Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 08.02.2015 12:28

Janusz P napisał(a):Witam Czy autostrady w BiH wyglądają podobnie jak w HR tzn chodzi o opłaty, czy są bramki czy winieta? jaką walutą można płacić autostrada-sklepy-stacja benzynowa. Karty bankomatowe czy są jakieś problemy. Czy na granicy trzeba mieć gotówkę w € jak piszą na stronie wikitravel, że jest wymagana?

Kilkukrotnie byłem w BiH i trochę po niej jeździłem. Dwa razy nocowałem w Sarajewie, byłem w Mostarze.
Płatności kartą płatniczą bez problemu (karta płatniczą Eurobanku i kredytową Getinbanku)
Na autostradach bramki, co ciekawe ze dwa razy brałem na wjeździe świstki a na wyjeździe bramki były otwarte i zjeżdżałem bez płacenia 8O.
Na autostradach/hotelach/stacjach benzynowych zawsze płaciłem kartą płatniczą.
Lokalną walutę wybierałem albo z bankomatów albo wymieniałem w kantorach z EUR /w Sarajewie sporo kantorów/.
Uważaj na policję, jest jej sporo na drogach i stoją z radarami.
Na granicy nikt, nigdy mnie nie pytał o gotówkę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.02.2015 17:50

uzupełniająco:
Autostrada E661: Banja Luka - Gradiska jeszcze we wrześniu była darmowa, kończyli budowę bramek, ale nie mam info jak będzie można płacić, to teren RS
Janusz P
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz P » 12.02.2015 17:14

Witam. Jeszcze jedno pytanko. Podczas pobytu w HR chciałbym wybrać się do BiH na wycieczkę- Mostar i Medziugorie- jak wygląda sprawa płatności na parkingach i sklepikach z pamiątkami w tych miejscowościach, czy tylko lokalna waluta? Może kuny przyjmują? Czy jest problem ze znalezieniem tam parkingu? Czy ceny na nich są mocno wygórowane jak np w Dubrowniku?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.02.2015 19:55

Janusz P napisał(a):Witam. Jeszcze jedno pytanko. Podczas pobytu w HR chciałbym wybrać się do BiH na wycieczkę- Mostar i Medziugorie- jak wygląda sprawa płatności na parkingach i sklepikach z pamiątkami w tych miejscowościach, czy tylko lokalna waluta? Może kuny przyjmują? Czy jest problem ze znalezieniem tam parkingu? Czy ceny na nich są mocno wygórowane jak np w Dubrowniku?

spokojnie można w Euro, w Mostarze to nigdy BAMów nie miałem, a pamiątki kupowałem :) i za parking płaciłem; parkingów w Mostarze Ci dostatek, nawet bardzo blisko Starego Mostu;
my zwykle parkujemy na parkingu ul.Rade Bitange lub przy kościele na Franjevackiej,
na głównym bazarze Kujundziluk i wokół ceny trochę wyższe niż gdzie indziej, ale przesady nie zauważyłem, nawet w restauracjach
mama.globtroterka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama.globtroterka » 26.02.2015 12:07

Janusz P napisał(a):Witam. Jeszcze jedno pytanko. Podczas pobytu w HR chciałbym wybrać się do BiH na wycieczkę- Mostar i Medziugorie- jak wygląda sprawa płatności na parkingach i sklepikach z pamiątkami w tych miejscowościach, czy tylko lokalna waluta? Może kuny przyjmują? Czy jest problem ze znalezieniem tam parkingu? Czy ceny na nich są mocno wygórowane jak np w Dubrowniku?

Ja płaciłam kunami lub euro - na parkingach i straganach. Przelicznik był ok. W restauracjach i sklepach płaciłam kartą.
agablau
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agablau » 18.05.2015 12:21

A ja chciałam Wam polecić objazdówki, mój kolega organizuje trampingi dla 5 - 6 osób po wszystkich krajach byłej Jugosławii. Chorwację wszyscy na tym forum mamy obcykaną, czasami warto wziąć ze sobą kogoś, kto będzie pełnil rolę przewodnika i pokaże nam prawdziwe perełki, o których nie piszą w przewodnikach. Jeśli mielibyście ochotę na taką zorganizowaną wycieczkę minibusem - po Chorwacji/Bośni/Serbii/Czarnogórze, to zajrzyjcie na http://www.pociagnabalkany.pl

Z czystym sumieniem polecam ! :)
martinoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martinoo » 31.05.2015 02:04

Witam serdecznie
Sezon się zbliża i tym razem chcemy zostać w BiH.
Widzę że jest tu wielu pasjonatów :).
Bardzo bym prosił o pomoc w paru kwestiach bo nie na wszystko znalazłem odpowiedź:

1. Szukam miejsca gdzieś koło jeziora z czystą woda gdzie spokojnie można się kąpać - gdzieś w regionie parku Hutavo ( region Trebinje już odpada )

Region parku Blidinje też może być
Te kąpiele to obiecane dziecku - dlatego upieram się nad jeziorem :)

2. zarazem pytanie połączone numer dwa jak z noclegami prywatne kwatery, apartamenty z aneksem czy jest problem znaleźć. Chcemy jechać koło 15-07
Może ma ktoś namiary na miejscowość....
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.05.2015 08:58

nie mam nic konkretnego, jednak szukając rok temu natrafiłem na apartmani blidinje, eco village raj konjic oraz bungalow w Ostrożacu nad Jablanickim Jezerem, ogólnie (może wiesz) szukając noclegu w BiH dobrze razem z nazwą miejscowości wpisać smjestaj, wtedy wychodzi więcej noclegów
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 31.05.2015 22:08

martinoo napisał(a):Witam serdecznie
Sezon się zbliża i tym razem chcemy zostać w BiH.
Widzę że jest tu wielu pasjonatów :).
Bardzo bym prosił o pomoc w paru kwestiach bo nie na wszystko znalazłem odpowiedź:

1. Szukam miejsca gdzieś koło jeziora z czystą woda gdzie spokojnie można się kąpać - gdzieś w regionie parku Hutavo ( region Trebinje już odpada )

Region parku Blidinje też może być
Te kąpiele to obiecane dziecku - dlatego upieram się nad jeziorem :)

2. zarazem pytanie połączone numer dwa jak z noclegami prywatne kwatery, apartamenty z aneksem czy jest problem znaleźć. Chcemy jechać koło 15-07
Może ma ktoś namiary na miejscowość....

W sumie niezłe miejsce to Humac, 5 kilometrów od wodospadów Kravica, można się kąpać, woda bardzo czysta.Jeszcze kilka miejsc do kąpieli na tej samej rzece Trebiżat, np w pobliżu mostu/wiaduktu autrostadowego. Dobre noclegi w Medjugorje, stamtąd na Kravice 15 km, ale za to do etno selo z placem zabaw i aquaparkiem tylko 3km.Pozdrawiam.
martinoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martinoo » 02.06.2015 13:32

dzięki koledzy za odpowiedz.
Powiedzcie mi czy ogólnie jest problem z kwaterami w BiH ?
Gdybym sobie odpuścił kąpiele ( jakoś przekonam rodzinkę skoczymy do Chorwacji ) jakie miejsca w BiH polecacie - chodzi mi głównie o dostępność noclegów
martinoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martinoo » 03.06.2015 18:14

@Henryk
Dzięki za odpowiedź na PW - nie jestem w stanie ci odpisać bo sa tu jakieś blokady jeżeli chodzi o nowych użytkowników
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 06.06.2015 15:22

Witam, mam pytanie czy coś się zmieniło że od maja wjeżdżając do BiH od Chorwacji lub od Serbii chcą paszporty i nie akceptują już dowodów osobistych? Bo mnie takie słuchy doszły i nie wiem czy to prawda? Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.06.2015 16:45

na stronie Pl ambasady w BIH jest tylko sugestia o paszportach; myślę że gdyby się coś zmieniło byłaby informacja
mike_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mike_ » 06.06.2015 16:59

No właśnie jest tam info jest ze morze być dowód. Więc nie wiem czemu robią problemy jutro będę znać szczegóły bo to już od drugich turystów usłyszałem.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 06.06.2015 17:10

ale pisałeś, że jednak, w końcu ich wpuścili, także po prostu trafili na wrednych policjantów... w zeszłym roku wjeżdżałem do BIH w Neum i w okolicy Trebinje (tam spotkaliśmy przemiłych serbskich policjantów)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina