Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sdolas
Cromaniak
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.04.2016 20:07

Może wyluzujcie już co :roll:
Zamiast gdybać, teoretyzować i spierać się kogo zdanie jest bardziej wartościowe może przejdźcie do tematu wątku :wink:
Osobiście chętniej poczytam co faktycznie dzieje się na granicach i drogach :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2016 20:12

OK, zgadzam się 8)

Moim zdaniem to powinien być wątek o ewentualnych problemach w drodze do Chorwacji.
I tylko o tym :roll:

Świata nikt z nas nie zbawi :roll:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.04.2016 20:15

Lednice napisał(a):Władze francuskie twierdzą, że dzięki takiej polityce wpływ ekstremistów z ISIS na Arabów we Francji jest niewielki.

Ja nie wiem skąd Ty bierzesz te informacje, ale zakładam, że od swojego Francuza.

"Islam przywrócił nam poczucie godności, po tym jak Francja nas upokorzyła" - tak mówi francuski dżihadysta walczący w Syrii. Takich jak on, francuskich obywateli, którzy zdecydowali się dołączyć do Państwa Islamskiego jest ponad 300, w tym prawie 20% to kobiety.

W walkę po stronie muzułmańskich ekstremistów w Syrii i Iraku, zaangażowanych może być ok. 1000 francuskich obywateli, którzy są na miejscu, w drodze, bądź na etapie przygotowań do wyjazdu - twierdzi Ministerstwo Spraw Wewnętrznych tego kraju.

Większość Europejczyków walczących dla Państwa Islamskiego, pochodzi z Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Szwecji i Danii.

Lednice napisał(a):Świata nikt z nas nie zbawi :roll:

Tu nie chodzi o zbawianie świata, ale o udawanie, że nic się nie dzieje.
Lednice napisał(a):Moim zdaniem to powinien być wątek o ewentualnych problemach w drodze do Chorwacji.
I tylko o tym :roll:

To tylko tymczasowy bałagan. Rysio napisał:
Rysio napisał(a):Planuję temat wysprzątać, ale definitywnie, wtedy kiedy zacznie on mieć sens merytoryczny, czyli w okolicach maja, bo na dzień dzisiejszy, jeśli nie ma wyjazdowiczów, każda dyskusja w tym temacie to jeden wielki oftop i gdybanie. Mamy okres zimowy więc możemy sobie pogdybać i o flaszkach i o schabowych. Jak merytorykja się pojawi to przeniesiemy całość do HP dla potomnych :wink:
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.04.2016 20:21

Pogadulić też czasem trzeba :wink:, ale bywa też tak, że świadomie czy też nie, sami się niepotrzebnie negatywnie nakręcamy :roll: .
Dla mnie pytanie na najbliższe dni, tygodnie to czy wyrabiać paszporty czy jak w zeszłym roku liczyć tylko na dowody osobiste.
Miejscowi niby mówią że na chwilę obecną paszporty nie są potrzebne, nawet przy planowaniu wypadu do Dubrownika.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2016 20:27

Paszporty na 100% nie będą potrzebne,
chyba, że pojedziesz na Ukrainę lub do Rosji, ewentualnie Turcji czy Kosowa :D

Tylko spokój nas może uratować :wink:

Ja w każdym razie mam dość polemiki z histerykami :D :D :D
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 20.04.2016 20:44

Mimo wszystko śledzę tematy drogowe, graniczne, by w razie czego jeszcze zdążyć z paszportami.
Nie jadę w lipcu jak w zeszłym roku więc trochę czasu jeszcze mam :wink:
Na wariata też nie chcę wyrabiać 4 szt. bo jak dowód wystarczy to i sporo w kieszeni zostanie :wink:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 20.04.2016 20:47

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.04.2016 21:36

sdolas napisał(a):Mimo wszystko śledzę tematy drogowe, graniczne, by w razie czego jeszcze zdążyć z paszportami.
Nie jadę w lipcu jak w zeszłym roku więc trochę czasu jeszcze mam :wink:
Na wariata też nie chcę wyrabiać 4 szt. bo jak dowód wystarczy to i sporo w kieszeni zostanie :wink:

Polskie dowody osobiste są uznawane w krajach, które do UE nie należą i prędko do UE nie wejdą jak Serbia, Albania, Czarnogóra, Bośnia-Hercegowina, Macedonia
Tak samo są tam uznawane dowody osobiste innych krajów UE :roll:
Dowody "unijne" są dobrze zabezpieczone :roll:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 21.04.2016 08:37

Dawno tutaj nie pisałem ale mam wrażenie że Lednice próbuje wmówić że jest ok nie ma co się nakręcać. Akurat mam inne doświadczenia z obserwacji w ostatnim czasie własnej okolicy. Nie wiem z kąd oni są ale w mej okolicy pojawiło się naprawdę sporo uchodźców (sporo bo wcześniej ich nie widywałem w ogóle), pochodzenia nie znam ale karnacja typowa jak dla nich, kobiety w chustach itp.). Dziś rano jadąc do pracy i stojąc w korku (wlot do wawy od miłosnej, przy skrzyżowaniu z kajki) stała na przystanku rodzinka tych uroczych ludzi, dzieciaki a była ich dwójka tak w wieku 5 lat?? rzucała w przejeżdżające samochody czymś... najprawdopodobniej kamieniami. Druga sytuacja z zeszłego tygodnia, podjeżdżam z żoną do sklepu znanej marki stonkowej, przed stoi policja i ochrona i sporo naszych ukochanych uchodźców w sklepie i poza nim. Nie wiem co się działo dokładnie ale słyszałem jak personel rozmawiał że była bijatyka i musieli wzywać policje i tutaj to nie było w międzylesiu a w Górze Kalwarii. Dla mnie masakra jakaś normalnie...
Skuti
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skuti » 03.05.2016 20:23

Witajcie
Pełen obaw o własne bezpieczeństwo ruszyłem autem 19 kwietnia do Chorwacji. Podobnie jak w tamtym roku omijałem drogi płatne bo nigdzie mi się nie śpieszyło. Celem był tym razem Pag. Zarówno w tamtą stronę jak i z powrotem (wracałem 1-2 maja) nie zauważyłem nigdzie żadnych podejrzanych ludzi ani na drogach ani w ich pobliżu. Kontrolę paszportową miałem jedynie na granicy Słowenii z Chorwacją ale to wiadomo jedynie formalność. Jedyna "nowość" w porównaniu z poprzednim rokiem to niewielkie zasieki z drutu kolczastego przy przejściu granicznym między Słowenią a Chorwacją (być może ich nie widziałem w tamtym roku bo to przejście przekraczałem wtedy w nocy). Odniosłem też wrażenie że tak jak by więcej policji jest na drogach w każdym z krajów po drodze jak i w samej Chorwacji. Ogólnie w porównaniu z tamtym rokiem nie zauważyłem żadnych zmian tak więc śmiało można ruszać na wakacje - przynajmniej na chwilę obecną. Prawdopodobnie w maju też się wybiorę na jakieś dwa tygodnie ale tym razem bardziej na południe kraju, jak wrócę też zdam relacje ;)

Jak ktoś ma jakieś pytania to piszcie.
danielroland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielroland » 08.05.2016 19:12

dokładnie jak napisał Lednice panika jest zbędna

czerwiec 2015 nic
wrzesień 2015 namioty na granicy SLO / A uchodźcy brak

brak obaw ja czuje się bezpieczny jadąc nawet z małym dzieckiem
wiec jak ktoś chce dołączyć do jazdy zapraszam serdecznie jedziemy spokojnie (wyjazd 9-10 czerwiec) bo to WAKACJE
moniolla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moniolla » 08.05.2016 19:46

Dziękuję Skuti.takie informacje w tym wątku mile widziane.jedziemy do Senj za 16 dni -wyprawa na 3 motocykle - i czytamy wszelkie aktualne newsy z trasy .zawsze lepiej wiedzieć co w trawie piszczy :-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2016 20:33

moniolla napisał(a):Dziękuję Skuti.takie informacje w tym wątku mile widziane.jedziemy do Senj za 16 dni -wyprawa na 3 motocykle - i czytamy wszelkie aktualne newsy z trasy .zawsze lepiej wiedzieć co w trawie piszczy :-)

Jest nowy wątek >>> dojazd-do-cro-i-utrudnienia-2016-konkrety-t50191.html#p1719204

W nim mają być i będą tylko konkrety, posty poboczne, podobne do tych jak tutaj wcześniej - polecą na śmietnik a recydywa spotka się z odpowiednią "nagrodą" :idea:
misiaczek-bartek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiaczek-bartek » 09.05.2016 01:09

Chciałem w końcu pokazać moim towarzyszkom podróży bośnie i Hercegowinę, ale dzięki temu co znalazłem na forum już wiem że nie zobaczą tego ciekawego kraju w najbliższym czasie.

Jeszcze kilka lat temu bośniackie media informowały o wzroście zagrożenia fundamentalizmem. "Terroryści znaleźli przyczółek w Bośni i Hercegowinie", "Wahhabici wciągają Bośnię w wojnę domową", "Wahhabici w gotowości" - to tylko niektóre z czołówek bośniackich gazet, zwłaszcza w serbskiej części Bośni i Hercegowiny - Republice Serbskiej. Tak w 2007 roku zaczynała się ogólnopaństwowa dyskusja na temat obozów wahhabitów w Bośni, ilości posiadanej przez nich broni oraz związanych z tym ewentualnych konsekwencji dla całego społeczeństwa. Problem bośniackiego islamu nie ominął również prasy europejskiej.

link 1
link 2
trochę z nas (użytkowników forum jeździ przez BiH dlatego też warto przeczytać). Link 2 zawiera informacje z 21.11.2015 więc w miarę aktualne
marena01
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marena01 » 09.05.2016 05:46

[quote="misiaczek-bartek"]Chciałem w końcu pokazać moim towarzyszkom podróży bośnie i Hercegowinę, ale dzięki temu co znalazłem na forum już wiem że nie zobaczą tego ciekawego kraju w najbliższym czasie.

czyli jednodniowy wypad do sanktuarium w Medziugorie odpada ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone