakiś namiar na apartement to będzie super .Generalnie jedziemy w 2 rodziny (4 dorosłe osoby +3 dzieci).Może to być coś w stylu całego piętra 3 pokoje plus lazienka lub też poprostu 2 odzielne apartamenty:)
agus78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus78 » 09.01.2012 13:20

Ja myślę, ze plaża w Tučepi to główny atut tego miejsca i dlatego też jest tak popularne. Dla mnie jak i dla dziecka również jest idealna (dodam, że bywałam tam zawsze na początku czerwca, kiedy to nie było dzikich tłumów i można było się w pełni delektować jej walorami 8) ) Drobny żwirek, łagodne zejście do wody i pachnące, dające upragniony cień drzewka piniowe - jak dotąd nie udało mi się znaleźć nic lepszego 8) Osobiście uważam, że ciężko będzie znaleźć coś podobnego poza Riwierą Makarską, bo właśnie cała Riwiera słynie z takich żwirkowych ocienionych plaż.

Jak uda Wam się znaleźć coś w podobnym stylu, chętnie poczytam
:)
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 10.01.2012 08:01

Wiem, że to wysoko postawiona poprzeczka, ale czekam nadal i śledzę temat w nadziei, że jakiś wprawiony podróżnik napisze - tak jest coś podobnego na KRK (złudne?). Nigdy nie byłem na KRK ale z tego co widzę (Google Earth), jest to ogromna wyspa z dużą ilością lasów (choć nie wiem jakich gatunków, jest tam zielono), a plaże też są dość ładne, tylko tych drzew - cienia brakuje. Może Stara Baska lub inne małe miejscowości na KRK są z ładnymi plażami i lasami wkoło...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.01.2012 08:49

W Basce jak i w Starej Basce znajdziesz cień na plaży. Nie jest to las ale nie jest to również miejsce całkowicie pozbawione drzew.
Google dużo może ale nie pokaże dosłownie wszystkiego.
Moim zdaniem, śmiało możesz planować KRK.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 10.01.2012 09:27

Miejscowośc Njivice - Turističko naselje Flora
http://www.hoteli-njivice.hr/docs/NJIVI ... iginal.jpg
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 10.01.2012 16:55

woka - mam nadzieję właśnie, że tak będzie jak piszesz. Przyglądałem się w Baśce na Google Earth i z tych zdjęć wyglądało to na gołą plażę bez drzewa.

kawa - właśnie o takim mniej więcej brzegu myślałem, widzę ze zdjęcia, że jest lasek, i przy samej plaży jakaś ścieżka - a'la promenadka. A powiedz mi jeszcze jak z zejściem, jeżowcami?
Marek48
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek48 » 10.01.2012 18:27

Podczas pobytu w Basce Vodzie rozkoszowałem się plażowaniem w cieniu piniowych drzew. Na plaży Baska/KRK ciężko, ala udawało się
znaleśc zacienione miejsca plaży. Jak się zapragnęło cienia bliżej wody, ratowałem się parasolem. Namiastka "piniowego" cienia - ale zawsze.
Gorąco polecam wyjazd do Baski/KRK. Nie jest tak fajnie jak w Dalmacji,ale......fajnie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.01.2012 21:14

bartekj napisał(a):woka - mam nadzieję właśnie, że tak będzie jak piszesz.

:lol: ........... za długo tam przebywam aby się mylić.
Blady82
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blady82 » 10.01.2012 21:48

Kawa mozesz cos wiecej o tej miejscowosci powiedziec?
Przyznam ze odleglosc w sam raz.Z Krakowa wychodzi rowny 1000:)
Moze masz jakies sprawdzone apartamenty tam ?Czy to jest jakas znana miejscowosc chodzi mi o tlumy na plazach i ulicach:)Nie interesuje mnie miejscowosc gdzie msuzeo 8 zajac miejsce na plazy tylko taka na ktora bede mogl spokojnie tez przyjsc po 10:)
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 10.01.2012 21:49

No to się cieszę - mam już plan i wiem jak to zrobię :)
Pojadę najpierw do Njivice bo najbliżej, potem po sąsiedzku do Malinska, a jak się nie spodoba to już do Baska :) taki mam plan i koniec :) teraz tylko czekać, czekać i... :)
Blady82
na youtube można sobie podejrzeć jak tam jest wpisując miasta. A co do kwater to też chętnie bym się czegoś dowiedział no i ceny oczywiście chętnie poznam, czy są droższe niż na Dalmacji, tańsze czy bez różnicy...
Blady82
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blady82 » 10.01.2012 21:54

Generalnie na szybkiego wyczytalem z forum tez o tych miescinkach w okolicy ze jest jeszcze Stara Baska,Baska itp.Co najlepsze bedzie dla mnie moze ktos doradzic?Na Njivice duzo osob wspomina o kominach:)
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 10.01.2012 22:09

Miałem kilka lat temu jechać do tych Njivic, szukałem wtedy informacji o tej miejscowości. Nie jest ona duża, raczej kameralna, ale była chwalona jako cicha i spokojna. Zabytków raczej nie ma a i innych atrakcji w rodzaju super restauracje, dyskoteki, karaoke itp. też nie ma.
Plaże ładne zacienione. Ja miałem jechać do kompleksu hotelowego gdzie są międzyinnymi bungalowy. Więcej o tym jest tu :
http://www.hoteli-njivice.hr/Home.aspx?PageID=6
Ale w końcu jakiś tak wyszło, że pojechałem gdzie indziej (bungalowy Lanterna k. Poreca na Istri). I o tym jak chcesz mogę więcej opowiedzieć. Generalnie było tam fajnie, podobało mi się.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 10.01.2012 22:14

Tu mam jeszcze z tamtego czasu namiar na apartament :
http://www.apartments-njivice.org/pl/
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone