Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Postnapisał(a) boboo » 10.03.2016 07:39

klerjeser napisał(a):(...) Nie wiem skąd czerpiesz swoje obserwacje, prawie wszyscy, których znam mają ważne paszporty (...)
Przecież to proste:
"wszyscy" - "prawie wszyscy" = "ci, którzy nie mają ważnych paszportów"
I być może z "obserwacji" tej właśnie grupy, kolega sdolas wyciągnął wnioski.
klerjeser napisał(a):(...) Może dlatego że podróżują trochę dalej niż do UE i bałkańskich kraików
No to masz znajomości, że hoho. Jak "Fred z Wybrzeża" (Cezary Pazura chyba w "Chłopaki nie płaczą"). On też znał kogoś, kto był w Ameryce.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 10.03.2016 07:54

21monika napisał(a):
klerjeser napisał(a):
walp napisał(a):
klerjeser napisał(a):Nie wiem skąd czerpiesz swoje obserwacje, prawie wszyscy, których znam mają ważne paszporty. Może dlatego że podróżują trochę dalej niż do UE i bałkańskich kraików ;)

Czy przez określenie "bałkańskie kraiki" chciałeś coś więcej powiedzieć na temat zaszeregowania turystów, wyjeżdżających z dowodem osobistym,
wobec tych latających z paszportem na Dominikanę, Cape Verde, czy do Tajlandii?
Tak tylko z ciekawości pytam.

lotnikwsk napisał(a):A mój paszport stracił ważność 15 lat temu :evil:

A ja odnawiam w tym roku.

Kraiki, czyli Serbia, Czarnogóra, Macedonia, Albania....reszta to twoja interpretacja....

Przypominam, że do Turcji, Tunezji czy na Ukrainę paszport jest wymagalny :)

Kosztuje 100 z drobnymi i ważny jest 10 lat, warto mieć :)

Wyrobienie paszportu 140zł (70zł studenci, młodzież ucząca i emeryci) + 8 zł opłata dla agencji przyjmującej opłaty w Urzędzie Marszałkowskim + 25zł zdjęcie w/g wytycznych bez uśmiechu i żadnych upiększeń czyli jak z dołka. :D
Właśnie wypełniłam wniosek i czekam 4 tygodnie. :P

Koszt powalający, całe szczęście, że paszport jest ważny 10 lat, bo można by było nie uzbierać. Ale jak jesteś w nagłej potrzebie, zawsze możesz wziąć chwilówkę :D

4 tygodnie w marcu??? Nie podciągnęli jeszcze wam sieci do województwa?
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 10.03.2016 08:13

Są ludzie, którzy paszportu po prostu nie potrzebują, bo urlopy spędzają w "bezpaszportowych" krajach.
Są też ludzie, dla których jest to spory koszt i tylko dla jakiegoś wała ciągnącego sobie z nich łacha wyrabiać paszportu nie będą. Zamiast tego wolą zafundować coś dziecku, co zaowocuje radością na jego buzi.
Nie patrz innym w portfele, bo nic ci do tego.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 10.03.2016 08:25

boboo napisał(a):Są ludzie, którzy paszportu po prostu nie potrzebują, bo urlopy spędzają w "bezpaszportowych" krajach.
Są też ludzie, dla których jest to spory koszt i tylko dla jakiegoś wała ciągnącego sobie z nich łacha wyrabiać paszportu nie będą. Zamiast tego wolą zafundować coś dziecku, co zaowocuje radością na jego buzi.
Nie patrz innym w portfele, bo nic ci do tego.

Lekka sprzeczność logiczna. Skoro kogoś stać na wyjazd zagraniczny do kraju "paszportowego", koszt paszportu to grosze.

I chyba zapomniałeś, że jesteśmy na forum, więc nie ty decydujesz gdzie zaglądam, jak cie to wprowadza w traumę, co najwyżej możesz skorzystać z szansy, którą kiedyś oferował nam prezydent Chirac. :D
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 10.03.2016 08:33

klerjeser napisał(a):I chyba zapomniałeś, że jesteśmy na forum, więc nie ty decydujesz gdzie zaglądam, jak cie to wprowadza w traumę, co najwyżej możesz skorzystać z szansy, którą kiedyś oferował nam prezydent Chirac. :D

Skoro jesteśmy na forum, to pozwól, że zapytam - po co tu się zalogowałeś? Bo ja czasem mam wrażenie, że wyłącznie po to, żeby pokazać swoją zajebistość. Jeśli mogę jednak coś doradzić to nie idź tą drogą. Ewentualnie zawsze pozostaje FB - tam zapewne masz kilkaset tysięcy swoich fanów :?
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 10.03.2016 08:37

klerjeser napisał(a):Lekka sprzeczność logiczna. Skoro kogoś stać na wyjazd zagraniczny do kraju "paszportowego", koszt paszportu to grosze.
Pozostaje mi tylko wyrazić ubolewanie nad podejściem do logiki.
andywiki
Croentuzjasta

Postnapisał(a) andywiki » 10.03.2016 08:43

greenrs napisał(a):
klerjeser napisał(a):I chyba zapomniałeś, że jesteśmy na forum, więc nie ty decydujesz gdzie zaglądam, jak cie to wprowadza w traumę, co najwyżej możesz skorzystać z szansy, którą kiedyś oferował nam prezydent Chirac. :D

Skoro jesteśmy na forum, to pozwól, że zapytam - po co tu się zalogowałeś? Bo ja czasem mam wrażenie, że wyłącznie po to, żeby pokazać swoją zajebistość. Jeśli mogę jednak coś doradzić to nie idź tą drogą. Ewentualnie zawsze pozostaje FB - tam zapewne masz kilkaset tysięcy swoich fanów :?

Już to kiedyś miałem napisać , kolego klerjeser wypowiada się w paru watkach na forum a robi to w sposób jak by wszystkie rozumy pozjadał, troszkę pokory chłopie.
r00x
Odkrywca

Postnapisał(a) r00x » 10.03.2016 08:48

andywiki napisał(a):
greenrs napisał(a):

Już to kiedyś miałem napisać , kolego klerjeser wypowiada się w paru watkach na forum a robi to w sposób jak by wszystkie rozumy pozjadał, troszkę pokory chłopie.

Odniosłem dokładnie takie samo wrażenie.
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 10.03.2016 09:22

r00x napisał(a):
andywiki napisał(a):
greenrs napisał(a):Skoro jesteśmy na forum, to pozwól, że zapytam - po co tu się zalogowałeś? Bo ja czasem mam wrażenie, że wyłącznie po to, żeby pokazać swoją zajebistość. Jeśli mogę jednak coś doradzić to nie idź tą drogą. Ewentualnie zawsze pozostaje FB - tam zapewne masz kilkaset tysięcy swoich fanów :?

Odniosłem dokładnie takie samo wrażenie.

Już kiedyś napisałem na forum, że nikt go tu nie lubi i widać na przykładzie wyżej jest tego potwierdzenie :), jednak jemu to nie przeszkadza bo co my biedne nierozgarnięte żuczki możemy wiedzieć o życiu, świecie i innych :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 10.03.2016 09:52

klerjeser napisał(a):Koszt powalający, całe szczęście, że paszport jest ważny 10 lat, bo można by było nie uzbierać. Ale jak jesteś w nagłej potrzebie, zawsze możesz wziąć chwilówkę :D

Dopuszczasz do siebie, że dla kogoś ten koszt może być jednak spory?
Co do Twojego bywania w świecie ( o którym na każdym kroku wspominasz) to obawiam się, że w d....byłeś i g.....widziałeś tak naprawdę.
No i jako mieszkaniec wielkiej aglomeracji, wiesz zapewne, że wieśniak to stan umysłu a nie miejsce zamieszkania.

Tak dla Twojej wiadomości....NFZ nie refunduje wszystkich leków.
A farmakoterapia w zespole Delbrücka jest nieskuteczna.

klerjeser napisał(a):Lekka sprzeczność logiczna. Skoro kogoś stać na wyjazd zagraniczny do kraju "paszportowego", koszt paszportu to grosze.

To ja Ci napiszę to bardziej przejrzyście- gówno Cie obchodzi na co kto i jak wydaje pieniądze.

ps.
załóż sobie zawczasu trzeciego nicka, gdybyś przypadkiem na tym nie doczekał pierwszego dnia wiosny.
kadetdudi
Cromaniak

Postnapisał(a) kadetdudi » 10.03.2016 10:40

No i osiągnął kolega klerjeser swój cel. Sprowokować żeby... Właśnie. Żeby co? Podziwiam za podejście do tematu.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 10.03.2016 11:18

kadetdudi napisał(a):No i osiągnął kolega klerjeser swój cel. Sprowokować żeby... Właśnie. Żeby co? Podziwiam za podejście do tematu.

Na razie obserwuję. Powoli też mi się to zaczyna nudzić. :|
kadetdudi
Cromaniak

Postnapisał(a) kadetdudi » 10.03.2016 12:36

I teraz pytanie: czy Admin usunie wszystkie postu w wątku nie związane z tematem czy też zablokuje prowokatora lub mądralę jak kto woli? Jestem za tym, aby wszystkich ukarać. Będzie sprawiedliwie i zarazem pozbędziemy się tego, który sieje ferment.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2016 12:54

kadetdudi napisał(a):I teraz pytanie: czy Admin usunie wszystkie postu w wątku nie związane z tematem czy też zablokuje prowokatora lub mądralę jak kto woli? Jestem za tym, aby wszystkich ukarać. Będzie sprawiedliwie i zarazem pozbędziemy się tego, który sieje ferment.

zamieszki-kontrole-autostrada-t49319-345.html#p1680739
21monika
Cromaniak

Postnapisał(a) 21monika » 10.03.2016 15:34

klerjeser napisał(a):
Wyrobienie paszportu 140zł (70zł studenci, młodzież ucząca i emeryci) + 8 zł opłata dla agencji przyjmującej opłaty w Urzędzie Marszałkowskim + 25zł zdjęcie w/g wytycznych bez uśmiechu i żadnych upiększeń czyli jak z dołka. :D
Właśnie wypełniłam wniosek i czekam 4 tygodnie. :P

]Koszt powalający, całe szczęście, że paszport jest ważny 10 lat, bo można by było nie uzbierać. Ale jak jesteś w nagłej potrzebie, zawsze możesz wziąć chwilówkę :D

Tak dla wyjaśnienia :wink: właśnie mi się skończyła ważność, 8O cenę podałam dla wiadomości a nie okazania czy dużo albo mało. :!:
A terminy są takie same dla wszystkich województw. :!: CZTERY TYGODNIE a jeśli jest wcześniej zostanę powiadomiona sms-em. :lol: I zaznaczę, że zainteresowanie i kolejki w urzędzie wzrastają z szybkością zbliżających się wakacji zwłaszcza w dużych aglomeracjach. To tak gdyby ktoś stwierdził, że kończy mu się ważność dokumentu zwanego Paszportem. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone