Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 17.03.2014 09:06

Dziadek Maciek napisał(a):Wczoraj rozpocząłem proces suszenia ok 2 kg schabu i ok 1 kg karkówki. Karkówkę będę suszył pierwszy raz, dlatego mało na początek.

Najwyższy też czas zabrać się za wyroby dojrzewające.


Maciek, a jak suszysz ?

Ja suszyłem ligawę w ten sposób:
- 5 dni w soli, czosnku i kolendrze, w lodówce w rynience pod kątem, aby woda spływała, co 12 godz. obrót.
- 5 dni suszenia mocno owinięta w ekhm... damską podkolanówkę i powieszona w przewiewnym miejscu,
- 5 (minimum, im dłużej tym lepiej) dni dojrzewania w lodówce.
Sporo się kurczy, ale warto, bo smak przedni :)
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2014 09:53

Potwierdzam, potwierdzam, potwierdzam :P
od-kuchni-t42639-525.html
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.03.2014 10:35

Robię podobnie do JackaD., ale mam o dzień/dwa dłuższe etapy. Ty jak zauważyłem nie zaczynasz od cukru.
U mnie nie dojrzewa w lodówce, mam suche, przewiewne miejsce w domu, ew na tarasie pod dachem, ale to miejsce wymaga zabezpieczenia przed muchami.

Zestaw przypraw robię różny, zależy od "widzi mi się".
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2014 14:00

Dziadek Maciek napisał(a):Robię podobnie do JackaD., ale mam o dzień/dwa dłuższe etapy. Ty jak zauważyłem nie zaczynasz od cukru.
U mnie nie dojrzewa w lodówce, mam suche, przewiewne miejsce w domu, ew na tarasie pod dachem, ale to miejsce wymaga zabezpieczenia przed muchami.

Zestaw przypraw robię różny, zależy od "widzi mi się".

U mnie pies omijał szerokim łukiem, tak pachniało intensywnie przyprawami, ale co do muchy to jej nawet gufno nie przeszkadza :wink:
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.03.2014 07:47

Efekt sobotniego zadymiania :)

Obrazek
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.03.2014 08:14

Gratuluję Zadymiarzu udanego wędzenia.
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2014 12:11

Arek napisał(a):Efekt sobotniego zadymiania :)

Obrazek

He, he a ten zielony kolor i te zielone soki wydobywające się z mięcha :roll: coś ty chopie kosmitę upolował :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.03.2014 12:22

Pewnie za krótko mięso było trzymane w zaprawie solankowej.
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.03.2014 12:25

JackDaniels;) napisał(a):He, he a ten zielony kolor i te zielone soki wydobywające się z mięcha :roll: coś ty chopie kosmitę upolował :wink:

Heheh, tam nie ma żadnego zielonego koloru, fota zrobiona telefonem, lampa daje taką dziwną poświatę :)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 24.03.2014 12:32

Arek napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):He, he a ten zielony kolor i te zielone soki wydobywające się z mięcha :roll: coś ty chopie kosmitę upolował :wink:

Heheh, tam nie ma żadnego zielonego koloru, fota zrobiona telefonem, lampa daje taką dziwną poświatę :)

Oooooooooooooo kolega chce nas potruć zzieleniałym ze starości mięsem. :wink: :D
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 24.03.2014 12:37

z poświatą czy bez...i tak ślinianki pracują...mięcho kupione, czas sposobić zalewę :D :P
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 24.03.2014 14:24

darek1 napisał(a):Pewnie za krótko mięso było trzymane w zaprawie solankowej.

Jakby było za krótko mięso byłoby szare a nie zielone :D
Arek napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):He, he a ten zielony kolor i te zielone soki wydobywające się z mięcha :roll: coś ty chopie kosmitę upolował :wink:

Heheh, tam nie ma żadnego zielonego koloru, fota zrobiona telefonem, lampa daje taką dziwną poświatę :)
I pewnie jeszcze w środku nocy zaraz po skończonym wędzeniu :D
CroAna napisał(a):z poświatą czy bez...i tak ślinianki pracują...mięcho kupione, czas sposobić zalewę :D :P
Swięta coraz bliżej chyba i na mnie czas pomyśleć co by tu... :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.03.2014 19:27

Mięsko się suszy - kawałek schabu i karkóweczka mała

Obrazek

Ciekawe co wyjdzie tym razem :roll: inne przyprawy i inne czasy etapów przed suszeniem, dlatego tak mało ew wyrobów. Jeśli mam coś zepsuć, lepiej mało zepsuć :wink:
tajemniczy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 578
Dołączył(a): 02.02.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 15.04.2014 07:06

Zakupy u Dziadka Maćka zrobione.

Jak opanujemy wrzuce efekty :-)

Dzięki za wszystkie dobre rady Panowie :-)
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2014 07:49

Dziadek Maciek napisał(a):Mięsko się suszy - kawałek schabu i karkóweczka mała

Obrazek

Ciekawe co wyjdzie tym razem :roll: inne przyprawy i inne czasy etapów przed suszeniem, dlatego tak mało ew wyrobów. Jeśli mam coś zepsuć, lepiej mało zepsuć :wink:

No to chyba wyszło... juuuż :roll: albo się zepsuło :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone