Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
siwydaniel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwydaniel » 20.02.2014 10:49

Wprawdzie do lata daleko i nie wiadomo co się będzie jeszcze działo, ale jest szansa na parę dni w BiH. Oprócz zwiedzania Sarajeva i okolic (???) chciałabym zaproponować jakąś atrakcję moim nastolatkom.

Polecić można Mostar z jego zabytkowa architekturą ( ale obecnie trwają tam większe demonstracje niż w Sarajevie), blisko Mostaru jest Blagaj gdzie pięknie z góry wypływa rzeka Buna,. Zaraz obok masz Medugorje ale to tylko ( lub aż ) miejsce kultu religijnego .Zresztą masz tu linka i poczytaj http://www.panacomp.net/bosnia_and_herz ... s=bih_uvod
A czasem w górach można spotkać takie ciekawe widoki :mrgreen:
Załączniki:
DSC00357.JPG
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 15.04.2014 19:22

małe pytanie techniczne dotyczące przekroczenia granicy:
czy jadąc na urlop do Neum można atakować pas oznaczony "tranzyt"? czy jest to jakoś potem weryfikowane?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.04.2014 22:11

Sol-Wagon napisał(a):małe pytanie techniczne dotyczące przekroczenia granicy:
czy jadąc na urlop do Neum można atakować pas oznaczony "tranzyt"? czy jest to jakoś potem weryfikowane?

Możesz. Nikt tego nie zweryfikuje, bo nie ma jak. A nawet gdyby było, to nikt sobie takimi duperelami głowy nie będzie zawracał.
podróżowe-love
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) podróżowe-love » 24.04.2014 10:37

Cześć :) Moje pytanie jest trochę z innej beczki. W weekend majowy wybieramy się ze znajomymi do Chorwacji, ale chcemy wyskoczyć na 1 dzień do Bośni. Traf chciał, że dniem tym będzie 1 maja czyli także ichniejsze Święto Pracy i dzień wolny. W związku z tym pytanie: Czy ktoś orientuje się, czy sklepy w tym dniu są w Bośni normalnie czynne czy raczej totalnie zamknięte? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
ziggusieq
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziggusieq » 19.06.2014 09:52

2 lata temu byliśmy w Mostarze- przepiękne miasto, jednak zaśmiecone !
a to święte miejsce Medjugorje to zwykły kościół . :!:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.06.2014 12:17

ziggusieq napisał(a):2 lata temu byliśmy w Mostarze- przepiękne miasto, jednak zaśmiecone !

osobiście nie zwróciłem uwagi, ale zapewne nie bardziej od innych miejsc ...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.06.2014 12:56

ziggusieq napisał(a):a to święte miejsce Medjugorje to zwykły kościół . :!:

Bo nie pojechałeś tam, gdzie trzeba! :D

Brdo Ukazanja - to jest najważniejsze miejsce w Medjugorje i tam trzeba było dojechac, a nie zakończyć trasę na przykościelnych straganach.
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 04.07.2014 15:30

Masz rację Raul.Konsumentowi plaż i widoków nie warto odwiedzać Medjugorje.Zwykła dolina,kupa sklepów i hoteli oraz restauracji, jeden duży Kościół, w dodatku nowy, żaden zabytek.Ale co roku setki tysięcy ludzi z całego świata, przyjeżdża tutaj, aby poszukać tego, czego nie daje współczesny świat-DUCHOWOŚCI ,dotknięcia tej tajemnicy, którą przeczuwamy, ale w codziennej gonitwie za sprawami tego świata gdzieś gubimy.Tam można w nocnej ciszy, wśród tysiecy sobie podobnych z kilkudziesięciu krajów, poczuć jedność, tchnienie Ducha, i wówczas....-nic już nie jest tak samo.Odradzam odwiedzać to miejsce w przelocie-na 6 czy 12 godzin.Medjugorja nie da się zaliczyć i jechać dalej.Można, ale po co. Pozdrav. Henryk
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.07.2014 20:02

Osobiście więcej duchowości odczułem przy meczecie w Sarajewie, czy słuchając wieczornego nawoływania muzeina niż w Medjugorje, choć jestem katolikiem. Ale przyznaję, że nie dotarłem w Medjugorje do miejsca najważniejszego.
Pozdrawiam
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.07.2014 20:06

muzułmanie faktycznie wydają się bardziej religijni, tak szczerze religijni
doświadczyłem tego nie raz właśnie w Bośni
nawoływanie muezina bezcenne, przywołuje bezcenne wspomnienia
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 04.07.2014 20:41

BraveSirRobin napisał(a):Osobiście więcej duchowości odczułem przy meczecie w Sarajewie, czy słuchając wieczornego nawoływania muzeina niż w Medjugorje, choć jestem katolikiem. Ale przyznaję, że nie dotarłem w Medjugorje do miejsca najważniejszego.
Pozdrawiam

Dotrzyj tam, potem pogadamy.
p.s.Muzułmanie nami gardzą,my nimi nie.
Pozdrav
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 04.07.2014 20:49

te kiero napisał(a):muzułmanie faktycznie wydają się bardziej religijni, tak szczerze religijni
doświadczyłem tego nie raz właśnie w Bośni
nawoływanie muezina bezcenne, przywołuje bezcenne wspomnienia

Przejdź na islam.Będziesz miał cztery żony, a kiedyś zapewnisz chrześcijanom rozrywkę(bum)
Poczytaj Salmana Raschdiego(jeśli będzie gdzieś dostępny)Poczytaj też (już na poważnie) o oddzielaniu ziarna od plew.Jeśli jesteś ochrzczony, nie daj sobą manipulować przelotnymi emocjami.
Pozdrav.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.07.2014 21:42

ło, jakie emocyje, dostrzegam że od nich ucierpiałeś, skoro tak piszesz
jestem utwierdzony w poglądach i nie wiem czy zauważyłeś napisałem jednak wydają się bardziej religijni
pozwolisz że szatańskich wersetów czytać nie będę, na temat każdej rel można wiele przeczytać
nawoływanie muezina bezcenne czysto z turystycznych sentymentów :)
meczety tylko jako obiekty architektoniczne
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 04.07.2014 21:55

Spokojnie,jezcze nie zapewnili mi "rozrywki"
Po prostu szanując ich religję oraz ich samych jako ludzi, nie fascynuję się jednak ich oodmiennością, bo do niej przywykłem.
Jednocześnie wiem, że za konwersję z islamu na katolicyzm jest kara śmierci, w drugą stronę tylko żal za zbłąkaną owcą.
My, ludzie ochrzczeni,musimy być pewni swojej tożsamości,, bo inaczej bładzimy.
Pozdrav
Henryk
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2014 21:59

Allāhu Akbar :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina