Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Biograd z Grudziadza-jaka trase wybrac-sam.osob-3+2

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
eXekutor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXekutor » 27.06.2009 17:03

Witam w pierwszym poscie-jesli temat byl walkoowany to przepraszam ale mam juz lekki oczoplas od czytania roznych wariantow tras.

Problem jak w temacie czyli dojazd osobowka 3 doroslych plus 2 dzieci z grudziadza (kuj-pom) do Biogradu. Zaproponujcie prosze jakas trase-sam juz nie wiem czy omijac czechy i leciec przez slowacje (koszmar dluzszej jazdy przez polske) czy tez tez wybrac dluzsza trase przez niemcy czy tez moze jak kaza planery czyli poznan-wroclawa-brno-bratilsava-wien-graz-maribor-zagrzeb itd - wole jechac lepszymi drogami-zaplacic ale smigac rowno i szybko.

Jade 1 raz - zarazil mnie kolega i nie chce sie naciac przy pierwszej drodze-na miejscu musze byc 1 lipca miedzy 14-20. Pomozcie zielonemu:D

pozdrawiam

bartek
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 27.06.2009 23:27

Najpierw poczytaj forum zanim zadasz pytanie, bo możesz dostać niemiłe upomnienie. :)
Odpowiadając, to za tydzień jadę do CRO sprawdzoną wczesniej trasą przez Grudziądz (w tym roku startuję ze Sztumu) droga nr 1 aż do Cieszyna, dalej kawałeczek Czech, Słowacja (via Żilina, Bratysława), Węgry droga nr 86 z korektą na przejście graniczne w Gorican i dalej chorwacka autostrada.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 27.06.2009 23:44

Mariusz, ja bym nie robił tej korekty na Gorican tylko dawał przez Redics i Lendavę. Za te parę kilosów w Słowenii nie trzeba winiety a wacha tańsza niż w H i HR.

Exekutor, ja bym radził albo wariant Mariusza z moją poprawką jw. albo wariant czesko-austriacki z modyfikacją: Toruń-Kalisz-Opole-Krnov-Ołomuniec-Brno-Breclav-Wiedeń. Z Grazu oczywiście ominięcie słoweńskiej autostrady przez Mureck-Lenart-Ptuj, po co bulić 15E w jedną stronę za 20km autostrady. Jednym i drugim wariantem czasowo wyjdzie na mniej więcej to samo. O drodze przez Niemcy z Grudziądza bym nawet nie myślał, chyba że jesteś gotowy dawać 200km/h gdzie się da, wtedy może zyskasz parę minut, może godzinkę w porównaniu do trasy przez CZ albo SK, albo stracisz jak trafisz na dużo wykopków czy korek, a koszt Ci wyjdzie jakieś 30-40% drożej.

Szkoda Waszego grudziądzkiego browaru, dobre piwka się zdarzały...
pzdr :)
eXekutor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXekutor » 28.06.2009 18:07

:oops: problem polega na tym ze sie naczytalem tyle za mialem metlik w glowie-dziekuje panowie za porady-zaraz przeanalizuje z mapa podane trasy.

Co do browarka to ja osobiscie za kuntersztynem nie przepadalem-ale byl to jakis element miejscowego folkloru i moze dlatego troszke go szkoda:(

Zawsze mozesz wpasc na inne piwko-znajdziemy cos na zastepstwo w czarcim mlynie:D
barster
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) barster » 01.07.2009 19:35

eXekutor ----------Pozdrowienia dla tubylca z Grudziądza.
Ja wróciłem 28,06 z Ciovo. Jechalismy G-dz - Toruń - Łódz - Katowice _ Cieszyn (bo wariant przejscia w Zwardoniu to tragedia) potem powrót na Słowacje, wjazd na autostrade w Zilinie , dalej Bratislawa - Wiedeń - Graz- Maribor - Zagreb - Split. Trasa z Grudziadz równe 1600 km.
jezeli coś potrzeba to pytaj, w miare możliwości pomoge, jeszcze raz pozdrowienia dla SWOJAKA !
zenlok
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenlok » 01.07.2009 21:14

Ja też jadę z G-dza do Orebica..tez myślalem na temat trasy...wybrałem przez Slowację autostradą do Bratyslawy i za ten przejazd kupuje winetę a nastepnie Węgry bez winety droga 86 do granicy Słoweni (Redics-hatar ) i dalej boczna drogą przez Dolga vas , Lendave , droga 109 do Mursko Sredisce i jesteś w Cro. dalej przez Cakovac do autostrady na Zagreb...i dalej...na Split...Tam w Orebiczu mam być 20 lipca...zatem miłej przyjemnej podroży....pogoda nysle bedzie super....
tosur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tosur » 03.07.2009 12:52

Jechałem do Biogradu z Okolic Katowc
CIESZYN-BRNO-WIEDEN-GRAZ-obbjazd autostary w SłoweniiMURECK,LENART,PTUJ) - no i autostradą w CRO do zjazdu BENKOWAC i tam 20 km do samego biogradu

droga do zrobeinia bez korków w 14 godzin (z Katowic)
my jechalismy 16 ze wzgledu na małe dzieci
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 13.07.2009 10:07

Witam.
Odgrzeje temat.
Sam zamierzam wybrać się z dwójką dzieci do Bristu. Będziemy jechać na dwa samochody.
Co prawda już byłem w Chorwacji, ale to było 6 lat temu.

Potrzebuje innej pomocy.
Ja jadąc z Gdańska do Bristu, będę potrzebował około 20h jazdy (a może i więcej). Stąd potrzebuję po drodze nocleg.

Czy jesteście mi w stanie polecić nie drogi, a warty uwagi nocleg na Węgrzech. Najlepiej gdzieś najbliżej drogi na Budapeszt. Całkiem możliwe, że tak zaplanuję podróż, by zwiedzić Budapeszt - jeszcze nie wiem w którym kierunku, czy jadąc do Chorwacji, czy z powrotem.

Ja poprzednio jechałem przez Niemcy, Austrię, Słowenię i zatrzymałem się w Karlovacu na nocleg.
Ale...
Przez ten czas namaściłem kilkoro znajomych i oni wybierali różne opcję dojazdu. I widzę, że większość poleca mi przez Węgry, stąd też chcę spróbować.

Ps:
Ja teraz w okolicach Splitu kształtuje się koszt wynajmu pokoju dla rodziny 4 osobowej?
6 lat temu płaciliśmy 12,5Euro / osobę. Teraz jak dzwoniłem dostałem odpowiedź, że 45E / pokój.
Mogę otrzymać od Was potwierdzenie.

Pozdrawiam
Krzysztof
marfipl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marfipl » 13.07.2009 10:45

mjr: co do trasy do Cro to już temat - rzeka na forum ale Ci napiszę. Przetestowałem różne drogi i również w tym roku jadę na Cieszyn, Bratysławę i Węgry - droga 86. Tam można poszukać noclegu (ja śpię w Szombathely) jeżeli nie chcesz jechać w nocy. A później przez kawałek Słowenii (trzeba tylko uważać żeby nie wjechać na drogę z winietkami)

forum/viewtopic.php?t=17803&postdays=0&postorder=asc&start=480

Jedziesz na Cakovec, na autostradkę i zostaje Ci przejazd przez Cro.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone