napisał(a) krupian » 08.06.2008 15:55
Hej!!!
Jeśli chodzi o samą BV to z wszystkich chorwackich miejscowości w jakich byłem jest ona najlepsza(to jest opinia oczywiście moja).
Uzasadnienie:
- bardzo ładne długie i jak na Chorwacje szerokie plaże
- nie jest stromy brzeg, wiec dla dzieci i osób, które nie lubią pływać jest super:)
- piekna promenada z wieloma palmami-naprawde wieloma.Robi większe wrażenie niż ta w Makarskiej
- piekny porcik jachtów
- punkt widokowy z ruinami (chyba rzymskimi)
- nie ma dyskotek(plus i minus)[w sumie jest jedna ale daleko oddalona od budynków mieszkalnych, ewentualnie jest taki dancing ale chyba do 24 czynny]
- oczywiscie wiele knajpek bardzo klimatycznych
- bardzo uroczo wkomponowany stary kościółek przy głównym deptaku
- blisko do makarskiej(około 8 km)[ewentualne zakupy w markecie], Dubrovnik 110 km, Split 60km
- deptak z BV prowadzi wzdłuż morza do Breli(mi się średnio ona podobała)lub jak kto woli do Promajny(tam to jeszce słabiej niż w Breli)
Jeżeli chodzi o jedzonko to oczywiscie niesamowity wybór przy deptaku choć ceny nie są rewelacyjne (125% naszych cen knajpowych-przynajmniej we Wrocławiu), ale idąc troszke w głąb BV to można naprawde fajnie zjeść za przyzwoitą cenę. Idąc w strone Promajny jest hotel, w którym na podwyższeniu jest restauracja i tam naprawde sa super ceny i do tego niesamowite jedzenie(niestety nazwy Hotelu nie pamietam ale jest on przy głównym deptaku. Bikini Plate najlepszy zestaw dla 2 osób:))Zaraz za tym hotelem jest pizzeria, której jest naprawde tylko pizza, znajduję się ona w całości na wolnym powietrzu, a pizza srednio kosztuje 25 Kun(na samym deptaku około45 Kn.
Mam nadzieję, że choć troszkę Ci pomogłem. Naprawdę gorąco polecam tą miejscowość zresztą w tym roku również tam jadę jako II wakacje:):)
Gdybyś miał jakieś pytanka to zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam