Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brak Polaków na Istrii-drogo (a dla mnie jeszcze drożej)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jaś
Odkrywca
Brak Polaków na Istrii-drogo (a dla mnie jeszcze drożej)

Postnapisał(a) Jaś » 24.08.2006 06:51

Zrobiłem drugie podejście do CRO (pierwszy raz mnie okradli na Słowacji i musiałem zawrócić (pisałem o tym). Załatwiłem kredyt, nowe papiery itp) i tym razem udało się!!!

Wróciłem z Istrii i wybrzaża Kvarneru. Zwiedziliśmy bardzo dużo (ponad 1000 km po całym regionie). Widziałem tylko 3 (!!!) polskie auta; tylko Włosi i Niemcy. Pewnie dlatego, że drogo niesamowicie. Np. 1 godz. internetu-36kun.
Ciekawe, że "przydrożną" rakiję można dostać na Istrii bez problemu (też drogo), a po przekroczeniu Kvarneru brak budek i wódek (z wyłączeniem Krk). Podobno bardziej egzekwują tam prawo-bo ono jednakie w całej CRO.
Nas nie było stać na objadanie się owocami morza w knajpach, ale to co widzieliśmy, to nasze.
Jeśli chodzi o walory turystyczno-estetyczne, to najpiękniejsze panoramy są we Vrsarze. Nigdzie indziej nie ma takich widoków.
Szkoda, że kilka dni padało, a woda niestety nie przekraczała 22 stopni.
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 24.08.2006 07:37

Cześć Jasiu. Fajnie, że Ci się udało ponownie pojechać i może chwilowo zapomnieć o tamtym incydencie na Słowacji. Chwilowo ....bo na pewno będziesz długo o nim pamiętał i do tego wracał - trudno stało się. Najważniejsze, że wypocząłeś .:wink:
Generalnie Istria jest droższa od innych regionów Chorwacji , Ty pojechałeś w sierpniu więc stawki są najwyższe. Na Istrii wypoczywa dużo Włochów, Niemców jak sam zauważyłes więc ceny idą pod nich. A z tym internetem to jest róznie, w kafejkach internetowych gdzie jest kilka komputerów liczą taniej a w kawiarni, sklepie gdzie mają jeden czy dwa kompy słono sie płaci - o tym przekonałem się w ubiegłym roku w Orebicu. W Chorwacji jest zdecydowanie mniej kafejek niż w Polsce i stąd pewnie też te ceny.
Napisz jeszcze coś wiecej i wrzuć zdjecia.
Pozdrawiam :)
toudee
Cromaniak

Postnapisał(a) toudee » 24.08.2006 09:32

Ja byłem na Istrii - właśnie Vrsar w II połowie czerwca - nie było tak źle. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to kwestia indywidualnych możliwości finansowych ale ja też do krezusów nie należę.
Samochodów z polską rejestracją też trochę widziałem - może właśnie ze względu na ceny w tzw. "ścisłym sezonie" podobnie jak ja zdecydowali się na urlop na Istrii w czerwcu.
dabu1
Plażowicz

Postnapisał(a) dabu1 » 24.08.2006 13:13

Jasiu, mnie też okradli na Słowacji, za Brnem, ale 2 lata temu. 2000zł straciliśmy.
Naszczęscie załatwiliśmy pieniądze i pojechaliśmy na Istrię. Byliśmy w sierpniu i faktycznie polaków niewielu było, a ceny trochę wyższe niż w Dalmacji, aż takiej tragedii nie było. Daliśmy sobie świetnie rade.
Bahama
Cromaniak

Postnapisał(a) Bahama » 24.08.2006 14:42

Jaś napisał(a):Zrobiłem drugie podejście do CRO (pierwszy raz mnie okradli na Słowacji i musiałem zawrócić (pisałem o tym). Załatwiłem kredyt, nowe papiery itp) i tym razem udało się!!!

Wróciłem z Istrii i wybrzaża Kvarneru. Zwiedziliśmy bardzo dużo (ponad 1000 km po całym regionie). Widziałem tylko 3 (!!!) polskie auta; tylko Włosi i Niemcy. Pewnie dlatego, że drogo niesamowicie. Np. 1 godz. internetu-36kun.

W lipcu w samym Medulin mieszkałem w apartamentach z trzema innymi polskimi rodzinami. Samochodów też było sporo na naszych tablicach . Z internetem to rzeczywiście przesada, ale po co komu net na wczasach :lol:

Szczerze współczuję tego przykrego wydarzenia... Jak to się stało ? Gapiostwo ? Napad ? Włamanie ? Co z ewentualnym wzywaniem policji zagranicznej do takich spraw ? Przykre, ale może się coś takiego kazdemu z nas przytrafić...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.08.2006 15:33

dabu1 napisał(a):Jasiu, mnie też okradli na Słowacji, za Brnem, ale 2 lata temu. 2000zł straciliśmy.
Naszczęscie załatwiliśmy pieniądze i pojechaliśmy na Istrię. Byliśmy w sierpniu i faktycznie polaków niewielu było, a ceny trochę wyższe niż w Dalmacji, aż takiej tragedii nie było. Daliśmy sobie świetnie rade.

Jasia okradli na Słowacji, a Ciebie jeśli za Brnem, to w Czechach.
Jak widać kradzieże zdarzają się wszędzie.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 24.08.2006 19:47

Co do cen to niestety muszę się zgodzić. W tej chwili siostra jest na wczasach w Biograd na Moru, miejsce spania hotel. Co się okazuje. Ona za ten hotel + 2 posiłki dziennie płaci mniej niż ja na KRK za sam pokój w pensjonacie bez jadła. !!!!! Istria i KRK chyba mocno przeciągają z tymi cenami.
Jaś
Odkrywca

Postnapisał(a) Jaś » 24.08.2006 21:12

musiałem sie nieźle nakombinować, aby takie sobie studio (pokój z zapleczem kuchennym) wytargować na 30 euro za dwie osoby; wyjściowa cena to 45-50 euro; chyba tylko ta niezbyt dobra pogoda mi pomogła, chociaż były miejsca, gdzie na moje propozycje słyszałem tylko -"hvala"

aha!!! 4 dni z mojej wyprawy poświęciłem Słowenii; piękny górzysty i zielony kraj; jeździeliśmy sporo bocznymi drogami i to jest cały urok zwiedzania
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 24.08.2006 21:55

I dlatego warto za wszystko placic karta!Wtedy nie trzeba byloby ponownie sie zapozyczac.Wziac tylko na podstawowe wydatki typu autostrada, tunele a reszte karta.
wodnik
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wodnik » 25.08.2006 06:35

Byłem w lipcu tego roku ( Rabac ) , potwierdzam , drogo.
Tu też było b.mało Polaków.
Przewazali: Miemcy, Włosi. Bardzo duzo Holendrów, Framcuzów. ale też....
auta z Finladii, Rumunii, Litwy.

Kiedyś ( 2000 r ) to 80% było Czechów reszta to Polacy, Niemcy Włosi.

Moze to ceny w CRO tak na przetrzebiły????
:wink:
PS nie poddaję się i szykuje sie do nowej wyprawy
:wink:
dabu1
Plażowicz

Postnapisał(a) dabu1 » 25.08.2006 07:18

Okradli nas jakieś 20 km za Brnem na trasie do Mikulova.
Jadąc autem jakiś koleś pokazywał mi że coś się dzieje z tyłu mojego auta. Dzień przed wyjazdem naprawiałem właśnie tylne prawe koło (łożysko wymieniałem). Zatrzymaliśmy się (idioci z nas:)), było przed 9, żona właśnie wstała. Pan wyszedł z auta (na niemieckich numerach i mówił po niemiecku) i pokazuje że czarny dym leci z prawego właśnie koła. Wyszliśmy z auta żeby zobaczyć koło trwało to ze 3min, pan nam powiedział żebyśmy pojechali do warsztatu, podziękowaliśmy mu i pojechał sobie. Wsiedliśmy do auta i okazało się że nie ma torebki żony (leżała pod nogami) oraz mojego portfela, który leżał pod radiem (a zawsze był w mojej kieszeni :x !!!). Ruszyliśmy więc za nim, ale jakiś kilometr dalej zatrzymaliśmy się i ujrzeliśmy torebkę. Było w niej wszystko (telefon, dokumenty, portfele) oczywiście oprócz gotówki (ok.2tyś złotych).
Wezwaliśmy policję, która przyjechała po 40 min, (w tym czasie załatwiliśmy 1500zł). Policja spisała nasze zeznania i mogliśmy jechać do Brna gdzie byśmy składali oficjalne zeznania wraz z tłumaczem. Miało to trwać 3-4 godz, więc odpuściliśmy i ruszyliśmy na Istrię.
lukmat
Autostopowicz
Drogo na Krk

Postnapisał(a) lukmat » 27.08.2006 12:40

Witam, potwierdzam rzeczywiście drogo na wyspie Krk, byłem na początku sierpnia, gdy na Istrii panował huragan czy tornado, w każdym razie za pokój na poddaszu gdzie było gorąco nawet w nocy płaciłem 46 Kun (pokój dwu osobowy) Pomijam deszczową pogodę która zepsuła nam tam pobyt. Z kolei z Zadarze całkiem przyzwoicie 30 Kun (pokoik z łazienką i kuchnią) blisko centrum. Chyba niżej Cro tym taniej. Pozdrawiam
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 27.08.2006 13:47

Ale to chyba oczywiste, ze w lipcu i sierpniu jest drogo poniewaz to pelnia sezonu.W czerwcu mozna wynajac apartament od 10 euro we wrzesniu podobnie.Wiec to zadne rewelacje.....
gospodarz
Cromaniak
Re: Drogo na Krk

Postnapisał(a) gospodarz » 27.08.2006 14:57

lukmat napisał(a):Witam, potwierdzam rzeczywiście drogo na wyspie Krk, byłem na początku sierpnia, gdy na Istrii panował huragan czy tornado, w każdym razie za pokój na poddaszu gdzie było gorąco nawet w nocy płaciłem 46 Kun (pokój dwu osobowy) Pomijam deszczową pogodę która zepsuła nam tam pobyt. Z kolei z Zadarze całkiem przyzwoicie 30 Kun (pokoik z łazienką i kuchnią) blisko centrum. Chyba niżej Cro tym taniej. Pozdrawiam

Czy aby nie pomyliłeś kun z euro?
woka
Koneser
Re: Drogo na Krk

Postnapisał(a) woka » 27.08.2006 14:57

lukmat napisał(a):Witam, potwierdzam rzeczywiście drogo na wyspie Krk, byłem na początku sierpnia, gdy na Istrii panował huragan czy tornado, w każdym razie za pokój na poddaszu gdzie było gorąco nawet w nocy płaciłem 46 Kun (pokój dwu osobowy) Pomijam deszczową pogodę która zepsuła nam tam pobyt. Z kolei z Zadarze całkiem przyzwoicie 30 Kun (pokoik z łazienką i kuchnią) blisko centrum. Chyba niżej Cro tym taniej. Pozdrawiam

Kun czy Euro ???? Jak kun to taniocha, jak euro to ......
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne