Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany
Re: Okolice Bratysławy

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.12.2007 18:20

mariusz29 napisał(a):
Michal S. napisał(a):Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h.

Za wyjątkiem szczerości, to wymieniona prędkość chluby nie przynosi... 8O

Myślę ,ze każdy raz spóbował ile jego autko wyciąga. :wink:
Ale jeżdżenie dłuższy czas koło 200 jest bardzo męczące.
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 18.12.2007 18:48

Nowa publikacja o chorwackich autostradach:
http://www.hac.hr/brosure/monografija/v ... azine.html
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 18.12.2007 21:59

AndrzejJ. napisał(a):
mariusz29 napisał(a):
Michal S. napisał(a):Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h.

Za wyjątkiem szczerości, to wymieniona prędkość chluby nie przynosi... 8O

Myślę ,ze każdy raz spóbował ile jego autko wyciąga. :wink:
Ale jeżdżenie dłuższy czas koło 200 jest bardzo męczące.

Szkoda, że nie można tego sprawdzić na specjalnym odcinku jakiegoś toru, a potem jeździć tak, żeby nie zabijać siebie i innych.
Nie tak dawno 160 km/h zabiło 6 mężczyzn w BMW .
Festina lente ...
niezawodny
Cromaniak

Postnapisał(a) niezawodny » 18.12.2007 22:40

Michal S. napisał(a):Ja w tym roku sobie cisnę od Bratysławy w kierunku Polski. Przez jakiś czas jechałem razem z takim mercedesem, później sam. Nie ukrywam, że na zegarze miałem sporo. Tak przez dłuższy czas. Później zwolniłem tak do 110-130km/h. Jadę sobie, a tu jakiś palant mi pasatem zajeżdża. Nawet mu postukałem po głowie, ale chyba nie widział. Zwolniłem, a tu na ich tylnej szybie "STOP POLICIA", czy jakość tak. Zatrzymałem się i rozmowa. Zaczęli oglądać samochód. Byli zdziwieni, że tyle jechałem. Pierwszy raz zatrzymali nowe Galaxy. Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h. Twierdzili, że oni odpuścili pościg tylko ja później mocno zwolniłem i mnie bez problemu dogonili. I tak naprawdę musiało być, bo ja pamiętam, że nikogo za sobą nie miałem. Więc musieli mnie wcześniej sfilmować.
Chcieli gdzieś mnie zabierać na jakiś posterunek. Tam mieli spisywać jakiś protokół. W Słowacji jest przepis który mówi, że przekroczenie prędkości powyżej 160km/h jest jednoznaczne z odebraniem prawa jazdy.
Kosztowało mnie to na szybko 100 euro bez żadnego pisania.

Za taki numer w Austrii lub Niemczech idziesz do pudła, tracisz prawo jazdy a na mandat zbierasz rok :wink:
A co do autostrady z Bratysławy do Żyliny to faktycznie videoradar jeździ tam prawie non-stop. Wracając w lipcu z Istrii też ich zaliczyłem i co ciekawe miałem tylko coś koło 150 km/h (czyli raptem 20 km więcej niż wolno). Skończyło się na 20 Euro bez rachunku po małych targach :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.12.2007 09:06

Michal S. napisał(a):Ja w tym roku sobie cisnę od Bratysławy w kierunku Polski. Przez jakiś czas jechałem razem z takim mercedesem, później sam. Nie ukrywam, że na zegarze miałem sporo. Tak przez dłuższy czas. Później zwolniłem tak do 110-130km/h. Jadę sobie, a tu jakiś palant mi pasatem zajeżdża. Nawet mu postukałem po głowie, ale chyba nie widział. Zwolniłem, a tu na ich tylnej szybie "STOP POLICIA", czy jakość tak. Zatrzymałem się i rozmowa. Zaczęli oglądać samochód. Byli zdziwieni, że tyle jechałem. Pierwszy raz zatrzymali nowe Galaxy. Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h. Twierdzili, że oni odpuścili pościg tylko ja później mocno zwolniłem i mnie bez problemu dogonili. I tak naprawdę musiało być, bo ja pamiętam, że nikogo za sobą nie miałem. Więc musieli mnie wcześniej sfilmować.
Chcieli gdzieś mnie zabierać na jakiś posterunek. Tam mieli spisywać jakiś protokół. W Słowacji jest przepis który mówi, że przekroczenie prędkości powyżej 160km/h jest jednoznaczne z odebraniem prawa jazdy.

Czy powtórzysz taką szybką jazdę na publicznej drodze :?:
I zastanawiam się kto w tej historii jest "palantem" :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.12.2007 12:31

Byli zdziwieni, że tyle jechałem. Pierwszy raz zatrzymali nowe Galaxy. Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h.

Kolejny idiota za kierownicą :!: :evil: :!:
ROCHEN
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ROCHEN » 19.12.2007 16:37

Zastanawiam się czym on się właściwie chwali, swoją głupotą czy czym :?: :
Chwalenie się dawaniem łapówek świadczy też o wyjątkowym intelekcie :!:
:papa: :papa: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.12.2007 17:58

To niestety typowo polskie zachowanie - najpierw daje się łapówkę a później narzeka, że świat jest skorumpowany i zły. :!:
Lelon
Globtroter

Postnapisał(a) Lelon » 17.04.2008 22:45

Michal S. napisał(a):Pierwszy raz zatrzymali nowe Galaxy. Poprosili mnie do samochodu i pokazali na video 228km/h.

a w tej bajce był smok??? Galaxy w żadnej wersji silnikowej nie przekracza rzeczywistych 200km/h
Dick45
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Dick45 » 21.04.2008 21:05

niezawodny napisał(a):

Za taki numer w Austrii lub Niemczech idziesz do pudła, tracisz prawo jazdy a na mandat zbierasz rok :wink:
A co do autostrady z Bratysławy do Żyliny to faktycznie videoradar jeździ tam prawie non-stop. Wracając w lipcu z Istrii też ich zaliczyłem i co ciekawe miałem tylko coś koło 150 km/h (czyli raptem 20 km więcej niż wolno). Skończyło się na 20 Euro bez rachunku po małych targach :wink:

Do jakiego pudła idziesz w Niemczech za prędkość Jedyny kraj gdzie możesz sprawdzić ile faktycznie masz kucy pod maską W Austri owszem pełno fotoradarów (więcej niż w Polsce) i nie są to atrapy niestety
A co do prędkości to 230 też jest dla ludzi i jak się ma czym i umie to robić to śmiało można
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 21.04.2008 21:24

Nie, no szacunek!! Ja niestety wyciągam zaledwie 220. Tylko Audi A8 jechałem szybciej - 240 kmh.

Miałem podobną sytuację w RP i gdyby nie korek nie dogoniliby mnie. Nic nie kosztowało!

No i należy pamiętać, że to NIE prędkość zabija, jak próbuje się kierowcom w RP wmawiać!!!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.04.2008 22:29

8O 8O No ujawnili się dwaj kolejni "piraci drogowi" :evil: :evil:
patriks
Odkrywca

Postnapisał(a) patriks » 21.04.2008 22:47

Dziwię się, że samolotów sobie nie sprawią - 228 km/h 8O ...

Każdemu wydaje się, że mógłby być kierowcą F1 - wciskasz pedał i jedziesz...

Dziennikarzowi sportowemu, który rozbił się nie tak dawno w Warszawie też się wydawało...

ps.
Idziesz spokojnie, urlopowo na plażę a "szybcy" biegną mijając Ciebie, lawirują pomiędzy innymi...

Idziesz do WC, myśląc, że te pozostałe 27m do pokonania to wieczność, ciało odpowiada posłuszeństwa... a tu nagle 5 "szybkich" wpada zajmując wszystkie kabiny, a jeden wywrócił się na śliskiej terakocie, blokując wejście ...
Adam,K
Cromaniak

Postnapisał(a) Adam,K » 22.04.2008 05:16

patriks napisał(a):Idziesz spokojnie, urlopowo na plażę a "szybcy" biegną mijając Ciebie, lawirują pomiędzy innymi...

Idziesz do WC, myśląc, że te pozostałe 27m do pokonania to wieczność, ciało odpowiada posłuszeństwa... a tu nagle 5 "szybkich" wpada zajmując wszystkie kabiny, a jeden wywrócił się na śliskiej terakocie, blokując wejście ...

Uśmiałem się z tego posta. :D :D :D Mocne.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.04.2008 05:50

MWN napisał(a):...No i należy pamiętać, że to NIE prędkość zabija, jak próbuje się kierowcom w RP wmawiać!!!!

Dokładnie, w końcu samoloty poruszają się z wiekszą prędkością :lol:
To brak klepek - a dokładnie tej piątej pod sufitem - zabija :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone