napisał(a) Pepe12345 » 02.08.2007 09:09
Krystof napisał(a):Już znalazłem na stronce chorwackiego automobilklubiu. Jest autostrada do prawie samej granicy ze Słowenią. Dalej- wieeeelka niewiadoma.
Witaj, drogę tą robiłem 2 tygodnie temu, ale - wstyd się przyznać - jechałem, jak w transie (zmęczenie) i wszystko mi się już pomieszało

.
Nie daję więc 100% gwarancji wiarygodności.
Jechałem z Dalmacji A1, potem A6 (E65) na Rijekę (przebudowy i budowa nowych nitek - z autostrady masz niewiele) do przejścia w miejscowości Rupa (trzeba uważać, bo są 2 Rupy i chyba 2 przejścia - trzeba wybrać oczywiście wariant "autostrada + Trieste"

).
Za Rupą (to już Słowenia) jechałem "siódemką" na Kozinę. Z tego, co pamiętam, to droga była kręta i autostrady nie przypominała (brak pobocza, 1 pas ruchu w jedna stronę - droga regionalna).
No i z Koziny na Triest - znowu powolutku. W Trieście niby obwodnica, niby nie - jedzie się obrzeżami miasta.
Za Triestem wreszcie "autostrada" (w cudzym słowie, bo 2 wąskie pasy, prawy non stop zajęty tirami) Trieste - Venezia - Padwa ...
No taak, tyle że ta droga zupełnie mi nie pasuje, bo przecież będę wyjeżdżał z Rovinj, więc po co się pakować przez Rijekę, jak można istrianskim ipsilonem w górę...