Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 05.03.2010 22:33

Ja zakładam do bólu jazdę zgodnie z przepisami, zwłaszcza za granicą, na obcym terenie. Takie mam zasady. Poza tym nie stać mnie na 200E mandatu... za te pieniądze wolę zafundować żonie z córce dodatkowy tydzień pobytu w Cro ;)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 05.03.2010 22:40

Viniu napisał(a):Ja zakładam do bólu jazdę zgodnie z przepisami, zwłaszcza za granicą, na obcym terenie. Takie mam zasady. Poza tym nie stać mnie na 200E mandatu... za te pieniądze wolę zafundować żonie z córce dodatkowy tydzień pobytu w Cro ;)

Racja :!: Na urlop spokojnie bo można go spędzić w szpitalu lub... nie kończę. W całej motoryzacyjnej przeszłości nigdy nie dostałem mandatu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2010 22:51

Viniu napisał(a):Ja zakładam do bólu jazdę zgodnie z przepisami, zwłaszcza za granicą, na obcym terenie. Takie mam zasady. Poza tym nie stać mnie na 200E mandatu... za te pieniądze wolę zafundować żonie z córce dodatkowy tydzień pobytu w Cro ;)

Kwestia podejścia do sprawy:) Na cztery wyjazdy do Chorwacji tylko raz zapłaciłem 70euro.Jak to podzilimy to daje jakieś groszowe sprawy. Opłaca się. To tak jak bym zapłacił trochę drożej za autostradę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2010 22:52

szary779 napisał(a):

Racja :!: Na urlop spokojnie bo można go spędzić w szpitalu lub... nie kończę. W całej motoryzacyjnej przeszłości nigdy nie dostałem mandatu.
A czym jeździcie jeśli mogę spytać?
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 05.03.2010 23:00

Chevrolet Evanda. Można pociągnąć 200 ale po co? Nie twierdzę, że zawsze 100% jazdy przepisowo bo nikt nie jest ideałem ale staram się nie dawać powodów do zrobienia zdjęcia albo kontroli.
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 05.03.2010 23:09

Serce w pasy napisał(a):Opłaca się. To tak jak bym zapłacił trochę drożej za autostradę.
Ale co się opłaca... zapłacić 70E mandatu, żeby być dwie godziny szybciej na miejscu ?? No powiedzmy 1:45godz., bo te 15 min. na wypisanie mandatu... Do tego większe spalanie. Już kiedyś to tutaj wyliczałem, że chcąc być szybciej o dwie godziny musielibyśmy gonić ok. 170km/h w porównaniu do jadącego przepisowo 130km/h. Różnice w spalaniu każdy z nas potrafi sobie wyliczyć. Tak więc reasumując 70E czyli 280zł "w plecy" plus większe spalanie... Jak by nie liczyć to się nie opłaca...

Acha.. jeżdżę Octavią i jeśli trzeba to te 190-200 też z niej wycisnę...
Ostatnio edytowano 05.03.2010 23:11 przez Viniu, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2010 23:10

szary779 napisał(a):Chevrolet Evanda. Można pociągnąć 200 ale po co? Nie twierdzę, że zawsze 100% jazdy przepisowo bo nikt nie jest ideałem ale staram się nie dawać powodów do zrobienia zdjęcia albo kontroli.

Zastanawiam się po co właśnie ludzie kupują coraz lepsze i szybsze samochody skoro i tak dajecie się ogłupić Telewizji i innym debilom i jeździcie 50 do tak kazali w TVNie
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 05.03.2010 23:13

A może po to żeby jechać bezpiecznie? Wpadłeś na to?
Dobranoc.
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 05.03.2010 23:15

Serce w pasy masz zupełną rację... mnie osobiście zupełnie nie jest potrzebne auto jadące szybciej niż te 130-140km/h. Ale prędkośc to nie wszystko. Jest jeszcze elastyczność silnika, a ta jest dla mnie zdecydowanie ważniejsza, bo ma wpływ na bezpieczeństwo podczas wyprzedzania.

Tym samym chcąc mieć w miarę elastyczne auto niejako jesteś skazany również i na szybkie...

Aczkolwiek jeżdżąc w miarę przepisowo nie uważam siebie za debila... :? Myślę, że jak już będziesz wiózł na tylnym fotelu swoje dziecko to zrozumiesz...
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 05.03.2010 23:18

viniu popieram i tak lecisz autostradą 130 to źle ?

A jak by cie teraz na Słowacji drapneli to mógłbyś zawracać i do Cro byś nawet nie dojechał. Dla nie wtajemniczonych mandaty nawet do 1500 Euro od kiedy weszli do unii.

A jeśli kogoś stać to bardzo proszę (tylko w razie czego niech robi sobie krzywdę nie innym) .... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2010 23:26

Viniu napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Opłaca się. To tak jak bym zapłacił trochę drożej za autostradę.
Ale co się opłaca... zapłacić 70E mandatu, żeby być dwie godziny szybciej na miejscu ?? No powiedzmy 1:45godz., bo te 15 min. na wypisanie mandatu... Do tego większe spalanie. Już kiedyś to tutaj wyliczałem, że chcąc być szybciej o dwie godziny musielibyśmy gonić ok. 170km/h w porównaniu do jadącego przepisowo 130km/h. Różnice w spalaniu każdy z nas potrafi sobie wyliczyć. Tak więc reasumując 70E czyli 280zł "w plecy" plus większe spalanie... Jak by nie liczyć to się nie opłaca...

Acha.. jeżdżę Octavią i jeśli trzeba to te 190-200 też z niej wycisnę...

Dajemy się manipulować na maxa i dlatego z tym "walczę" Dawniej gdy nie było takiej nagonki w mediach(bo teraz stała się moda na bezpieczną jazdę) bezpieczna prędkość była i jest taka kiedy umiesz zapanować nad samochodem a nie taka jaką Ci powiedzą w TVN Turbo w programie "uwaga pirat". Doskonale obrazują fakty z świata "gwiazd".
Ileż to programów zrobił Maciej Zientarski o bezpiecznej jeździe, o odpowiedniej pozycji za kierownicą. o odpowiednim trzymaniu rąk na kierownicy, o bezpeicznej jeździe i co?I gówno chłopczyk zagarnął kilkaset tysięcy złotych, i miał w dupie bezpieczną jazdę.
Tomasz Stockinger (promujący bezpieczną jazdę) co zrobił? Skasował trochę grosiwa po czym wsiadł po pijaku i rozbił kilka samochodów. Dobrze że niekogo nie zabił
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2010 23:31

Viniu napisał(a):Serce w pasy masz zupełną rację... mnie osobiście zupełnie nie jest potrzebne auto jadące szybciej niż te 130-140km/h. Ale prędkośc to nie wszystko. Jest jeszcze elastyczność silnika, a ta jest dla mnie zdecydowanie ważniejsza, bo ma wpływ na bezpieczeństwo podczas wyprzedzania.

Tym samym chcąc mieć w miarę elastyczne auto niejako jesteś skazany również i na szybkie...

Aczkolwiek jeżdżąc w miarę przepisowo nie uważam siebie za debila... :? Myślę, że jak już będziesz wiózł na tylnym fotelu swoje dziecko to zrozumiesz...

Nie uważam Ciebie za debila, tylko wszystkich tych idiotów w telewizji, którzy Się promują na maxa. Mam 3 letnią córkę. I nie uważam żeby jakiś debil w sejmie wiedział jaka jest dla mnie bezpieczna prędkość! Skąd wiesz że 130 jest bezpieczne a 150 już nie jest?
Ja poprostu nie boję się opirniczu na forum, że jeżdżę za szybko! Ponieważ nie jeżdżę za szybko, tylko nie jeżdżę przepisowo, a to jest różnica. Już w innym wątku pisałem, że nie znam osoby, która jedzie z Krakowa do Warszawy przez Radom ponad 7 godzin a tak nakazują przepisy!!!!! Paranoja jest zła,a do tego prowadzą rządy naszych polityków.
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 06.03.2010 00:25

Czyli Twoim zdaniem propagowanie bezpieczeństwa jest debilnym pomysłem ?? Jest manipulowaniem ?? Jest bzdurą ?? Bo co, bo ja jestem świetnym kierowcą i lepiej wiem co jest dla mnie bezpieczniejsze ?? Bo w TVNie mówią o bezpiecznej jeździe, to ja na przekór i na złość mamie odmrożę sobie uszy, tak ?? Przeraża mnie taki tok myślenia...

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na krzyże przy drodze, na drzewach... one nie zostały tam ustawione, aby upamiętnić tego, który jechał 90km/h...

Z całym szacunkiem, nie chciałbym jechać z Tobą, za Tobą, ani przed Tobą...

I przepraszam za kilka niepotrzebnych offtopów. Ten był ostatni...
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 06.03.2010 08:22

Serce w Pasy pomyśl czasami o tym, że bezpieczeństwo na drodze nie wynika tylko z Twojej prędkości... Ty oczywiście jako najdoskonalszy kierowca w naszej galaktyce doskonale poradzisz sobie chocby 130 km/h w ciasnych zakrętach przez wioskę... ale inni mogą sobie z Tobą nie poradzić... dzieci na rowerach, piesi itp.
Zagrożenie sprawia oczywiście (wg mnie porównywalne) taki ktoś kto gna o 40 km szybciej niż pozostali ale też i taki który się wlecze i blokuje ruch. Receptą jest jak zawsze "złoty środek" - trzeba jechać równo - jest bezpiecznie i szybciej i taniej.[/b]
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 06.03.2010 11:29

Mozliwe, ze Serce w pasy kreuje sie tutaj na swego rodzaju pozera bo z tym co pisze przy calej mojej tolerancji nie moge sie zgodzic (znowu :D), ale takim ludziom jak on powinno zabraniac sie siadac za kolko. Z calym szacunkiem dla jego soby (nie znam goscia), ale jestem ciekaw jakby sobie poradzil ze swoim sumieniem jakby wg niego jadac "bezpiecznie" 130km/h przez las z bliska mu osoba na pusta droge wylazl mu nawet zajac (maly zwierzak), a w wyniku kontaktu samochod zwierzak, wpadl do rowu....etc.??

Serce w pasy gwarantuje ci, ze przy tej predkosci musialbys miec moce nadprzyrodzone by z tego wyjsc bez szwanku !!!
Prosze nie przytaczaj tu zadnych kontrargumentow bo juz to co piszesz swiadczy jedynie o twoim braku wyobrazni i braku poszanowania dla bezpieczenstwa innych uczestnikow ruchu drogowego jak i niezmotoryzowanych !!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone