Jakiś czas podczytuję forum i zbieram różne informacje. Zrobiło się cieplej, więc w końcu trzeba na serio zacząć się zajmować planowaniem wakacji
Obmyśliłam już pewien plan i proszę o uwagi tych, co już byli w Chorwacji (dla mnie to pierwszy raz
1. Wyjazd we wrześniu - bo chłodniej, mniejsze tłumy i niższe ceny, poza tym nie chcę planować dokładnej daty i pewnego dnia spakować się po prostu i jechać przed siebie. Myślę, że z noclegiem w ciemno nie będzie kłopotu, na pewno jakieś namiary sobie zdobędę przed wyjazdem "na wszelki wypadek".
2. Wyruszamy z Łodzi, w dwie osoby (tylko jeden kierowca), dlatego planuję aż dwa noclegi po drodze - Budapeszt z krótkim zwiedzaniem i Plitwickie Jeziora - aha, chcemy ominąć płatne drogi w tę stronę. Nigdy nie jechałam tak daleko i dlatego na początek chcę "lajtowo".
3. Cel - zauroczyła mnie Brela i myślę, że stamtąd można sporo zwiedzić (należę do osób, które na plaży mogą wytrzymać co najwyżej 2 godziny i już je nosi, więc nastawiamy się głównie na zwiedzanie). Jeśli nie uda się znaleźć nic odpowiedniego, to ruszymy dalej na południe, choć mam nadzieję, że nie będzie trzeba.
4. Chciałabym zobaczyć NA PEWNO:
- Split/Trogir (może jeszcze Klis i Salona - da się to jakoś zrobić w ciągu jednego dnia?)
- jakiś "spacer" po Biokovo (może wjazd na Sv. Jure, jeśli nie będzie nam się chciało chodzić)
- może rejs na Brać - z Makarskiej na Sumartin, bez samochodu, tak po prostu popatrzeć na stały ląd z drugiej strony... warto w ogóle?
- oczywiście trochę lenistwa też musi być i odkrywanie ciekawych zakątków w okolicy.
5. Po kilku dniach myślałam o przeniesieniu się gdzieś w okolice Dubrovnika (może Mlini?) - po drodze Czerwone i Niebieskie Jezioro, Mostar, Wodospady Kravica), potem cały dzień na Dubrovnik, wypad do Czarnogóry (Kotor, Lovcen).
6. Powrót pewnie już autostradami (z noclegiem po drodze, może Graz).
Myślę, że zmieścimy się w 10-12 dni.
Co myślicie?

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)