Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 02.03.2010 17:54

My w tamtym roku trasa W-wa - Sv. Peter na moru
Seat Toledo 1,9 TDI 90km z boxem spalanie 6l/100km.
Mierzone ilość kilometrów w stosunku do tego ile weszło do baku.

Uważam że całkiem nieźle ......
:D
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 02.03.2010 18:56

fotograf123 a ile masz teraz zaprzegnietych ogierow pod maska na tym boxie no i jak wzrosl ci moment oraz czy masz przeklamania we wskazaniach komputera na zuzyciu paliwa?

Pytam, poniewaz kiedys mialem Octavie 90km, ktora potraktowalem chip'em - podobno miala pozniej 123km, ale zmierzone przyspieszenie do 100 9,4s :D. Minusy tej zabawy byly takie, ze wskazania roznily sie od rzeczywistosci o 1,5l na 100km no i wymiana oleju nie co 15tys km, ale co 10-12tys km.
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 02.03.2010 21:35

Widzisz problem polega na tym, że nie patrze na wskazania kompa bo go nie mam.
I tak jak napisałem bak na full licznik do 0,00 po przejechaniu bak na full i kilometry z licznika.
to daje faktyczny stan mogłem na całym baku pomylić się o około 1 litr....
jazda rowna 110-120 km\h.

a ilość kilo sprawdzałem z gps i się zgadzało.
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 03.03.2010 07:59

Lechu67:
To wszystko ma sens jeśli, każdy by podawał realne zużycie.Wg mnie (a trochę interesuję się motoryzacją) to co najmniej połowa podanych tu osiągów jest zaniżona mnimum o 1 litr, a przeważnie o 2 litry.

A dlaczego tak twierdzisz, ze nie podaje realnego zuzycia?? Wg. ciebie wychodzi na to, ze po przejechaniu ok 1180km (w konfiguracji juz wczesniej opisanej) komputer wskazywal bledne dane, wskaznik poziomu paliwa w baku sie zawiesil, a HYBRYDA pod maska moje Skodziny przelaczyla sie w tryb spalania czasteczek tlenu z baku i to w dodatku jeszcze nasaczonych pozostalymi oparami diesla - tak by tlen byl bardziej kaloryczny a jego spalanie bylo bardziej wydajne. Mam rade bys wszystkich nie wrzucal do jednego wora podpisanego - Wszyscy ci co pisza bajki i zyja na innym swiecie.A ze analizy i statystyki sa bliskie mojemu cialu no i mnie bawia stwierdzam w calej rozciaglosci, ze moje wyniki dotyczace spalania podparte dostepna aparatura pomiarowa sa prawdziwe i POWTARZALNE. Raz jeszcze dodaje, ze jazda byla spokojna i przepisowa, a tam gdzie mozna bylo jechac szybciej to sie jechalo. W zaden sposob jadac na wakacje nie staralem sie uzyskac rekordu w spalaniu paliwa !!!

georem
Tez tak myślę, zabraliśmy kiedyś znajomych do Chorwacji, auto to nowoczesny TDI z DSG 1,9TDI 105PS, komputer pokazywał średnią z jazdy ca. 7,5litrów, a na stacji przy tankowaniu okazywało się ponad 9 i weź tu potem świecisz gałami, a jak nadygasz z 3-4000km i rozliczysz to okazuje się, że trzeba 150zł dorzucić do planowanych wydatków.

Jako doswiadczony kierowca na pewno wiesz, ze urzadzenie pomiarowe jakim jest komputer w samochodzie nie jest super dokladny, a na tak duzym odcinku male roznice wychodza calkiem pokaznie w pieniadzu, ale na to trzeba brac poprawke. No i co jest wazne to to, ze kazdy kierowca ma swoj styl jazdy i tu jestem w stanie sie zalozyc, ze inne spalanie bedzie na tym samym odcinku drogi gdy jedziesz z rodzinka czy znajmomymi, a bedzie to spowodowane inna kultura cisniecia pedalu gazu. A jezeli masz az takie roznice we wskazaniach to raczej powinienes cos z tym zrobic bo sa one nienormalne. Wskazanie kompa w mojej skodzinie sa "bardzo" adekwatne do realnego spalania, ale takich przeklaman jak ty to nawet nie mialem po zwiekszeniu mocy samochodu !!
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 03.03.2010 09:26

W kwestii dokładności wskazań.
Tak ze dwa lata temu jechaliśmy na dwa samochody ze szwagrem nad morze. Albea versus Fabian. Około 550 km w jedną stronę. Różnica w kilometrażu pomiędzy autami: 10 km.
Fakt drugi - wskazania prędkościomierza odbiegają od wskazań nawigacji. Powyżej 100 km różnica wskazań prędkości wzrasta (wartości z navi są niższe niż te na podziałce tarczy prędkościomierza o około 6-10 km)
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 03.03.2010 10:16

Cenna uwaga co do wskazań prędkościomierza:

Z obowią…zują…cej od 1991 roku dyrektywie UE - EU-Ratsrichtline 75/443 przyję™to prawie liniowy przyrost blę™du prę™dkoś›ciomierza, a mianowicie:
+[delta]V mniejsza-równa 0,1v + 4 [km/h]

i poniżej tabelka:
rzeczywista prę™dkość‡ - maksymalne wskazanie
30 - 37
60 - 70
120 - 136
180 - 202
240 - 268

Dodajcie do tego jeszcze zużycie opon, ewentualny uślizg osi - i różnice zawsze wyjdą. A niech ktoś ma źle przeliczony profil opony.
Dla zainteresowanych kalkulator z przeliczeniem rozmiaru opon.

georem napisał(a):A tak naprawdę na autostradzie w PL taki TDI jak ma moja żona pali 9,2l/100km przy rzeczywistej prędkosci 130km/h i w miarę płynnej jęździe

To chyba masz V8 TDI 225KM. Albo zrób remont motoru :)
A tak naprawdę, to jeszcze jedno - mam tdi 110KM i na tej samej trasie mogę osiągnąć między 4,8 (jadąc 80-90, bez wyprzedzania, za tirem najlepiej) a 8 litrów (bez komentarza jak jadąc). Więc dorzućmy do wskazań komputera stan silnika, jakość paliwa, natężenie ruchu, i przede wszystkim styl jazdy kierowcy, a wyjdzie nam, że pozornie ten sam silnik spala różne (nawet bardzo) ilości paliwa.
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 03.03.2010 10:25

... a jeszcze jak jechałeś do Cro nissanem, to masz jak w banku, że spaliłeś nie tyle ile spaliłeś :)
http://www.tvn24.pl/-1,1645871,0,1,tera ... omosc.html
W skrócie: Naprawa wskaźników paliwa jest potrzebna w ponad 472 tysiącach pojazdów Titan, Armada, Infiniti QX56, a także Frontier, Pathfinder i Xterra
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.03.2010 10:27

new1984 napisał(a):Dla zainteresowanych kalkulator z przeliczeniem rozmiaru opon.

To ciekawe, może się przydać, muszę zapisać :)
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 03.03.2010 10:34

Jedno jest pewne, ze samochod na autostradzie zawsze bedzie spalal inaczej, a prawie zawsze...wiecej anizeli na drogach lokalnych. W moim przypadku jazda autostrada = wieksze spalanie :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.03.2010 10:37

m.kulczycki napisał(a):Jedno jest pewne, ze samochod na autostradzie zawsze bedzie spalal inaczej, a prawie zawsze...wiecej anizeli na drogach lokalnych. W moim przypadku jazda autostrada = wieksze spalanie :)

A w życiu.
Chyba, że jeździsz autostradą z taką prędkością, że wir w baku się robi.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 03.03.2010 10:38

new1984 napisał(a):Cenna uwaga co do wskazań prędkościomierza:

Z obowią…zują…cej od 1991 roku dyrektywie UE - EU-Ratsrichtline 75/443 przyję™to prawie liniowy przyrost blę™du prę™dkoś›ciomierza, a mianowicie:
+[delta]V mniejsza-równa 0,1v + 4 [km/h]

i poniżej tabelka:
rzeczywista prę™dkość‡ - maksymalne wskazanie
30 - 37
60 - 70
120 - 136
180 - 202
240 - 268

Dodajcie do tego jeszcze zużycie opon, ewentualny uślizg osi - i różnice zawsze wyjdą. A niech ktoś ma źle przeliczony profil opony.
Dla zainteresowanych kalkulator z przeliczeniem rozmiaru opon.

georem napisał(a):A tak naprawdę na autostradzie w PL taki TDI jak ma moja żona pali 9,2l/100km przy rzeczywistej prędkosci 130km/h i w miarę płynnej jęździe

To chyba masz V8 TDI 225KM. Albo zrób remont motoru :)
A tak naprawdę, to jeszcze jedno - mam tdi 110KM i na tej samej trasie mogę osiągnąć między 4,8 (jadąc 80-90, bez wyprzedzania, za tirem najlepiej) a 8 litrów (bez komentarza jak jadąc). Więc dorzućmy do wskazań komputera stan silnika, jakość paliwa, natężenie ruchu, i przede wszystkim styl jazdy kierowcy, a wyjdzie nam, że pozornie ten sam silnik spala różne (nawet bardzo) ilości paliwa.

:) Chłopaki nie zapomnijcie o krzywiźnie ziemi i przyciąganiu :wink:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.03.2010 10:43

m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 03.03.2010 12:25

Arek swoim ostatnim wpisem potwierdziles to co wczesniej napisalem :D

Jedno jest pewne, ze samochod na autostradzie zawsze bedzie spalal inaczej, a prawie zawsze...wiecej anizeli na drogach lokalnych. W moim przypadku jazda autostrada = wieksze spalanie :)

Na autostradzie na 99% przypadkow bedziesz jechal szybciej i co z tego, ze stala predkoscia, ale.... wieksza, a to juz generuje zwieksze zuzycie paliwka, a na lokalnych jezdzi sie juz roznie i nie tak szybko jak na highway'u, co ma bezposredni wplyw na nizsze spalanie (potwierdzone - chyba to opatentuje :D)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.03.2010 12:42

m.kulczycki napisał(a):Na autostradzie na 99% przypadkow bedziesz jechal szybciej i co z tego, ze stala predkoscia, ale.... wieksza, a to juz generuje zwieksze zuzycie paliwka, a na lokalnych jezdzi sie juz roznie i nie tak szybko jak na highway'u, co ma bezposredni wplyw na nizsze spalanie (potwierdzone - chyba to opatentuje :D)

Zgodnie z Twoim tokiem myślenia w mieście samochód powinien palić mniej niż na trasie, bo przecież w mieście jeździ się wolniej....

Na lokalnych drogach spalanie zawsze będzie większe. Dlaczego?? Ano dlatego, że zwykle są to drogi jednopasmowe, wymagające częstych zmian prędkości, zmiany biegów, hamowań i gwałtownych przyspieszeń, nie wszędzie jest możliwość wyprzedzenia, więc często jedziesz za delikwentem trzymając silnik na niskim biegu i wysokich obrotach, aby w odpowiednim momencie wyprzedzić. Taki styl jazdy generuje wysokie spalanie. To nie jest jednostajna jazda kilkuset kilometrów ze stałą DOZWOLONĄ (ewentualnie niewiele ponad) prędkością jak na autostradzie.
A jak będziesz śmigał autobanhą 180 km/h, to zawsze spali Ci więcej niż na drogach lokalnych
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 03.03.2010 12:52

m.kulczycki napisał(a): W moim przypadku jazda autostrada = wieksze spalanie :)

Czyli wszystko jasne. Weź jednak pod uwagę, że nie wszyscy jeżdżą tak jak Ty.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.