Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zużycie paliwa

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.09.2012 21:20

hatatitla napisał(a):Nie ma co się śmiać. Może ta beema to hybryda? 8O

Z przystankiem autobusowym? :mrgreen:
Nasze auto spaliło średnio przez całą podróż w te i we wte, ok 8,5 litra benzyny na 100km, a jechałem praktycznie gdzie mogłem na tempomacie i nie przekraczałem przepisów dotyczących prędkości, więc te ilości co tu są podawane jakoś mnie nie przekonują.
czesia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czesia » 15.09.2012 21:46

Citroen c4 1.6 16v, 4002 km - 6,8l z czego 800km w 4 osoby na full, ogólnie nie było żałowane
piotrtc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrtc » 15.09.2012 22:47

Bocian napisał(a):
hatatitla napisał(a):Nie ma co się śmiać. Może ta beema to hybryda? 8O

Z przystankiem autobusowym? :mrgreen:
Nasze auto spaliło średnio przez całą podróż w te i we wte, ok 8,5 litra benzyny na 100km, a jechałem praktycznie gdzie mogłem na tempomacie i nie przekraczałem przepisów dotyczących prędkości, więc te ilości co tu są podawane jakoś mnie nie przekonują.

Nie musisz wierzyć. Tylko po powiedz mi w jakim celu ktoś miałby fałszować wyniki spalania? Jak chcesz to mogę Ci wysłać skany wszystkich paragonów z tankowania. Niestety komputera w samochodzie nie mam, zdjęcia ekranu gps z podsumowaniem trasy nie zrobiłem ale możesz sobie sam policzyć. Przejechane 2660 km na 139 litrach, sam możesz policzyć. Sam się spalaniem zdziwiłem, bo zakładałem 6-7 a wyszło 5,2. Widać można. Gdybym jeszcze miał tempomat i prędkości ograniczył do 90-100 wynik byłby jeszcze lepszy, ale nie o to tu chodzi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2012 22:59

piotrtc napisał(a): Gdybym jeszcze miał tempomat i prędkości ograniczył do 90-100 wynik byłby jeszcze lepszy, ale nie o to tu chodzi.

..co do pierwszego to jadąc na tempomacie zużycie paliwa Ci wzrośnie..niestety. :papa:
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 16.09.2012 08:34

Nadal Seat Ibiza 1,9 TDI. Tarnów-Vourvorowu-Tarnów, 4014 km; spalanie 5,3 l/100 km.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.09.2012 08:48

Romano300 napisał(a):Ktoś założył ten wątek i nie ma co się wkurzać/śmiać, jak nie interesuje, czytajcie inne wątki.
Załóżcie wątek o spaleniu kalorii w Chorwacji, nie widzę problemu.

Ani mi do śmiechu , ani to wkurzania!
Przeczytaj cały wątek 91 stron ....to wierz mi nieżle się też ubawisz.
Romano300 napisał(a):Warto zauważyć, że niskie zużycie paliwa podane są przy silnikach diesla.W współczesnych autach spalanie na poziomie 5-6 w trasie, z dominacją autostrady jest realne i dziwią się tylko posiadacze aut dość leciwych, dużej pojemności, benzyniaków lub lubiących agresywną jazdę.

.....no dobra mój "Pedzio" 1,6 HDI od nowości mój , jara może 5,5 w drodze do Cro (mam to w doopie) i co z tego....
Jadąc na urlop /wakacje mam się zastanawiać ile mi spali ?!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2012 08:52

maniust napisał(a):Jadąc na urlop /wakacje mam się zastanawiać ile mi spali ?!

..kwintesencja tematu.. :papa: :papa:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 16.09.2012 09:32

maniust napisał(a):Przeczytaj cały wątek 91 stron ....to wierz mi nieżle się też ubawisz.

Na pewnym forum motocyklowym jest mniej więcej tyle samo stron nt. wymiany oleju... :lol: Mnie nic już nie zdziwi... ;)
lubelski napisał(a):..co do pierwszego to jadąc na tempomacie zużycie paliwa Ci wzrośnie..niestety. :papa:

A to ciekawostka... :lol: Na jakiej podstawie stryjanka tak sądzii??? :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2012 10:38

moondek napisał(a):A to ciekawostka... :lol: Na jakiej podstawie stryjanka tak sądzii??? :lol:

..stryjanka :D sądzi na podstawie własnych obserwacji :mrgreen: , nie są to duże ilości... w granicach 0,3 l ale jednak są. Może nie doprecyzowałem odpowiedzi ...chodzi mi o automatyczną skrzynię biegów. :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.09.2012 10:45

lubelski napisał(a): ...chodzi mi o automatyczną skrzynię biegów. :papa:

Minuta dwadzieścia :wink:
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 16.09.2012 10:50

Ford mondeo 2.0 145KM normalnie pali 10-11 litrów gazu. W drodze do Chorwacji przy prędkościach 150 - 170 km/godzinę niestety spalał 16-17 litrów gazu. Coś za coś:-)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.09.2012 10:53

lubelski napisał(a):
piotrtc napisał(a): Gdybym jeszcze miał tempomat i prędkości ograniczył do 90-100 wynik byłby jeszcze lepszy, ale nie o to tu chodzi.

..co do pierwszego to jadąc na tempomacie zużycie paliwa Ci wzrośnie..niestety. :papa:

Mam inne obserwacje. Z tym, że w manualu.
peyter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) peyter » 16.09.2012 14:48

maniust napisał(a):
peyter napisał(a):Swoją drogą spotkałem w tym roku kilku rodaków którzy rozmowę sprowadzili do tematu spalania i każdy się chwalił jak to mało mu auto nie spaliło.......ciekawe że tak badzo się lubimy tym chwalić..... tylko po co?

Bo to się wzięło z "Nie ma mocnych" - Ile pali? - Pięć. - Nieźle. A mój Wartburg dziesięć.
.....i chyba to Polakom weszło w krew i większość jest dumnych z tego , mogąc wciskać innym przechwałki o niskim spalaniu.
Lepiej niech się każdy pochwali ile spalił kalorii! :D

Albo ile mu przybyło tych kalorii :D
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 16.09.2012 20:45

lubelski napisał(a):..stryjanka :D sądzi na podstawie własnych obserwacji :mrgreen: , nie są to duże ilości... w granicach 0,3 l ale jednak są. Może nie doprecyzowałem odpowiedzi ...chodzi mi o automatyczną skrzynię biegów. :papa:

Ja jeżdżę na manualu i mam podobne spostrzeżenia jak Bocian, nawet pomimo tego, że on ma benzyniaka a ja diesla :)
dziubeklublin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziubeklublin » 16.09.2012 21:36

Audi A4 B7 2.0 tdi Lublin- Stanici-Lublin wszystkiego wyszło 3200 km spalanie 7.0 l/100 km, poza autostradą zgodnie z przepisami na autostradzie sporo ponad no i po spalaniu widać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.