Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 16.06.2013 21:35

nie mam pojęcia ile gazu i jaki silnik ale przy wysokich temperaturach to raczej normalne ze wyjdzie troszkę więcej...
klima cały czas chodzi, teren górzysty więc to chyba żadne zaskoczenie no i jak podałeś prawie znikoma różnica w spalaniu
ja bym się nie martwił :lol:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 16.06.2013 22:12

Nie wiem , czy wy wiecie , że gaz spala się o 200 st C wyższej temp niż benzyna co powoduje przeciążenie termiczne gniazd zaworowych , świec , denka tłoka , jak będziesz rąbał pod górę na max to wypali dziurę w tłoku -to zależy jeszcze od składu chemicznego stopu z jakiego tłok jest odlany .

Jedynie instalacje z wtryskiem bezpośrednim w stanie ciekłym powodują schładzanie komory spalania i denka tłoka co korzystnie wpływa na silnik i spalanie oraz większą moc a co z tym wiąże mniejsze spalanie gazu .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.06.2013 07:49

maksikaz napisał(a):Czy wasze samochody pala dużo LPG tankujac w Chorwacji? Mi z reguły wystarcza na około 300 km a w Cro 230-270 max

Mam odwrotnie - tam pali mi mniej (na zbiorniku robiłem więcej km niż w PL)
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 02.07.2013 17:30

Skoda Octavia 1,4 TSI . Droga TAM na 2 auta w nocy bardzo spokojnie i spalanie mi wyszło 5,4l/100km przy Vmax 130 km/h. A tak to 110-120. OD Wrocławia do Wiednia drogi głowne, ale nie autostrady.
Powrót już sam jechałem , w dzień i prędkości 120-150 km/h na autostradach i spalanie 6,3. W samej CRO spalanie średnie z jazd gorskich i miejskich w 6,8l. I po co przepłacać za diesla 10 tys??.
Średnie spalanie auta od wyjechania z salonu i przebiegu 25 tys wychodzi mi 6,6 l.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 17:36

marcgrzy napisał(a): I po co przepłacać za diesla 10 tys??.

Po to, żeby dieslem jeździć dwa razy dłużej niż twoim.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 02.07.2013 17:38

zebik napisał(a):

W sensie na jednym tankowaniu?
Czy żywotności silnika?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 17:40

rafgrzeg napisał(a):
zebik napisał(a):

Czy żywotności silnika?

1,4 TSI to najgorszy silnik Octavii, najbardziej awaryjny, a ten ze 160 km to porażka totalna.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.07.2013 17:48

Ja bym jeszcze dodał, by do tego 1,4 Tsi podpiąć np przyczepkę z łódką albo campingową :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 17:50

Rysio napisał(a):Ja bym jeszcze dodał, by do tego 1,4 Tsi podpiąć np przyczepkę z łódką albo campingową :mrgreen:

A w navi wklepać wszystkie po drodze serwisy skody wtedy można jechać. :D :D
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 02.07.2013 18:57

zebik napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):
zebik napisał(a):Po to, żeby dieslem jeździć dwa razy dłużej niż twoim.

Czy żywotności silnika?

1,4 TSI to najgorszy silnik Octavii, najbardziej awaryjny, a ten ze 160 km to porażka totalna.

A kto jeździ jednym autem więcej niż 100tys?? Potem i tak sie odsprzedaje. A w dieslach nie pomyśleliście o filtrze cząstek stałych? Koszt wymiany przeraża. A moje TSI ma 122 KM fabrycznie. A problemy były ze 140 KM. Najpierw poczytajcie, popytajcie a potem krytykujcie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 19:05

marcgrzy napisał(a):
A kto jeździ jednym autem więcej niż 100tys??

..ja :mrgreen: przy "przelotach" rocznych ok. 60 tyś... a poza tym się przyzwyczajam.. :oczko_usmiech:
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 02.07.2013 19:09

lubelski napisał(a):
marcgrzy napisał(a):
A kto jeździ jednym autem więcej niż 100tys??

..ja :mrgreen: przy "przelotach" rocznych ok. 60 tyś... a poza tym się przyzwyczajam.. :oczko_usmiech:

mój szwagier także, tylko ze służbowym :) Ja robię rocznie max 15 tys i to tylko w trasach. Na co dzień mam służbowe. A poza tym kto kupi auto np po 5 latach i z przebiegiem 300 tys??. Jak ma do wyboru np takie samo po 5 latach i z przebiegiem 100 tys??
Wszystko to kwestia gustu i potrzeb.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2013 19:14

..a kto wystawia takie auto 5 letnie z przebiegiem 300.... 8O 8O pan Janek, garażyk, wszystkie 4 ćwiartki nie bite :wink: , się cofa.... i idzie, a dalej jak piszesz kwestia gustu i potrzeb. :mrgreen:
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 02.07.2013 19:18

marcgrzy napisał(a):Jak ma do wyboru np takie samo po 5 latach i z przebiegiem 100 tys??

Tia... Do tego od nie palącej kobiety, która jest jednocześnie swoim dziadkiem, który miał 3 samochody a tym jeździła tylko do kościoła w niedzielę :mrgreen:
marcgrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcgrzy » 02.07.2013 19:19

lubelski napisał(a):..a kto wystawia takie auto 5 letnie z przebiegiem 300.... 8O 8O pan Janek, garażyk, wszystkie 4 ćwiartki nie bite :wink: , się cofa.... i idzie, a dalej jak piszesz kwestia gustu i potrzeb. :mrgreen:

właśnie, się cofa i idzie - a gdzie uczciwość?
i to jest właśnie polska mentalność - rzygać się chce
dlatego nie kupuje aut używanych
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.