Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 04.07.2014 22:04

Henryk napisał(a):
te kiero napisał(a):muzułmanie faktycznie wydają się bardziej religijni, tak szczerze religijni
doświadczyłem tego nie raz właśnie w Bośni
nawoływanie muezina bezcenne, przywołuje bezcenne wspomnienia

Przejdź na islam.Będziesz miał cztery żony, a kiedyś zapewnisz chrześcijanom rozrywkę(bum)
Poczytaj Salmana Raschdiego(jeśli będzie gdzieś dostępny)Poczytaj też (już na poważnie) o oddzielaniu ziarna od plew.Jeśli jesteś ochrzczony, nie daj sobą manipulować przelotnymi emocjami.
Pozdrav.

Tyle pogardy ile jest w twojej wypowiedzi przeczy temu co napisałeś wcześniej.
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 05.07.2014 09:30

Bocian napisał(a):Allāhu Akbar :wink:

Przepraszam wszystkich, których sprowokowałem.Moja wycieczka osobista była nie na miejscu,przegiąłem.
Zamykam temat(w moim wykonaniu).
Pozdrav
Henryk
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 05.07.2014 19:40

BraveSirRobin napisał(a):
Henryk napisał(a):
te kiero napisał(a):muzułmanie faktycznie wydają się bardziej religijni, tak szczerze religijni
doświadczyłem tego nie raz właśnie w Bośni
nawoływanie muezina bezcenne, przywołuje bezcenne wspomnienia

Przejdź na islam.Będziesz miał cztery żony, a kiedyś zapewnisz chrześcijanom rozrywkę(bum)
Poczytaj Salmana Raschdiego(jeśli będzie gdzieś dostępny)Poczytaj też (już na poważnie) o oddzielaniu ziarna od plew.Jeśli jesteś ochrzczony, nie daj sobą manipulować przelotnymi emocjami.
Pozdrav.

Tyle pogardy ile jest w twojej wypowiedzi przeczy temu co napisałeś wcześniej.

Widzenie różnic międzykulturowych oraz dostrzeganie zagrożeń nie jest dowodem, że kimś pogardzam.
Przepraszam za zbyt emocjonane podejście do tematu.
red78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) red78 » 09.07.2014 11:57

Witam,
w sobotę wieczór wyjeżdżam do albanii między innymi przez bośnie i hercegowine (samac ->doboj lub tuzle którędy lepiej/szybciej -> sarajewo-> mostar -> medugorje -> trebinje)
czy ktoś ostatnim czasem jechał podobną trasą jak ona wygląda? czy nie ma problemów po powodziach
Z góry dziękuje za wszelkie info
pozdrawiam
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 09.07.2014 14:49

Jeśli chodzi o szybkość to najlepiej autostradą A1(przez Chorwację),(płatna ale szybko), a potem na jadrankę w okolicach Metkovici(chyba już skończyli zjazd z autostrady na krajówkę 62),Neum,Dubrovnik, Czarnogóra,Albania.
red78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) red78 » 09.07.2014 15:26

Ściezke A1 przez chorwacje znam na pamięć jechałem nia kilkanaście razy.
teraz chce własnie jechac przez BiH w planie zwiedzanie sarajewa, mostaru, medjugorje tylko prosiłbym o świeże informacje od kogoś kto w ostatnim miesiącu jechał tą drogą.
Z góry serdecznie dziekuje
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 09.07.2014 16:02

Jak chcesz zwiedzać Sarajewo, to faktycznie trasa przez Bośnię.Od Sarajewa w dół nie ma żadnych kłopotów, piekna trasa w dużej części w dolinie Neretvy,zatrzymaj się w Jablanicy na burki (super)Od góry Sarajewa najbezpieczniej E73(ale nie jechałem).Tą też E73 dotrzesz do Mostaru, tam zaparkuj koło klasztoru franciszkanów i idź na stare miasto(na światłach przez"postrzelaną" ulicę) i dalej prosto do starego mostu, dalej muzeum (obowiązkowo) i główna uliczka wzdłóż Neretwy.W kawiarenkach dobra i tania kawa, bosnanka,tylko nie proś po "turecku"!(mogą sie dziwnie zachować),Stamtąd warto jechać do Blagaja zwiedzić Tekiję(zawsze było darmowe wejście) i zjeść coś w knajpce na rzece.Do Medjugorje można jechać dwoma drogami,obie malownicze.Przepraszam, rozpisałem się, jak będziesz chciał informacji o innych ciekawych miejscach w okolicy Mostaru i Medjugorje pisz na P.W.
red78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) red78 » 10.07.2014 14:22

@Henryk
Dziekuje za info odnośnie zwiedzania w BiH nad Jablanica zastanowię się i zobaczę jak z czasem.
Mam pytanie czy most na Sawie w Miejscowości Samac droga nr 73 granica Chorwacko - BiH jest przejezdny po tych powodziach???
Dziwnie google maps nieprowadzi mnie tą ścieżką i mam pewne wątpliwości. Jak ktoś ma pewną wiedzę bardzo proszę o kontakt.
Z góry dziekuje, pozdrawiam
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 10.07.2014 14:36

red78 napisał(a):Mam pytanie czy most na Sawie w Miejscowości Samac droga nr 73 granica Chorwacko - BiH jest przejezdny po tych powodziach???
Dziwnie google maps nieprowadzi mnie tą ścieżką i mam pewne wątpliwości. Jak ktoś ma pewną wiedzę bardzo proszę o kontakt.
Z góry dziekuje, pozdrawiam

Tu masz aktualne info o wszystkich remontach i utrudnieniach :
http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=111

Przejście jest już dawno czynne :D
pietrak57
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrak57 » 10.07.2014 15:13

Witam wszystkich. Widzę, że forum jest dość aktywne a zależy mi na szybkiej odpowiedzi więc może dobrze trafiłem :) Planujemy z żoną i dwójką dzieci wyjazd 9-cio dniowy do Dubrownika. Czy przekraczając granicę z Bośnią i Hercegowiną paszporty powinny mieć jakiś określony termin ważności? Planujemy wyjazd 15 lipca, a paszporty dzieci kończą się we wrześniu. Czy nie będzie problemu z przekroczeniem przez nas granic zarówno w Słowenii jak i Bośni i Hercegowinie?
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 10.07.2014 15:32

pietrak57 napisał(a):Witam wszystkich. Widzę, że forum jest dość aktywne a zależy mi na szybkiej odpowiedzi więc może dobrze trafiłem :) Planujemy z żoną i dwójką dzieci wyjazd 9-cio dniowy do Dubrownika. Czy przekraczając granicę z Bośnią i Hercegowiną paszporty powinny mieć jakiś określony termin ważności? Planujemy wyjazd 15 lipca, a paszporty dzieci kończą się we wrześniu. Czy nie będzie problemu z przekroczeniem przez nas granic zarówno w Słowenii jak i Bośni i Hercegowinie?

Teoretycznie nie powinno być problemu , jeśli wracacie przed końcem ważności paszportów....no chyba że planujecie dłuższy pobyt.

Wydaje mi się że kiedyś było jakieś ograniczenie , miesiąc :?: ale ręki obciąć sobie za to nie dam :?
Może zadzwoń do paszportowego powinni mieć takie informacje.

Edit

Tu masz potrzebną informacjię :
http://www.zagrzeb.msz.gov.pl/pl/inform ... chorwacji/

Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci). Przy wjeździe nie ma szczególnych wymogów dotyczących okresu ważności ww. dokumentów, jednakże nie może być on krótszy niż dozwolony okres pobytu (tj. 90 dni).
Ostatnio edytowano 10.07.2014 15:49 przez Sylwetka..., łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2014 15:49

pietrak57 napisał(a):Witam wszystkich. Widzę, że forum jest dość aktywne a zależy mi na szybkiej odpowiedzi więc może dobrze trafiłem :) Planujemy z żoną i dwójką dzieci wyjazd 9-cio dniowy do Dubrownika. Czy przekraczając granicę z Bośnią i Hercegowiną paszporty powinny mieć jakiś określony termin ważności? Planujemy wyjazd 15 lipca, a paszporty dzieci kończą się we wrześniu. Czy nie będzie problemu z przekroczeniem przez nas granic zarówno w Słowenii jak i Bośni i Hercegowinie?

http://pl.ambasadabih.pl/sekcja-konsula ... tania-nzp/
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 10.07.2014 15:55

pietrak57 napisał(a):....

Może dzieci mają DO z "ważniejszą datą" to by rozwiązało sprawę.
pietrak57
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrak57 » 10.07.2014 18:58

Czyli musi byc te 90 dni? Dodzwonilem sie do ambasady RP w Słowenii i tam Pani powiedziala ze paszport musi byc wazny w momencie wjazdu i wyjazdu.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 10.07.2014 19:19

pietrak57 napisał(a):Czyli musi byc te 90 dni? Dodzwonilem sie do ambasady RP w Słowenii i tam Pani powiedziala ze paszport musi byc wazny w momencie wjazdu i wyjazdu.

Ważne paszporty masz :!: , w tym momencie to tylko zależy od kolesia na granicy. Jak się uprze na te przepisowe 90 dni (szczerze w to wątpię) to nic nie zrobisz, pozostaje Ci tylko tłumaczenie, że jedziesz na wakacje i tyle. Ja w takim wypadku bym pojechała.

Nie martw się są tacy którym termin ważności dawno "wyszedł" a zorientowali się na kilka dni przed wyjazdem :roll:
paszport-czy-dowod-dyskusja-wycieta-z-faq-t28242-270.html

A nie masz dowodów osobistych dla dzieci ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina