Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
pietrak57
Autostopowicz

Postnapisał(a) pietrak57 » 10.07.2014 21:56

Nie dowodów dla dzieci nie mamy wyrobionych, wolę wyrobić paszport (zawsze to szersza możliwość wykorzystania). Co do terminu ważności to sprawdziłem, że mija nie we wrześniu ale 5 października więc "brakuje" nam dokładnie 10 dni :( Chyba zaryzykujemy, bo szkoda nam wycieczki.
Sylwetka...
Koneser

Postnapisał(a) Sylwetka... » 10.07.2014 22:00

pietrak57 napisał(a): Co do terminu ważności to sprawdziłem, że mija nie we wrześniu ale 5 października więc "brakuje" nam dokładnie 10 dni :( Chyba zaryzykujemy, bo szkoda nam wycieczki.

Myślę,że żadne ryzyko. Nie ma się nad czym zastanawiać!! Jedźcie i spokojnego wypoczynku :)
Henryk
Odkrywca

Postnapisał(a) Henryk » 26.07.2014 15:23

Świeżutkie zdjęcie Kravic-z 22.07.Wody więcej jak w zeszłym roku.Piwo super, kuchnia też.
Do zobaczenia w sierpniu.
Załączniki:
IMG_5402.jpg
IMG_4385.JPG
IMG_4402.JPG
trotamundos
Turysta

Postnapisał(a) trotamundos » 11.08.2014 17:15

mam pytanko - wybieram sie do BiH. I czy to prawda, ze wymagane jest przy sobie na kazdy dzien 50EUR?
Jesli tak to moze byc w postaci karty? czy gotowka? I jak z lapowkami na granicy? Kraza juz historie :D
Sylwetka...
Koneser

Postnapisał(a) Sylwetka... » 11.08.2014 17:47

trotamundos napisał(a):mam pytanko - wybieram sie do BiH. I czy to prawda, ze wymagane jest przy sobie na kazdy dzien 50EUR?
Jesli tak to moze byc w postaci karty? czy gotowka? I jak z lapowkami na granicy? Kraza juz historie :D

8O 8O 8O Skąd masz takie informacje ...... :lol: :lol:
anmirtokr
Autostopowicz

Postnapisał(a) anmirtokr » 11.08.2014 17:58

Witam ! A kto Ci takich głupot naopowiadał, granicę przekraczasz z paszpotrem lub dowodem, jeżeli jesteś samochodem to obowiązkowo zielona karta i to wszystko[ żadne pieniądze i zadne łapówki]. Odprawa bardzo szybka, oczywiście jeżeli nie ma samochodów. Dopiero co wróciłem z Czarnogóry i przekraczałem granicę kilkakrotnie. Jeżeli masz pytania tp pisz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.08.2014 18:47

trotamundos napisał(a):mam pytanko - wybieram sie do BiH. I czy to prawda, ze wymagane jest przy sobie na kazdy dzien 50EUR?

Bzdura. Po 100 trzeba mieć. I to w gotówce. Na granicy biorą na potęgę. Przyjmują tylko 50cio eurowe banknoty.
golibroda
Cromaniak

Postnapisał(a) golibroda » 11.08.2014 19:25

I przepytują z cyrylicy. Kto nie miał rosyjskiego w szkole - przepadł :)
trotamundos
Turysta

Postnapisał(a) trotamundos » 11.08.2014 21:00

Sylwetka&Gienuś napisał(a):

8O 8O 8O Skąd masz takie informacje ...... :lol: :lol:

od konsulatu BiH w Warszawie - 50EUR/dzien trzeba miec przy sobie
Stendo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Stendo » 11.08.2014 21:11

Jeżeli nawet jest taki wymóg, to nikt tego nie kontroluje. Rok temu i dwa lata temu jechałem przez BiH, obecnie jestem w Czarnogórze i jechałem przez Serbie - nikogo na granicach nie interesuje ile masz kasy. Dowód, ewentualnie zielona karta, w Czarnogórze zawsze kontrolują i skanują dowód rejestracyjny i tyle.
Sylwetka...
Koneser

Postnapisał(a) Sylwetka... » 12.08.2014 05:39

trotamundos napisał(a):od konsulatu BiH w Warszawie - 50EUR/dzien trzeba miec przy sobie

Od trzech lat jeździmy przez BiH, po trochu zwiedzając ten kraj i jedyne czego od nas żądali to zielona karta i dowód tożsamości/paszport.

Ten sam konsulat na swojej stronie nic o tym nie pisze... i sorry czy o łapówkach na granicy też poinformował Cię konsulat ....

Na tej stronie http://pl.ambasadabih.pl/sekcja-konsula ... tania-nzp/

Może ktoś źle zinterpretował ten zapis :

"3. Co jest potrzebne obywatelom, którzy posiadają stały pobyt w RP a mają paszporty państw, których obywatele podlegają obowiązkowi wizowemu przy wjeździe do BiH?

ważny paszport lub inny dokument umożliwiający podróżowanie przewidziany Rozporządzeniem Rady Ministrów BiH,
środki finansowe niezbędne do pokrycia kosztów pobytu, przejazdu i wyjazdu włączywszy w to ochronę zdrowia,
wiza wjazdowa do państw sąsiednich, do których podróżuje lub poprzez czyje terytorium kontynuuje podróż,
oryginał zaproszenia (służbowego lub prywatnego), które musi być poświadczone przez właściwe organy BiH,
jeżeli osoba jedzie do BiH za pośrednictwem organizacji turystycznej musi posiadać voucher tej agencji i potwierdzenie, że posiada środki finansowe w wysokości 150 KM na każdy dzień pobytu lub równowartość tej sumy w innej wymienialnej walucie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 12.08.2014 06:55

trotamundos
Turysta

Postnapisał(a) trotamundos » 12.08.2014 10:22

Dla sprostowania:
o 50EUR/dzien - strona konsulatu. Nie kontroluja wiec sie nie przejmuje.
0 lapówkach graniczników - forum + doswiadczenia znajomych. J.w.
Koniec i kropka
Hedonysta
Autostopowicz

Postnapisał(a) Hedonysta » 13.08.2014 11:05

Mam takie pytanko, czy jest możliwość zakupienia zielonej karty gdzieś na granicy Chorwacji z BiH? Jestem teraz w Breli i z wielką chęcią wybrałbym się do Dubrovnika a niestety w kraju nie wykupiłem tego dokumentu.
golibroda
Cromaniak

Postnapisał(a) golibroda » 13.08.2014 18:59

Można kupić na samej granicy, można też zaryzykować, nie zawsze żądają. To tylko 8 km :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina