Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekewa
Croentuzjasta
Autostrada

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 23.10.2007 06:33

Proszę o informację tegorocznych podróżników
Witam, czy docinek autostrady od Słoweni do Zagrzebia jest czynny i jak daleko na południe od Splitu można jechać autostradą. Dzięki za informacje.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 23.10.2007 07:47

slawekewa napisał(a):Proszę o informację tegorocznych podróżników
Witam, czy docinek autostrady od Słoweni do Zagrzebia jest czynny i jak daleko na południe od Splitu można jechać autostradą. Dzięki za informacje.

www.hac.hr

Jest czynny. Za Omis
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 15.12.2007 18:05

Uważajcie na niebiską octavię w okolicach Zagrzebia :)

http://www.youtube.com/watch?v=OAStvZwTuuA
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 15.12.2007 20:28

gospodarz napisał(a):Uważajcie na niebiską octavię w okolicach Zagrzebia :)

Małe sprostowanie. To była Skoda Superb. :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 15.12.2007 20:37

Faktycznie, superb :oops:

Czy nasza policija też ma już takie wyświetlacze za tylną szybą?
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 15.12.2007 21:17

W każdym razie wiem że Czesi mają takie cóś za szybą :evil: Dokładnie w T5. Uważajcie na odcinku 10 kilometrowym w Brnie!!!!
punto2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) punto2 » 15.12.2007 22:03

Raczej na to uważajcie.
marc672
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc672 » 15.12.2007 22:39

punto2 napisał(a):

Raczej na to uważajcie.

Lepiej nie myśleć ..............
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 16.12.2007 01:16

I na mercedesy. Te samochody też w ich policji bardzo popularne. W tym roku śmigając sobie lewym pasem licznikowe ok. 160 km/h nagle w tylnim lusterku dojżałem czarnego merola. Mknął jak rakieta - ładnie mu zjechałem na prawy i dalej za nim, ale nie nadążyłem. Za jakiś kilometr ten mercedes stał na poboczu, przed sobą mając innego srebrnego. Dyskoteka, z tyłu wyświetlany napi POLICJA. Ten srebrny też mnie wcześniej minął z zawrotną prędkością.
Potem tylko z tyłu wyptrywałem merców - zakładając, że kamerki w skodach to tylko nasze polskie klimaty. A jednak na skodzinki u nich też trzeba uważać.
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 16.12.2007 09:20

gospodarz napisał(a):Faktycznie, superb :oops:

Czy nasza policija też ma już takie wyświetlacze za tylną szybą?

Nasza policja ma również takie cacko za szybą. Widziałem to w programie "Uwaga Pirat" w TVN TURBO.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.12.2007 09:31

punto2 napisał(a):

Raczej na to uważajcie.

Wygląda na to że korek na dojeździe do tunelu to może być gwarancja bezpieczeństwa w trakcie przejazdu :?
Michal S.
Croentuzjasta
Okolice Bratysławy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 16.12.2007 09:32

Ja w tym roku sobie cisnę od Bratysławy w kierunku Polski. Przez jakiś czas jechałem razem z takim mercedesem, później sam. Nie ukrywam, że na zegarze miałem sporo. Tak przez dłuższy czas. Później zwolniłem tak do 110-130km/h. Jadę sobie, a tu jakiś palant mi pasatem zajeżdża. Nawet mu postukałem po głowie, ale chyba nie widział. Zwolniłem, a tu na ich tylnej szybie "STOP POLICIA", czy jakość tak. Zatrzymałem się i rozmowa. Zaczęli oglądać samochód. Byli zdziwieni, że tyle jechałem. Pierwszy raz zatrzymali nowe Galaxy. Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h. Twierdzili, że oni odpuścili pościg tylko ja później mocno zwolniłem i mnie bez problemu dogonili. I tak naprawdę musiało być, bo ja pamiętam, że nikogo za sobą nie miałem. Więc musieli mnie wcześniej sfilmować.
Chcieli gdzieś mnie zabierać na jakiś posterunek. Tam mieli spisywać jakiś protokół. W Słowacji jest przepis który mówi, że przekroczenie prędkości powyżej 160km/h jest jednoznaczne z odebraniem prawa jazdy.
Kosztowało mnie to na szybko 100 euro bez żadnego pisania.
mariusz29
Croentuzjasta
Re: Okolice Bratysławy

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 16.12.2007 14:15

Michal S. napisał(a):Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h.

Za wyjątkiem szczerości, to wymieniona prędkość chluby nie przynosi... 8O
pt
Croentuzjasta
Re: Okolice Bratysławy

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 16.12.2007 14:50

Michal S. napisał(a):Ja w tym roku sobie cisnę od Bratysławy w kierunku Polski. Przez jakiś czas jechałem razem z takim mercedesem, później sam. Nie ukrywam, że na zegarze miałem sporo. Tak przez dłuższy czas. Później zwolniłem tak do 110-130km/h. Jadę sobie, a tu jakiś palant mi pasatem zajeżdża. Nawet mu postukałem po głowie, ale chyba nie widział. Zwolniłem, a tu na ich tylnej szybie "STOP POLICIA", czy jakość tak. Zatrzymałem się i rozmowa. Zaczęli oglądać samochód. Byli zdziwieni, że tyle jechałem. Pierwszy raz zatrzymali nowe Galaxy. Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h. Twierdzili, że oni odpuścili pościg tylko ja później mocno zwolniłem i mnie bez problemu dogonili. I tak naprawdę musiało być, bo ja pamiętam, że nikogo za sobą nie miałem. Więc musieli mnie wcześniej sfilmować.
Chcieli gdzieś mnie zabierać na jakiś posterunek. Tam mieli spisywać jakiś protokół. W Słowacji jest przepis który mówi, że przekroczenie prędkości powyżej 160km/h jest jednoznaczne z odebraniem prawa jazdy.
Kosztowało mnie to na szybko 100 euro bez żadnego pisania.

W okolicach Piotrkowa Trybunalskiego, czyli drogi: 1, 8, 12 jeździ srebrny ford mondeo z kamerą i wyświetlaczami. Jedna różnica ,że w samochodzie i na zewnątrz są mikrofony i próba załatwienia czegokolwiek
"bez pisania'' kończy się...aresztowaniem! Kajdanki na ręce, auto na lawetę. Cała rozmowa jest rejestrowana i policjanci nie mają żadnego wyboru, na pierwszą propozycję "załatwienia" muszą Was tak potraktować. Acha, nie zatrzymują poniżej 150km/h :lol:
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 16.12.2007 14:53

Jeszcze jedno, mondeo ma silnik 3,0l benzyna i ponad 250KM, nie słyszałem żeby kiedykolwiek odpuścili
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone