Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.06.2014 21:12

Przeszprycowane. Białko wypływa.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.06.2014 21:42

Rozpocząłem eksperyment.
Odpowiednio przygotowane mięso (polędwica) "leżakuje" zakopane w popiele z drzew liściastych, głównie buku i dębu.
Po ok 4 tyg pierwsze próby smakowe nastąpią, chyba, że wcześniej smród zmusi mnie do wywalenia eksperymentu. Jestem jednak dobrej myśli :D
tajemniczy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 578
Dołączył(a): 02.02.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 27.06.2014 06:41

[quote="FUX"]Przeszprycowane. Białko wypływa.[/quote]

My nie szprycujemy Fux.
To są jeszcze partie mięsa od lokalnych dostawców którzy pewnie nastrzyliwali mięso.

Teraz mamy już odpowiedniego dostawce
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2014 06:44

Wsio paniatno.
z_byszek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1913
Dołączył(a): 23.02.2014
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 30.06.2014 19:31

FUX napisał(a):Przeszprycowane. Białko wypływa.

To, że białko wypływa nie jest jednoznaczne z przeszprycowaniem mięsa. Wystarczy źle dobrana temperatura i czas wędzenia.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.11.2014 18:54

Panowie Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż czas zadymiać szynki, kiełbasy i inne rarytasy na wędzarce.
z_byszek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1913
Dołączył(a): 23.02.2014
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 30.11.2014 21:28

darek1 napisał(a):Panowie Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż czas zadymiać szynki, kiełbasy i inne rarytasy na wędzarce.

Tak,tak.
Plany już opracowane.
Pomału trzeba wybierać się na zakupy, po mięcho.
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.12.2014 08:54

z_byszek napisał(a):
darek1 napisał(a):Panowie Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż czas zadymiać szynki, kiełbasy i inne rarytasy na wędzarce.

Tak,tak.
Plany już opracowane.
Pomału trzeba wybierać się na zakupy, po mięcho.


My od soboty peklujemy z 4kg szynki z tłuszczową otoczką (skórą). Z pół kilo słoninki też do gara się zmieściło gdyż ostatnio kapitalna wyszła. W tym tygodniu kupi się jeszcze trochę szynki, łopatki, schabiku czy boczku :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.12.2014 10:39

Obrazek

Obrazek

Choinki, które po świętach będzie można zagotować i zjeść.

A jeśli chodzi o wędzonki, już ok 10 dni wędzę schab i baleron na zimno. Oceniam, że jeszcze max drugie tyle i będzie OK.
Pod okapem wiszą kawałki suszących się mięs, w najbliższych dniach zaczynam peklowanie.
Sery powoli dojrzewają do wędzenia.
Jutro lub pojutrze pasztetowa do wędzarni wchodzi, ale to nie na święta. Może "po nowemu", na szybko jakiegoś kurczaka uwędzę.
Piwo pszeniczne własnego warzenie popijam, jest dobrze.
giba0909
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2618
Dołączył(a): 13.07.2014
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 01.12.2014 10:43

8O Do tego proponuję uwędzić kuraka- pycha
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.12.2014 11:02

Chyba muszę na jakiś serwis znowu do Warszawy się wybrać...
:mrgreen: :smo:
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2014 11:18

Dziadek Maciek napisał(a):Obrazek

Obrazek

Choinki, które po świętach będzie można zagotować i zjeść.


He he :mrgreen: ale najpierw kąpiel w rozpuszczalniku żeby farba puściła :wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.12.2014 11:49

Można jakimś jadalnym barwnikiem pomalować.

Sporym problemem jest wydajność żony :wink: Kilka godzin jedną choinkę robi :(
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.12.2014 19:19

Maciej gdzie czy tudzież inne pytanie zadam w jakiej wędzarni zadymiasz, Mazurskiej, Podlaskiej czy na blaszanej na zrębkach. Jeśli na zrębkach to na jakim typie.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.12.2014 10:36

Z powodu braku czasu zadymiam w wędzarni najwygodniejszej, tzn na zrębki. 6 do 7 godz praca bez obsługowa, duża wygoda. Olcha i buk głównie, czasami trochę dębu dodaję.
Tę wędzarnię mam w domu, nie muszę więc nigdzie wyjeżdżać, mogę w dowolnym momencie trochę poddymić, a że robię także wędzenie na zimno tu mam najlepiej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone