.png)
grzes 997 napisał(a):czy ktoś podróżował ostatnio do chorwacji przez koszyce miszkolc budapeszt letenye ,jaka trasa ,jakie opłaty.pozdrawiam forumowiczów.
.png)
.png)
.png)
woka napisał(a):Ja kupuje winetkę w Barwinku ( na teren Słowacji) nie bawię sie w szukanie drog objazdowych. Na Węgrzech rownież nie łamie sobie głowy szukaniem winietki. Jak kupie wcześniej to mam, jak nie to przy wjeździe na autostradę naciskasz guzik na bramce wjazdowej, wyciągasz bilet i jedziesz. Zapłacisz w cenie najniższej / najkrótszej/ winietki przy zjeździe. Na Chorwacji już inna "bajka", płacisz na każdej z bramek za przejechany odcinek.
.png)
gina napisał(a):woka napisał(a):Ja kupuje winetkę w Barwinku ( na teren Słowacji) nie bawię sie w szukanie drog objazdowych. Na Węgrzech rownież nie łamie sobie głowy szukaniem winietki. Jak kupie wcześniej to mam, jak nie to przy wjeździe na autostradę naciskasz guzik na bramce wjazdowej, wyciągasz bilet i jedziesz. Zapłacisz w cenie najniższej / najkrótszej/ winietki przy zjeździe. Na Chorwacji już inna "bajka", płacisz na każdej z bramek za przejechany odcinek.
czy mam rozumieć, ze w moim przypadku po minieciu Miszkolca przed wjazdem na autostrade kupuje winietke na bramce i jest ona na całą autostradę, aż do granicy z CRO??? . bo do tego czasu myślałam, że na Wegrzech nie ma bramek( albo mi sie wszytko poplatało)
.png)
grzes 997 napisał(a):bo nie rozumię, kto kasuje winiety na bramkach jak tam nie ma nikogo
.png)
.png)
jurekg napisał(a):Witam!!!!
Na Węgrzech nie ma żadnych bramek (bynajmniej ja się nie spotkałem) winietki kupuje się na stacjach paliw MOL OMV itp. można płacić kartą kredytową lub debetową. Pierwsza stacja od granicy SK HU jest po prawej stronie jadąc od Koszyc w kierunku Miszkolca. To co opisujecie czyli wjazd na autostradę to na chorwacką. Na Węgrzech należy mieć bezwzględnie przed wjazdem na autostradę wykupioną i przyklejoną na przednią szybę po prawej stronie winietkę oto strona po polsku –autostrady węgierskie. http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Polish
Autostrady chorwackie www.hac.hr
Pozdrawiam JurekG
.png)
.png)
.png)
uncle1965 napisał(a):Kupiłem winietkę przed autostradą na stacji MOL za 2500 Forint na 10 dni (informacje na forum mówiły o 7dniach a na miejscu było na 10 dni nie wiem promocja czy co?)
uncle1965 napisał(a):Natomiast bardzo się opłaca tankować paliwo zaraz za przejsciem chorwackim 7,58kuny za litr bo dalej kosztuje juz 8 kun lub nawet 8,60 zależy od stacji polecam INA a nie MOL.Najdroższe paliwo na wegrzej -odradzam tankować od 286do 290 forint za litr(wszędzie mowa o benzynie).
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi