.png)
.png)
.png)
romuald22 napisał(a):Nie jestem wybitnym znawcą języków obcych.Coś tam po angielsku i serbsko-chorwacku. Więc najwyżej mnie ktoś poprawi. Wczoraj nasi kopacze wygrali z Litwą. Były 2 gole. Praktycznie w każdym europejskim języku gol brzmi gol. Nawet walijskim i węgierskim.No w fińskim i estońskim jest inaczej, ale to języki ugrofińskie. Ci ostatni (Węgrzy) z tej samej rodziny języków, ale jakoś to sobie "przeszczepili". Natomiast po francusku gol to but.
.png)
marekkowalak napisał(a):Jeszcze Niemcy - u nich jest "Tor"
.png)
romuald22 napisał(a):marekkowalak napisał(a):Jeszcze Niemcy - u nich jest "Tor"
Hmm...Nigdy nie uczyłem się niemieckiego w szkołach, ale jakieś minimalne podstawy z samouki znam. "Tor" po niemiecku to bramka, ale chyba taka konstrukcja czy urządzenie. W polskim kolejne słowo wieloznaczne. W każdym razie nie słyszałem by kibice swojej drużyny krzyczeli "bramka". Co prawda tor jak gol to jedna sylaba i łatwa do wykrzyczenia w emocjach sportowych. Ale mogę się mylić...
.png)
.png)
romuald22 napisał(a):Marlowe1994 napisał(a):Dla mnie to była ciekawostka jak usłyszałem, że mój gospodarz w cro, na modliszkę mówił kobyła
Może mówił o swojej żonie?Nie dość, że wielka to chce go zabić.
.png)
romuald22 napisał(a):Może mówił o swojej żonie?Nie dość, że wielka to chce go zabić.
Marlowe1994 napisał(a):Na bank nieJest mniejsza od niego. No i bogomoljka o której rozmawialiśmy chodziła mi po dłoni
.png)
.png)
romuald22 napisał(a):Obejrzałem sobie wczoraj pierwszy raz stary film "Ronin" z 1998, który mnie jakoś "ominął" wtedy. Młody Robert De Niro i Jean Reno którego uwielbiam. Ale to było na TVP Historia i nie było tam reklam. Nieprawdopodobne. Na innych programach przerwy reklamowe w filmach mogą trwać do 15 minut. Chwilowo mają swoją zaletę. Wyjście do toalety, zrobienie herbaty. Ale reklamy to jedna z najbardziej irytujących mnie rzeczy w TV. Czasami przełączam ze 20 kanałów i wszędzie reklamy. Nic mi nie dają, wręcz zniechęcają przy takim natłoku, a telewizor prąd ciągnie. Wyłączam na ten czas.