Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A może by tak nie poruszać tematów politycznych na forum?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy jesteś za tym by wprowadzić na forum zakaz poruszania tematyki politycznej?

Ankieta wygasła 09.06.2010 19:43

tak
82
100%

Liczba głosów : 82

Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 11.05.2010 09:02

.....trzeba sobie jeszcze pohasać na tematach politycznych.... :wink:
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 11.05.2010 09:31

Torac napisał(a):.....trzeba sobie jeszcze pohasać na tematach politycznych.... :wink:

Ja tam zawsze powiem to, co mam do powiedzenia.
Najwyżej mnie wywalą...
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 11.05.2010 10:02

JacYamaha napisał(a):Jan - popraw tytuł (to z dobrego serca)

Jacku-Dobre Serce!
Czy taka zmiana cię aby usatysfakcyjonuje?

Ja tam jestem elastyczny jak ruska guma do żucia!
Mówisz i masz!

Arkona
Co do monarchii absolutnej... he he.. nie chciałem tak od razu z grubej rury... wolałem zacząć od średniej rurki...
:sm:

Zgadzam się z tobą we wszechmiar i w zupełności.. Only Monarchy Absolute!!!
:hut:
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 11.05.2010 10:10

wojan napisał(a):
wojan napisał(a):Kłóćmy się, spierajmy , ale używajmy języka cywlizowanych ludzi i choć trochę się szanujmy .

- czyli głos na nie :D
nic dodać, nic ująć :D

pozdrawiam
:D
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 11.05.2010 10:18

woka napisał(a):Jaka jest czasoprzestrzeń tej ankiety :?:

Pozwoliłem sobie termin w sposób niedemokratyczny określić w 1 poście autorstwa Janniko.

JacYamaha napisał(a):1. Kto będzie pilnował porządku i wywalał zakazane tematy (dacie radę, jest chęć)?
2. Jakie kary za notoryczne łamanie zakazu?
3. Czy zakaz będzie na próbę czy na stałe?
4. Czy wynik na TAK podzieli los wcześniejszej ankiety (jej wyniku)?

Ad.1. Usunięcie tematu trwa zdecydowanie krócej niż jego założenie i wpisanie jakiejkolwiek treści.

Ad.2. Takie same jak za uprawianie czynności niedozwolonych.

Ad.3. Nic we wszechświecie nie jest stałe.

Ad.4. Nie. Wynik niniejszej ankiety będzie wiążący.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 11.05.2010 10:43

janniko napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Jan - popraw tytuł (to z dobrego serca)

Jacku-Dobre Serce!
Czy taka zmiana cię aby usatysfakcyjonuje?

:D

A chodziło mi tylko o to, że wtedy i teraz "zjadłeś" literę "t".

Rysio - trzymam kciuki (piszę nosem :wink: ).
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 11.05.2010 11:14

Torac napisał(a):Monarchia nie zapewnia Hiszpanom dobrobytu i ładu.

Hmm tylko rozgranicz co się działo w Hiszpanii gdy panowała monarchia absolutna, a co się zaczęło dziać mniej więcej od 1812 roku gdy w Kadyksie zebrały się Kortezy (nie jako zgromadzenie stanowe tylko jako nowoczesny parlament) i uchwaliły kostytucję. Ledwie jedna wojna domowa się skonczyła to zaraz zaczęła się następna. Interwencja wojsk obcych utrata większości kolonii. Od 1833 roku do 1868 r. Hiszpania miała 41 rządów i doświadczyła 2 wojen domowych, dwa okresy regencji, obalenie monarchii, 3 nowe kostytucje, 15 puczów wojskowych, częste zamieszki na szczeblu lokalnym, podpalenia, aresztowania, bunty, próbę zamachu na królową i dwa powstania na Kubie. To wszystko z powodu demokracji. Mało? I to nie był szczególny moment w historii tego kraju. Od 1868 roku przez 34 lata Hiszpania miała 27 rządów, republikę, czterech prezydentów w ciągu jednastu miesięcy, siedmioletnią wojnę domową, rozmaite powstania. Doszła do tego wojna ze Stanami Zjednnoczonymi. To jest ten dobrobyt który przyniosła demokracja?

hepik napisał(a):A Belgii grozi rozpad

Hmmm i właśnie monarcha jest jedynym spoiwem łączącym Flamandów z Walonami. Jednak w dobie demokracji na dłuższą metę nie jest możliwe istnienie państw wielonarodowych, gdyż w parlamencie działają wtedy oprócz sił polityczno-ideologicznych także siły nacjonalistyczne. Rozłam jest nieunikniony. Dowodem tego jest upadek takich panstw jak Austro-Węgry, czy później Jugosławii i Czechosłowacji.
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 11.05.2010 11:37

W sprawie tej ankiety. Trochę dziwna i jeżeli to ma być Hyde Park to właśnie tutaj wolno poruszać różne tematy w tym i polityczne. Wprowadzenie cenzury wiązałoby się z koniecznością zamknięcia Hyde Parku w ogóle lub zmiany nazwy tego działu forum. Hyde Park i cenzura to brzmi nonsensownie.
Inną sprawą jest język używany przez użytkowników obelgi i to czasami w sprawach zupełnie nie związanych z danym tematem (wide: ostatnia wymiana zdań między Andrzejem i Witoldem) są żalosne. Moim zdaniem jeżeli ktoś nie panuje nad emocjami to należałoby dac mu czas na ochłonięcie (czytaj: odpoczynek od forum) jakieś czasowe zawieszenie. Kasowanie całych wątków jest bezcelowe.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 11.05.2010 11:45

Arkona , z pewnością masz rację , jednakże tak czy owak kłóci się z teorią Janniko:
monarchia = ład i porządek
demokracja = burdel na kołkach.
Ja uważam że model sprawowania władzy w niewielkim stopniu oddziaływuje na dobrobyt i ład.
Np. Jeszcze raz Szwajcaria ( jako model skrajnie posuniętej demokracji bezpośredniej) i na drugim biegunie Bhutan -biedna wyizolowana monarchia.
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 11.05.2010 11:58

A propos ankiety. Nie znam szczegółów ale Mam nadzieję że jej wynik nie zostanie wprowadzony w życie, nie jest wiążący. Politykierstwo zacznie się w innych tematach , będzie to w formie przemycanej, zakamuflowanej lub przybierającego formę monstrualnego OT. Po co :?:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 11.05.2010 12:10

Torac napisał(a):Politykierstwo zacznie się w innych tematach , będzie to w formie przemycanej, zakamuflowanej lub przybierającego formę monstrualnego OT. Po co :?:

..i wtedy post leci w kosmos. Ponowna próba - kosz. Piąty, ósmy, dwunasty, kartka, ostrzeżenie, kartka, ban no i wreszcie się skończy. (ehhh...)
szary779
Cromaniak

Postnapisał(a) szary779 » 11.05.2010 12:38

Większość pisaczy w tym temacie opowiedziało się za niewywalaniem tematów politycznych co kłóci się z wynikami na tą chwilę. 60% jest za blokowaniem polityki na forum ,a są to zapewne ludzie nie chcący wchodzić w bagno i mający dość opluwania się nawzajem. Głosuję na Tak
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.05.2010 12:47

"TAK" - Blokować politykę na forum
"NIE" - Dać pole do popisu politykującym.

Tak ja to zrozumiałem ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2010 12:49

arkona napisał(a):Inną sprawą jest język używany przez użytkowników obelgi i to czasami w sprawach zupełnie nie związanych z danym tematem (wide: ostatnia wymiana zdań między Andrzejem i Witoldem) są żalosne. .

Dobry przykład na nieudolności admińskie.Połowa pyskówki wydzielona ląduje w śmieciach,druga połowa tej samej pyskówki zostaje w temacie IV RP i idzie na konto "polityki" choć nic z nią nie miała wspólnego.
Podobne pyskówki Janoty sa w dziesiątkach innych wątków stricte turystycznych.

Skrajnie obraźliwe posty janniko ,mimo uwag(patrz wątek -Do adminów) z pobłażliwościa traktowane przez ,by dac pretekst do zastosowania odpowiedzialności zbiorowej i restrykcji.
Białoruskie standardy! Albo IV RP-eowskie ;)
Ostatnio edytowano 11.05.2010 13:22 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
szary779
Cromaniak

Postnapisał(a) szary779 » 11.05.2010 12:53

Leszek Skupin napisał(a):"TAK" - Blokować politykę na forum
"NIE" - Dać pole do popisu politykującym.

Tak ja to zrozumiałem ;)

Też tak zrozumiałem. Głosujący na tak mało się wypowiadają- o to chodziło :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.