Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Coś jak Tucepi... ale bliżej. Plaże z lasem piniowym

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 12.01.2012 21:12

A, że tak jeszcze zapytam - czy ktoś ma jakieś doświadczenie z pobytu "i tu i tu" tzn północ - południe Chorwacji odnośnie cen? Czy te ceny są wyrównane odnośnie kwater?
maka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maka » 14.01.2012 14:22

Byłam w Basce 3 razy- jest urocza,ale czegoś takiego jak szukasz,to tam raczej nie ma.Na plazy cien dają tylko krzaki tamaryszku,posadzone jednak na "trawniku".Z egzotycznych roślin widziałam figi,palm zastaniesz tylko kilka z gatunku palczastych,nie znam się na tym.
A co do Njivic i Malinskiej,nie ma tam czasem widoku na rafinerię czy jakąs elektrownię w Rijece? Na pewno niedaleko jest lotnisko.
Podsumowując wszystko w tym roku stawiam na Dalmację.
Chociaz do wyspy Krk mam sentyment,Baska jest uroczym miejscem-niesamowity ,wrecz z innej planety jakby widok na wyspę Privic.Na pewno zobaczyc warto,choc to inne klimaty niz południe
l_donut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) l_donut » 14.01.2012 14:57

Jeżeli chodzi o KRK to tylko Baśka, jak dla mnie najlepsza miejscówka na wyspie, co za tym idzie najwyższe ceny noclegów. Jadąc do Baśki spodziewałem się trochę lepszego dojazdu, wolałbym ten czas spędzić na autostradzie, czasowo pewnie wyszło by podobnie a byłbym zapewne już na Riwierze Makarskiej :wink:
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 16.01.2012 18:49

No to mi teraz dałeś do myślenia z czasem przejazdu i dojazdu... Więc może jednak na południe znowu... jeszcze jest czas na takie przemyślenia więc chyba się jeszcze zastanowię - bo faktycznie im niżej tym lepiej (byłem raz na Ciovo, raz w Tucepi). Szukam czegoś w tym roku aby było czasowo szybko z przejazdem - będzie nas prawdopodobnie jechało aż 4 lub 5 samochodów z dziećmi (od 2 - 11 lat) więc oprócz pięknej plaży i cienia przydałby się także jakiś plac zabaw blisko, no i coś w rodzaju deptaku, promenady. Ale nie chcę jechać aż tak nisko (w sensie południe)...
Aisza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aisza » 26.01.2012 10:11

bartekj napisał(a): Szukam czegoś w tym roku aby było czasowo szybko z przejazdem - będzie nas prawdopodobnie jechało aż 4 lub 5 samochodów z dziećmi (od 2 - 11 lat) więc oprócz pięknej plaży i cienia przydałby się także jakiś plac zabaw blisko, no i coś w rodzaju deptaku, promenady. Ale nie chcę jechać aż tak nisko (w sensie południe)...

Moim zdaniem wszystko to,czego szukasz,znajdziesz w Baśkiej Vodzie.
Piękna plaża,cień drzew,plac zabaw,promenada...to wszystko tam jest.. jednak to także południe :cry:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 26.01.2012 16:39

Dla mnie to okolice Dubrovnika,sam Dubrovnik drogi,płw.Peljesać to południe.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 10.04.2012 16:15

bartekj napisał(a):No to mi teraz dałeś do myślenia z czasem przejazdu i dojazdu... Więc może jednak na południe znowu... jeszcze jest czas na takie przemyślenia więc chyba się jeszcze zastanowię - bo faktycznie im niżej tym lepiej (byłem raz na Ciovo, raz w Tucepi). Szukam czegoś w tym roku aby było czasowo szybko z przejazdem - będzie nas prawdopodobnie jechało aż 4 lub 5 samochodów z dziećmi (od 2 - 11 lat) więc oprócz pięknej plaży i cienia przydałby się także jakiś plac zabaw blisko, no i coś w rodzaju deptaku, promenady. Ale nie chcę jechać aż tak nisko (w sensie południe)...

U mnie jest to samo,na początku myślałem o wyspie Krk,będzie bliżej i szybciej z dojazdem,nie byliśmy tam.
Teraz myślę o Dalmacji,chodź częściowo mamy zwiedzoną,no ale dalej,
w Tucepi byliśmy 2 lata temu,dalej wertuje forum i dalej nic nie wiem.
Na Ciovo kiedyś sobie wjechaliśmy jak byliśmy zwiedzać Trogir,szybko wyjechaliśmy,nie podobało nam się.
Dalej się waham gdzie jechać,będzie to nasz 6 wyjazd.
Tak to jest jak się zacznie od Dalmacji,Peljesaca lub wysp,to na północ ciężko pojechać.
basiaartur
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) basiaartur » 13.04.2012 18:42

bartekj napisał(a):Witam!

W ubiegłym roku byłem w Tucepi

W tym roku chciałbym wybrać się na wakacje na północ - myślałem o wyspie KRK, miejscowości Baska - ale ze zdjęć widzę, że ta plaża (pomimo, że ładna i o taką właściwie mi chodzi) nie ma nigdzie zacienienia w postaci drzew. W Tucepi było cudownie ale to jest jednak odległość 1400 km (prawie 500km więcej nić na KRK) i tamtejsze warunki były po prostu idealne. Nie wiem czy na północy jest coś podobnego a konkretnie na KRK.
Proszę o pomoc jeśli ktoś z was zna takie miejsce na KRK to proszę o informacje.

Piszę moje "wymagania":
* plaża z drobnymi kamieniami (otaczaki),
* drzewa piniowe bezpośrednio przy plaży,
* roślinność (palmy, kaktusy, drzewa piniowe, oliwkowe) aby ten teren nie był tak surowy jak np na Pagu,
* najlepiej przy plaży promenada aby można było spacerować z dziećmi po niej,
* zejście do wody żeby miało drobne kamyki a nie duże głazy

może to trochę dużo zachcianek ale tak właśnie było w Tucepi i nie chciałbym mieć gorzej w te wakacje, a chciałbym zwiedzić kraj na północy. Może macie jakieś inne sugestie co do miejsc poza KRK. Wiem, że wyspy odleglejsze wgłąb morza są atrakcyjne ale wiąże się to z kolei z pieniążkami a tych jak zawsze mało więc rozsądnie trzeba zarządzać, ale nie mówię nie :) .

Bartekj mam prosbe czy jest mozliwosc podeslania fotek z tucepi jak tam plaza wygladala a moze masz namiar na kwatere. Potzebuje jeszcze info gdzie warto tam szukac kwatery czy moze blizej dubrownika jest lepiej czy w druga strona. Obrałem wlasnie Tucepi za cel i mam dziecko 1,5 roku bedzie miala w sierpniu i potrzebuje polazy z malymi kamykami.Bylem w Baska Voda i bylo super poza plaz a z duzymi kamieniami. Prosze napisz cos mi na maila i jakies foto jak moge prosic. Moj mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Dziekuje i pozdrawiam
g-bednarz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g-bednarz » 15.04.2012 13:39

Plaże na riwierze są piękne i ciężko będzie im dorównać. Otoczaki i takie pinie to chyba tylko tam, bardziej na północ tego nie spotkałem:)
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Coś jak Tucepi... ale bliżej. Plaże z lasem piniowym - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone