Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Istrii do Włoch przez Słowenię. Którędy najlepiej jechać ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.08.2007 19:57

Generalnie to pytanie mam jak w temacie. Nie posiadam aktualnej mapy, w necie nie mogę znaleźć aktualnego stanu autostrad na Słowenii. Będę jechał z Rovinj do Włoch, oczywiście przez Trieste. Wiem że po stronie Chorwackiej nitka autostrady w kierunku do Trieste jest skończona. Jak jest dalej, czyli w Słowenii ? Da się dojechać do samego Trieste autostradą, czy nie ?
Użytkownik usunięty
Re: Z Istrii do Włoch przez Słowenię. Którędy najlepiej jech

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2007 20:10

Pepe12345 napisał(a):.... Będę jechał z Rovinj do Włoch, oczywiście przez Trieste. Wiem że po stronie Chorwackiej nitka autostrady w kierunku do Trieste jest skończona...

A gdzie to wyczytałeś ? Bo z Rovinj do granicy słoweńskiej nie ma autostrady
Pepe12345 napisał(a):.... Jak jest dalej, czyli w Słowenii ? Da się dojechać do samego Trieste autostradą, czy nie ?

w Słoweni do granicy włoskiej jedziesz normalną drogą (kilkadziesiąt kilometrów) Na autostrade wpadasz przed Triestem ale po stronie włoskiej
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.08.2007 20:20

Piotrek_B napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):.... Będę jechał z Rovinj do Włoch, oczywiście przez Trieste. Wiem że po stronie Chorwackiej nitka autostrady w kierunku do Trieste jest skończona...

A gdzie to wyczytałeś ? Bo z Rovinj do granicy słoweńskiej nie ma autostrady

Noooo wyczytałem to z www.hac.hr
Wygląda na mapie że nitka w górę jest przejezdna w 100%. Jadąc z Rovinj w kierunku Rijeki, w prawo skręca do Puli, w lewo zaś w stronę Słowenii. Jest tam zaznaczona CAŁA nitka na zielono, więc stąd wysnułem taki wniosek. A może się mylę ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2007 20:30

Trochę zgłupiałem jak to zobaczyłem 8O Ale nie dam sobie głowy uciąc czy to jest czynna autostrada czy planowana autostrada. Bo na hak.hr są zaznaczone i nitki autostrady, które jeszcze nie są otwarte. W takim razie może się odezwie ktoś, kto jechał tamtedy ostatnimi czasy - też jestem ciekaw :lol:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.08.2007 20:42

Piotrek_B napisał(a):Trochę zgłupiałem jak to zobaczyłem 8O Ale nie dam sobie głowy uciąc czy to jest czynna autostrada czy planowana autostrada. Bo na hak.hr są zaznaczone i nitki autostrady, które jeszcze nie są otwarte. W takim razie może się odezwie ktoś, kto jechał tamtedy ostatnimi czasy - też jestem ciekaw :lol:

Popatrz na tę mapkę i kliknij na legendę- może coś zaczaisz... Zwróć tez uwagę że na mapie niektóre odcinki (planowane i w budowie) zaznaczone są kolorami błękitnym i czerwonym, więc chyba "Istartski Ipsilon" jest skończony i można nim pomykać do IT.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.08.2007 21:15

Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 01.08.2007 21:27

Już znalazłem na stronce chorwackiego automobilklubiu. Jest autostrada do prawie samej granicy ze Słowenią. Dalej- wieeeelka niewiadoma.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.08.2007 07:51

Już znalazłem na stronce chorwackiego automobilklubiu. Jest autostrada do prawie samej granicy ze Słowenią. Dalej- wieeeelka niewiadoma.

Witaj, drogę tą robiłem 2 tygodnie temu, ale - wstyd się przyznać - jechałem, jak w transie (zmęczenie) i wszystko mi się już pomieszało :).
Nie daję więc 100% gwarancji wiarygodności.

Jechałem z Dalmacji A1, potem A6 (E65) na Rijekę (przebudowy i budowa nowych nitek - z autostrady masz niewiele) do przejścia w miejscowości Rupa (trzeba uważać, bo są 2 Rupy i chyba 2 przejścia - trzeba wybrać oczywiście wariant "autostrada + Trieste" :) ).

Za Rupą (to już Słowenia) jechałem "siódemką" na Kozinę. Z tego, co pamiętam, to droga była kręta i autostrady nie przypominała (brak pobocza, 1 pas ruchu w jedna stronę - droga regionalna).

No i z Koziny na Triest - znowu powolutku. W Trieście niby obwodnica, niby nie - jedzie się obrzeżami miasta.

Za Triestem wreszcie "autostrada" (w cudzym słowie, bo 2 wąskie pasy, prawy non stop zajęty tirami) Trieste - Venezia - Padwa ...

Pozdrawiam, Krystof
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 02.08.2007 09:09

Krystof napisał(a):

Witaj, drogę tą robiłem 2 tygodnie temu, ale - wstyd się przyznać - jechałem, jak w transie (zmęczenie) i wszystko mi się już pomieszało :).
Nie daję więc 100% gwarancji wiarygodności.

Jechałem z Dalmacji A1, potem A6 (E65) na Rijekę (przebudowy i budowa nowych nitek - z autostrady masz niewiele) do przejścia w miejscowości Rupa (trzeba uważać, bo są 2 Rupy i chyba 2 przejścia - trzeba wybrać oczywiście wariant "autostrada + Trieste" :) ).

Za Rupą (to już Słowenia) jechałem "siódemką" na Kozinę. Z tego, co pamiętam, to droga była kręta i autostrady nie przypominała (brak pobocza, 1 pas ruchu w jedna stronę - droga regionalna).

No i z Koziny na Triest - znowu powolutku. W Trieście niby obwodnica, niby nie - jedzie się obrzeżami miasta.

Za Triestem wreszcie "autostrada" (w cudzym słowie, bo 2 wąskie pasy, prawy non stop zajęty tirami) Trieste - Venezia - Padwa ...

No taak, tyle że ta droga zupełnie mi nie pasuje, bo przecież będę wyjeżdżał z Rovinj, więc po co się pakować przez Rijekę, jak można istrianskim ipsilonem w górę...
Croat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Croat » 02.08.2007 09:34

Droga biegnąca od Puli na północ w kierunku Rovinj i Porec, aż do granicy ze Słowenią nie jest autostradą lecz jednopasmową drogą ekspresową. Opłata za nią - 14 kun - pobierana jest przy moście nad rzeką Mirna, blisko Słowenii. Uwaga na korki w soboty - 28 lipca straciłem tam ok. 2 godziny w skwarze! Dalej przez Słowenię jechało się już normalnie, częściowo dwupasmówką przez Koper. Następnie Triest, a za nim już autostrada. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2007 09:42

Croat napisał(a):Droga biegnąca od Puli na północ w kierunku Rovinj i Porec, aż do granicy ze Słowenią nie jest autostradą lecz jednopasmową drogą ekspresową. Opłata za nią - 14 kun - pobierana jest przy moście nad rzeką Mirna, blisko Słowenii. Uwaga na korki w soboty - 28 lipca straciłem tam ok. 2 godziny w skwarze! Dalej przez Słowenię jechało się już normalnie, częściowo dwupasmówką przez Koper. Następnie Triest, a za nim już autostrada. :)

Dzięki za info - bo coś mi to na autostrade nie pasowało
Pozdrav :papa:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 02.08.2007 20:28

Croat napisał(a):Droga biegnąca od Puli na północ w kierunku Rovinj i Porec, aż do granicy ze Słowenią nie jest autostradą lecz jednopasmową drogą ekspresową. Opłata za nią - 14 kun - pobierana jest przy moście nad rzeką Mirna, blisko Słowenii. Uwaga na korki w soboty - 28 lipca straciłem tam ok. 2 godziny w skwarze! Dalej przez Słowenię jechało się już normalnie, częściowo dwupasmówką przez Koper. Następnie Triest, a za nim już autostrada. :)

OK. A jak jest z drogą od Karlovaca do Rijeki i dalej na Pazin ? Autostrada czy też droga ekspresowa ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2007 20:43

Pepe12345 napisał(a):...OK. A jak jest z drogą od Karlovaca do Rijeki i dalej na Pazin ? Autostrada czy też droga ekspresowa ?

Karlovac - Rijeka to autostrada (coś koło 40 HRK) dalej przejazd tunelem Ucka (jak mnie pamięc nie myli ok. 30 HRK) a dalej do Pazin to już Ypsilon a nie autostrada :wink:
aninia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aninia » 02.08.2007 21:08

Jest autostrada Pula - Koper albo droga podrzędna którą polecam bo piękne widoki od Poreća w kierunku Buje potem na przejscie w Dragonja następnie na Koper, Dekanje i Triest a tam już autostrada
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 03.08.2007 08:52

aninia napisał(a):Jest autostrada Pula - Koper albo droga podrzędna którą polecam bo piękne widoki od Poreća w kierunku Buje potem na przejscie w Dragonja następnie na Koper, Dekanje i Triest a tam już autostrada

Dzięki. Już niedługo ją przetestuję. Wyjeżdżamy do Rovinj 5-go. Przez Słowację i Węgry. :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone