Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja... pierwszy raz

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
serpiotr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) serpiotr » 23.07.2010 21:51

Witam
W tym roku pierwszy raz jadę do Chorwacji samochodem w tzw ciemno w okolice Rijeki, chyba że ktoś coś mi poleci dla 4 osób (adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl). Z językami u mnie słabo (po za polskim) i jak tam się dogadać, co mówić podczas szukania pokoju?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 23.07.2010 22:27

No to teraz dowaliłeś.
Wielu ludzi nie zna języków i daje sobie rade.
Więc pakuj manatki rodzinkę czy tam znajomych i w drogę.
W kwestii wynajmu dogadasz się na pewno. Na wybrzeżu właściwie każdy dom coś wynajmuje ci co mają niebieskie tabliczki z napisem SOBE lub APARTAMENT robią to legalnie lub pół legalnie jeśli nie od wszystkich biorą paszporty. Ja byłem w oznakowanym apartamencie i nie wołano żadnych dokumentów więc cała kwota jaką wręczyłem była na czarno.
Jedna kwestia wybierzcie Dalmację Riwierę Makarską zobaczycie piękna Chorwację. Dla mnie Istria za płaska :D
I bez obaw niektóre nazwy będziecie kojarzyć w czasie szukania używać słowa (sobe lub apartament) i już. Jeśli posiadacie wystarczająca kwotę pieniędzy walcie prosto nad same morze w pierwszej linii zabudowy
Resztę dowiesz się czytając forum wiem ogromna masa info wybierz te które najbardziej Cię interesują.
Powodzenia
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 23.07.2010 22:34

Prędzej dogadasz się po polsku niż angielsku.Chorwacki jest w miarę podobny do naszego, zresztą jest jeszcze rozmowa na migi i słowo pisane. Ty chcesz kupić a oni sprzedać- to najlepsza nić porozumienia :D
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 24.07.2010 00:06

Prawdę Ci piszą. Moja żona zawodowo uczy angielskiego i jakież było jej zdziwienie, kiedy języki jakie znali to: niemiecki, włoski, słoweński ale nie angielski. I tu prym wiodłem ja ucząc się kiedyś rosyjskiego + polski dogadywaliśmy się jak trzeba. Byliśmy w ciemno i z noclegiem zero problemu w lipcu. Jedź i nie marudź :D
serpiotr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) serpiotr » 24.07.2010 10:06

Dzięki za rady. Tylko jeszcze nie wiem gdzie jechać, a jutro wyjazd.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 24.07.2010 10:40

NAPISAŁEM RIWIERA MAKARSKA NIE POŻAŁUJECIE :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 24.07.2010 10:46

WSZYTKO CO NAJLEPSZE OD PRIMOSZTEN PO DUBROVNIK POZA TROGIREM I CIOVO TO TYLKO DO ZWIEDZENIA BO WARTO NATOMIAST MOŻESZ ROZCZAROWAĆ SIĘ JAKOŚCIĄ WODY W ADRIATYKU JAKOŚ BRAK TAM TEGO LAZURU :D
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 28.07.2010 21:02

consett0805 napisał(a):WSZYTKO CO NAJLEPSZE OD PRIMOSZTEN PO DUBROVNIK

Bym się spierał... ale już mi się naprawdę nie chce...
Chyba przed rokiem się na ten temat bardziej rozpisałem.
Teraz tylko napiszę, że się absolutnie nie zgadzam :)
Dzisiaj wróciłem z Chorwacji i bardzo pobieżnie przeglądam forum przed snem...
Pozdrawiam :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 28.07.2010 22:18

witia napisał(a):

Nie przejmuj się , consett dopiero się uczy , choć wydaje mu się , że już wszystko wie :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 29.07.2010 15:19

mkm napisał(a):
witia napisał(a):

Nie przejmuj się , consett dopiero się uczy , choć wydaje mu się , że już wszystko wie :D

A niby dlaczego sie uczę w tym roku była to moja 5 wizyta w Chorwacji dla niektórych żółtodziób dla innych guru mogę być (żart) tak na poważnie Piszę o Primoszten do Dubrovnika bo uważam że Chorwacja właśnie tam się zaczyna. Skalne wybrzeże skałki w wodzie góry ponad nami kręte ciasne drogi kamienne domy i urok bardzo południowy. Wiem że wyżej w kierunku Novi Vinodolski tam również byłem jest skałka na plaży i równie fajnie ale mój pierwszy pobyt w Cro to Dalamacja i do niej najbardziej mnie ciągnie i dlatego tak ja lubię i popieram. Nigdy nie byłem na wyspach wiem MKM że bardzo sobie chwalisz te właśnie zakątki. Istria jest zbyt normalna ale dla kogoś kto pojedzie pierwszy raz do Chorwacji uważam że Riwiera Makarska stanie się tym co go zachwyci.
Tak na marginesie to moja opinia i wypada szanować zdanie każdego z nas bo ja bardzo szanuję Twoje rady za które jestem wdzięczny.
Każdy z nas kiedyś pojechał pierwszy raz i dla czego wracamy? Bo kochamy Chorwację :D Ciekaw jestem czy są tacy co już nigdy nie wrócą do Cro?
lemmoor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lemmoor » 29.07.2010 23:18

No to jest super pytanie! Ja sobie nie wyobrażam nie wrócić do cro bo to jakiś absurd po prostu! Marzę o tym, żeby kupić tam dom i nigdy nie musieć wracać :D
nilo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nilo » 30.07.2010 12:30

Nie paniikowac, ze brak znajomosci jezyka, dogadasz sie spokojnie, spakowac rzeczy i jechac na wypoczynek do Chorwacji.
Przed wyjazdem jak sie boisz wyszukaj co znaczy SOBE, APARTAMN, bo podejrzewam ze to bedzie szukac do noclegu, chyba z epod namiot. Bedzie dobrze
ALTORA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ALTORA » 30.07.2010 13:46

Witam serdecznie, wybieramy się ze znajomymi po raz pierwszy do Chorwacji...po wielu godzinach szukania na forum wybór padł na okolice Makarskiej - Brela lub Baska Voda...i tu moja prośba odnośnie w miarę tanich miejsc noclegowych icon_wink.gif jedziemy w 5os. para + 3kumpli icon_wink.gif czy macie namiary na jakiś apartament 2+3 ewentualnie 2+2 i ta 5os się jakoś wciśnie icon_biggrin.gif nie mamy wymagań typu klima, blisko i z widokiem na morze...możemy spacerować lub dojechać samochodem do plaży. Chodzi o apartament gdzie zamknęli byśmy się w kwocie max. 15euro od osoby łącznie z opłatami klimatycznymi. Wyjazd planowany 21.08- 2.09. Jeśli ktoś zna jakieś adresy proszę o info bądź maila --> adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl POZDRAWIAM cromaniaków
kinita
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kinita » 30.07.2010 17:09

Kurcze, jestem nowa na tym forum, ale trochę mnie wkurza takie pytanie o konkretne noclegi z podaniem maila. Przecież jest tyle tematów związanych z noclegami, relacje z podróży, wręcz adresy stron apartamentów... Wystarczy poszukać. Sorki za off.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 30.07.2010 17:22

ALTORA napisał(a):Witam serdecznie, wybieramy się ze znajomymi po raz pierwszy do Chorwacji...po wielu godzinach szukania na forum wybór padł na okolice Makarskiej - Brela lub Baska Voda...i tu moja prośba odnośnie w miarę tanich miejsc noclegowych icon_wink.gif jedziemy w 5os. para + 3kumpli icon_wink.gif czy macie namiary na jakiś apartament 2+3 ewentualnie 2+2 i ta 5os się jakoś wciśnie icon_biggrin.gif nie mamy wymagań typu klima, blisko i z widokiem na morze...możemy spacerować lub dojechać samochodem do plaży. Chodzi o apartament gdzie zamknęli byśmy się w kwocie max. 15euro od osoby łącznie z opłatami klimatycznymi. Wyjazd planowany 21.08- 2.09. Jeśli ktoś zna jakieś adresy proszę o info bądź maila --> adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl POZDRAWIAM cromaniaków

Najprościej wsiąść w auto czy tam auta zabrać co trzeba i w drogę reszta rozwiąże się na miejscu. Im wiecej szukania w necie tym więcej dylematów. Zacznijcie od domów położonych najbliżej Morza i w razie nie powodzenia szukać w tz. drugiej lini itd.
Nie gryzą tam bez obaw.
Ps. Wybór miejsca jak na pierwszy raz to strzał w 10 :D

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone