Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z rzeszowa przez barwinek do chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzes 997
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzes 997 » 02.07.2006 06:55

czy ktoś podróżował ostatnio do chorwacji przez koszyce miszkolc budapeszt letenye ,jaka trasa ,jakie opłaty.pozdrawiam forumowiczów.
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 02.07.2006 08:18

grzes 997 napisał(a):czy ktoś podróżował ostatnio do chorwacji przez koszyce miszkolc budapeszt letenye ,jaka trasa ,jakie opłaty.pozdrawiam forumowiczów.

Witaj!!!
Co prawda w tym roku jadę dopiero 30 lipca do CRO opłaty na Słowacji od Preszowa do Koszyc można ominąć "autostradę odcinek ok. 40 km, którą można ominąć alternatywną droga (bardzo dobra) chyba Nr 61 równoległa do D1. Węgry autostrada przed samym Miszkolcem winietkę należy kupić ok. 30 km od granicy Sk HU (pierwsza stacja MOL po prawej stronie jadąc w kierunku Miszkolca) 1520 foritów na 4 dni http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish

W Chorwacji to podaję link do autostrad Chorwackich www.hac.hr

Szerokiej drogi JurekG
gina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gina » 02.07.2006 11:56

[quote="grzes 997"]czy ktoś podróżował ostatnio do chorwacji przez koszyce miszkolc budapeszt

Też wybieram sie ta trasą do Chorwacji i też pierwszy raz, więc wszystko okaże sie w drodze. Jestem dobrej mysli. Pozdrawiam. :D
WASP
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WASP » 02.07.2006 21:01

Dobry wybór szczególnie z podkarpacia.
Sprawa wygląda tak jak napisał jurekg.
Ja co prawda ostatni raz ta trasę pokonywałem 5 lat temu a teraz dopiero wyjadę 17 lipca ,ale od teraz jest o wiele lepiej tzn węgierska autostrada znacząco się wydłużyła wiec jest już lux
Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi wszystkim z bratnich terenów :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.07.2006 21:13

Ja kupuje winetkę w Barwinku ( na teren Słowacji) nie bawię sie w szukanie drog objazdowych. Na Węgrzech rownież nie łamie sobie głowy szukaniem winietki. Jak kupie wcześniej to mam, jak nie to przy wjeździe na autostradę naciskasz guzik na bramce wjazdowej, wyciągasz bilet i jedziesz. Zapłacisz w cenie najniższej / najkrótszej/ winietki przy zjeździe. Na Chorwacji już inna "bajka", płacisz na każdej z bramek za przejechany odcinek.
gina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gina » 02.07.2006 21:35

woka napisał(a):Ja kupuje winetkę w Barwinku ( na teren Słowacji) nie bawię sie w szukanie drog objazdowych. Na Węgrzech rownież nie łamie sobie głowy szukaniem winietki. Jak kupie wcześniej to mam, jak nie to przy wjeździe na autostradę naciskasz guzik na bramce wjazdowej, wyciągasz bilet i jedziesz. Zapłacisz w cenie najniższej / najkrótszej/ winietki przy zjeździe. Na Chorwacji już inna "bajka", płacisz na każdej z bramek za przejechany odcinek.

czy mam rozumieć, ze w moim przypadku po minieciu Miszkolca przed wjazdem na autostrade kupuje winietke na bramce i jest ona na całą autostradę, aż do granicy z CRO??? . bo do tego czasu myślałam, że na Wegrzech nie ma bramek( albo mi sie wszytko poplatało :roll: )
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 02.07.2006 21:47

gina napisał(a):
woka napisał(a):Ja kupuje winetkę w Barwinku ( na teren Słowacji) nie bawię sie w szukanie drog objazdowych. Na Węgrzech rownież nie łamie sobie głowy szukaniem winietki. Jak kupie wcześniej to mam, jak nie to przy wjeździe na autostradę naciskasz guzik na bramce wjazdowej, wyciągasz bilet i jedziesz. Zapłacisz w cenie najniższej / najkrótszej/ winietki przy zjeździe. Na Chorwacji już inna "bajka", płacisz na każdej z bramek za przejechany odcinek.

czy mam rozumieć, ze w moim przypadku po minieciu Miszkolca przed wjazdem na autostrade kupuje winietke na bramce i jest ona na całą autostradę, aż do granicy z CRO??? . bo do tego czasu myślałam, że na Wegrzech nie ma bramek( albo mi sie wszytko poplatało :roll: )

Nie są to typowe bramki jak u nas czy na Chorwacji. Jednak bramki są i sprawdzają, masz winietke to jest ok, jedziesz dalej. Nie masz winietki ale musisz mieć ten "kwit" z bramki wjazdowej, pokazujesz ten kwit, kasują Cię, daja winietke i jedziesz dalej. Na bramce nie kupujesz winietki, bramka to tylko taka budka bez żadnej obsługi. Dojeżdzasz ( szlaban jest opuszczony), naciskasz guzik na takiej skrzynce przymocowanej do tej budki (bramki), wyskakuje "bilet", bierzesz ten blet, podnosi się szlaban i jedziesz. Tylko szybko ruszaj, szlaban za chwilę opadnie, możesz nie zdążyć. Drugi raz sie podniesie jak znowu ktoś będzie robił to samo, czyli brał bilet.
grzes 997
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzes 997 » 03.07.2006 06:00

bo nie rozumię, kto kasuje winiety na bramkach jak tam nie ma nikogo
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.07.2006 07:11

grzes 997 napisał(a):bo nie rozumię, kto kasuje winiety na bramkach jak tam nie ma nikogo

Przy wjeździe na autostradę stoją takie budki z automatami biletowymi. To chyba dla tych co chcą wjechać a nie mają winietki. (tak myślę). Bramki już z obsługą są przy zjazdach z autostrady, to tam Cie kontrolują, tam równiez placisz za winietke ( jak jej nie masz) na podstawie "biletu" z budki wjazdowej. Nie wiem czy tak jest wszedzie, raczej tak. Ja pisze za siebie, swoje doświadczenia przedstawiam. Te bramki kontrolujące, jak sobie przypominam nie są wszędzie. Są z całą pewnością przy głównych zjazdach. Na trasie jest mnóstwo lokalnych zjazdów ale bramek sobie tam nie przypominam. Nie zwracałem na to większej uwagi.
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 03.07.2006 07:50

Witam!!!!

Na Węgrzech nie ma żadnych bramek (bynajmniej ja się nie spotkałem) winietki kupuje się na stacjach paliw MOL OMV itp. można płacić kartą kredytową lub debetową. Pierwsza stacja od granicy SK HU jest po prawej stronie jadąc od Koszyc w kierunku Miszkolca. To co opisujecie czyli wjazd na autostradę to na chorwacką. Na Węgrzech należy mieć bezwzględnie przed wjazdem na autostradę wykupioną i przyklejoną na przednią szybę po prawej stronie winietkę oto strona po polsku –autostrady węgierskie. http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish

Autostrady chorwackie www.hac.hr

Pozdrawiam JurekG
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.07.2006 09:28

jurekg napisał(a):Witam!!!!

Na Węgrzech nie ma żadnych bramek (bynajmniej ja się nie spotkałem) winietki kupuje się na stacjach paliw MOL OMV itp. można płacić kartą kredytową lub debetową. Pierwsza stacja od granicy SK HU jest po prawej stronie jadąc od Koszyc w kierunku Miszkolca. To co opisujecie czyli wjazd na autostradę to na chorwacką. Na Węgrzech należy mieć bezwzględnie przed wjazdem na autostradę wykupioną i przyklejoną na przednią szybę po prawej stronie winietkę oto strona po polsku –autostrady węgierskie. http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish

Autostrady chorwackie www.hac.hr

Pozdrawiam JurekG

Ty sie nie spotkałeś ..... a ja wiem co piszę. Taką sytuację miałem niejednokrotnie (taka była, czy w tym roku to jeszcze nie wiem) za Miszkolcem przy wjeździe na autostradę. W którym miejscu tego nie pamietam. Po prostu wjechałem jak zauważyłem że juz można autostradą, czy to był poczatek czy troche dalej - nie wiem. Dlaczego to pamietam ?? ... dlatego że stałem jak osioł przed szlabanem i nie wiedziałem co mam zrobić. Czy tyłem sie wycofać i szukac punktu sprzedaży czy cos innego. Wjechał ktoś inny, nacisnął wziął kwit i pojechał. Ja zrobiłem to samo. Przy zjeździe (Budapeszt) nastepna przygoda. Bramka zjazdowa, trzeba było zapłacic forintami a ja ich nie miałem. Wysiadłem z samochodu i wśród podróżujących szukałem kogoś kto kupi walutę za forinty. To troche trwało, kolejka samochodów jak ..... Było mi głupio. Nie znam węgierskiego, kobieta z bramki na migi pokazała mi abym podał nr rej. samochodu ( potrzebny do wpisania na winietce). Czy ktos inny nie zapamietał by takiej przygody ?? :-)))
Ja nie daje 100 % wskazówek, ja tylko informuję. Komuś się przyda, komuś nie. Moim zdaniem lepiej wiedzieć i być przygotowanym niż być zaskoczonym. To że należy mieć winietki- pisałem i tego nie neguję. To jest oczywiste. Opisuję sytuację aby nie rwać włosów z głowy jak jej nie mamy a jesteśmy już przy wjeździe. Z reguły wcześnej mam tą winietkę ale jednak kilka razy ( patrz sytuacja opisana). Brak jakichkolwiek bramek jest na Słowacji.
uncle1965
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) uncle1965 » 03.07.2006 14:43

Słuchajcie wróciłem dwa dni temu z chorwacji.Bramki na autostradach na węgrzech to jakaś bzdura!!!!! Kupiłem winietkę przed autostradą na stacji MOL za 2500 Forint na 10 dni (informacje na forum mówiły o 7dniach a na miejscu było na 10 dni nie wiem promocja czy co?) Na chorwacji owszem są bramki odcinek z letenie do zagrzebia 40 Kun najpierw bierze się bilet z bramki a płaci dopiero przy wyjeżdzie, miedzy granicami węgier i chorwacji jest kantor za euro płacili 6,86 kuny za granicą chorwacji 7,04 kuny a w banku w głebi kraju 7.17 kuny-wniosek nie opłaca sie wymieniac na granicy.
Natomiast bardzo się opłaca tankować paliwo zaraz za przejsciem chorwackim 7,58kuny za litr bo dalej kosztuje juz 8 kun lub nawet 8,60 zależy od stacji polecam INA a nie MOL.Najdroższe paliwo na wegrzej -odradzam tankować od 286do 290 forint za litr(wszędzie mowa o benzynie).
Jeżeli ktoś jedzie do zadaru to polecam zjechać w prawo na gospić i dalej namorskim wybrzeżem (raj na ziemi) przepiekne widoki mnóstwo zakrętów i wysoko ale warto!!!
pozdrawiam wszystkich cromaniaków
j23
Cromaniak
z rzeszowa prze4z barwinek do chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 03.07.2006 15:16

pytanie do uncle 1965 powiedz jak jest z gazem nas węgrzech i na chorwacji czy są przy samej autostradzie stacje lpg na granicy hu/hr j-23
pozdrawiam
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 03.07.2006 16:06

Uporządkujmy:
1. Też nie widziałem nigdy bramek na Węgrzech :-). Winiety kupuje się na stacjach paliw. Chyba że cos się zmieniło od ub roku?
2. Co do Słowacji to nie ma co naprawdę płacić za autostradę, bo nie jest tego warte te 21 km... W Presovie kierujecie się na Koszyce i 100 metrów przed początkiem autostrady, kiedy juz myślicie że coś jest nie tak :-) jest zjazd w prawo na równolegle biegnącą drogę nr 68. Bezpłatną do 3,5 tony, a potem w Koszycach droga expresowa z dużymi znakami "Without payment" czy cos w tym stylu...
3. Co do gazu to w tamtym roku był po 145 HUF, a wczoraj widziałem gaz po 170 HUF, więc z trójki Polska, Słowacja, Węgry, najtaniej LPG wychodzi u nas (1,8-2 PLN). Zatankuj do pełna na stacji w Dukli (Orlen), albo zaraz przed granicą po lewej stronie, a jeśli musisz "dotankować" na Słowacji to ostatnia stacja LPG jest zaraz przed granicą SK/HUN
Na terenie Słowacji płacisz za LPG ok 21,5-22 SK (ok 2,30-2,40 PLN).
4. Było już sporo wątków na forum nt tej trasy więc proponuję poszukać...
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 03.07.2006 16:18

uncle1965 napisał(a):Kupiłem winietkę przed autostradą na stacji MOL za 2500 Forint na 10 dni (informacje na forum mówiły o 7dniach a na miejscu było na 10 dni nie wiem promocja czy co?)

Żadna promocja: zw. tygodniowa jest to winieta o ważności na 9 kolejnych dni.
uncle1965 napisał(a):Natomiast bardzo się opłaca tankować paliwo zaraz za przejsciem chorwackim 7,58kuny za litr bo dalej kosztuje juz 8 kun lub nawet 8,60 zależy od stacji polecam INA a nie MOL.Najdroższe paliwo na wegrzej -odradzam tankować od 286do 290 forint za litr(wszędzie mowa o benzynie).

Hm, niech przemówią cyfry: wg kalk. wal. NBP 7,58 kuny to 4, 25 pln, natomiast 280 HUF to 4,16 pln.
Pzdr
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone