Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.04.2014 09:34

Nie zepsuło, nawał zajęć w ostatnich dniach.

Kilka dni temu - schabik

Obrazek

Karkóweczka i schabik

Obrazek


dzisiaj

Obrazek

Żona dodała, a ja się zgodziłem, jakąś żółtą przyprawę, daje zbyt wyraźny smak i zabarwia, głównie tłuszczyk karkówki, tego robić więcej nie będę.
Druga uwaga - tym razem daliśmy za dużo cukru lub za długo (4 dni) mięska leżały w cukrze. Wg mnie wyrób jest lekko słodki, a ja nie lubię słodkości, chociaż żona i inni mówią, że nie mam racji.

A teraz zagadka - co to jest :?: Podpowiem, że wędzone :wink:

Obrazek


To coś jest też wyśmienite na kotlety. Pokazany kawałek jest dosyć mały, ale taki miałem tym razem.
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2014 10:49

Dziadek Maciek napisał(a):
A teraz zagadka - co to jest :?: Podpowiem, że wędzone :wink:

Obrazek


To coś jest też wyśmienite na kotlety. Pokazany kawałek jest dosyć mały, ale taki miałem tym razem.


Mnie to wygląda na :roll: filet z łososia :mrgreen:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.04.2014 13:28

Nie łosoś :x , ale ryba, doskonała na kotlety
Tym razem wędzona z łososiem, na zimno.
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12225
Dołączył(a): 17.02.2010
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.04.2014 14:12

Dziadek Maciek napisał(a):Nie łosoś :x , ale ryba, doskonała na kotlety
Tym razem wędzona z łososiem, na zimno.

tuńczyk :?:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.04.2014 14:56

longtom napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):Nie łosoś :x , ale ryba, doskonała na kotlety
Tym razem wędzona z łososiem, na zimno.

tuńczyk :?:


Tak, podpowiedź o kotletach pomogła :?: Brawo :D
Mały kawałek tzw polędwicy z tuńczyka. Wędzę także na ciepło, jest super, na zimno jakby bardziej "mięsna" wychodzi.
Kotleta dałem ostatnio synowi, w pierwszym momencie nie poznał, że ryba, stwierdził, że trochę dziwnie pachnie ten "schabowy".
Tuńczyk wg mnie wymaga dłuższego wędzenia, są to spore kawałki mięsa.

Dostałem wczoraj ok 30 rybek wielkości niewielkich śledzi, a przypominających wyglądem makrele, ciekawe co z nich wyjdzie po uwędzeniu.
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12225
Dołączył(a): 17.02.2010
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.04.2014 15:06

Dziadek Maciek napisał(a):Dostałem wczoraj ok 30 rybek wielkości niewielkich śledzi, a przypominających wyglądem makrele, ciekawe co z nich wyjdzie po uwędzeniu.


Jestem dziwnie spokojny, że coś dobrego. :P

pzdr :wink:
tajemniczy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 578
Dołączył(a): 02.02.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 15.04.2014 19:02

Maćku sprzęt dotarł 3 paczkami. Bardzo dziękuję. Stoi już na tarasie restauracji. Dziś przepalaliśmy wędzarnie.
Rybki już przygotowane i jutro zaczynamy od rybek. Wkleję później zdjęcie jeżeli nam się uda coś uwędzić jadalnego ;-)
Dzisiaj już przy przepalaniu kilkunastu klientów zaglądało co tak pachnie na tarasie ;-)
Pozdrawiam ;-)

w.jpg
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.04.2014 20:11

Cieszę się, życzę powodzenia, jakby co to pytaj :D
Pozdrawiam
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.04.2014 20:29

tajemniczy napisał(a):Maćku sprzęt dotarł 3 paczkami. Bardzo dziękuję. Stoi już na tarasie restauracji ...


i takie restauracje chętnie odwiedzamy. GRATULACJE :)
tajemniczy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 578
Dołączył(a): 02.02.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 15.04.2014 20:34

Ciągle się rozwijamy i uczymy.
Młody zespół z doświadczonym szefem kuchni ;-)

http://www.slaskierancho.pl
http://www.facebook.com/slaskierancho
http://www.facebook.com/lodowiskoslaskierancho
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.04.2014 19:01

Co to za wędzarnia i jakie ma możliwości koledzy ?
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.04.2014 19:04

Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2014 19:15

tajemniczy napisał(a):Ciągle się rozwijamy i uczymy.
Młody zespół z doświadczonym szefem kuchni ;-)

http://www.slaskierancho.pl
http://www.facebook.com/slaskierancho
http://www.facebook.com/lodowiskoslaskierancho

Ma się rozumieć na hasło przy barze, Cromaniak :mrgreen: 50% rabatu :wink:
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.04.2014 19:30

tajemniczy napisał(a):Ciągle się rozwijamy i uczymy.
Młody zespół z doświadczonym szefem kuchni ;-)

http://www.slaskierancho.pl
http://www.facebook.com/slaskierancho
http://www.facebook.com/lodowiskoslaskierancho


ile traci się czasu i km od zjazdu z A1 do Was?
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.04.2014 19:41

krakuscity napisał(a):
maciek1956 napisał(a):W proporcji litr spirytusu, max 0.5 l wody, osiągam wtedy nalewkę o mocy ok 60 %.


:


Może komuś się przyda:

1 l spirytusu 96% + 0,39 l wody = 70%

1 l spirytusu 96% + 0,50 l wody = 65%

1 l spirytusu 96% + 0,63 l wody = 60%

1 l spirytusu 96% + 0,78 l wody = 55%

1 l spirytusu 96% + 0,96 l wody = 50%

1 l spirytusu 96% + 1,18 l wody = 45%

1 l spirytusu 96% + 1,44 l wody = 40%

1 l spirytusu 96% + 1,79 l wody = 35%

1 l spirytusu 96% + 2,24 l wody = 30%
spirytus mieszamy z przegotowaną, chłodną wodą.
:wink:

Ja robię % "na oko" :D



Jak znalazł na święta :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone