Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.10.2012 11:13

Mitsubishi Outlander palił 8litrów diesla na 100,wydawało mi się mało więc mu jeszcze przyczepkę dopiąłem i w dziesięciu się zmieścił :D ,przecież to nie rajd o kropelce.Widzę że niedługo na ogniwa słoneczne zejdziecie :lol:
Połykacz kilometrow
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Połykacz kilometrow » 29.10.2012 11:36

Witam wszystkich......Bmw 520D 177Ps...4 osoby dorosłe + bagaznik 520 litrow zapakowany na full...trasa w nocy wrocław -zadar 5,3L/100 km...powrot- wyjazd wcześnie rano i przebijanie się tz.pokonywanie trasy w ciagu dnia 5,7L/100km
Ostatnio edytowano 13.12.2012 11:21 przez Połykacz kilometrow, łącznie edytowano 2 razy
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 29.10.2012 11:40

Ostatnio czytałem że w Priusach już montują ogniwo słoneczne którego zadaniem jest i tu ciekawostka... włączenie wentylatorów których zadaniem jest ( gdy samochód stoi na słońcu ) wyciąganie gorącego powietrza z wnętrza samochodu aby później klimie łatwiej/szybciej było schłodzić wnętrze do normalnych temperatur. Pomysł z deka kuriozalny ale jak to określili daje oszczędności na paliwie.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.10.2012 16:49

marcinbb napisał(a):Ostatnio czytałem że w Priusach już montują ogniwo słoneczne którego zadaniem jest i tu ciekawostka... włączenie wentylatorów których zadaniem jest ( gdy samochód stoi na słońcu ) wyciąganie gorącego powietrza z wnętrza samochodu aby później klimie łatwiej/szybciej było schłodzić wnętrze do normalnych temperatur. Pomysł z deka kuriozalny ale jak to określili daje oszczędności na paliwie.

W Mercedesie już dawno stosowane w S klasie
gigant87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigant87 » 31.10.2012 10:12

I w Audi ;)
Centrum Nawigacji Satelitarnej specjalizuje się w systemach nawigacji satelitarnej oraz w mobilnych rozwiązaniach. Naszym zadaniem jest przede wszystkim dobór odpowiedniego urządzenia do potrzeb potencjalnego użytkownika. Kierujemy się głównie optymalizacją pracy z urządzeniem GPS. Posiadamy wyspecjalizowany personel który odpowie na wszelkie pytania i rozwikła każdy problem. Oznacza to że w odróżnieniu od sklepów komputerowych, centrów handlowych czy innych "nie dla idiotów" w naszej firmie przygoda Klienta nie kończy się na wydaniu paru pudełek "do poskładania w domu". Jeżeli np. sprzedajemy sprzęt z oprogramowaniem na Europę, to oznacza to, że odnajdziecie tam Państwo pełne adresy, a nie tylko "główne drogi Europy". Gdybyście jednak mimo wszystko wybrali zakup GPS w dużych sieciach, po niskich(?) cenach, to również zapraszamy - uzbroimy te systemy (odpłatnie) w te elementy, których w nich zabrakło (np. uchwyty, ładowarki, odpowiednie oprogramowanie, kable TMC, subskrypcje i upgrade). Nasz sprzęt zawsze jest gotowy do drogi, pracownicy zainstalują do niego mapy dopiero w dniu sprzedaży (Zwykle mapy są ważne przez 1 rok od ich instalacji. Niestety trafiają do nas osoby, które kupiły gdzie indziej GPS niedawno, kilka tygodni, lub miesięcy temu, a już mają nieważne mapy, na skutek ich instalacji przeważnie w dniu przyjęcia do sklepu, a nie sprzedaży) zamontują go, oraz poinstruują użytkownika o tym jak korzystać. Dodatkowo urządzenia zostaną zabezpieczone na wypadek utraty danych i objęte naszą opieką na przyszłość, np. bezpłatną konfiguracją i aktualizacją nowych wersji map (Ważne!!! - bezpłatne usługi nie są wykonywane na poczekaniu, lecz w kolejności zgłoszeń - zwykle w ciągu kilku godzin). W okresach szczególnego popytu na bezpłatne usługi (gdy pojawiają się nowe wersje map) prosimy o uzgodnienie terminu, lub pozostawienie sprzętu na kilka dni. Posiadamy również infolinię gdzie każdy z naszych Klientów dostanie natychmiastowe rozwiązanie problemu, niezależnie w jakiej części świata przebywa Wnioski płynące z doświadczeń z satelitarnymi systemami nawigacyjnymi prowadzą nieuchronnie o wniosku że niezbędny jest ogólnoświatowy cywilny system nawigacji, określany jako Global Navigation Satellite System (GNSS).
Ostatnio edytowano 22.10.2013 13:16 przez gigant87, łącznie edytowano 1 raz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.10.2012 12:41

Z napisał(a):Widzę że niedługo na ogniwa słoneczne zejdziecie :lol:

Jednak to są maratony po 2500-4000km w niektórych przypadkach więcej.
Myślę, że spalanie ma tutaj jednak dużo do gadania bo można wydać od 1000 do 2000zł na samo paliwo przy tej samej trasie.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 31.10.2012 17:03

Ale sobie docinacie ... :)

Moja Renia teraz pokazała 11,8L/100 tylko miasto i korki ,korki , korki na domiar złego ze jest 2 ulice przelotowe to jedną zamknęli bo remont i makabra a to wszystko przez chryzantemy...
Krzy50
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzy50 » 04.11.2012 18:21

Ja byłem I raz w Chorwacji,byłem passatem b6 benzyna 150km,spalanie całkowite ok 6,3 l/100km,jazda zgodnie z przepisami z ominięciem autostrad ,auto prawie puste (2 osoby i ok 60 l wody i piwa).Zrobiłem ponad 3200 km (Węgry ,Corwacja,Włochy,Austria,Niemcy).
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 04.11.2012 18:39

Ropka po 5,69 w BP w Rzeszowie , a ja leję Vervę i też staniała , z 6,05 na 5,91 .
Poprzednio lałem Lotosa ale w ostatnim tankowaniu po prostu silnik się dławił i przerywał coś ,??
wlałem Vervę i spokój .

Teraz do pracy na piechotkę i mi pali 0 L/100 :)
kris2a
Autostopowicz
Re: Sharan TDI

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris2a » 11.11.2012 16:58

Witam. W moim przypadku jazda w stronę SPLITU srednie spalanie 6,4 l/100 km. tempomat max do 140 km/h.
Powrót 8l/100km predkosc 160 km/h. Tej drugiej wersji nie polecam może powodowac uszkodzenia prz temp powietrza 43 stopnie. W moim przypadku po 900km oczywiście mały korek 20 min i bramki ookoło 20min. W słowacji uszkodzenie przewodu chłodzenia.

pozdr

Mariusz_M napisał(a):
zlybanan napisał(a):zakładając diesela w trasie na poziomie 5.5l, a benę 8.5l,

Dla mnie spalanie diesla 5.5 (średnie faktryczne) to jak Yeti - niby jest ale nikt go nie widział. Jeżeli tylko mam sposobność jazdy dieslem zawsze patrzę na srednią i nigdy nie zeszła poniżej 6,5.
Nawet teraz (2 tygodnie temu) jechałem na narty do Austrii (800km w jedną stronę) jako pasażer Ford Focus rocznik 2008 (nie wiem jaki silnik, właściciel mówił, że silnik ma 115 KM). Jechaliśmy no bo diesel miał być tańszy. Średnia z wyjazdu: 7.1 l/100km. Dodam, że prędkości na autostradach oscylowały w granicach 115-130km/h (licznikowe, właściciel nigdy nie przekroczył 130km/h), częste hamowanie silnikiem i takie tam powiedzmy elementy eco-drivingu. Oczywiście gdy jechaliśmy autostradą to mi próbował wmawiać, że jego diesel w trasie polai poniżej 5 litrów wskazując na chwilowe spalanie, które wahało się w granicach 4-4.5 litra. Sorry wilkie... ale to nie jest średnie spalanie w trasie. Jazda w trasie to nie tylko z górki z wiatrem - czasmi jest pod górkę, czasmi jest korek, czasami trzeba często wyprzedzać. Dlatego trzeba podawać średnią od startu spod domu do mety pod kwaterą. I twedy wyszła ta średnia nieco ponad 7 l/100km. Nie wiem jak to napisać, żeby nie było pretensjonalne - właściciel był nie pocieszony, gdy go poinformowałem, e przy tak rekracyjnej jeździe (czyli np. 110-115km/h autostradą) mój benzynowy pali mi ok. 9 l/100km...

... gazu. Przy normalnej jeździe (czyli tempomat na licznikowe 150-160 w zależności od warunków i nastroju) już jest te 10.5 - 11.0 - ale ciągle gazu. Więc albo te 5.5 jest w bardzo małym silniku, albo znów ktoś się jara chwilowym spalaniem.

M.

PS. Swego czasu (15 lat temu) miałem dużego fiata - jakbym się nie starał spalanie było na poziomie 11-12 l/100km.
Wśród moich znajomych kilku miało FSO, wielu polonezy - noż qrna im (wg. ich słów) te pojazdy paliły 6 coma (nie lubię tego słowa, ale takim się co niektórzy posługiwali) 5. Tylko ja jakoś trafiłem chyba na jakiś wadliwy egzemplarz (a właściwie kilka bo miałem w życiu 3 kredensy)Myślę, że w PL do dobrego tonu jest wmawiać (sobie, innym), że mój samochód pali najmniej i (jak się kupiło używany) tylko mój ma faktycznyc przebieg 30 000km dla 8 letniego pojazdu - no bo kupiony od niemieckiego dziadka.

PS. 2 No chyba (ale w to tak trudno mi uwierzyć) jedzie ktoś te 1300km autostradami z prędkością licznikową 90km/h - cczyli faktyczną jakieś 84-85 - to mu ten dieselek spali może te 5.5l/100km - ale przy tej prędkości to się chyba można pociąć - i po co płacić za autostrady????
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 11.11.2012 17:31

Właśnie odkryłem 2 dni temu ,że mi dmucha z pod 2 wtryskiwacza , czasem mi kopcił jak mu dałem ... ale sobie myślę: moc jest , oleju nie bierze , a to 1 cylnder nie ma kompresji i nie spala się mieszanka.
Kopcenie było jeszcze w okresie wakacji , po wymianie zobaczę co się poprawi ? spalanie ? kultura pracy silnika ? zobaczę.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.11.2012 18:01

kris2a napisał(a):Powrót 8l/100km predkosc 160 km/h. Tej drugiej wersji nie polecam może powodowac uszkodzenia prz temp powietrza 43 stopnie.
Mariusz_M napisał(a):
zlybanan napisał(a):zakładając diesela w trasie na poziomie 5.5l, a benę 8.5l,

Że co? 8O
Jakie to "uszkodzenia powietrza 43 stopnie"? 8O
O co chodzi....??? 8O
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 12.11.2012 11:45

sanchopan napisał(a):Że co? 8O
O co chodzi....??? 8O

Nie wiem ale podejrzewam że to przewód chłodzenia :mrgreen: , równie dobrze mogło się to stać ze starości, przy minusowej temperaturze, jak i przy 25 stopniach.
Nie starał bym się doszukiwać teorii spiskowych pt: 160km/h; 8l/100km 43 stopnie i "Check Engine". Nikt nie zaprzecza że to kawałek drogi, i spacerek dla jednych a droga przez mękę dla innego auta. Nie przewidzimy co może się po drodze wydarzyć, ale zawsze trzeba wziąć kilka dodatkowych dukatów na ewentualne "W" po drodze.
sandr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandr » 20.11.2012 06:38

sanchopan napisał(a):...Że co? 8O
O co chodzi....??? 8O

Chodzi o to, że przy temperaturze powietrza zewnętrznego dochodzącej do 43°C - jazda z zadaną na tempomacie prędkością 160km/h (teren górzysty) może zakończyć się awarią silnika lub skrzyni biegów. Co w tym dziwnego?
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 20.11.2012 08:25

sandr napisał(a):Chodzi o to, że przy temperaturze powietrza zewnętrznego dochodzącej do 43°C - jazda z zadaną na tempomacie prędkością 160km/h (teren górzysty) może zakończyć się awarią silnika lub skrzyni biegów. Co w tym dziwnego?

Mogę się mylić ale uważam że jazda samochodem w temperaturze około 20 stopni w terenie górzystym z prędkością 120km/h może też zakończyć się awarią silnika i/lub skrzyni biegów. A nawet posunę się dalej ze stwierdzeniem jazda w temperaturze -20 stopni po Polskiej Zakopiance może też zakończyć się uszkodzeniem.

Te Szejki z Arabii Saudyjskiej to muszą mieć że tak powiem prze****, nówki samochody wszelkiej maści Land Rowery, Bugatti, Mercedesy to pewnie mają klimatyzowane komory silnika bo w przeciwnym wypadku na wyjazd na pustynie 2 silniki na pace muszą brać.
Że ten stary VW T4 przy 120km/h na 4 biegu na słonej pustyni nie wyzionął ducha http://www.busemprzezswiat.pl/2012/08/dzien-38-slona-pustynia-i-bicie-rekordow-predkosci-legalo-pl-america-trip/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.