Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A może by tak nie poruszać tematów politycznych na forum?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy jesteś za tym by wprowadzić na forum zakaz poruszania tematyki politycznej?

Ankieta wygasła 09.06.2010 19:43

tak
82
100%

Liczba głosów : 82

MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.05.2010 21:53

AndrzejJ. napisał(a):Usuń z forum hepika,janniko,wokę,jacky z DG i Janotę i masz ideał. :D
Ani oni milośnicy Chorwacji ( oprocz Janoty) tylko Czarnogory,Albanii,Bułgarii i siebie.Dla mnie to jakaś piąta kolumna na naszym forum te indywidua.Czy mamy ich leczyć ?Dali już tyle razy plamy i pokazali,że nie zależy im na tym forum,że mozna ich kliknąć.
Mnie za trollowanie,a te pierdoły za to że to niedobrzy ludzie.

Pieprzysz jak potłuczony. Ja nigdy nie chciałem i teraz też nie chcę nikogo usuwać z forum. Ja wierzę, że z czasem każdy się dopasuje i cromaniactwo wygra z oszołomstwem. Może jestem naiwny, ale w dłuższym okresie to chyba działa. Jak nie wierzysz to popatrz w lustro. :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.05.2010 22:01

MorskiPas napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Usuń z forum hepika,janniko,wokę,jacky z DG i Janotę i masz ideał. :D
Ani oni milośnicy Chorwacji ( oprocz Janoty) tylko Czarnogory,Albanii,Bułgarii i siebie.Dla mnie to jakaś piąta kolumna na naszym forum te indywidua.Czy mamy ich leczyć ?Dali już tyle razy plamy i pokazali,że nie zależy im na tym forum,że mozna ich kliknąć.
Mnie za trollowanie,a te pierdoły za to że to niedobrzy ludzie.

Pieprzysz jak potłuczony. Ja nigdy nie chciałem i teraz też nie chcę nikogo usuwać z forum. Ja wierzę, że z czasem każdy się dopasuje i cromaniactwo wygra oszołomstwem. Może jestem naiwny, ale w dłuższym okresie to chyba działa. Jak nie wierzysz to popatrz w lustro. :wink:

Byłeś naiwny co do pasażera i janniko też Cię przechytrzył. :wink:
Gdyby ci o ktorych piszę byli cromaniakami miałbyś szansę,ale oni nie są.
To tylko oszołomy.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 11.05.2010 22:07

arkona napisał(a):
Ja uważam że model sprawowania władzy w niewielkim stopniu oddziaływuje na dobrobyt i ład.

z tym to się w zupełności nie zgodzę.

Może źle się wyraziłem , sposób model sprawowania władzy mam na myśli podział na republikę i monarchię - wskazanie suwerena.
piszesz o partii mikołaja i partii zaciskania pasa- czyli poglądy, ideologia które determinują gospodarkę i podział jej owoców , status jednostki , zakres jej wolności itd. A to już jest kluczowe dla ładu,a dobrobytu w szczególności .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2010 08:35

MorskiPas napisał(a):[. Przez wiele lat forum nie było moderowane i dobrze było, a przynajmniej jako tako. Sam wywalałem reklamy i banowałem za bardzo upierdliwych łamaczy regulaminu, ale vox populi zażyczył sobie większego zamordyzmu i nie wiem czy to nazwać demokracją, czy badaniem opinii publicznej, ale zrobiłem sondaż i pojawili się moderatorzy. Robią co mogą, a Ty i tak nie jesteś w stanie ocenić co i jak robią, bo Ty nie widzisz tego, co oni skasowali. Ja widzę.

Punkt widzenia właściciela forum jest tożsamy z moim punktem widzenia, bo właściciel forum zajmuje się tylko sprawami stricte technicznymi, a prowadzenie forum w warstwie, nazwijmy to socjologicznej, scedował na mnie. A ja zawsze byłem przeciwnikiem moderowania przez usuwanie postów (pokop sobie w archiwum jak nie wierzysz) i zawsze uważałem, że wolność słowa ma pierwszeństwo.

Gdybym się trzymał tych moich ideałów jak pijany płotu, to forum nadal by było niemoderowane, ale jak długo można walić głową w ścianę? Pierwszym ustępstwem było wprowadzenie moderatorów, następnym będzie zapewne zakazanie pisania o polityce, jeśli taki będzie wynik ankiety.

Jako kolega po fachu chyba mnie rozumiesz.

W dziewięćdziesięciu kilku % podzielam.
Całkiem bez modów(to te pozostałe kilka) się nie da.
Inna sytuacja była w czasie raczkowania for(ów) (lata 2001-2003) inna teraz.
Funkcje porządkowe -tak,ingerencje "ideologiczne",co i jak inni powinni pisać -nie.
Kilka rozsądnych wypowiedzi się pojawiło-albo istnieje HP ,albo go nie ma wcale.
Sama ankieta to nadużycie,zwłaszcza gdy wykorzystuje się instytucję "pożytecznego idioty"-wynik od początku jest przesądzony.

Identyczny byłby w referendum dotyczącym kary śmierci ,przeprowadzonym po jakimś spektakularnym gwałcie i zamordowaniu kilkuletniej dziewczynki ;)

Reasumując -pobawimy sie do 16 maja a potem się zobaczy ;)
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 12.05.2010 09:07

Torac napisał(a):
arkona napisał(a):
Ja uważam że model sprawowania władzy w niewielkim stopniu oddziaływuje na dobrobyt i ład.

z tym to się w zupełności nie zgodzę.

Może źle się wyraziłem , sposób model sprawowania władzy mam na myśli podział na republikę i monarchię - wskazanie suwerena.
piszesz o partii mikołaja i partii zaciskania pasa- czyli poglądy, ideologia które determinują gospodarkę i podział jej owoców , status jednostki , zakres jej wolności itd. A to już jest kluczowe dla ładu,a dobrobytu w szczególności .

Zauważ, że teraz żyjemy w republice demokratycznej. Każda demokracja skręca na lewo, a im dłużej trwa to te wychylenie na lewo jest większe. Odbija się to na naszej wolności w coraz większym zakresie. Wolności i równości nie da się ze sobą połączyć bo się same wzajemnie wykluczają, a im więcej równości tym mniej wolności i na odwrót.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.05.2010 09:09

Właściwie wszystko (prawie) napisał Tolmen, a uzupełnił MorskiPas - niewiele więc jest do dodania. Nie będę głosował, bo nie biorę udziału w przedsięwzięciach, które uważam za bezsensowne. Wybacz janniko, ale tak naprawdę myślę.

I nie chodzi nawet o to, że porównując liczbę głosujących z liczbą zabierajacych głos w tych tematach musimy dojść do wniosku, że w ankiecie głos decydujący mogą mieć ci, którzy prawie tam nie zagladają.

Decyzje niezależnie od tego, czy są podejmowane jednoosobowo, czy demokratycznie mogą być mądre, lub głupie. Jaka decyzja może być podjęta w wyniku tej ankiety? Jeśli kierowcy na jakiejś drodze notorycznie łamią przepisy, to najlepiej zamknąć drogę.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.05.2010 09:37

Nie, wtedy ustawia się fotoradar, panów w białych czapeczkach albo wypuszcza bolida z videoradarem, tyle że w przypadku zatrzymania Twoja wina jest i kara za nią jest rozstrzygana z pozycji siły i posiadanej przez funkcjonariusza władzy, która nie podlega dyskusji.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.05.2010 09:54

Rysio napisał(a):Nie, wtedy ustawia się fotoradar, panów w białych czapeczkach albo wypuszcza bolida z videoradarem, tyle że w przypadku zatrzymania Twoja wina jest i kara za nią jest rozstrzygana z pozycji siły i posiadanej przez funkcjonariusza władzy, która nie podlega dyskusji.

Dziękuję, że to napisałeś, bo ja swojej myśli celowo nie dokończyłem.
A przecież na tym forum to Ty jesteś jednym z panów w białych czapeczkach.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 12.05.2010 09:59

arkona napisał(a):Zauważ, że teraz żyjemy w republice demokratycznej. Każda demokracja skręca na lewo, a im dłużej trwa to te wychylenie na lewo jest większe. Odbija się to na naszej wolności w coraz większym zakresie. a im więcej

Jakoś trzeba z tym żyć :cry:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.05.2010 10:01

jan_s1 napisał(a):Dziękuję, że to napisałeś, bo ja swojej myśli celowo nie dokończyłem.

Dlatego Janniko dostał zielone światło do założenia w pełni demokratycznej ankiety, która będzie wiążąca dla forum.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.05.2010 10:07

Rysio napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Dziękuję, że to napisałeś, bo ja swojej myśli celowo nie dokończyłem.

Dlatego Janniko dostał zielone światło do założenia w pełni demokratycznej ankiety, która będzie wiążąca dla forum.

Czyli preferujemy rozwiązanie polegające na zamknięciu drogi, zamiast stosownie karać kierowców łamiących przepisy. To sie nazywa wylewanie dziecka z kąpielą.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.05.2010 10:11

Torac napisał(a):
arkona napisał(a):Zauważ, że teraz żyjemy w republice demokratycznej. Każda demokracja skręca na lewo, a im dłużej trwa to te wychylenie na lewo jest większe. Odbija się to na naszej wolności w coraz większym zakresie. a im więcej

Jakoś trzeba z tym żyć :cry:

Skoro moderatorzy i autor wątku milczą, to może ja nieśmiało zauważę:
-Panowie, prowadzicie bardzo ciekawą i pouczającą dyskusję, ale czy jesteście pewni, że nie pomyliliście tematu? :lol:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 12.05.2010 10:13

jan_s1 napisał(a):ale czy jesteście pewni, że nie pomyliliście tematu? :lol:

Korzystamy z last minute :)
Mam jednak nadzieję że nie jest to ostatnia dyskusja polityczna na forum!
Ostatnio edytowano 12.05.2010 10:22 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.05.2010 10:17

jan_s1 napisał(a):To sie nazywa wylewanie dziecka z kąpielą.

To się nazywa demokracja.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 12.05.2010 10:36

Rysio napisał(a):
jan_s1 napisał(a):To sie nazywa wylewanie dziecka z kąpielą.

To się nazywa demokracja.

To jak się dział Hyde Parku po tych zabiegach cenzuralnych będzie nazywał? Bo ciężko będzie to nazwać Hyde Parkiem. Znając, życie jeśli raz pozwoli się na jakąś ingerencje to później tych ingerencji nie będzie końca. A co do demokracji. Jeśli tak Rysio wierzysz w demokrację to mam dla Ciebie taki bon mot Likurga "Jeśli chcesz demokracji, wprowadź ją wpierw we własnej rodzinie!".

HYDE PARK
Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować o polityce, rozrywkach, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!

Wystarczy przestrzegać tego co tu jest napisane.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.