misiudg napisał(a):to i ja się podzilę swoimi doznaniami bo już kilka samochodów przejeździłem, jeżdzę różnie czasem szybiej czasem wolniej, miasto i trasa
zaczniemy od końca
Thalia 2007 silnik 1,2 6,5-7,5 LPG
Skoda SuperB 2012 silnik 1,4 TSI 8-12 benzyny(te 7 to emeryt stajl max do 2000 obrotów)
Skoda Roomster 2007 silnik 1,4 TDI 5-6 ON (przy bardzo ekonomicznej jeździe 4,1 trasa)
Panda 2006 silnik 1,2 7-8 LPG
Megane coupe silnik 1,6 1998 6-8 LPG
Skoda Octawia 2009 silnik 1,9 TDI 5,5-7 ON
Doblo 2011 silnik 1,4 7-9 LPG
Sprinter 2004 silnik 2,2 9-10 ON (bez różnicy czy pusty czy z towarem)
Laguna 1996 silnik 2,0 7-9 LPG
VV Polo 2002 silnik 1,4 6-8 benzyny
Yaris 2002 silnik 1,2 6-8 benzyny
są to wyliczenia ze stacji a nie komputera bo jak wiadomo ten za zwyczaj "lekko" się mija z prawdą
z Twojego posta kilka rzeczy jakoś mi nie pasi, ale może ja jakiś dziwny jestem, i tylko dlatego pozwoliłem sobie skomentować
po pierwsze
Thalia 1.2, Panda 1.2, Doblo 1.4 jeśli już kupiłeś z instalacją LPG to ok, ale tak małych silników nawt do bani by nie przyszło by je gazować, no może poza Doblo, bo Thalia i Panda to typowe miejskie auta(jak nie jeździsz na L-ce to z reguły taka fura to drugie auta w rodzinie, i ono pokonuje mało km), ale to tylko moje zdanie poza tym z twego posta widać, że tak małe silniki spalają prawie tyle samo LPG jak 2.0 litrowa podana przez Ciebie Laguna więc po co je gazować
po drugie
Skoda SuperB z tym silnikiem 1.4 to dla mnie pomyłka bo zamiast jazdy samochodem bardziej mi to wygląda na turlanie się meleksem po polu golfowym, ale może ja jakiś dziwny jestem bo już polemizowałem że według mnie to Octavia z tym silnikiem nie idzie, a co dopiero SuperB
po trzecie
ze Sprinterem lekko przesadziłeś minimum jakieś 3 litry na pusto i 6 na pełno, chyba że 90 km/h nim goniłeś na niemieckich autobahnach na pusto, to uwierzę w takie spalanie
po czwarte
reszta w sumie żadna nowość, czyli standard czy mały czy ciut większe te min 6-9 litrów musi łyknąć

.png)
.png)
.png)
.png)