FUX napisał(a):Chyba muszę na jakiś serwis znowu do Warszawy się wybrać...
![]()
Zapraszam, mam kilka nowości węgierskich
.png)
FUX napisał(a):Chyba muszę na jakiś serwis znowu do Warszawy się wybrać...
![]()
.png)
Dziadek Maciek napisał(a):A jeśli chodzi o wędzonki, już ok 10 dni wędzę schab i baleron na zimno.
.png)
.png)
Dziadek Maciek napisał(a):Przy obecnych temperaturach zabieram do domu, do pomieszczenia chłodnego, do lodówki nie wkładam, za zimno. Ostatnio miałem awarię (kolejną) pieca, więc w domu było 12-14 st, dla mięsa wędzonego OK, dla nas ...
Jeśli w ten sposób wędzę przy zewnętrznych temperaturach ok 7-15 st to po pierwszych kilku zadymieniach, zostawiam w wędzarni. Oczywiście zabezpieczam aby nic do środka nie wlazło.
Wędzę 2 razy dziennie po 2 do 3 godz.
Jeśli kawałki mięs mają ok 1 kg wędzę ok 2 tyg, na wyczucie, degustuję po ok 10 dniach. Tym razem porcje są sporo większe, więc wędzenie potrwa odpowiednio dłużej.
.png)
.png)
.png)
Dziadek Maciek napisał(a):... dzisiaj na szybko pstrąg wędzony, zjedzony na ciepło i na szybko
.png)
.png)

.png)
ŁoMatko!Dziadek Maciek napisał(a):Otóż to, na potwierdzenie słów Darka - kilka rolad boczkowych, schabów na baleronik, polędwiczek wieprzowych, polędwic na łososiowy przysmak, skrzynka słonin...
