Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ciekawostki

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.10.2025 08:54

baunty napisał(a):No zna.
Np taki sam wątek, nawet tytuł identyczny.
ciekawostki-t44179.html

No faktycznie. Ale zaginął gdzieś w czeluściach forum. Ostatni wpis w 2014. Obserwuje różne wątki, w niektórych coś wpisuję, ale jakoś ominąłem. Tak więc proszę o wyrozumiałość. To nie "małpowanie", ani złośliwość. Może któryś admin to jakoś połączy. Ale moim zdaniem niezbyt dobry pomysł biorąc pod uwagę 11 lat przerwy między tamtym i tym.
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Połączone zgodnie z postulatem :)

romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.10.2025 09:01

Pewno każdy z nas korzystał z toalety nie w swoim domu. Restauracja, stacja benzynowa w drodze itd. Szukamy wtedy drzwi z napisem WC. Instynktownie wiemy czego szukamy, ale skąd ten napis na drzwiach?
Skrót WC pochodzi z języka angielskiego i jest rozwinięciem wyrażenia "water closet", co można dosłownie przetłumaczyć jako "wodny gabinet" lub "szafa na wodę".
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.10.2025 10:32

Każdy z nas przegląda internet za pomocą przeglądarek. Czy w smartfonie czy laptopie/komputerze. Jest tych przeglądarek mnóstwo, ale wiadomo, że najpopularniejsze to edge, opera, chrome, firefox.Nikt raczej nie zastanawia się jaki przeglądarka ma "silnik". Firefox ma swój nietypowy silnik gecko, Pozostałe na chromium. Tzw. "silnik" powoduje, że strona internetowa może wyglądać inaczej. Ja akurat przyzwyczaiłem się i używam firefoxa, ale czasami były problemy z przeglądaniem niektórych stron. Trzeba było skorzystać z innej. (To nie jest lokowanie produktu - nie jestem pracownikiem z żadnych wymienionych firm).
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 04.10.2025 23:24

https://www.facebook.com/share/p/1DSFFji4gJ/

W 1924 roku Polska obdarowana została jednym z najwspanialszych prezentów w dziejach. Otrzymała na własność jedną trzecią powierzchni Tatr. Darczyńcą był hrabia Władysław Zamoyski. Dziś (03.10.) mija 101. rocznica jego śmierci.
......
Całość w linku powyżej
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.10.2025 08:26

Skoro o Tatrach to taka inna ciekawostka.
Na pytanie o najwyższą górę w Polsce większość bez zawahania odpowiada - Rysy. To jednak nie jest prawda. Owszem to najwyższy szczyt, ale graniczny i spora część góry przynależy do Słowacji. Najwyższą całkowicie położoną górą w Polsce jest Kozi Wierch - 2291m n.p.m. Cieszę się, że jeden raz tam byłem.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 05.10.2025 09:45

Gratulacje przejścia Orlej Perci :piwo:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.10.2025 11:47

ziemniak napisał(a):Gratulacje przejścia Orlej Perci :piwo:

Jak to mówią po francusku - senkju ;) . Wtedy byłem znacznie młodszy i panował tam ruch dwustronny co komplikowało wyzwanie. Teraz jednostronny, ale już mam zaliczone i bym się aktualnie nie odważył. Jeden fałszywy krok i kilka sekund lotu. Ostatniego.
Co do Tatr to bywałem tam wielokrotnie. Na wspominane Rysy wchodziłem dwa razy. Raz od Morskiego Oka, a raz od strony Słowacji. Polecam tę drugą wersję. Jest bezpieczniejsza i łagodniejsza. Oczywiście w necie można spotkać artykuły o nieodpowiedzialnym zachowaniu turystów w Tatrach. Ja nie zapomnę jak widziałem gościa w sandałach który wspinał się na Rysy już powyżej Czarnego Stawu. Kompletny brak wyobraźni i podstawowego przygotowania teoretycznego i praktycznego. Może miał kondycję i było lato, ale w sandałach w takie góry? :roll:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.10.2025 10:27

Jak ktoś powie o owocach to pierwsze skojarzenie pewno - jabłko, gruszka, śliwka, czereśnia, kiwi, banan. Dobre.Znam jednak osoby które są przekonane, że pomidory tak często spotykane w naszych kuchniach i lubiane pod różną postacią to warzywo. Jednak botanicznie pomidory to owoce. Ogórek,dynia i papryka również.Cukinia, bakłażan i groch też. To nie są warzywa.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.10.2025 23:19

"W 1979 roku opinia publiczna w USA — a wkrótce potem także cały świat nauki — była w szoku po odkryciu, które brzmiało jak scenariusz filmu, a nie fakt.

Dwaj mężczyźni, rozdzieleni tuż po urodzeniu i nieświadomi swojego istnienia, przypadkowo spotkali się w wieku 39 lat… i odkryli, że ich życia przebiegły w zdumiewająco podobny sposób.

To nie fikcja — to prawdziwa historia Jima Lewisa i Jima Springera, bliźniaków jednojajowych, których spotkanie stało się początkiem jednego z najważniejszych badań genetycznych XX wieku.

Rozdzieleni po urodzeniu, żyli równoległym życiem

Bliźniacy urodzili się w 1940 roku w stanie Ohio i zostali adoptowani przez dwie różne rodziny, które nie wiedziały o istnieniu drugiego dziecka. Przypadek sprawił, że obie rodziny nadały chłopcom to samo imię — James. Jeden został Jimem Lewisem, drugi Jimem Springerem.

Dorastali w różnych miejscowościach, oddalonych od siebie zaledwie o 65 km, całkowicie nieświadomi, że mają brata bliźniaka. Gdy spotkali się jako dorośli i zaczęli porównywać swoje życie, podobieństwa okazały się zdumiewające:

Obaj byli dwukrotnie żonaci — ich pierwsze żony miały na imię Linda, a drugie Betty.

Każdy miał syna o imieniu James Alan.

W dzieciństwie obaj mieli psa o imieniu Toy.

Pracowali w ochronie, interesowali się stolarstwem i matematyką, nie lubili ortografii, jeździli takim samym jasno-niebieskim Chevroletem i palili papierosy Salem.

Nawet wypoczywali na tej samej plaży na Florydzie, trzy przecznice od siebie — nigdy się tam jednak nie spotkali.

Początek przełomowych badań

Ich przypadek zainspirował rozpoczęcie Minnesota Twin Study w 1979 roku pod kierunkiem profesora Thomasa Boucharda. Naukowcy badali pary bliźniąt jednojajowych wychowywanych osobno, aby lepiej zrozumieć rolę genów i środowiska w kształtowaniu osobowości.

Wyniki były niezwykle interesujące: nawet wychowywani w zupełnie różnych domach bliźniacy często wykazywali zadziwiające podobieństwa w gustach, nawykach, sposobie mówienia, a nawet drobnych gestach.

Fakty i mity

Historia bliźniaków Jimów jest w pełni prawdziwa i dobrze udokumentowana (m.in. w artykule Associated Press z 1979 r.), choć niektóre popularne wersje lubią ją nieco koloryzować.

Podobieństwa były imponujące, ale nie „magiczne” — np. wybór samochodu czy papierosów był wtedy bardzo powszechny w Ohio.

Ani bliźniacy, ani Bouchard nie twierdzili, że DNA „decyduje o losie”. Badania pokazały raczej, że geny mają ogromny wpływ na osobowość i preferencje, ale nie programują konkretnych wydarzeń w życiu.

Dlaczego to takie ważne

Historia Jimów pozostaje jednym z najbardziej fascynujących przykładów tego, jak biologia i środowisko splatają się w kształtowaniu człowieka. Stawia też ważne pytania:

Na ile nasze życie jest zapisane w genach, a na ile kształtuje je otoczenie?

Prawdziwa historia. Prawdziwa nauka. Niezwykła zagadka.

P.S. Jeśli jesteście ciekawi, oryginalne publikacje Thomasa Boucharda (1979–1986) i raport AP z 1979 r. potwierdzają wszystkie kluczowe fakty tej niezwykłej historii."
Źródło FB
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 07.10.2025 11:01

Marlowe1994 napisał(a):Ciekawostka z Liki
https://putnikofer.hr/mjesta/aerodrom-zeljava/
:spoko:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 07.10.2025 13:39

Dzisiaj ciekawostka historyczno-geograficzna. Nie będę się cały czas powtarzał, że zdaję sobie sprawę o tym, że dla niektórych jak to mawiał pewien klasyk to"oczywista oczywistość".
Jeździmy na urlop/wakacje zwykle w ciepłe miejsca, nie tylko do Chorwacji. Nie spotkałem urlopowicza który pojechał na Antarktydę. Natomiast na Madagaskar znam kilku. Sam nie byłem.
Czy wiecie/pamiętacie, że Polska miała szansę na zdobycie Madagaskaru jako kolonii w latach 30. XX wieku, jednak plany te przerwał wybuch II wojny światowej, co uniemożliwiło sfinalizowanie rozmów z Francją, od której Polska miała odkupić lub wydzierżawić wyspę. Polska ekspedycja badawcza pod kierownictwem Mieczysława Lepeckiego na Madagaskar oceniła warunki na wyspie jako sprzyjające polskiemu osadnictwu, ale francuska zmiana stanowiska i wydarzenia globalne pokrzyżowały te plany.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 07.10.2025 15:52

https://www.well.pl/life/148/antarktyda ... 13649.html

Trud, czas i pieniądze... IMO szkoda zachodu, wolałbym Grenlandię czy Spitsbergen, ale to ja.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 08.10.2025 09:23

Dostałem to od starszego ode mnie stażem cromaniaka.

"Ten rok jest wyjątkowy. Zdarza się to ponoć raz na 1000 lat. Twój wiek + rok urodzenia daje 2025. Sprawdź to sam i przekonaj się. Następnym razem możesz to sprawdzić za 1000 lat." 8)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.10.2025 10:17

Dobra bajka 8)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 08.10.2025 10:21

Marlowe1994 napisał(a):Dobra bajka 8)

Sprawdziłeś tę bajkę na sobie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Ciekawostki - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone