Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2012 09:05

Bocian napisał(a):Mam inne obserwacje. Z tym, że w manualu.

..całkowicie się z Tobą Sławek zgadzam..w manualu. Trochę inaczej jest ze skrzynią automatyczną. Ty masz tempomat przypisany do biegu na jakim go załączysz...czyli jadąc pod górę przy 100km/h włączasz 5 bieg i tempomat.. komputer daje taką dawkę paliwa abyś na nią wjechał na właśnie tym biegu..a automat ..nie :mrgreen: Jeżeli komp dojdzie do wniosku że prędkość spada automatycznie zrzuci bieg na niższy aby tę prędkość utrzymać. No i akurat silniki cdi mają to do siebie że lubią "przetrzymać" bieg na tempomacie, czyli mówiąc inaczej dłużej na nim się rozpędza niż gdybyś jechał bez tempomatu..stąd ta różnica bo wiadomo że każda redukcja biegu w dół powoduje jakieś tam większe zużycie paliwa. Nie są to jakieś oszołamiające różnice, pewnie w 0.5 litra na stówkę przejechaną..ale są :mrgreen:

A w temacie, nie ja lecz syn w tym roku odwiedził Chorwację moim samochodem, spalanie w 2.2cdi wyszło mu ok 5.7 ON...czyli zadowalające. Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2012 09:34

Rysio napisał(a):
Minuta dwadzieścia :wink:

..no toś się Rysiu nieźle zaprawił.. :sm: :mrgreen: :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.09.2012 11:30

Ale przynajmniej poznałeś prawdę o automacie :wink:
użytkownik forum
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) użytkownik forum » 17.09.2012 21:13

pio555 napisał(a):tak czytam te posty o zużyciu paliwa...i smiac mi sie chce.....
załadowane samochody na full z klimą predkosci po 140 km/h i spalanie 5,5 L :lol:

no cóż ... nie 5,5 ale 6,3 ;) tyle mi wyszło średnio z 3000 km. Silnik 1.4 75KM benzynowy, 3 osoby pełny bagażnik i jakieś 60% z klimatyzacją. Prędkości zgodne z przepisami + 5 km/h (średnio), max chwilowy na autostradzie 160 (z górki w Austrii). Ale dodam, że spali tyle ile musi i chce, generalnie zwisa mi to. Dla mnie ważna jest ekonomia na co dzień a nie incydentalny wyjazd wakacyjny :P
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 18.09.2012 10:35

użytkownik forum napisał(a):
pio555 napisał(a):tak czytam te posty o zużyciu paliwa...i smiac mi sie chce.....
załadowane samochody na full z klimą predkosci po 140 km/h i spalanie 5,5 L :lol:

Śmiać to się chce mnie jak czytam posty, które podważają tego typu wpisy.
Z pewnością właściciele chcą sobie dorobić +100pkt do zajebistości i ściemniają na forum ile się da.
Masz bolida, który łyka 10l i nie wyobrażasz sobie aby samochody paliły mniej ?
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 18.09.2012 11:20

Renault Clio GrandTour 1.5 dCI 75KM, dwie osoby na pokładzie + gratów niemało, prędkości 110-130 km/h, średnie spalanie na trasie 4,5L ON

Trasa tylko autostradami oczywiście z małymi dojazdami w Czechach i Austrii + objazd płatnego odcinka w Słowenii.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 18.09.2012 12:00

Astra III kombi 1,7 CDTi. Trasa Opole - Ostrawa - Wiedeń - Maribor – Lubljana – Koper – Fazana k/Puli
3 osoby + bagaż
995 km - 5,8L
powrót - 5,6L (większy ruch, dużo korków)
Prękość max. 130, tempomat.

To wcale nie jest jakiś rewelacyjny wynik. Wcześniej miałem poczciwego Golfa III 1,9 TDi kombi w wersji GT. Spalanie miał średnio ok. 1 litr mniejsze niż Astra. Wcale bym się nie zdziwił jakby spalanie wyszło w granicach 4,8 - 5,0.
Niestety pojawiła się rdza, silnik zaczynał brać olej trzeba było zmienić samochód ...
Tomek.M
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek.M » 18.09.2012 13:09

pio555 potwierdzam twoją wypowiedź.
Nie wiem jak to robicie 4,5l -5,0 litra na 100km z załadowanym samochodem na "FULL" przy prędkości 130-140 ??
Moje 2,0 TDCI 140KM śrdnio 7l/100km z Boxem 5 osób ,prędkość do 140km/h na tempomacie.
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 18.09.2012 13:18

kaeres napisał(a):
użytkownik forum napisał(a):

Śmiać to się chce mnie jak czytam posty, które podważają tego typu wpisy.
Z pewnością właściciele chcą sobie dorobić +100pkt do zajebistości i ściemniają na forum ile się da.
Masz bolida, który łyka 10l i nie wyobrażasz sobie aby samochody paliły mniej ?

Śmiech to zdrowie :)

Jak to ktoś pisał już tu kiedyś, wszytkie samochody zaczynaja nagle więcej palić jak przychodzi do rozliczenia kosztów podróży :)

Ale z drugiej strony, moje "maleństwo" w cyklu tz " mieszanym " potrafi i 19,9 wypić, a jak jadę nim do CRO, bagażnik pełny, to średnie spalanie z wyprawy schodzi do 15,3........ i w automacie i z tempomatem większość trasy.

Więc może nasze samochody tez uwielbiaja CRO i dlatego mało palą ?????

Tak się zastanawiam, i jestem zdziwiona, mój samochód mało mi spalił 8O 8O
seguar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) seguar » 18.09.2012 14:03

Seat Ibiza 6J - 1.4 85 KM (benzyna) - 4 dorosłe osoby + pełny samochód
Trasa: Kłobuck - Baśka Voda (przez Słowacje i Węgry) - średnio 5,8l
W sumie przejechane ok. 3600 km z takim samym średnim spalaniem.
Ciekawy swiata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ciekawy swiata » 18.09.2012 14:33

Renault megane 1,9 diesel (Moc 120 KM / 88 kW) 2 osoby dorosłe + 2 dzieci w fotelikach załadowany na maxa + box dachowy - średnio 5,3 litra /100 km.
Zaznaczam ,że nie przekraczałem 120km/h - no może sporadycznie ale b.rzadko.
Wg. mnie autko b.ekonomiczne.
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 18.09.2012 14:45

caipirinha napisał(a):Śmiech to zdrowie :)

Jak to ktoś pisał już tu kiedyś, wszytkie samochody zaczynaja nagle więcej palić jak przychodzi do rozliczenia kosztów podróży :)

Ale z drugiej strony, moje "maleństwo" w cyklu tz " mieszanym " potrafi i 19,9 wypić, a jak jadę nim do CRO, bagażnik pełny, to średnie spalanie z wyprawy schodzi do 15,3........ i w automacie i z tempomatem większość trasy.

Ufff, nareszcie ktoś komu wyszło też 15+... :wink:
pio555
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pio555 » 18.09.2012 19:04

Dawigs napisał(a):

Astra III kombi 1,7 CDTi. Trasa Opole - Ostrawa - Wiedeń - Maribor – Lubljana – Koper – Fazana k/Puli
3 osoby + bagaż
995 km - 5,8L
powrót - 5,6L (większy ruch, dużo korków)
Prękość max. 130, tempomat.

To wcale nie jest jakiś rewelacyjny wynik. Wcześniej miałem poczciwego Golfa III 1,9 TDi kombi w wersji GT. Spalanie miał średnio ok. 1 litr mniejsze niż Astra. Wcale bym się nie zdziwił jakby spalanie wyszło w granicach 4,8 - 5,0.
Niestety pojawiła się rdza, silnik zaczynał brać olej trzeba było zmienić samochód ...

Tu akurat muszę się zgodzić sam miałem taka Astrę 1,7 CDTI 100KM paliła w trasie w/g komputera 5,5l(realnie 5,8-5,9) ...ale jeden warunek Vmax-130km/h i obciążenie 70%.Po dołożeniu boxu dachowego i prędkości przelotowej 140-150km/h spalanie wzrastało o ok 1,2l
P.S Licznikowe 130km/h to realnie 118-120km/h.
Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 18.09.2012 19:45

Tomek.M napisał(a):pio555 potwierdzam twoją wypowiedź.
Nie wiem jak to robicie 4,5l -5,0 litra na 100km z załadowanym samochodem na "FULL" przy prędkości 130-140 ??
Moje 2,0 TDCI 140KM śrdnio 7l/100km z Boxem 5 osób ,prędkość do 140km/h na tempomacie.

I masz odpowiedz.... "z Boxem", zdejmij go a spalanie spadnie minimum 1 litr, niestety ale opór powietrza wpływa zasadniczo na zużycie paliwa. Przy 140 km/h box stawia ogromny opór.
Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 18.09.2012 19:50

caipirinha napisał(a):Ale z drugiej strony, moje "maleństwo" w cyklu tz " mieszanym " potrafi i 19,9 wypić, a jak jadę nim do CRO, bagażnik pełny, to średnie spalanie z wyprawy schodzi do 15,3........ i w automacie i z tempomatem większość trasy.

Trzeba mieć zasobny portfel aby takiego smoka utrzymać przy obecnej cenie paliwa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.