Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bez opłat drogowych przez Węgry.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 26.06.2006 07:01

Mnie w 2003 roku też przez to przejście nie puścili ale z drugiej strony, za to juz w ubiegłym roku przejechałem bez problemu, chyba przejście zrobiło się "normalne" i nikt sie nie wygłupia.
Duże przejście jest wygodniejsze, ale ja zawsze tak pobłądzę że wyląduje na małym
jmew
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jmew » 26.06.2006 11:49

live_to_ride napisał(a):jest bezpłatny na 100% (chyba że coś zmienili ostatnio)

są tam 2 przejścia - jedno mniejsze i drugie większe - gdzie biegnie główna droga. my nie byliśmy pewni co do opłat na tej głównej drodze, dlatego pojechaliśmy na te mniejsze przejście. okazało się jednak, że jest to lokalne przejście graniczne i nie mogliśmy przejechać. gdy powiedziałem celnikom, że musimy tędy przejechać, bo nie mamy winietek potrzebnych przy przejeździe większym przejściem (pokałem planowaną mapę przejazdu), celnicy powiedzieli, że nie trzeba winietek i pokazali na mapie miejsce, od którego zaczynają obowiązywać winiety.
bez problemu można jechać tą trasą bez winiet.

a dla tych ,co zabłądzą - w okolicy tego mniejszego przejścia jest sporo miejsc, gdzie można tanio i smacznie zjeść obiad - ale celowo nie opłaca się tam jechać, bo trzeba sporo km nadrobić

Dzieki za informację o przejciach i winietkach.
Napisz czy jechałeś w tym roku czy wcześniej
live_to_ride
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) live_to_ride » 29.06.2006 21:38

jmew napisał(a):
live_to_ride napisał(a):jest bezpłatny na 100% (chyba że coś zmienili ostatnio)

są tam 2 przejścia - jedno mniejsze i drugie większe - gdzie biegnie główna droga. my nie byliśmy pewni co do opłat na tej głównej drodze, dlatego pojechaliśmy na te mniejsze przejście. okazało się jednak, że jest to lokalne przejście graniczne i nie mogliśmy przejechać. gdy powiedziałem celnikom, że musimy tędy przejechać, bo nie mamy winietek potrzebnych przy przejeździe większym przejściem (pokałem planowaną mapę przejazdu), celnicy powiedzieli, że nie trzeba winietek i pokazali na mapie miejsce, od którego zaczynają obowiązywać winiety.
bez problemu można jechać tą trasą bez winiet.

a dla tych ,co zabłądzą - w okolicy tego mniejszego przejścia jest sporo miejsc, gdzie można tanio i smacznie zjeść obiad - ale celowo nie opłaca się tam jechać, bo trzeba sporo km nadrobić

Dzieki za informację o przejciach i winietkach.
Napisz czy jechałeś w tym roku czy wcześniej

wcześniej
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 30.06.2006 10:37

Kir napisał(a):Mnie w 2003 roku też przez to przejście nie puścili ale z drugiej strony, za to juz w ubiegłym roku przejechałem bez problemu, chyba przejście zrobiło się "normalne" i nikt sie nie wygłupia.
Duże przejście jest wygodniejsze, ale ja zawsze tak pobłądzę że wyląduje na małym

Teraz raczej trudno zjechać na "małe", przynajmniej od strony Bratysławy.
W weekend majowy mieszkaliśmy w Bratysławie i dojeżdżaliśmy do Wiednia.
Autostrada prowadziła jak po sznurku na Jarovce i nowe przejście.

W 2001 usłyszałem od węgierskiej pograniczniczki na starym przejściu:
"Nowa granica tam" krótko, zwięźle i treściwie.
Inez
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inez » 11.07.2006 18:10

To jak w końcu dobrze pojechać i nie błądzić ( też mieliśmy wątpliwą przyjemność cofania się w kier . Bratysławy 2 lata temu). Czy ktoś w udzieli mi PRECYZYJNEJ odpowiedzi? Bardzo proszę o pomoc , albowiem podjęłam się przygotowania trasy dla całej grupy i nie chcę dać plamy :oops: Dzięki :)
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 11.07.2006 18:26

Przeklejam z innego tematu:

Napisze tak: jadąc do Chorwacji i nie będąc pewnym sytuacji winietkowej na M15 zjechałem za przejsciem granicznym do Moson...var, przejechałem przez miasto i dalej bezproblemowo na "86".
Gdy wracałem, na drogowskazie przed wiaduktem z autostradą zauważyłem, że przy kierunku Budapest i Gyor był znaczek "MATRICA" a na kierunek Wien i Bratislava nie było tego znaczka. Wiec szybko skręciłem na autostradę i bez problemów dojechałem do przejscia granicznego - nie niepokojony przez nikogo icon_wink.gif
Tak w ogóle route "86" icon_wink.gif jest super. Polecam wszystkim
Inez
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inez » 11.07.2006 18:51

Dzięki za odpowiedź, ale jeszcze się muszę dopytać ... Czy do tego Moson...var dojeźdźam autostradą M1 ? Napisałeś "zjechałem za przejściem granicznym " na jaką drogę? ( 15?) Proszę precyzyjnie jak dojechać z Bratysławy do Moson...var ( z numerami dróg) ... tak , żeby kobieta zrozumiała :lol:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 11.07.2006 19:59

Inez, dokładnie tak. Zaraz za granicą po stronie węgierskiej zjechałem z M15 na "15" i dojechałem do Moson...var. Ale, widać, niepotrzebnie. Z powrotem, tak jak napisałem zjechałem z "86" na autostrade nie wjeżdzając do Moson...var.
Inez
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inez » 11.07.2006 21:40

Teraz rozumiem , wielkie dzięki :)
zbychu.z
Turysta
bratysława csorna

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychu.z » 11.07.2006 21:57

jechałem tą trasą dwa tygodnie temu. Z Bratysławy kierujesz się na Budapeszt trasa do skrzyżowania na Csornę jest bezpłatna i nie sposób się zgubić. Ale z powrotem trzeba uwarzać ponieważ kierujesz się na Wiedeń i trzeba zjechać na Bratysławę jest tylko jeden zjazd, i moim zdaniem słabo oznaczony bo go przejechałem, i znalazłem się w Austri.

Powodzenia :lol: :lol: :lol:
Inez
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inez » 11.07.2006 22:07

Widać jestem niezłym pilotem , bo zjazd na Bratysławę dostrzegłam :D , ale nerwowo z wcześnie dałam sygnał do skrętu na Rejkę i mieliśmy godzinną przejażdżkę po mało urokliwym terenie ... Chciałam tego błędu teraz uniknąć. Bardzo dziękuję za wskazówki.
gospodarz
Cromaniak
Re: bratysława csorna

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 12.07.2006 14:58

zbychu.z napisał(a):jechałem tą trasą dwa tygodnie temu. Z Bratysławy kierujesz się na Budapeszt trasa do skrzyżowania na Csornę jest bezpłatna i nie sposób się zgubić. Ale z powrotem trzeba uwarzać ponieważ kierujesz się na Wiedeń i trzeba zjechać na Bratysławę jest tylko jeden zjazd, i moim zdaniem słabo oznaczony bo go przejechałem, i znalazłem się w Austri.

Nareszcie głos praktyka, który jechał z Bratysławy na Csorną w TYM ROKU!
Zbychu.z napisz jeszcze raz dokładnie jak pokonałeś ten odcinek. Czy z przejścia w Bratysławie jechałeś prosto, drogą M15, potem wjechałeś na M1 (tę od Wiednia) i za kawałek skręciłeś na drogę 86 (Csorna)?
W jaki dzień tygodnia jechałeś, o jakie porze i ile czasu zajął Ci przejezd przez Węgry?
gospodarz
Cromaniak
Re: bratysława csorna

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 12.07.2006 14:59

zbychu.z napisał(a):jechałem tą trasą dwa tygodnie temu. Z Bratysławy kierujesz się na Budapeszt trasa do skrzyżowania na Csornę jest bezpłatna i nie sposób się zgubić. Ale z powrotem trzeba uwarzać ponieważ kierujesz się na Wiedeń i trzeba zjechać na Bratysławę jest tylko jeden zjazd, i moim zdaniem słabo oznaczony bo go przejechałem, i znalazłem się w Austri.

Nareszcie głos praktyka, który jechał z Bratysławy na Csorną w TYM ROKU!
Zbychu.z napisz jeszcze raz dokładnie jak pokonałeś ten odcinek. Czy z przejścia w Bratysławie jechałeś prosto, drogą M15, potem wjechałeś na M1 (tę od Wiednia) i za kawałek skręciłeś na drogę 86 (Csorna)?
W jaki dzień tygodnia jechałeś, o jakie porze i ile czasu zajął Ci przejezd przez Węgry?
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 13.07.2006 08:42

Tak z tego wynika Z Bratysławy D1 potem M15 zjazd na M1 i przy mieście Mo................. zjazd na drogę 86 .
Podobno nie trzeba winiety na ten kawałek .
Jutro tak jadę
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 13.07.2006 21:41

na !00% nie potrzeba winiety na ten odcinek .Wczoraj wróciłam do domu.W obie strony jechalismy ta droga i było ok. oznakowane jest bardzo dobrze więc pobłądzić baaardzo trudno;-) szerokiej drogi na węgry przypada 208 kilometrów
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Bez opłat drogowych przez Węgry. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone