Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela czy wyspa Ciovo?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
winotu
Autostopowicz
Brela czy wyspa Ciovo?

Nieprzeczytany postnapisał(a) winotu » 18.08.2010 12:07

Witam
Pod koniec sierpnia wybieramy się samochodem w cztery osoby + roczne dziecko do Chorwacji. Na miejscu planujemy być od niedzieli 29 sierpnia do niedzieli 5 września.
Do tej pory z całej grupy w Chorwacji byłem tylko ja z żoną i to na wycieczce objazdowej 5 lat temu. Z tego co pamiętamy to im bardziej przemieszczaliśmy się na południe kraju tym bardziej się nam podobało.
Teraz jednak sami musimy zdecydować gdzie jechać biorąc pod uwagę różne aspekty.
Po przejrzeniu forum i rozmowach ze znajomymi mamy zamiar dokonać wyboru pomiędzy Brelą, a jedną z miejscowości na wyspie Ciovo (najprawdopodobniej Slatine)
I tu prosiłbym was o pomoc w dokonaniu wyboru.
Zależy nam na:
- spokojnym miejscu (oba miejsca w tym okresie powinny spełnić ten wymóg)
- z pobliskim dobrym zapleczem handlowo - usługowym i atrakcyjnymi miejscami do spacerów (Ciovo ma Trogir więc nie powinno być źle, koło Breli jest Baska Voda więc chyba nie dużo gorzej)
- noclegu za rozsądną cenę około 40 euro za dzień (kwatera dla 4 osób). Obawiamy się, że w Breli w ostatnich dniach sierpnia nie uda nam się znaleźć kwatery za tą cenę.
- ładnych plażach dogodnych dla rodziców z rocznym dzieckiem

Wydaje się nam, że Brela będzie atrakcyjniejsza (lepsze położenie, ładniejsze plaże i lepsza woda m.in. do snurkowania) ale obawiamy się drogich kwater. Obawiamy się również że bardzo dokuczliwe może być schodzenie z dzieckiem na plażę po stromych schodach. Niestety Brela nie jest po drodze więc jak już tam zajedziemy z odwrotem będzie już problem.
Jeśli polecacie wyspę Ciovo to polecicie jakąś konkretną miejscowość? Znajomy był pod koniec czerwca w Slatine i był zadowolony. Podejrzewam, że to że miejscowość ta jest na samym końcu drogi jest jej plusem.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 18.08.2010 12:31

Ja byłem na Ciovo w Slatine i mogę polecić, pomimo tego, że Ciovo ma różne opinie na forum. Zawsze miło wspominamy pobyt tam, było fajnie, nie było tłoczno, blisko wszędzie. Do morza mieliśmy ok 40m, od ok 10 wieczorem to już był spokój totalny, tylko morze było słychać. Za tą miejscowością jest popularna plaża i w sezonie trochę osób tam zmierzało. Przez miejscowość biegnie jedna droga do tej plaży. Poza tym, dwa sklepy, kilka knajp i morze...więcej do szczęścia nie trzeba. Co do nurkowania to właśnie na końcu wyspy za Slatine podobno nurkowie lubią się oddawać swojemu hobby bo są ponoć świetne warunki :) Pisze ponoć bo nie nurkuję i nie sprawdzałem osobiście. Plaża przed naszą kwaterą była częściowo zacieniona więc dla każdego coś miłego. Woda czysta, ciepła, widok na Split i Kastele.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 18.08.2010 12:41

A może tak skorzystać z opcji "szukaj"? Nt. Ciovo i Breli niejeden się już tutaj doktoryzował...
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 18.08.2010 12:49

Moja Brela z dziećmi:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29031

Z Ciovo nie ma mojej relacji, ale mi osobiście baardzo sie nie podobało, koszmarne korki na jedynej drodze z Ciovo do Trogiru, byłem dwa dni i uciekłem.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 18.08.2010 15:13

Byłem na Ciovo w ubiegłym roku(Mastrinka) oraz w tym roku w Breli,polecam Brelę
winotu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) winotu » 18.08.2010 18:14

Dzięki za rady. Na tą chwilę, szczególnie po przeczytaniu relacji Hadlera, bardziej interesuje nas Brela. Boimy się jednak, że po przyjeździe na miejsce odstraszą nas wysokie ceny kwater, znacznie wyższe niż planowane 40 euro/dzień za 4 osoby. Potwierdzają to raczej maile które otrzymujemy od właścicieli kwater w odpowiedzi na pytania o ceny najmu.
Czy waszym zdaniem możemy jednak liczyć po przyjeździe na miejsce na znalezienie kwatery w w/w cenie?
bodi7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodi7 » 18.08.2010 18:32

Jeśli szukasz spokojnego miejsca , to polecam Promajna. Połączona promenadą z Baska Voda(3km) i Makarską(6km).A Co do ceny , to za 40eu nic nie znajdziesz dla 4 osób. Ja płaciłem za apartament dla 4 osób 80eu za noc (szczyt sezonu).
hagi1212
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hagi1212 » 18.08.2010 20:08

Porównując Brele z Ciovo popełniasz grzech.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.08.2010 20:16

hagi1212 napisał(a):Porównując Brele z Ciovo popełniasz grzech.

I to z tych ciężkich.
dobre :!: :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.08.2010 21:26

Winotu zaliczy i przeprosi Brelę , dostanie rozgrzeszenie :wink:
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 20.08.2010 10:50

oj czepiacie sie Ciovo, bylem niedawno i jednymi mankamentami były korki (chociaż tylko 2 razy się w nie władowałem) i troche zbytni spokój w Okrugu Gornjim (ale to chyba byłaby zaleta dla winotu)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne