Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciekawostki

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.11.2025 22:18

Marlowe1994 napisał(a):191cm nawet u kobiety to raczej nie jest chorobliwy wzrost.

Czy ja gdzieś napisałem o wzroście poniżej 200 cm? 8O
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.11.2025 22:44

...
Ostatnio edytowano 03.01.2026 11:59 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.11.2025 15:49

Marlowe1994 napisał(a):U podnóża Male Kapele, w miejscu zwanym Plaščanska dolina znajduje się ok 100 źródeł wody i płynie tamtędy jedna z najczystszych rzek cro, Dretulja.

Zrmanja też wyglądała na czystą. Spływ kajakowy niezapomniany. Zadar i okolice z tego regionu (gdzie najczęściej bywałem) czerpią wodę głównie z rzeki Krka. Spokojnie można pić "kranówę".
---------------------------------
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... ed&utm_v=2
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.11.2025 12:02

No to z ciekawostek. Największe miasto w Polsce? Większość bez dłuższego zastanawiania się powie - Warszawa. To jednak jest inaczej. Największym terytorialnym miastem w Polsce jest Gdańsk.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.11.2025 13:30

dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 16.11.2025 14:59

romuald22 napisał(a):No to z ciekawostek. Największe miasto w Polsce? Większość bez dłuższego zastanawiania się powie - Warszawa. To jednak jest inaczej. Największym terytorialnym miastem w Polsce jest Gdańsk.

Ale po jednej dzielnicy można poruszać się tylko łodzią :mg:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.11.2025 15:36

dasuch napisał(a):Ale po jednej dzielnicy można poruszać się tylko łodzią :mg:

Wenecja Panie. :sm:
................................................................................................
Janusz Bajcer jako nowosądeczanin pewno będzie wiedział. Byłem w tamtych rejonach w zeszłym roku (polecam malowniczy Stary Sącz), ale wiadomo, że raczej na dłuższych wyjazdach człowiek stara się poruszać głównymi drogami.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/ak ... ed&utm_v=2
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.11.2025 17:36

Pewno większość z Was zrobiła lub robi zakupy poprzez allegro. Ja ostatnio kupiłem żonie oczyszczacz powietrza. W domu mamy już trzy. W Żywcu jak nie ma wiatru to jakaś masakra o tej porze roku. Ten oczyszczacz mam już w domu i dostałem fakturę od sprzedawcy. Mam dowód na koncie, że opłacono.Natomiast allegro wysyła mi informacje ,że nie opłacono i po kilku dniach, że zakup anulowano. To są jakieś jaja. :roll:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.12.2025 15:52

romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.12.2025 22:48

Zwracamy uwagę na to co dzieje się aktualnie za naszą wschodnią granicą. Chyba wszyscy "kibicują" Ukrainie. Ciekawostka.Rosja w trakcie zaborów zabrała więcej terenów naszego kraju niż Prusy i Austria razem wzięte. A we wrześniu 1939 wbili nam nóż w plecy. Co za nacja? :nie:
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 13.12.2025 13:25

Nie tylko ruscy winni... sami sobie również możemy sporo zarzucić :|

Pamiętajmy, że to przydupas Katarzyny niejaki zdrajca Poniatowski poparł Targowicę i sprzedał Polskę. Ale reszta Polaków też nie była lepsza... Bartoszewski kiedyś słusznie zauważył, że największym problemem Polski są... Polacy. Ryba psuje się od głowy - degrengolada wartości społecznych i zniszczenie ducha narodowego jest wynikiem despotii tej, która rządzi, która radzi, która nigdy cię nie zdradzi oraz tych, którzy choć wybrani, to pilnują czubka własnego nosa i ani myślą kąsać łapsko, które ich karmi. Zważ, że dokąd Polska pozostawała samorządna, dotąd kwitła potęga kraju - vide czasy Piastów i Jagiellonów: wtedy Polak u władzy potrafił zapanować nad Polakiem poddanym, bo go rozumiał. Gdy pojawiły się obce dynastie rozpoczął się smutny koniec Polski - oni nie potrafili utrzymać równowagi pomiędzy ówczesnymi grupami społecznymi. Dziś mamy podobny obraz ideologii egalitarnej wśród panów i szlachty - tymi są tak zwani najbogatsi oraz ci u steru władzy. Reszta to plebs, któremu elitarni możnowładcy mówią jak ma żyć.

Ja żyję nadzieją, że przed końcem moich dni przyjdzie mi jeszcze zagłosować na dzisiejszego Batorego, Zamoyskiego czy Ogińskiego, bo jeśli się nikt taki nie pojawi, to przyjdzie nam niedługo ponownie zniknąć z map.

Wspomnijcie Staszica: Powtarzam: trzeba koniecznie z powstawaniem naszym podnieść upadły charakter narodu.

W 1790 roku taki był jego obraz Polski: "Ta zaś familia, która w szlachcie słabszą stronę miała, nie mogąc zniszczyć przeciwnika, zamieniła swój gniew w nienawiść własnego Narodu. Zaczęła naśmiewać się z wszystkiego, co było w Polsce, przegardzała krajowe zwyczaje, wyszydzała narodowy obyczaj, sarmatyzmem zwała szlachcica prostotę i szczerość. Porzuciła suknię polską, napełniła dom cudzoziemcami. Szczepiła z wychowaniem w dzieciach nienawiść Polaków, obwodziła je po cudzych granicach, wmawiała w nich, że suknia i język polski jest suknią i językiem głupstwa. Sam nieraz, a zawsze z słuszną dla takich Polaków wzgardą patrzyłem na tych niecnych rodziców dziś postarzałe syny, co to z Polski wszystko mając, a po polsku gadać nie umieją.

Lecz mniej byłoby złego, gdyby te złośliwe familie tylko w swoich dzieciach były zostawiły ku swojej Ojczyźnie niechęć. Poiły one narodową nienawiścią wszystkich, którzy się ich domów trzymali, niszczyli w nich miłość kraju, sposobili do cudzoziemstwa starych i młodych umysły. Tak drugą część Polaków zamienili w nieprzyjaciół Polaków. Bez gruntu, światła i cnoty, — tylko upstrzony szlachcic, ani był zimnym, ani ciepłym; ani to Niemiec, ani Francuz, ani Włoch, ani Anglik — z wszystkich narodów było w nim coś. Był w Polsce, a nie miał Ojczyzny. Nazywał się obywatelem, a był nieprzyjacielem Rzeczypospolitej.
"

W moich oczach taka jest również dzisiejsza Polska. Oby tylko finał był inny...

Z ciekawostek, aby tematu się trzymać:
Tak naprawdę na polskim tronie nigdy nie zasiadał ktoś taki jak Bolesław Chrobry. Przydomek ten to jedna wielka bujda. W czasach swojego panowania i przez kolejne stulecia władca był nazywany po prostu Wielkim lub Wspaniałym. Właśnie te określenia znali Gall Anonim czy Wincenty Kadłubek. Dopiero kilkaset lat po śmierci króla, bez żadnego związku z dynastyczną tradycją, ukuto określenie „Chrobry”. [...] Teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia w świetle tekstu epitafium umieszczonego przy grobie władcy. Stwierdzono w nim wprost: „Zwano ciebie Chrobrym”. Profesor Brygida Kürbis, która szczegółowo omówiła ten tekst, była jednak zdania, że ten konkretny fragment nijak nie pasuje do reszty. Jest niezręczny pod względem metrycznym i wygląda na późny dodatek, wprowadzony na przykład przy okazji renowacji grobowca.

Co charakterystyczne miana „Chrobry” nie znał również drugi kronikarz dziejów Polski – Wincenty Kadłubek. Trudno uzasadnić to przeoczenie, jeśli rzeczywiście „Chrobry” był przydomkiem powszechnie łączonym z pierwszym królem. Zdaniem profesora Przemysława Wiszewskiego rozwiązanie jest bardzo proste: tego przydomka nie było. Po raz pierwszy pojawia się on dopiero w Kronice Wielkopolskiej, a więc dziele spisanym niemal trzysta lat po śmierci króla Bolesława! Prawdopodobnie to stamtąd, około 1300 roku, zaczął on przenikać do innych źródeł: wpłynął na późne kopie kroniki Galla Anonima, a także na tekst epitafium.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 13.12.2025 17:52

romuald22 napisał(a):Zwracamy uwagę na to co dzieje się aktualnie za naszą wschodnią granicą. Chyba wszyscy "kibicują" Ukrainie. Ciekawostka.Rosja w trakcie zaborów zabrała więcej terenów naszego kraju niż Prusy i Austria razem wzięte. A we wrześniu 1939 wbili nam nóż w plecy. Co za nacja? :nie:

Noże w plecy, to wbijali mam nasi "sojusznicy" z zachodniej Europy i zza oceanu.
Poczytaj jeszcze o rozgrywkach między naszą "generalicją" na początku wojny. Można odnieść wrażenie, że dla niektórych były one ważniejsze niż dobro Polski.
O tym dlaczego gen. Sosnkowski musiał się "ewakuować" z kraju itd.
O SS Galizien też warto poczytać.
No i o trzecim kraju, który nas wtedy napadł nikt nie pisze.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.12.2025 18:14

baunty napisał(a):Noże w plecy, to wbijali mam nasi "sojusznicy" z zachodniej Europy i zza oceanu.

Różnica polega na tym, że nasi "sojusznicy" nam w 1939 nie pomogli pomimo traktatów. A Ruscy weszli zbrojnie na nasze ziemie.
Widzisz różnicę pomiędzy nie pomóc, a dobić???
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 16.12.2025 14:26

romuald22 napisał(a):
baunty napisał(a):Noże w plecy, to wbijali mam nasi "sojusznicy" z zachodniej Europy i zza oceanu.

Różnica polega na tym, że nasi "sojusznicy" nam w 1939 nie pomogli pomimo traktatów. A Ruscy weszli zbrojnie na nasze ziemie.
Widzisz różnicę pomiędzy nie pomóc, a dobić???

Tak, taką, że jedni twierdzili, że są naszymi przyjaciółmi, a drudzy byli wtedy wrogami.

romuald22 napisał(a):Zwracamy uwagę na to co dzieje się aktualnie za naszą wschodnią granicą. Chyba wszyscy "kibicują" Ukrainie. Ciekawostka.Rosja w trakcie zaborów zabrała więcej terenów naszego kraju niż Prusy i Austria razem wzięte. A we wrześniu 1939 wbili nam nóż w plecy. Co za nacja? :nie:

Jaki związek z obecną sytuacją NA Ukrainie ma to wszystko o czym piszesz?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.12.2025 15:20

baunty napisał(a):Jaki związek z obecną sytuacją NA Ukrainie ma to wszystko o czym piszesz?

Ma olbrzymi związek. Rosja próbuje sobie przyporządkować terytoria które są za ich granicą. Tak jest z Ukrainą, tak było z Polską i Finlandią. Niektóre pozostałe mniejsze państwa starego ZSRR próbują się od imperializmu Rosji uwolnić. Zacząłem od rozbiorów. Nie widzisz historii i analogii???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Ciekawostki - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone