Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Postnapisał(a) travel » 10.03.2016 17:06

Paszport lepiej mieć ....... jakby trzeba było się ewakuować przez kraje spoza Unii :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.03.2016 18:24

21monika napisał(a):A terminy są takie same dla wszystkich województw. :!: CZTERY TYGODNIE a jeśli jest wcześniej zostanę powiadomiona sms-em. :lol: I zaznaczę, że zainteresowanie i kolejki w urzędzie wzrastają z szybkością zbliżających się wakacji zwłaszcza w dużych aglomeracjach

To prawda :!: :roll:

Termin urzędowy jest 4 tygodnie, w Bielsku póki co są w praktyce niecałe 2 tygodnie.
Ale ruch jest na razie mały.

PS: nie wybieram się do żadnych ciepłych krajów. :wink:
Do ciepłych i egzotycznych oraz dalekich miejsc jak Kanary, Madera, Azory, Gwadelupa, Martynika, Tahiti, itd.
też często wystarcza dowód :wink: :wink: :wink:

Paszport w Europie jest raczej mało komu potrzebny, poza Kosowem oraz Rosją, Ukrainą, Mołdawią i Białorusią.
Serbia, Albania, Bośnia, Czarnogóra, Macedonia - wszędzie wpuszczają na dowód.
Z Chorwacji trudno uciekać przez Kosowo :wink:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 10.03.2016 19:45

Ale czarne scenariusze piszecie ..... szok .....
Chorwaci nie pozwolą żeby uchodźcy zaburzyli ruch turystyczny !!! Już zamknęli granice ..... choć ciocia Angela się tym oburza ;)
euromissile
Croentuzjasta

Postnapisał(a) euromissile » 10.03.2016 20:02

travel napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Do wakacji (licząc np od 1 czerwca) jeszcze sporo czasu.
Nie ma potrzeby "nakręcać się" i panikować na zapas.
Trochę wyjaśni się w maju po dwóch weekendach (początek i koniec maja).

Dobrze ,że jadę we wrześniu to będę miała mnóstwo informacji od Was :mrgreen:

Informacji tak ale mniej naszych wtedy bedzie jechac niz np w lipcu wiec i nie bedzie kogo prosic o pomoc w razie W. ;p

anakin napisał(a):
klerjeser napisał(a):Koszt powalający, całe szczęście, że paszport jest ważny 10 lat, bo można by było nie uzbierać. Ale jak jesteś w nagłej potrzebie, zawsze możesz wziąć chwilówkę :D
4 tygodnie w marcu??? Nie podciągnęli jeszcze wam sieci do województwa?

Dopuszczasz do siebie, że dla kogoś ten koszt może być jednak spory?
Co do Twojego bywania w świecie ( o którym na każdym kroku wspominasz) to obawiam się, że w d....byłeś i g.....widziałeś tak naprawdę.
No i jako mieszkaniec wielkiej aglomeracji, wiesz zapewne, że wieśniak to stan umysłu a nie miejsce zamieszkania.

Tak dla Twojej wiadomości....NFZ nie refunduje wszystkich leków.
A farmakoterapia w zespole Delbrücka jest nieskuteczna.

klerjeser napisał(a):Lekka sprzeczność logiczna. Skoro kogoś stać na wyjazd zagraniczny do kraju "paszportowego", koszt paszportu to grosze.

To ja Ci napiszę to bardziej przejrzyście- gówno Cie obchodzi na co kto i jak wydaje pieniądze.

ps.
załóż sobie zawczasu trzeciego nicka, gdybyś przypadkiem na tym nie doczekał pierwszego dnia wiosny.

:mrgreen:
Koenig
Cromaniak

Postnapisał(a) Koenig » 10.03.2016 21:12

pawelli napisał(a):Ale czarne scenariusze piszecie ..... szok .....
Chorwaci nie pozwolą żeby uchodźcy zaburzyli ruch turystyczny !!! Już zamknęli granice ..... choć ciocia Angela się tym oburza ;)

Weź pod uwagę, że tak samo można było mówić o Grecji - w końcu turystyka też tam jest ważna. A mimo wszystko zawaliło się.
Jedyna nadzieja w tym, że po ubiegłorocznym zaskoczeniu teraz władze jednak reagują bardziej zdecydowanie.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 11.03.2016 10:09

Ale w Grecji to oni "lądują z morza" - a tu muszę jeszcze pokonać np. Serbię - a tam też już ich nie wpuszczają.

Mój kolega był w Cro zaraz po wojnie - jak turystów praktycznie chroniły kordony wojska - wiec i z uchodźcami sobie poradzą.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 11.03.2016 10:15

pawelli napisał(a):Ale w Grecji to oni "lądują z morza" - a tu muszę jeszcze pokonać np. Serbię - a tam też już ich nie wpuszczają.

Mój kolega był w Cro zaraz po wojnie - jak turystów praktycznie chroniły kordony wojska - wiec i z uchodźcami sobie poradzą.

a kiedy to było "zaraz po wojnie"?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 11.03.2016 11:19

bodajże cos ok. 1998 roku a może nawet w 1997.
Ja byłem pierwszy raz w 2000 roku - a on juz tam kilka razy był ;)
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 11.03.2016 11:24

pawelli napisał(a):bodajże cos ok. 1998 roku a może nawet w 1997.

"Szwagry"były też w 1997, na Istrii....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2016 11:27

Pierwszy raz w Chorwacji w 1997 roku bez chronienia kordonami wojska.
Pobyt na Istrii na której wojny nie było.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 11.03.2016 11:28

Byłem w 1996 i oprócz tego że często na drodze można było spotkać kolumny IFOR ciągnące do Bośni, żadnych kordonów wojska nie widziałem i nikt mnie nie chronił. Coś kolega Ci ściemy pocisnął :wink:
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 11.03.2016 11:38

Byłem na Rabie w 1996. Przejeżdżaliśmy przez ostrzelane Karlovac i Slunj ze zrujnowanymi budynkami i dziurami po kulach w murach. Widywało się przy drodze i na przystankach chłopaków w mundurach na przepustce albo idących do rezerwy, ale żadnych kordonów wojska i tego typu rozrywek nie widzieliśmy.

Na Rabie było już sporo ludzi (przełom lipca/sierpnia), głównie Niemców. Jedynym śladem, że Chorwacja jest krotko po wojnie był zalew towarów importowanych, głownie włoskich w sklepach, chorwacka była chyba tylko mineralka. No i ceny, już wtedy taka sobie kolacja dla 2 osób kosztowała gdzieś 150 kun.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 11.03.2016 13:20

Rysio napisał(a):

Byłem w 1996 i oprócz tego że często na drodze można było spotkać kolumny IFOR ciągnące do Bośni, żadnych kordonów wojska nie widziałem i nikt mnie nie chronił. Coś kolega Ci ściemy pocisnął :wink:

Możliwe - był w Dalamacji a dokładniej mówiąc w Makarskiej.
Moze gdzies widział w okolicach granicy.
Bo w 2000 roku na granicy z Bośnią - to były regularne wojska, helikoptery itp. - to sam widziałem
travel
Cromaniak

Postnapisał(a) travel » 11.03.2016 17:16

pawelli napisał(a):
Rysio napisał(a):

Możliwe - był w Dalamacji a dokładniej mówiąc w Makarskiej.
Moze gdzies widział w okolicach granicy.
Bo w 2000 roku na granicy z Bośnią - to były regularne wojska, helikoptery itp. - to sam widziałem

Byłam w 2000r w Zaostrogu i wojska nie widziałam.

Chociaż jak jechaliśmy tam nocą nie wybrzeżem tylko przez Knin i góry dwa razy jacyś mundurowi nas zatrzymywali.

Niesamowicie wyglądały opuszczone wioski z ziającymi czernią pustymi oknami. Dobrze, że na siku się nie zatrzymaliśmy , bo podobno było tam dużo min.
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 12.03.2016 20:24

Ja tam czarnych scenariuszy pisać nie chcę ale mam kuzyna - kierowcę zawodowego i mówi, że spotkać ludzi wiadomo jakich ciągną wiadomo gdzie jest od groma i ciut ciut... A dzicz to nieprzeciętna. Zresztą nie dziwię się bo takie warunki jak mają oni to upadlają... Kuzyn mówił, że na pauzie potrafił ich z 5 z naczepy wyganiać a co naniszczyli towaru to inna kwestia. Ponoć kierowce tirów pod naczepy podłączają napięcie żeby ich odganiać. Aa... I wbrew informacjom na TVN (chociaż od oglądania Wiadomości w TV Rządowej oczywiście też stronię) to tam wśród nich kobiet i dzieci jest znikomy procent. Wszystko to mężczyźni w wieku poborowym....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone