Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Autostrada A1 - Omis

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marmatmm
Odkrywca
Autostrada A1 - Omis

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 22.07.2008 22:06

Jak jechałem dwa lata temu to autostrada A1 kończyła się przed Splitem , teraz chyba jest już trochę dalej (widziałem mapkę) .
Nie wiem gdzie jest następny zjazd - jadę do Omisa , a odcinek między Omisem a Splitem jest często zakorkowany (droga nad morzem) .
Proszę o info jak lepiej pojechać ?
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 23.07.2008 06:46

autostrada ciągnie się aż za Makarską bez problemu dojedziesz nią do Omisia omijając Split i korki .
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2008 06:52

hrehor napisał(a):autostrada ciągnie się aż za Makarską bez problemu dojedziesz nią do Omisia omijając Split i korki .

Za Makarską to się może ciągnie, ale jeszcze nie otwarta na tym odcinku.
Ostatni czynny zjazd jest w Sestanowacu na wysokości Breli.
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 23.07.2008 07:10

No i z Sestanovaca dalej na południe koniecznie Jadrańską, w tym roku wypróbowałem drogę nr 62 - ODRADZAM! Najgorszy pomysł jaki mógł mi wpaść do głowy.
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 23.07.2008 07:15

Czyli reasumując najlepiej zjechać jak pisałem przed Splitem i potem normalnie - starą drogą
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 07:23

marmatmm napisał(a):Czyli reasumując najlepiej zjechać jak pisałem przed Splitem i potem normalnie - starą drogą

Źle reasumujesz :wink:
Do Omiš zjeżdżasz za Splitem w Blato na Cetini
YoanaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 23.07.2008 07:37

Janusz Bajcer napisał(a):
marmatmm napisał(a):Czyli reasumując najlepiej zjechać jak pisałem przed Splitem i potem normalnie - starą drogą

Źle reasumujesz :wink:
Do Omiš zjeżdżasz za Splitem w Blato na Cetini

dokładnie tak :!:
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 23.07.2008 07:44

fafikdog napisał(a):No i z Sestanovaca dalej na południe koniecznie Jadrańską, w tym roku wypróbowałem drogę nr 62 - ODRADZAM! Najgorszy pomysł jaki mógł mi wpaść do głowy.

witam
Dlaczego odradzasz tą drogę? Zamierzam nią jechać na Peljesac, aby ominąć korki na riwierze.
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 23.07.2008 07:45

Czyli 2 zjazdy dalej , bo wcześniej to zjazd był Dlugopolije chyba przed Splitem , od tego BLATO to jest jakaś nowa droga do Omisa przez góry ?
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.07.2008 08:23

dl napisał(a):
fafikdog napisał(a):No i z Sestanovaca dalej na południe koniecznie Jadrańską, w tym roku wypróbowałem drogę nr 62 - ODRADZAM! Najgorszy pomysł jaki mógł mi wpaść do głowy.

witam
Dlaczego odradzasz tą drogę? Zamierzam nią jechać na Peljesac, aby ominąć korki na riwierze.

Na riwierze nie ma zazwyczaj większych utrudnień komunikacyjnych.Słynny permanentny korek na Jadrance jest w okolicach Omisa.Jeżeli zjedziesz z autostrady w Sestanovacu to Omis omijasz. :D A od Breli Jadranką jedzie sie w miarę płynnie. :D
Sprawdzone jakiś tydzień temu :D :D :papa:
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 23.07.2008 08:27

W zeszłym roku i dwa lata temu jezdziłem drogą z Omiśa w kierunku Blato. Można tamtędy dojechac do mało znanej pieczary z mini-wodospadem przy Cetinie. Jadąc już bliżej Omiśa są piękne widoki na Omiś i ujście Cetiny, ale jeżeli w tym roku nie remontowali tej drogi, to nawierzchnia jest w złym stanie. Ze zjazdu Blato do Omiśa jest ok. 22km. Jeżeli przegapisz ten zjazd to jedź spokojnie do końca A1 (Sestanovac) i z tamtąd jedziesz nową drogą do Jadranki przy Breli( piękna miejscowośc)
no i Jadranką do Omiśa - razem 30km.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.07.2008 08:36

marmatmm napisał(a):Czyli 2 zjazdy dalej , bo wcześniej to zjazd był Dlugopolije chyba przed Splitem , od tego BLATO to jest jakaś nowa droga do Omisa przez góry ?

Odpowiedź dał miru71 :lol:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2008 08:40

fafikdog napisał(a):w tym roku wypróbowałem drogę nr 62 - ODRADZAM! Najgorszy pomysł jaki mógł mi wpaść do głowy.

Z jakiej przyczyny?
Ostatnio edytowano 23.07.2008 09:14 przez jdubowski, łącznie edytowano 1 raz
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 23.07.2008 08:44

marmatmm napisał(a):Czyli 2 zjazdy dalej , bo wcześniej to zjazd był Dlugopolije chyba przed Splitem , od tego BLATO to jest jakaś nowa droga do Omisa przez góry ?

Witaj

Sam będę jechał tą drogą 16 sierpnia i z tego co udało mi się ustalić - głównie na podstawie zdjęć to droga jest elegancka - asfaltowa, z tunelem w okolicach Gaty - zdjęcia z tej trasy znalazłem na Panoramio.

Droga jest typowo górska - kręta ale przy spokojnej jeździe to zdjęcia można fajne zrobić - odległość od zjazdu z autostrady do Omisa to nie całe 30 km więc nie jest to długi odcinek.

Pozdrawiam
fafikdog
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fafikdog » 23.07.2008 13:09

jdubowski napisał(a):
fafikdog napisał(a):w tym roku wypróbowałem drogę nr 62 - ODRADZAM! Najgorszy pomysł jaki mógł mi wpaść do głowy.

Z jakiej przyczyny?

Droga ze złą nawierzchnią, wąska, kręta i zdarzaja się duże ciężarówki (z budowy autostrady).
Niegdy nie podejrzewałem, że to powiem: Jadrańska bez porównania lepiej i szybciej.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone