Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 13.08.2014 19:52

Wiara, przestańcie kombinować z brakiem ZK, bo w razie wypadku macie przerąbane... koniec tematu
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 13.08.2014 20:04

A w razie braku wypadku macie może stówkę do przodu :mrgreen:

Może spróbować po chodniku :oczko_usmiech:
Hedonysta
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hedonysta » 13.08.2014 22:24

Po wczorajszej wpadce w Splicie, gdzie pomimo braku zakazu parkowania ani parkometru, odholowano mi samochód wole już nie ryzykować. Podziękował :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.08.2014 23:04

anmirtokr napisał(a):Witam ! A kto Ci takich głupot naopowiadał, granicę przekraczasz z paszpotrem lub dowodem, jeżeli jesteś samochodem to obowiązkowo zielona karta i to wszystko[ żadne pieniądze i zadne łapówki]. Odprawa bardzo szybka, oczywiście jeżeli nie ma samochodów. Dopiero co wróciłem z Czarnogóry i przekraczałem granicę kilkakrotnie. Jeżeli masz pytania tp pisz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

Hehe bardzo szybka to może w Klek/Neum jak jest niewiele samochodów ale w Metkovic przestaliśmy 500m do budki kontrolnej 3H !!!
BiH to nie tylko w trasie na Dubrovnik :)

50eu na dzień to i tak niedużo na pobyt w BiH (a nie tranzyt), biorąc pod uwagę koszty pobytu czyli kwatera, wyżywienie, tankowanie i zwiedzanie na terenie BiH . Środki możesz mieć na koncie lub w gotówce a i tak nikt tego nie sprawdza.
Najważniejsze to dokumenty potwierdzające tożsamość + papiery na auto i ZK.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 14.08.2014 19:44

gusia-s napisał(a):
anmirtokr napisał(a):Witam ! A kto Ci takich głupot naopowiadał, granicę przekraczasz z paszpotrem lub dowodem, jeżeli jesteś samochodem to obowiązkowo zielona karta i to wszystko[ żadne pieniądze i zadne łapówki]. Odprawa bardzo szybka, oczywiście jeżeli nie ma samochodów. Dopiero co wróciłem z Czarnogóry i przekraczałem granicę kilkakrotnie. Jeżeli masz pytania tp pisz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

Hehe bardzo szybka to może w Klek/Neum jak jest niewiele samochodów ale w Metkovic przestaliśmy 500m do budki kontrolnej 3H !!!

pewnie po części dlatego, że wiele osób jedzie tamtędy do Czarnogóry, Albanii, zamiast na Foca, itp...
maradek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maradek » 29.08.2014 23:47

Jako ciekawostkę opiszę naszą tegoroczną przygodę z Bośniacką drogówką.

Wybraliśmy się na jeden dzień samochodem z Makarskiej do Mostaru, Medjugorje i Wodospadów Karvica. W drodze powrotnej do Chorwacji, po przejechaniu przez skrzyżowanie zostałem zatrzymany przez stojący przy drodze patrol. Okazało się, że panowie widzieli jak przejeżdżamy na żółtym świetle. Jestem przekonany na 100% że było zielone - jeszcze będąc na wysokości sygnalizatora na nie patrzyłem.
Niestety nie dało się przekonać stróżów prawa do naszej wersji. Powiedzieli, że będzie mandat na 50 Euro. Mówię, że nie mam Euro, mogę zapłacić na miejscu ale w Kunach. Pan chwilę pomyślał, podrapał się po głowie i mówi, że w takim razie to będzie 200 kun :) Dałem gotówkę i odjechałem czym prędzej zanim wyciągnie kalkulator...

Wycieczka mimo to udana, polecam taki co najmniej jednodniowy wypad.
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 30.08.2014 20:50

Najlepiej przekraczać granicę nowym przejściem na autostradzie.Mały ruch,bo kończy się ona tuż za granicą HR-BiH.Do Medjugorje ok. 30 km, w Humcu(po drodze) piękne muzeum przy klasztorze franciszkanów.(Humac to obrzeże Ljubuśki).Z Ljubuszek żabi skok (5 km.)i można się wykąpać na Kravicach.Pozdrawiam fanów BIH.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.09.2014 08:28

użytkowników navi Be On Road przestrzegam, przed zbytnią ufnością w BIH, w kilku miejscach: Sarajewo, Brod k. Focy, Bugojno, Banja Luka, Vrgorac i autostrada do GP Gradiska, źle kieruje: na zakazy, na uliczki wyłączne z ruchu lub zamknięte lub na teren firm :roll:

czujność i mapa :papa:
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 03.09.2014 21:05

Mały(albo większy) tablet, aplikacja Osmand i mapę można sobie darować.Na tej mapie w Medjugorje są zaznaczone nawet
stacje drogi krzyzowej na górze Kriżewac. Pozdrowienia dla fanów BiH i Cro.Jak ktoś będzie po 10.09 w okolicy Medjugorje, a chciałby poznać coś innego poza tzw.komercją (czyli pobytem fakultatywnym)to jest moje P.W.
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 20.10.2014 07:28

Dla udających się do Medjugorje,Mostaru i dalej.Oddany jest następny odcinek autostrady za przejściem granicznym w kierunku na Mostar.Zjazd w okolicy Medjugorja-po 6 km osiągamy cel.Pozdrav.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 10:25

Henryk napisał(a):Mały(albo większy) tablet, aplikacja Osmand i mapę można sobie darować...

tak na szybko załadowałem, fajne to i nawet dokładne :)
Henryk napisał(a):Dla udających się do Medjugorje,Mostaru i dalej.Oddany jest następny odcinek autostrady za przejściem granicznym w kierunku na Mostar.Zjazd w okolicy Medjugorja-po 6 km osiągamy cel.Pozdrav.

skąd masz te dane, 2 miechy temu jeszcze działali, chyba że nie chodzi o ten odcinek, albo tak szybko działają
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 20.10.2014 19:05

Co więcej, nie było tego jeszcze w zeszłym miesiącu, wróciłem 21.09.Kiedy jechałem koło zjazdu z autostrady(tego ostatniego), było dosyć zaawansowane.Wiadukt nad Trebiżatem,(dobrze widziany od Kravic), był ukończony już w lipcu.W Medjugorje mam przyjaciół, więc jestem na bieżąco.Piekny widok jest na autostradę z Kriżewaca, jeśli schodzi się 'tylnym' zejściem(polecam wejście)Pod spodem zdjęcie z połowy września b.r.
DSC02305.jpg
DSC00470a.jpg
Zdjęcie przedstawia stan budowy na połowę lipca 2014.Inna rozdzielczość ale miejsce to samo.Pozdrav.
Janusz P
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz P » 08.02.2015 11:27

Witam Czy autostrady w BiH wyglądają podobnie jak w HR tzn chodzi o opłaty, czy są bramki czy winieta? jaką walutą można płacić autostrada-sklepy-stacja benzynowa. Karty bankomatowe czy są jakieś problemy. Czy na granicy trzeba mieć gotówkę w € jak piszą na stronie wikitravel, że jest wymagana?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.02.2015 11:41

Janusz P napisał(a):Witam Czy autostrady w BiH wyglądają podobnie jak w HR tzn chodzi o opłaty, czy są bramki czy winieta? jaką walutą można płacić autostrada-sklepy-stacja benzynowa. Karty bankomatowe czy są jakieś problemy. Czy na granicy trzeba mieć gotówkę w € jak piszą na stronie wikitravel, że jest wymagana?

autostrada: płatność na bramkach

waluta: autostrada BAM / EUR, sklepy: zależy od sklepu, np w Sarajewie, Mostarze płaciłem w niektórych Euro, ale w tych na obrzeżach lub mniejszych tylko BAM

karty: bez problemu, mam tylko debetowe

na granicy nie sprawdzają czy masz gotówkę (nie spotkałem się, choć zwykle mam z 200E)... granicę BIH przekraczałem kilkanaście razy z różnych stron
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 08.02.2015 12:26

Na autostradzie w BiH płatność dwuwalutowa.Nie jechałem jeszcze zjazdem najbliższym Medjugorja, jak Bóg da to za parę miesięcy. W Medjugorje płatności w kilku walutach,Euro, dolary, marka konwertybilna(ich waluta, na którą nie ma powodu wymieniać, ok 0,5 euro).W knajpkach w Mostarze nie ma problemu z płatnością w euro, podobnie w sklepach.Mnie również nie sprawdzano na granicy, ile mam kasy.Za dobre dwa lata dojedziemy następnym odcinkiem autostrady do Mostaru(umowa podpisana)Jak w czymś szczegółowym mogę pomóc, to na p.w.Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina