Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 03.03.2010 13:10

Arek napisał(a):
m.kulczycki napisał(a):
Zgodnie z Twoim tokiem myślenia w mieście samochód powinien palić mniej niż na trasie, bo przecież w mieście jeździ się wolniej....

Na lokalnych drogach spalanie zawsze będzie większe. Dlaczego?? Ano dlatego, że zwykle są to drogi jednopasmowe, wymagające częstych zmian prędkości, zmiany biegów, hamowań i gwałtownych przyspieszeń, nie wszędzie jest możliwość wyprzedzenia, więc często jedziesz za delikwentem trzymając silnik na niskim biegu i wysokich obrotach, aby w odpowiednim momencie wyprzedzić. Taki styl jazdy generuje wysokie spalanie. To nie jest jednostajna jazda kilkuset kilometrów ze stałą DOZWOLONĄ (ewentualnie niewiele ponad) prędkością jak na autostradzie.
A jak będziesz śmigał autobanhą 180 km/h, to zawsze spali Ci więcej niż na drogach lokalnych

Nie chce wyjsc na oportuniste, ale sie nie zgodze z toba :D
Piszac lokalne drogi mam na mysli drogi miedzy miejskie bo w miescie zejsc ponizej 5,8l to jest sztuka (na pewno dla mnie). Chce podkreslic, ze najwazniejsza jest technika jazdy - nie trzeba gwaltownie przyspieszac by wyprzedzic samochod !! - bo to rowna sie z "szarpana jazda".

Sluchajcie konczac te wszystkie dywagacje - wiem jak pali mi moj samochod, wiem, ze nie jezdze na kropelke paliwa i wiem, ze ani komputer pokladowy, ani wskaznik paliwa mnie nie oklamuje na tyle by bylo to zauwazalne. Zreszta jeszcze raz przypomne:
trasa Dolny Slask - Podgora (jakies 1180km), na finiszu mialem paliwa jeszcze na jakies 150km i nie palila sie rezerwa, spowrotem do Polski podobny wynik (do stacji dojechalem na styk, ale po drodze bylismy na zrodelkach termalnych w Bukfurde na Wegrzech).
Wymieniajac sie opiniami z forumowiczami nie mialem zamiaru nikomu udowodnic, ze nie umie jezdzic etc., ale pokazac, ze mozna dojechac taniej na msc'e drogami lokalnymi i to w niewiele dluzszym czasie anizeli autostrada. Mozecie wszystko to co napisalem wlozyc miedzy bajki, zrobcie z tym co chcecie
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 03.03.2010 15:49

Zavadcoff napisał(a):W tym roku Fiat Stilo 1.9 ON - mam nadzieję, że 7,5l nie przekroczę?

Starym, 105konnym JTDem zmieściłem się w 5/100 (średnia z 4000km) więc dla nowszego Stilo 5/100 nie powinno być nieosiągalnym wyczynem. :D
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 03.03.2010 17:18

new1984 napisał(a):To chyba masz V8 TDI 225KM. Albo zrób remont motoru :)

Myślisz że przy 15.000km już by się przydało? Może i masz rację bo ta tandeta która teraz wychodzi z fabryk mnie przeraża.
A co do wiekszych diesli to mam okazję od czasu do czasu przejechać się Q7 3.0 TDI efekt jest taki że przy delikatnym "muskaniu" gazu i prędkości do 110km/h nie mozna zejść poniżej 11l ON, o dynamicznej jeździe nie wpomnę bo spala tyle co moja 500 V8 paliwa PB. :oops:
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 03.03.2010 20:43

m.kulczycki napisał(a):[..... Chce podkreslic, ze najwazniejsza jest technika jazdy - nie trzeba gwaltownie przyspieszac by wyprzedzic samochod !! - bo to rowna sie z "szarpana jazda".
....

No właśnie M. - styl jazdy. Nie obraź się, ale nie cerpię jeździć za takimi kierowcami. Owszem Ty, jako przeważnie pierwszy w konwoju (bo przy tak spokojnej jeździe sznureczek się za tobą ustawi) będziesz sobie jecha ł płynnie, pomalutku wyprzedzał, tylko że to Ty sobie wyprzedzisz, reszta za tobą będzie musiała dać po heblach, Ty pomalutku przelicisz na zielonym reszta jak wcześniej. Przy typowej jeździe jakąś tam ciężarówkę wyprzedzi 3-5 samochodu, przy twoim stylu zrobisz to tylko Ty. W większości przypadków ci oszczędni nie patrzą w tylne lusterko, żeby zobaczyć że jednak tamują ruch i wykonać jakiś tam manewr szybciej.
Jeszcze raz podkreślam, że zie zakładam, że Ty tak robisz, być może ustępujesz drogi zjeżdżając do lewej strony, ale jednak wielu tych EKO kierowców jest poprostu zawalidrogami.

A już tak na marginesie, to jadę szybciej z tej racji, że moja córa nie zniosła by tak długiej podróży. Przepisy przekraczm, ale wyłącznie na autostradzie o jakieś 10-20 km/h, a ponieważ tak ustawiam drogę aby głównie po nich się poruszać to 1400 km pokonuję w granicach 15-17 godzin w zależności od natężenia ruchu.

Co by nie było OT to moje 3,0 dci w Renault pali około 9-10 ltr ON/100km przy prędkościach 110-150. Jeżdżę tylko na BP Ultimate, a za granicą też tylko na tych wzmocnionych ON.
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 04.03.2010 14:09

termondar napisał(a):
new1984 napisał(a):Cenna uwaga co do wskazań prędkościomierza:

Z obowią…zują…cej od 1991 roku dyrektywie UE - EU-Ratsrichtline 75/443 przyję™to prawie liniowy przyrost blę™du prę™dkoś›ciomierza, a mianowicie:
+[delta]V mniejsza-równa 0,1v + 4 [km/h]

i poniżej tabelka:
rzeczywista prę™dkość‡ - maksymalne wskazanie
30 - 37
60 - 70
120 - 136
180 - 202
240 - 268

Dodajcie do tego jeszcze zużycie opon, ewentualny uślizg osi - i różnice zawsze wyjdą. A niech ktoś ma źle przeliczony profil opony.
Dla zainteresowanych kalkulator z przeliczeniem rozmiaru opon.

georem napisał(a):A tak naprawdę na autostradzie w PL taki TDI jak ma moja żona pali 9,2l/100km przy rzeczywistej prędkosci 130km/h i w miarę płynnej jęździe

To chyba masz V8 TDI 225KM. Albo zrób remont motoru :)
A tak naprawdę, to jeszcze jedno - mam tdi 110KM i na tej samej trasie mogę osiągnąć między 4,8 (jadąc 80-90, bez wyprzedzania, za tirem najlepiej) a 8 litrów (bez komentarza jak jadąc). Więc dorzućmy do wskazań komputera stan silnika, jakość paliwa, natężenie ruchu, i przede wszystkim styl jazdy kierowcy, a wyjdzie nam, że pozornie ten sam silnik spala różne (nawet bardzo) ilości paliwa.

:) Chłopaki nie zapomnijcie o krzywiźnie ziemi i przyciąganiu :wink:

No i czy wiatr w klapę czy w maskę. :)
Po prostu jest tyle różnych czynników, że spieranie się, czy ktoś mówi prawdę, czy nie - nie ma sensu.
Jak zaznaczył ktoś kilka postów wcześniej - ile wlejesz, tyle spali. Nie więcej.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 04.03.2010 15:14

Pytanie do osób, którzy jeżdzili z rowerami na dachach. Powiedzcie proszę, jak zmieniło się spalanie w tym momencie? Dużo szło w górę? Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.03.2010 16:07

kapitan_statku napisał(a):Pytanie do osób, którzy jeżdzili z rowerami na dachach. Powiedzcie proszę, jak zmieniło się spalanie w tym momencie? Dużo szło w górę? Pozdrawiam

Szczerze?
Jakoś nie zarejestrowałem drastycznej zwyżki więc nie martw się o takie pierdoły.
No tak ale ja gazowiec...
Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2010 16:10

kapitan_statku napisał(a):Pytanie do osób, którzy jeżdzili z rowerami na dachach. Powiedzcie proszę, jak zmieniło się spalanie w tym momencie? Dużo szło w górę? Pozdrawiam

Przy trzech "dorosłych" rowerach na dachu, silnik 90KM D. do jednego litra więcej na sto kilometrów.

Pozdrawiam.

smoki3
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 04.03.2010 16:29

Ja też nie zauważyłem jakiejś drastycznej różnicy - wiadomo im szybciej tym będzie ona większa. Ale słyszałem, że i do 2l może być.
Mnie bardziej od spalania denerwował hałas dochodzący podczas jazdy i wrażenie przez pierwszych kilka kilometrów, że to wszystko zaraz spadnie. Później to mija, ale moim zdaniem jada z rowerami na dachu to nie jazda tylko "tarabanienie się" :lol: .
Ważne aby mieć dobre uchwyty rowerowe, bo niektóre to potrafią wydawać dziwne dźwięki, oprócz oczywiście pędu powietrza.
aegiss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegiss » 05.03.2010 10:30

co prawda nie na dachu, ale na klapie były rowerki(bagaznik Fapa Dato) i mniej wiecej 1litr ,no moze 1,5 wiecej wyszło -jedynie przedkosc max tylko 130 :( opor powietrza robil swoje nie chcielismy zgubic rowerków.
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 05.03.2010 12:57

Ale macie to wszystko wyliczone co do centa.
Wakacje mam 1x ewentualnie 2x do roku, więc czy wydam 100 PLN więcej czy mniej na paliwo to i tak się to traci w ogólnych wydatkach.

A tak na serio to trasę Jastrzębie Zdrój - Drasnice robię 11-13h zależy od postojów (Insignia 2.0CDTI 160HP), spalanie ok. 8/100km (150-180 km/h na autostradzie).

Ok. 1000 PLN na paliwo i 200 E na mandaty (niestety).
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 05.03.2010 13:09

Octavią 1,9 TDI spalam średnio 6l/100km, niezależnie od prędkości i obciążenia samochodu...
W zeszłym roku w 5 osób + bagaże, 4700km, w tym wjazd na sv. Jure i deptanie pedału gazu ma maxa... i też 6l/100km.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 05.03.2010 13:27

Nie zapomnijcie zabrać do samochodu ulubionej choinki zapachowej ;)

Obrazek
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 05.03.2010 14:05

Południowiec napisał(a):Ale macie to wszystko wyliczone co do centa.
Wakacje mam 1x ewentualnie 2x do roku, więc czy wydam 100 PLN więcej czy mniej na paliwo to i tak się to traci w ogólnych wydatkach.

A tak na serio to trasę Jastrzębie Zdrój - Drasnice robię 11-13h zależy od postojów (Insignia 2.0CDTI 160HP), spalanie ok. 8/100km (150-180 km/h na autostradzie).

Może nie wszyscy zakładają wydawanie kasy na mandaty. No, chyba że jeździłbym Insignią ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2010 14:14

new1984 napisał(a):
Południowiec napisał(a):Ale macie to wszystko wyliczone co do centa.

Może nie wszyscy zakładają wydawanie kasy na mandaty. No, chyba że jeździłbym Insignią ;)

Mandat-ryzyko wpisane w koszty wyjazdu(choć nie zawsze)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.