Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.04.2008 20:07

Sławomir Wocial napisał(a):
kanurwa napisał(a):Nic tylko zgodzic sie z przedmowcami. Mam przyjemnosc czesto jezdzic A4 pomiedzy Katowicami a Gliwicami (gdzie w każda strone sa po 3 pasy) w porach po tzw szczycie, wiec mozna troche przycisnac ponad dozwolona, jednak o zgrozo nie da sie po prostu, mnóstwo mistrzów kierownicy, którzy za pkt honoru wzieli sobie brak zjezdzania na pas prawy wiec po prostu pas prawy totalnie pusty a kapusty jada sobie srodkiem lub skrajnym lewym. Po prostu smialo moznaby jechac 180-200 i wszystkich mijac z prawe jakby to oczywiscie bylo dozwolone. Czasami mnie po pracy nerwy ponosza i wyprzedzajac takiego pokazuje mu o co chodzi jednak widzac w jego bezmiernie pustych oczach zdziwienie o co mi biega daje sobie spokoj. Nie raz juz widzialem dantejskie sceny przy wyprzedzaniu takiego bo mistrz nagle stwierdza ze chcialby podrozawac lewym i przy pustej drodze zmienia pas nie patrzac w lusterko wsteczne a tu ktos nagle przez delikwenta musi hamowac na maxa. Dodam ze Policji od groma jezdzi jednak nikomu z nich nawet nie przyjdzie do glowki pouczyc takich kierowcow nt nakazu jazdy poprawnym pasem a audycji w naszym radiu na te tematy z udzialem strozow prawa slyszalem mnostwo. Madrzy to oni sa tylko w radio i łapaniu klientow z krzaczorow. Po prostu uogolniajac mamy zerowa kulture jazdy.

Same mądrości i to w pierwszym poście. :) Jest taki wątek gdzie można się przywitać. Jeśli od groma jeździ policji i jeszcze więcej tych złych kierowców to chętnie usłyszałbym w jaki sposób upominać tych źle jeżdżących? Każdy zatrzymany ma pretensje , ze nic nie robią tylko niewinnych kontrolują. Jeśli radio, czyli szerokie medium , nie daje rezultatów to jakie znaczenie ma zatrzymanie 1 na 1000 kierowców. Poza tym jakie masz pojęcie o pracy w policji, że twierdzisz o ich pracy to co twierdzisz? Na zasadzie, że ja siedziałem trzy stoliki dalej...? Mądry to jesteś ty bo nie wiesz o czym mówisz i tak jest łatwiej.

Kapusta jedzie 180 -200 km/h na drodze między Katowicami a Gliwicami.
Kapusta to chyba samobójca?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 22.04.2008 20:16

kanurwa napisał(a):Nic tylko zgodzic sie z przedmowcami. Mam przyjemnosc czesto jezdzic A4 pomiedzy Katowicami a Gliwicami (gdzie w każda strone sa po 3 pasy) w porach po tzw szczycie, wiec mozna troche przycisnac ponad dozwolona, jednak o zgrozo nie da sie po prostu, mnóstwo mistrzów kierownicy, którzy za pkt honoru wzieli sobie brak zjezdzania na pas prawy wiec po prostu pas prawy totalnie pusty a kapusty jada sobie srodkiem lub skrajnym lewym. Po prostu smialo moznaby jechac 180-200 i wszystkich mijac z prawe jakby to oczywiscie bylo dozwolone. Czasami mnie po pracy nerwy ponosza i wyprzedzajac takiego pokazuje mu o co chodzi jednak widzac w jego bezmiernie pustych oczach zdziwienie o co mi biega daje sobie spokoj. Nie raz juz widzialem dantejskie sceny przy wyprzedzaniu takiego bo mistrz nagle stwierdza ze chcialby podrozawac lewym i przy pustej drodze zmienia pas nie patrzac w lusterko wsteczne a tu ktos nagle przez delikwenta musi hamowac na maxa. Dodam ze Policji od groma jezdzi jednak nikomu z nich nawet nie przyjdzie do glowki pouczyc takich kierowcow nt nakazu jazdy poprawnym pasem a audycji w naszym radiu na te tematy z udzialem strozow prawa slyszalem mnostwo. Madrzy to oni sa tylko w radio i łapaniu klientow z krzaczorow. Po prostu uogolniajac mamy zerowa kulture jazdy.

KIEDY JEDZIESZ DO HR ??? ZMIENIE TERMIN JAK POJEDZIE W MOICH OKOLICACH !!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.04.2008 20:23

woka napisał(a):Sławek ... nie krytykuj gościa. Dobrze prawi i ma rację odnośnie zachowania się policji na drodze. Nagminnie lubimy jechać lewym pasem ( prawy jest pusty) skutecznie zwalniając ruch. Policja może delikwenta skutecznie tego oduczyć ... ale nigdy o tym nie słyszałem.
Policja dużo może ... tylko chęci i pracy, pracy ... nie zrażania się i pracy. Tłumiki jakies przerobione w samochodach ,..., jeden wielki ryk ( Policja !!! ), rozsypujące się graty, rdza na wylot o stanie silnika nie wspomnę (Policja !!!).
ps. zanim zaczniesz krytykę .... znam pracę Policji.

Ile pracujesz?
Śmieszą mnie , ale tez irytują, teksty tylko o tym czego policja nie zrobiła. Przemawia tu subiektywne odczucie , że w momencie gdy widzimy na drodze lub zupełnie gdzie indziej coś nagannego od razu pada - " gdzie policja i czemu nic nie robią?" gdy czasem złapią nas , bo przecież 220km/h to drobnostka to natychmiast mamy pretensje , czemu czepiają sie nas a nie wezmą do uczciwej roboty. Przecież jechałem szybko ale bezpiecznie.
Weź pod uwagę , że policja nie jest od wszystkiego. A kto wydaje pozwolenia na poruszanie sie tymi trupami po drogach? Kto jest większym zagrożeniem-młodzian na ryczącej WSK-ce czy piękny , pędzący 220 km/h Jaguar w terenie zabudowanym?
Wielu jest tumanów i obiboków w policji ale nie mozna uogólniać.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.04.2008 20:31

woka napisał(a):Sławek ... nie krytykuj gościa. Dobrze prawi i ma rację odnośnie zachowania się policji na drodze. Nagminnie lubimy jechać lewym pasem ( prawy jest pusty) skutecznie zwalniając ruch. Policja może delikwenta skutecznie tego oduczyć ... ale nigdy o tym nie słyszałem.
Policja dużo może ... tylko chęci i pracy, pracy ... nie zrażania się i pracy. Tłumiki jakies przerobione w samochodach ,..., jeden wielki ryk ( Policja !!! ), rozsypujące się graty, rdza na wylot o stanie silnika nie wspomnę (Policja !!!).

Ile pracujesz?
Śmieszą mnie , ale tez irytują, teksty tylko o tym czego policja nie zrobiła. Przemawia tu subiektywne odczucie , że w momencie gdy widzimy na drodze lub zupełnie gdzie indziej coś nagannego od razu pada - " gdzie policja i czemu nic nie robią?" gdy czasem złapią nas , bo przecież 220km/h to drobnostka to natychmiast mamy pretensje , czemu czepiają sie nas a nie wezmą do uczciwej roboty. Przecież jechałem szybko ale bezpiecznie.
Weź pod uwagę , że policja nie jest od wszystkiego. A kto wydaje pozwolenia na poruszanie sie tymi trupami po drogach? Kto jest większym zagrożeniem-młodzian na ryczącej WSK-ce czy piękny , pędzący 220 km/h Jaguar w terenie zabudowanym?

woka to taka maruda :wink: na policjii wogóle się nie zna,no może tyle co poczytał w Wyborczej :wink:
Gdzie można się rozpędzać do 180-200 km/h ?
Myślę ,że najlepiej w Niemczech. :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 22.04.2008 20:45

Sławomir Wocial napisał(a):Weź pod uwagę , że policja nie jest od wszystkiego. A kto wydaje pozwolenia na poruszanie sie tymi trupami po drogach? Kto jest większym zagrożeniem-młodzian na ryczącej WSK-ce czy piękny , pędzący 220 km/h Jaguar w terenie zabudowanym?

Weto ..... policja (drogówka)jest od wszystkiego co znajduje się na drodze. Taki ma obowiązek, takie ma prawo i za to jej płacą. W szczególności uczestników ruchu drogowego winna "przeświatlać" stanowczo. Ja nie twierdzę, że każdego i na każdym kroku ale tych co rzucając się w oczy ( styl jazdy, stan samochodu). To proste i mało czasochłonne ..... a jaki rezultat. :!: :!:
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 22.04.2008 21:55

Zgodze się ze Slawkiem i dopisze dalej Policja może jest od wszystkiego -ta drogowa od drogi ale dodam i nie tylko bo w Ustawie o Policji nie ma podziału co ma robic drogówka, co patrolówka a co inni. Każdy jest Policjantem i wie co ma robic. Czy to proste i czasochłonne - tu trzeba sobie odpowiedzie na pytanie ilu właśnie ich jest na danym odcinku i jakie maja w danej chwili zajecia lub inaczej polecenia co maja wykonywac-- To nie jest tak proste jakby się wszystkim wydawało a od nas zależy czy będzie bezpiecznie na drogach czy będziemy jeździli między luźmi którzy jadac 210km myślą że są Panami szos bo maja dobre samochody czy z osobami o normalnej wyobraźni wiedzących ile np. wynosi droga zatrzymania przy takiej prędkości.

Możecie sie nie zgodzic i tu jest demokracja ale każdy kierowca musi myslec jak ja to mówie za trzech nie patrząc jaki ma samochód i ile elektroniki wsadzonej. :!:
kanurwa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanurwa » 23.04.2008 07:00

Same mądrości i to w pierwszym poście. :) Jest taki wątek gdzie można się przywitać. Jeśli od groma jeździ policji i jeszcze więcej tych złych kierowców to chętnie usłyszałbym w jaki sposób upominać tych źle jeżdżących? Każdy zatrzymany ma pretensje , ze nic nie robią tylko niewinnych kontrolują. Jeśli radio, czyli szerokie medium , nie daje rezultatów to jakie znaczenie ma zatrzymanie 1 na 1000 kierowców. Poza tym jakie masz pojęcie o pracy w policji, że twierdzisz o ich pracy to co twierdzisz? Na zasadzie, że ja siedziałem trzy stoliki dalej...? Mądry to jesteś ty bo nie wiesz o czym mówisz i tak jest łatwiej.

No fakt przepraszam i przedstawie sie w innym temacie po prostu cisnienie mi skacze jak broni sie biedakow jadacych skrajnym pasem, wazne byle by jechali przepisowo a reszte mozna wybaczyc. Jak uswiadamiac?? np akcją uswiadamiajacą, od czasu do czasu sa przeprowadzane i relacjonowane w radio w czasie nauki jazdy. Jesli uwazasz, ze nie ma sensu to moze nic nie robmy i narzekajmy. Ja nie uwazam ze wszyscy w policji sa tacy mowie na podstawie swoich doswiadczen i opowiadan kolegi, który jest policjantem wiec nie mow mi ze nie wiem o czym mowie. A jak sie wyrabia opinie jak nie na podstawie doswiadczen i tego co czytamy i obserwujemy?? I doskonaly przyklad z dzisiejszego ranka: jade A4 w Katwoicach jedzie przede mna z KW patrol drogowki i prze dnim jedzie gostek spokojnie grzecznie na wysokosci budynku Prokuratury katowickiej jest tylko wyjazd na a4 a gostek po hamulcach i na wstecznym jedzie pod prad tego wyjadu bo tak jest blizej do pracy, oczuwiscie stroze prawa tego nie widzieli a dzieje sie tak codziennie. Pewni mi powiesz ze pewnie przywidzialo mi sie w pijanym widzie bo widze ze za pkt honoru postawiles sobie negowac wszystko co napisze.

woka napisał(a):
Sławek ... nie krytykuj gościa. Dobrze prawi i ma rację odnośnie zachowania się policji na drodze. Nagminnie lubimy jechać lewym pasem ( prawy jest pusty) skutecznie zwalniając ruch. Policja może delikwenta skutecznie tego oduczyć ... ale nigdy o tym nie słyszałem.

Ile pracujesz?

woka to taka maruda icon_wink.gif na policjii wogóle się nie zna,no może tyle co poczytał w Wyborczej icon_wink.gif
Gdzie można się rozpędzać do 180-200 km/h ?
Myślę ,że najlepiej w Niemczech. icon_wink.gif

Kolega pare postow wczesniej napisal gdzie mozna. A co złego jest w czytaniu wyborczej??

Sławek dla twojej wiadomosci nigdy nie podwazalem postanowien policji jak mnie zatrzymali i nigdy w łape nie dawalem i nikt tu nie ma zamiaru uogolniac, mnostwo dobrej pracy robia ale moze niech beda bardziej konsekwentni w tym co robia i patrza szerzej na zachowania kierowcow na drodze a nie tylko na przekroczenie predkosci.
Ostatnio edytowano 23.04.2008 07:24 przez kanurwa, łącznie edytowano 3 razy
kanurwa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanurwa » 23.04.2008 07:04

Haweł napisał(a):

KIEDY JEDZIESZ DO HR ??? ZMIENIE TERMIN JAK POJEDZIE W MOICH OKOLICACH !!!

łał ale wysiliłes sie na komentarz, no ale w koncu kazdy ma praco cos napisac. Nie boj zaby przez Krakow nie jade.

Inaczej bys gadal jakby ktos z rodziny/znajomych zginal przez takiego na drodze (czego nie zycze nikomu) jechal dobrze prawidlowo jednak gosc nagle zmienil pas ruchu i stało sie. Widac mało jezdzisz skoro takie zachowania nie denerwuja cie.
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 24.04.2008 12:35

Potrafią oduczyć jazdy lewym pasem szczególnie na śląsku mają takie zapędy ale poniekąd słusznie w końcu w Polsce mamy ruch prawostronny
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone