Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artwro
Odkrywca
Re: Zamieszki, problemy, kontrole (autostrada) ??

Postnapisał(a) artwro » 04.09.2015 22:58

Wracałem dokładnie 13 dni temu z CRO i jadąc ze Słowenii do Austrii na byłej granicy wyświetliły mi się nad autostradą znaki, aby zjechać na prawo na byłe przejście graniczne. Tam faktycznie "trzepali" pogranicznicy oraz policjanci, ale przede wszystkim autokary, które ustawione były na prawy, skrajny pas. Osobówki były sporadycznie sprawdzane, dojeżdżając do policjanta widać było jak patrzył kto jedzie, z jakiego kraju, ile osób. Ja przejechałem prędkością 20 km/h bez zatrzymywania się. Niestety, syndrom uchodźców...
katarina1984
Plażowicz
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Postnapisał(a) katarina1984 » 05.09.2015 19:21

Witajcie

trochę nie na temat, ale za tydzień wyjeżdżamy na Istrię i z coraz większym niepokojem śledzę informacje dot. imigrantów w Europie. Czy w drodze do Chorwacji lub z powrotem albo na miejscu spotkaliście się z jakimiś problemami z tego tytułu? Jedziemy z 2 małych dzieci i troszkę się obawiam jakichś nieprzyjemności...
krakuscity
Koneser
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Postnapisał(a) krakuscity » 05.09.2015 21:34

katarina1984 napisał(a):Witajcie

trochę nie na temat, ale za tydzień wyjeżdżamy na Istrię i z coraz większym niepokojem śledzę informacje dot. imigrantów w Europie. Czy w drodze do Chorwacji lub z powrotem albo na miejscu spotkaliście się z jakimiś problemami z tego tytułu? Jedziemy z 2 małych dzieci i troszkę się obawiam jakichś nieprzyjemności...

Całkiem nie na temat info od Cromaniaków masz TU
zielony041
Turysta

Postnapisał(a) zielony041 » 05.09.2015 22:02

Wiecie jak w chwili obecnej wygląda sytuacja na przejściach granicznych:
- Mikulov (CZ-A)
- Trate (objazd dróg płatnych w Słowenii. A-Slo, tutaj chyba nie powinno być najmniejszego problemu)
- Ptuj > Zagrzeb (Macelj, w stronę Słoweńską maps.google podaje korki, jednak jedziemy na Chorwację)
- Letenye (Cro > H)
- Sahy (H > SK, jednak tutaj chyba też nie będzie problemów bo Słowacja nie jest destynacją uchodźców)

i w miastach
- Wiedeń
- Budapeszt

Można czuć się tam bezpiecznie bez obaw o swój samochód / bagaże etc?

Dzięki
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2015 22:22

Nie ma przejść granicznych w strefie Schengen :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Granice są otwarte i praktycznie można je przekraczać na każdej drodze :!:

W związku z sytuacją są tzw. lotne kontrole i jak ktoś nie ma ważnych dokumentów, to ma przes.ane :?

Ale tzw. uchodźcy, a tak naprawdę emigranci ekonomiczni nie jadą autami, bo ich nie mają.
Jak kontrolują to przede wszystkim autobusy. Poza tym cały ten cyrk dotyczy tego, że oni z Węgier przez Austrię chcą dostać się do Niemiec, żeby tam żyć na koszt Niemców, czyli ten kierunek podróży raczej nie dotyczy Polaków jadących do i z Chorwacji 8)
jotem
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jotem » 05.09.2015 23:04

Takie relacje nie napawają optymizmem...
http://m.niezalezna.pl/70607-granica-z- ... M.facebook

Wiem, że trasa z Polski do Chorwacji rzadko kiedy prowadzi przez Włochy..., ale niestety Europa przestaje być bezpieczna.
Sama za niedługo wyruszam i prócz tego, że droga sama w sobie bywa stresująca i męcząca, to jeszcze w tym roku dochodzą zupełnie nowe zagrożenia :evil:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2015 23:11

Podstawa to mieć dokumenty w porządku i nic podejrzanego nie przewozić.

PS: no i nie brać podejrzanych autostopowiczów :roll:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 05.09.2015 23:12

Lednice napisał(a):Nie ma przejść granicznych w strefie Schengen :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Tadeusz, przestań się już tego czepiać. Przejście graniczne, to ustalone miejsce na granicy państw, służące do jej przekraczania.
W języku angielskim nazywa się to miejsce: border checkpoint.

Porozumienie z Schengen, znosi kontrolę osób przekraczających granice państw członkowskich, dlatego w Schengen Border Code
przejście graniczne border checkpoint nosi nazwę border crossing point - jest to nadal przejście graniczne, tyle, że pozbawione kontroli.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2015 23:15

To jest zupełnie co innego :!:

Miejscem przekraczania granicy jest KAŻDE miejsce, mogę w KAŻDYM miejscu przejść przez granicę, a przejechać , tam gdzie jest droga :!:

To jest REWOLUCJA, bo wcześniej przekraczanie granicy w innych miejscach niż przejście graniczne było SUROWO zabronione :!:
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 05.09.2015 23:17

Dwa moje busy uciekły z Austrii do Czech, jest źle ogólnie w Austrii łapanki i kontrole śmiałem się do kierowców żeby jak by się co działo że niech krzyczą ze oni do Polski jadą ( nikt z uchodźców nie chce do Polski) może być problem z tymi 2000 może nie być chętnych he he :twisted:
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 05.09.2015 23:29

hrupek666 napisał(a):Dwa moje busy uciekły z Austrii do Czech, jest źle ogólnie w Austrii łapanki i kontrole śmiałem się do kierowców żeby jak by się co działo że niech krzyczą ze oni do Polski jadą ( nikt z uchodźców nie chce do Polski) może być problem z tymi 2000 może nie być chętnych he he :twisted:

Hej, to jakieś jaja, czy naprawdę jest taki syf ?

Jeszcze to przeczytałem, to naprawdę robi się jakieś gó...no.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2015 23:33

No, sytuacja jest ciekawa 8)

Wygląda na to, że Angela zmieniła zdanie i poparła Wiktora
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... l#MTstream

Może teraz ruszą tzw. uchodźcy z Serbii do Chorwacji :?:
No, ale myślę, że miny przeciwpiechotne na granicy serbsko-chorwackiej zapewne nadal są i nie ruszą
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 05.09.2015 23:33

Lednice napisał(a):To jest REWOLUCJA, bo wcześniej przekraczanie granicy w innych miejscach niż przejście graniczne było SUROWO zabronione :!:

Oczywiście, że to jest rewolucja. Jednak termin przejście graniczne, funkcjonuje nadal. Jeśli nie odpowiada Tobie terminologia angielska,
to po niemiecku jest to Grenzübergänge.

Jeśli zajrzysz do dokumentów dotyczących porozumienia z Schengen, to jest tam takie sformułowanie:
Die Grenzübergänge an den Binnengrenzen bleiben trotzdem weiter bestehen, solange auch die Grenze an diesen Orten erhalten bleibt.

Przejścia graniczne na granicach wewnętrznych nadal będą istnieć tak długo, jak granica pozostaje w tych miejscach.
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 05.09.2015 23:34

No ja uciekłem z A po co mi problemy, zaczyna się problem mam zamiar ciągnąc chłopaków do domu i zacząć urlop albo jazdę po kraju oni sami się boją (jak wiesz o co chodzi to zrozumiesz) :evil:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2015 23:42

walp napisał(a):
Jeśli zajrzysz do dokumentów dotyczących porozumienia z Schengen, to jest tam takie sformułowanie:
Die Grenzübergänge an den Binnengrenzen bleiben trotzdem weiter bestehen, solange auch die Grenze an diesen Orten erhalten bleibt.

Przejścia graniczne na granicach wewnętrznych nadal będą istnieć tak długo, jak granica pozostaje w tych miejscach.

Jest mi przykro, że nie rozumiesz problemu 8)
Przejść granicznych wewnątrz strefy Schengen nie ma :!:

W związku z przystąpieniem Polski do Strefy Schengen, z dniem 21 grudnia 2007 zlikwidowano przejścia graniczne na granicy z Niemcami, Czechami, Słowacją i Litwą. Utrzymywana jest wyłącznie infrastruktura niezbędna do sprawnego przywrócenia kontroli granicznej w szczególnych przypadkach, jednak formalnie nie są to już przejścia graniczne[

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przej%C5% ... zne_Polski

W sumie to jest bardzo śmieszne, bo ja od urodzenia mieszkam przy granicy polsko-czeskiej, a tu ktoś z okolic Bydgoszczy mi uświadamia, jak niby jest :wink: :D :lol: :wink: :) :wink:

Od wejścia Polski i Czech do strefy Schengen koło Cieszyna powstało sporo dróg przez granicę, gdzie przedtem nie było przejść granicznych, a
do tego dawne przejścia graniczne, które kiedyś służyły tylko rowerzystom lub pieszym, są teraz dostępne dla aut
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone