Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.12.2014 10:38

FUX napisał(a):Chyba muszę na jakiś serwis znowu do Warszawy się wybrać...
:mrgreen: :smo:

Zapraszam, mam kilka nowości węgierskich :D
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 03.12.2014 13:26

Dziadek Maciek napisał(a):A jeśli chodzi o wędzonki, już ok 10 dni wędzę schab i baleron na zimno.

No ja jeszcze nie wędziłem na zimno, ale chyba nadszedł czas żeby spróbować. Proszę o radę.
Co robisz z wędzonkami między poszczególnymi fazami wędzenia. Zostawiasz je w
wędzarni czy wieszasz w jakimś pomieszczeniu, w jakiej powinny być wtedy temperaturze?
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.12.2014 15:12

Przy obecnych temperaturach zabieram do domu, do pomieszczenia chłodnego, do lodówki nie wkładam, za zimno. Ostatnio miałem awarię (kolejną) pieca, więc w domu było 12-14 st, dla mięsa wędzonego OK, dla nas ...
Jeśli w ten sposób wędzę przy zewnętrznych temperaturach ok 7-15 st to po pierwszych kilku zadymieniach, zostawiam w wędzarni. Oczywiście zabezpieczam aby nic do środka nie wlazło.
Wędzę 2 razy dziennie po 2 do 3 godz.
Jeśli kawałki mięs mają ok 1 kg wędzę ok 2 tyg, na wyczucie, degustuję po ok 10 dniach. Tym razem porcje są sporo większe, więc wędzenie potrwa odpowiednio dłużej.
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 03.12.2014 15:36

Dziadek Maciek napisał(a):Przy obecnych temperaturach zabieram do domu, do pomieszczenia chłodnego, do lodówki nie wkładam, za zimno. Ostatnio miałem awarię (kolejną) pieca, więc w domu było 12-14 st, dla mięsa wędzonego OK, dla nas ...
Jeśli w ten sposób wędzę przy zewnętrznych temperaturach ok 7-15 st to po pierwszych kilku zadymieniach, zostawiam w wędzarni. Oczywiście zabezpieczam aby nic do środka nie wlazło.
Wędzę 2 razy dziennie po 2 do 3 godz.
Jeśli kawałki mięs mają ok 1 kg wędzę ok 2 tyg, na wyczucie, degustuję po ok 10 dniach. Tym razem porcje są sporo większe, więc wędzenie potrwa odpowiednio dłużej.

Dzięki za odpowiedź.
Ja do tego wędzenia na zimno to już zabieram się od dawna. Kupiłem przystawkę i tak
leży niemal od roku nie używana.
Miałem wątpliwości jak zabezpieczyć mięso między wędzeniami.
No ale teraz mam w piwnicy temperaturę ok. 5 C no to tam wędzonki
będę przechowywał.
Na Święta już pewnie nie zdążę, ale na Nowy Rok uwędzę schab wg. Twoich zaleceń.
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.12.2014 08:09

No to sobie poczytajcie...

http://polona.pl/item/3557387/15/
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.12.2014 12:53

Do wcześniejszej słoninki i szyneczki ze skórą dziś doszedł schabik, szynka i łopatka. W sumie pekluje się ponad 11kg a wędzenie planowane za tydzień :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.12.2014 13:59

Może byście zapodali jakieś zdjęcia. Miło by było chociaż popatrzeć.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.12.2014 15:22

Nie tylko wędzeniem żyjemy, czerwona choinka na życzenie wnusia od babci Danusi

Obrazek

Ps dzisiaj na szybko pstrąg wędzony, zjedzony na ciepło i na szybko
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.12.2014 18:43

Dziadek Maciek napisał(a):... dzisiaj na szybko pstrąg wędzony, zjedzony na ciepło i na szybko

Jak będę dziadkiem też mam nadzieję mieć więcej czasu abym mógł sobie ot tak na szybko uwędzić i wszamać. teraz to Panie planuje miesiąc wcześniej :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.12.2014 19:38

Jaki z niego tam dziadek to młody silny chłop. Niejednego boxa na dachu zamontował i niejednego wieprzka ubił jednym ciosem nie mówiąc już o jego oprawieniu i spuszczeniu farby na kaszankę. Maciej to swój chłop.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.12.2014 20:23

Otóż to, na potwierdzenie słów Darka - kilka rolad boczkowych, schabów na baleronik, polędwiczek wieprzowych, polędwic na łososiowy przysmak, skrzynka słonin...

Obrazek

Chyba na raz tego nie zmieszczę do wędzarni :wink:

Ps skrzynka pod roladami pełna szynek :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.12.2014 20:24

Wsadzaj Maciek w kieszenie i do Papaliny :mrgreen:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.12.2014 20:27

Postaramy się, ale wędzenia mam na tydzień :x
Chociaż na chwilę ... do Papaliny...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.12.2014 16:39

Dziadek Maciek napisał(a):Otóż to, na potwierdzenie słów Darka - kilka rolad boczkowych, schabów na baleronik, polędwiczek wieprzowych, polędwic na łososiowy przysmak, skrzynka słonin...

Obrazek

Chyba na raz tego nie zmieszczę do wędzarni :wink:

Ps skrzynka pod roladami pełna szynek :D

Proszę bardzo nie mówiłem, że Maciej to swój chłop. Przyjemnością jest jedzenie ale i wprost proporcjonalnie wędzenie. To jest zamiłowanie i sztuka. Brawo Macieju jesteś mistrzem wędliniarstwa domowego i ekspertem wędzarnictwa.

Pozwolę sobie zadać Ci parę pytań ale chyba teraz nie czas ku temu. Chcę przerobić kamienny griil tylko obawiam się, że ma zbyt małą komorę i nic z tego nie wyjdzie. Natomiast także skłaniam się do zakupu na "korkowej" wędzarni na zręby. Na razie czytam na ten temat. Najlepiej gdy doradzi mi taka osoba jak ty. Plus wędzarni przenośnej to - stała temperatura, brak uciążliwej obsługi, komfort wędzenia. Pozdrawiam :papa: :hut:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.12.2014 00:47

Dziadek Maciek napisał(a):Otóż to, na potwierdzenie słów Darka - kilka rolad boczkowych, schabów na baleronik, polędwiczek wieprzowych, polędwic na łososiowy przysmak, skrzynka słonin...
ŁoMatko! 8O
A ja z moimi 4 kilogramami szynki, kilogramem boczku i połową kilograma schabu cieszyłam się, że tak duuużo mam zapeklowane :roll:
Ech...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone