Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.12.2014 09:40

Ja wczoraj peklowałem. Jakieś 25kg szynki, 6kg piersi z indyka, 6kg karczku, 6 kg boczku no i 2kg słoniny. Zdjęć nie wkleję bo już wszystko w beczce :wink:
Do tego jeszcze dojdzie z 20kg kiełbasy. Wędzić będę 22 grudnia (jedyny wolny dzień przed świętami :oczko_usmiech: ), to może jakieś zdjęcia wrzucę.
Patroniusz
Croentuzjasta
Posty: 352
Dołączył(a): 03.02.2011
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 13.12.2014 10:34

Mariusz,kiedy Ty to wchłoniesz?Cała zima Ci zejdzie...
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2014 12:14

Mariusz - jak wkładasz szynki w siatki :?: (jeśli wkładasz)

Ja to robię za pomocą

Obrazek

tuba, trwała i bardzo łatwa w obsłudze. Wcześniej jakaś butelka, naciąganie ręką...

Nie zawsze wędzę spore ilości, na wczoraj, na szybko kilka pstrągów, turbot i płaty dorsza

Obrazek

dzisiaj rano 2 węgorze

Obrazek

a na deser

Obrazek

przyrumienione, panierowane krewetki.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2014 12:51

Anai napisał(a):A ja z moimi 4 kilogramami szynki, kilogramem boczku i połową kilograma schabu cieszyłam się, że tak duuużo mam zapeklowane :roll:
Ech...


Też tak zaczynałem :wink:

Ciastek i pierniczków nie robimy, a tym razem przydałyby się.
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.12.2014 13:08

piotrulex napisał(a):Do wcześniejszej słoninki i szyneczki ze skórą dziś doszedł schabik, szynka i łopatka. W sumie pekluje się ponad 11kg a wędzenie planowane za tydzień :)


Na jutro planowane wędzenie a właśnie pomasowałem nieco mięseczko :)

Nie nastrzykuje niczym ale jak pamiętam to co 2-3 dni stosuje masowanie :)
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.12.2014 19:44

Patroniusz napisał(a):Mariusz,kiedy Ty to wchłoniesz?Cała zima Ci zejdzie...


Niewiele z tego dla mnie, pozamawiane mają sąsiedzi, rodzina i koledzy z pracy :oczko_usmiech: :mrgreen:
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.12.2014 19:47

Dziadek Maciek napisał(a):Mariusz - jak wkładasz szynki w siatki :?: (jeśli wkładasz)

Ja to robię za pomocą

Obrazek

tuba, trwała i bardzo łatwa w obsłudze. Wcześniej jakaś butelka, naciąganie ręką...




Zawsze używałem tylko sznurka, ale że w tym roku tego jest tak dużo chyba skuszę się na siatkę. Żona mnie cały czas namawia na siatkę, bo szybciej idzie i ręce tak nie bolą :oczko_usmiech:
Tym bardziej że taką tubę mogę sobie pożyczyć z pracy :wink:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.12.2014 20:22

Zaczynam jeszcze raz czytać wątek Macka. Znajduje tam szereg odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości. Z kulinariami nie mam nic wspólnego ale temat mnie wciągnął. Nie dobiłem się w końcu wędzarni mając zamiar przerobienie grilla z kamienie. Może kupię zatem gotową. Czas pokaże. Każda rada wskazana.
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.12.2014 20:34

darek1 napisał(a): Może kupię zatem gotową. Czas pokaże. Każda rada wskazana.


No to kupuj u Maćka, na pewno Ci i kilku rad udzieli :oczko_usmiech: :mrgreen:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2014 21:30

dids76 napisał(a):
darek1 napisał(a): Może kupię zatem gotową. Czas pokaże. Każda rada wskazana.


No to kupuj u Maćka, na pewno Ci i kilku rad udzieli :oczko_usmiech: :mrgreen:


Pod warunkiem, że się ujawni :wink:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.12.2014 21:31

Dziadek Maciek napisał(a):Pod warunkiem, że się ujawni :wink:

No :) A świnia ma rogi :mrgreen:
garbowski
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3632
Dołączył(a): 30.12.2013
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 13.12.2014 22:03

Bocian napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):Pod warunkiem, że się ujawni :wink:

No :) A świnia ma rogi :mrgreen:

..i nie czyta po dwa razy... :mrgreen: :mrgreen:
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.12.2014 19:01

wędzenie wyszło bajeczka. zadymiałem pewnie prawie 12 godzin w temp od 30 do 60 stopni, wyszło przednie. Jak bym potrafił wstawiać foty to bym się pochwalił. Tylko skóreczka taka nieco ciemniejsza wyszła ...
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 15.12.2014 23:10

Wyszła ciemna skórka bo nie wygrzana komora wędzarnicza lub nie dosuszone wędzonki.
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.12.2014 16:37

Kilka rolad boczkowych, baleronów i szynek wędzonych szybciej niż planowałem, ale cóż, różnie w życiu bywa

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone