Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciekawostki na Ciovo

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Citizen223
Autostopowicz
Ciekawostki na Ciovo

Nieprzeczytany postnapisał(a) Citizen223 » 07.05.2012 06:39

Witam.
Wybieram się w lipcu na Ciovo Okrug Gornyj. Czy są tam jakieś atrakcje godne polecenia i koniecznie do zobaczenia.? Czy może w okolicy jest coś ciekawego? :roll: :papa:
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 07.05.2012 08:43

Na samym Ciovo niewiele.Najbliżej Trogir,Split,Sibenik,Primosten
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.05.2012 08:44

Okrug Gornji ...

Szukaj na forum o Čiovo... czytania na tydzień (albo lepiej)...
Lutenet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lutenet » 16.05.2012 18:12

A ja na CIOVO do Okrug Gornyj wybieram się w lipcu po raz drugi ponieważ jeszcze nie wszystkie plaże zaliczyłem a i jakiegoś głębszego nura poszukam w centrum nurkowym :)
Krzysztof8382
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof8382 » 17.05.2012 10:15

Jeżeli Ciovo to koniecznie trzeba odwiedzić Slatine. Na moście Civoskim w lewo kręcicie. Mijacie kilka wiosek i na samym końcu kręcicie w prawo przy takiej małej marinie. Dalej droga jest naprawdę wąska i dwa auta się nie miną (jak tam zawsze jeździłem plażować około 10 więc obyło się bez większych mijanek) na końcu drogi siedzą przeważnie dwaj chlopacy i pobierają opłate dalszy wjazd około 10kun ,czasami 5 ale nie wiem z jakiek okazji, każdy płacił.
Jak już wiedzecie dalej droga jest już szutrowa prowadzi blisko urwiska i trzeba uważać jak się mija by czasami nie spaść.
Polecam jechać prawie na sam koniec drogi tam są najładniesze plaże, najczystsza woda i dużo wolnego miejsca, można spokojnie znaleźć cień i poplażować.
Jakby ktoś się wybierał na sam koniec drogi to jest tam stary nieczynny już kamieniołom i nic poza tym. Dalej trzeba iść już pieszo, ale nie ma tam jakiś specjalnych miejsc do plażowania, no chyba, że ktoś na prawdę nie chce mieć nikogo wokół siebie to tam na pewno coś znajdzie dla siebie :D

A na zakupy po warzywa to wiadomo codziennie rano po świerze warzywa i owoce na targ w Trogirze, no chyba, że dogadacie się z właścicielami apartmani, że oni Wam zrobią zakupy. My tak zrobiliśmy i na prawdę kilkanście kun zaoszczędziliśmy. Pewnie dlatego, że właściciel był uczciwy no i dlatego, że ceny pewnie są inne dla miejscowych i dla turystów.
Pozdrav.
PabloZ
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloZ » 17.05.2012 10:31

Właśnie jest w trakcie moja fotorelacja z tych okolic.Zapraszam.
forum/viewtopic.php?t=36265
Lutenet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lutenet » 17.05.2012 18:42

Krzysztof8382 napisał(a):[b]
Jakby ktoś się wybierał na sam koniec drogi to jest tam stary nieczynny już kamieniołom i nic poza tym.

Wiesz ja też raz wybrałem się z Okruga na drugą stronę wyspy i chciałem dojechać do końca i zobaczyć jak i co ale wtedy kładli tam dalej świeży asfalt i chyba musiałem gdzieś się zakręcić bo zjechałem na jakiś szutr a potem to już droga kamienista i wylądowałem gdzieś na czyimś podwórku domu w budowie. Więc zawróciłem i rozsiadłem się na jednej z plaż w Slatine. Ale myślę, że w tym roku tak łatwo się nie poddam i na pewno jeden dzień poświecę na tamte okolice.
Co do warzywek i owoców to jest jeszcze opcja w Okrugu przy kościele i niżej przy poczcie więc nie koniecznie trzeba drałować aż do Trogiru.
Opcja zakupu przez gospodarza może i słuszna o ile wykaże chęci i niższą cenę, ja preferowałem opcję skutera gospodarza i przejażdżkę ...
Citizen223
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Citizen223 » 19.05.2012 10:01

Dzięki za trochę danych. Znajomi coś wspominali o plaży ( jak przekręcę to sorry) LABADIJA. Ktoś był? Jak dojechać?
Info
Croentuzjasta
info

Nieprzeczytany postnapisał(a) Info » 22.05.2012 13:01

Wyspa Ciovo

Strona na południe od wyspy Ciovo Slatina polecam
Slatine@385@gmail.com
Tulka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tulka » 17.07.2012 18:43

Czesc,
mam pytanie czy jest jakas sciezka z Okruga Gornji (taka, jak do plaży z dużymi kamieniami) którą można dojść do samotni?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone