Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.02.2014 16:34

Nie wiem czy mnie stać na tak wybitny napitek :?: :wink:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.02.2014 20:37

Dziadek Maciek napisał(a):Nie wiem czy mnie stać na tak wybitny napitek :?: :wink:

No chyba 200 zeta za flakon to nie jest przesada... :)
Do jutra :)
El mariano Italiano
Odkrywca
Posty: 69
Dołączył(a): 18.12.2013
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) El mariano Italiano » 25.02.2014 22:34

Widzę, że coraz więcej ludzi zaczyna robić swoje jedzonko. W Listopadzie zacząłem i ja.
Wyszukuję w marketach na promocji mięsko, najczęściej schabik, szyneczka, karkóweczka rzadziej boczek.
Pekluję 2 tygodnie później wędzę ok 4-5 godzin. Później małżonka gotuje ok 05-1/h w zależności od kawałka uwędzonego mięska. Palce lizać.
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.02.2014 09:01

El mariano Italiano napisał(a):Widzę, że coraz więcej ludzi zaczyna robić swoje jedzonko. W Listopadzie zacząłem i ja.
Wyszukuję w marketach na promocji mięsko, najczęściej schabik, szyneczka, karkóweczka rzadziej boczek.
Pekluję 2 tygodnie później wędzę ok 4-5 godzin. Później małżonka gotuje ok 05-1/h w zależności od kawałka uwędzonego mięska. Palce lizać.


My teraz nie parzymy po wędzeniu, wolimy takie "surowe"

W weekend mija 2 tygodnie peklowania ok. 4kg schabu i 3kg szynki

Mam ścinaną z 2 dni temu olszynę (olchę) więc dym zapewniony

Oby tylko pogoda jutro dopisała :)
Arek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8749
Dołączył(a): 15.03.2002
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 28.02.2014 09:47

piotrulex napisał(a):Mam ścinaną z 2 dni temu olszynę (olchę) więc dym zapewniony


Drzewo do wędzenia powinno być sezonowane, wędzimy tylko suchym drewnem. Dym uzyskujemy wrzucając na palące się szczapy zmoczone wióry.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.02.2014 09:49

piotrulex napisał(a):
My teraz nie parzymy po wędzeniu, wolimy takie "surowe"



Dokładnie tak jak my. Wyrobów dla nas nie parzymy.
Wędzę w niższej temperaturze i dłużej, np ok 50 st i ok 10/12 godz.
Obecnie zaczynam się przymierzać się do wędzenia mięs na zimno, ok 2 tyg. To są dopiero smaki.
W ostatni weekend wędziłem właśnie na zimno, łososia, karpia i polędwiczki z dorsza. Karpia na koniec podgrzałem, ok 30 min, temp ok 60 st.
Na zimno tzn w temperaturze poniżej 20 st, ja miałem między 5 a 10 st.

Arek dobrze radzi, mokre drewno może i najczęściej jest przyczyną niewłaściwego smaku wyrobów.
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.02.2014 10:02

Ideałem jest suche drewno bez kory.
Zwłaszcza dąb potrafi okopcić wyroby.
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.02.2014 10:12

Dziadek Maciek napisał(a):
piotrulex napisał(a):
My teraz nie parzymy po wędzeniu, wolimy takie "surowe"



Dokładnie tak jak my. Wyrobów dla nas nie parzymy.
Wędzę w niższej temperaturze i dłużej, np ok 50 st i ok 10/12 godz.
Obecnie zaczynam się przymierzać się do wędzenia mięs na zimno, ok 2 tyg. To są dopiero smaki.
W ostatni weekend wędziłem właśnie na zimno, łososia, karpia i polędwiczki z dorsza. Karpia na koniec podgrzałem, ok 30 min, temp ok 60 st.
Na zimno tzn w temperaturze poniżej 20 st, ja miałem między 5 a 10 st.

Arek dobrze radzi, mokre drewno może i najczęściej jest przyczyną niewłaściwego smaku wyrobów.


Ja rozpalam koło 11, wygrzewam, pakuje koło 12 i późnym wieczorkiem dokładam większy kawał drewna i zostawiam do rana. Wędzenia więc wychodzi czasowo podobnie jak u Ciebie. Temperatura mniej niż na środku termometru czyli też około 50 stopni. Nie zauważam różnic smakowych w wędzeniu suchym czy dopiero co ściętym ale zdecydowanie łatwiej mi temperaturę upilnować i większy dym mam z tego nowego. Jest też praktycznie bezobsługowo gdyż zerknę może raz na godzinę

Co do różnicy smaku to może nie do końca prawda. Za każdym razem mięso, peklowanie, wędzenie jest raczej podobne a smaki się różnią. Są inne ale sam nie potrafię zdecydować się kiedy lepsze, zawsze są wyborne :)
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.02.2014 10:14

FUX napisał(a):Ideałem jest suche drewno bez kory.
Zwłaszcza dąb potrafi okopcić wyroby.


My w 90% wędzimy na olszynie, zwykle dość młodej, w podstawie średnica może maks 20cm to raczej delikatna "skórka" niż kora. Ale tak jak wspomniałem za fachowca się nie uważam, wędzę bo lubię i mam z tego ogromną frajdę :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.02.2014 10:36

piotrulex napisał(a):tak jak wspomniałem za fachowca się nie uważam, wędzę bo lubię i mam z tego ogromną frajdę :)


Rób tak dalej, radzę jednak poczytać i posłuchać "fachowców".
Bywasz czy bywałeś na innym forum, tam masz wszystko wyraźnie wyjaśnione, tam są prawdziwi spece od wędzenia (nie tylko).
Jesteś zadowolony z wyrobów, to dobrze, ale możesz jeszcze smaki poprawić, możesz osiągnąć wyższe wtajemniczenie i dojdziesz do wyczuwalnych różnic smakowych.
Do wielu prawd doszedłem bez słuchania innych, wiele lat doświadczeń, a mogłem wszystko przyspieszyć. Nie upieraj się przy swoim, radzę z dobrego serca.
Posłuchaj dobrych i życzliwych rad, zacznij od wędzenia wysezonowanym drewnem bez kory.
Olcha, buk, dąb - to też ważne, ale tu mogą smaki indywidualne decydować. Wiele lat wędziłem dębiną (bo miałem dużo), dodawałem jabłoń, wiśnię, czereśnię...
Teraz głównie olcha i buk.
Wędź dalej i ciesz się wyrobami.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.03.2014 19:36

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspaniały Dingać, jedno z lepszych win jakie piłem, sery, także własnego wędzenia i pieczona kaczka.

Nie zawsze wyroby wędzone są naszymi daniami.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.03.2014 18:25

Ciekawe Maciek ile Ty ważysz :D

Wędzonki, kiszki, itp.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.03.2014 20:12

darek1 napisał(a):Ciekawe Maciek ile Ty ważysz :D

Wędzonki, kiszki, itp.


Dużo mniej niż kiedyś :wink:

Dobre jedzenie nie oznacza dużych ilości zjedzonych.
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.03.2014 20:28

darek1 napisał(a):Ciekawe Maciek ile Ty ważysz :D

Wędzonki, kiszki, itp.


Ja bardziej wolę mieć brzuch od jedzenia niż garb od roboty :oczko_usmiech: :mrgreen:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.03.2014 20:30

Jak Maciek, Dingač obleci? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone